Jakie mięso na rosół wybrać, aby smakował jak u babci? Podpowiadamy!
Bez jego obecności wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu. Rosół, bo o nim mowa, to bez wątpienia prawdziwy król kuchni polskiej, który mimo upływu lat cieszy się niesłabnącą popularnością. Choć przepis na tę potrawę jest bardzo prosty, to jednak uzyskanie esencjonalnego wywaru często okazuje się nie lada wyzwaniem. Jak zatem przygotować idealny bulion? Przeczytaj nasz poradnik i sprawdź, jakie mięsa na rosół wybrać oraz jak go doprawić, by swoim smakiem nie ustępował temu, jaki niegdyś gotowały mamy i babcie!
Rosół – jakie mięso wybrać, by przygotować idealny bulion?
Choć podstawowy przepis na rosół wydaje się prosty, to jednak przygotowanie esencjonalnego wywaru o bogatym smaku i pięknej, złocistej barwie, często przysparza wielu trudności. Wszystko dlatego, że ta potrawa, podobnie zresztą jak wiele innych dań kuchni polskiej, wymaga dużej staranności. Wybór nieodpowiednich składników może sprawić, że gotowy bulion, zamiast cieszyć podniebienie złożonym aromatem, okaże się mdły i nijaki. Jak uniknąć tego problemu?
Kluczem do przygotowania idealnego wywaru jest wybór odpowiedniego mięsa. Nie każde może bowiem stanowić podstawę rosołu. Jakie mięso sprawdzi się zatem najlepiej? W kuchni staropolskiej esencjonalny bulion gotowano na bazie drobiu. Najbardziej popularny był rosół z kury lub kaczki, choć na szlacheckich dworach jadano także wywary przygotowane z dodatkiem mięsa bażanta czy perliczki.
W XVII coraz większą popularnością zaczął się cieszyć rosół wołowy. Do jego przygotowania używano antrykotu, szpondera, a także kości szpikowych i kawałków cielęciny. Wywar mieszany – drobiowo-wołowy, pojawił się na polskich stołach dużo później, bo dopiero w XIX wieku. Jakie mięso do rosołu najczęściej wybierano? Przede wszystkim wołowinę z kością, a także udka i skrzydła z kury, gęsi lub indyka. W domach chłopskich do przygotowania rosołu używano także mięsa króliczego. Dziś taka potrawa serwowana jest w dobrych restauracjach.
Jakie mięsa na rosół wybrać?
Swój wyjątkowy smak rosół zawdzięcza wysokiej jakości składnikom, które w czasie długiego gotowania na małym ogniu uwalniają wspaniały aromat. Jeśli zatem chcesz przyrządzić esencjonalny wywar, nie warto zdawać się na przypadek. Poniżej podpowiadamy, jakie mięso do rosołu kupić, aby gotowy bulion był klarowny i smaczny.
polski rosół
Poznaj przepis na tradycyjny, domowy bulion i ciesz się jego wyjątkowym smakiem.
Jakie mięso wołowe do rosołu?
By przygotować rosół wołowy, możesz użyć kilku gatunków mięsa. Do gotowania idealnie nadają się rozbratel i antrykot, czyli te części żebra wołowego, które odznaczają się większą ilością tłuszczu międzymięśniowego, a także obecnością kości szpikowych – to właśnie zawarte w nich substancje nadają wywarowi charakterystyczny, głęboki smak. Warto sięgnąć także po mostek i szponder – są to jednak kawałki o dużej zawartości włókien i tłuszczu, dlatego przygotowany z ich pomocą bulion będzie miał gęstą konsystencję.
Jakie mięso wołowe do rosołu warto jeszcze wybrać? Możesz sięgnąć m.in. po goleń z kością szpikową. Ci, którzy lubią lekkie wywary, powinno natomiast sięgnąć po cielęcinę. Najlepszy okaże się tu kawałek z kością, np. mostek. Kupując mięso wołowe na rosół, warto zdecydować się na kawałki o intensywnej, jasnoczerwonej barwie. Te, na których pojawiły się bordowe przebarwienia, mogą być bowiem nieświeże. Zwróć też uwagę, czy mięso jest soczyste i sprężyste – z wysuszonych kawałków nie uda Ci się uzyskać aromatycznego wywaru.
Jakie mięso na rosół drobiowy?
By przygotować rosół drobiowy, najlepiej sięgnąć po mięso kury lub kaczki. Możesz wykorzystać całą tuszkę lub tylko wybrane kawałki jak np. skrzydło czy udo. W Auchan znajdziesz m.in.nogi z kaczki marki Pewni Dobrego, które będą stanowić świetną bazę esencjonalnego bulionu. Do przygotowania rosołu nadaje się także gęsina. Cała tuszka może okazać się jednak za duża do przygotowania kilku litrów wywaru. Warto zatem podzielić ją na części, a niewykorzystywane kawałki przechowywać w zamrażarce.
Jakie mięso na rosół drobiowy wybrać, jeśli chcesz uzyskać lekki bulion? W tym przypadku warto sięgnąć po takie kawałki kurczaka jak korpus czy udko. Aby jeszcze bardziej ograniczyć ilość tłuszczu w wywarze, możesz również zdjąć z nich skórę.
Lżejszy rosół ugotujesz także na bazie mięsa z indyka (np. szyi, skrzydła, czy udka). Jeśli nie chcesz kupować całej tuszki, poszukaj niedużych porcji mięsa, w sam raz do przygotowania porcji rosołu dla 4–5 osób.
Sprawdź też przepis: Pieczona pierś z kaczki z żurawiną
Jakie inne mięsa na rosół warto wybrać?
Pyszny rosół można przygotować także na bazie mięsa króliczego. My polecamy sięgnąć w szczególności po udko lub comber – oba te kawałki zawierają kości, które podczas gotowania nadadzą wywarowi więcej smaku. Jeśli natomiast lubisz kulinarne podróże, do ugotowania rosołu użyj jagnięciny. Ta wersja dużą popularnością cieszy się w Szkocji, Włoszech czy Chorwacji. Stosunkowo małą popularnością w Polsce cieszy się bulion przygotowany na wieprzowinie. Jakie mięsa na tego typu rosół warto wykorzystać? Np. żeberka czy kości ze schabu.
Sprawdź również: Co zrobić z mięsa z rosołu? 3 pomysły na kurę rosołową
Wybór części mięsa
Wybierając mięsa na rosół, warto sięgnąć po kawałki z kością. Dzięki temu wywar będzie miał nie tylko wspaniały smak. Kości to bowiem źródło różnych substancji odżywczych, takich jak wapń, magnez, czy potas. Przygotowując taki rosół, pamiętaj jednak, by kilkukrotnie zebrać szumowinę. Dzięki temu gotowy bulion będzie przejrzysty i klarowny.
Wyróżnikiem esencjonalnego wywaru są także charakterystyczne, duże oka. To właśnie w nich zatopiony jest wyjątkowy smak bulionu. Aby je uzyskać, warto sięgnąć po nieco tłustsze kawałki mięsa, np. goleń wołową czy skrzydło ze skórą.
Jakie jeszcze mięsa na rosół wybierać? Przede wszystkim świeże. Te mrożone podczas gotowania mogą wydzielać substancje, które sprawią, że wywar zmętnieje. Jeśli jednak musisz użyć takiego mięsa, pamiętaj, by porządnie je rozmrozić. Nie zalewaj także mięsa ciepła lub gorącą wodą. Pod jej wpływem białko się zetnie, a rosół może stać się mętny i mdły w smaku.
Warto wiedzieć, że dobry rosół można przygotować także z mięsa pieczonego. Wcześniejsza obróbka termiczna pozwala wydobyć z mięsa oraz warzyw jeszcze więcej aromatu i nadać bulionowi piękny, bursztynowy kolor. Choć taki sposób przygotowywania wywaru zajmuje więcej czasu, to jednak efekt, jaki można uzyskać, wart jest wysiłku. Pamiętaj jednak, by mięso piec krótko (ok. 30–40 minut) w wysokiej temperaturze (ok. 200°C). Nie przekraczaj również podanego wyżej czasu – szczególnie jeśli chcesz przyrządzić rosół drobiowy. Dłuższe pieczenie może sprawić, że mięso będzie rozpadało się podczas gotowania.
Sprawdź też: Zupa z resztek mięsa
Mięso na rosół warto również kupować w sprawdzonych sklepach. Ponadto jeśli chcesz przygotować rosół drobiowy rozważ wybór składników wyprodukowanych odpowiedzialnie i z poszanowaniem dobrostanu zwierząt. Takie produkty znajdziesz w ofercie marki Pewni Dobrego dostępnej w Auchan.
Co jeszcze przyda się do przygotowania smacznego rosołu?
Swój wyjątkowy smak rosół zawdzięcza także dodatkowi warzyw. Do przygotowania bulionu niezbędne będą m.in. pietruszka, por, korzeń selera oraz marchew. Pamiętaj, że warzyw białych powinno być więcej niż tych czerwonych – w przeciwnym razie wywar stanie się pomarańczowy. Babcie, gotując rosół, dodawały do niego także opalaną cebulkę. To właśnie ona jest źródłem charakterystycznego, karmelowego smaku.
W rosole niebagatelną role odgrywają także przyprawy. Jakich użyć, aby wywar był naprawdę aromatyczny? Przede wszystkim soli, pieprzu, liści lubczyku, a także natki pietruszki.
Zobacz też: Przechowywanie przypraw i ziół w kuchni – poznaj 11 zasad
Ugotuj najlepszy rosół z Auchan dla całej rodziny!
Mamy nadzieję, że po lekturze poradnika wiesz już, jakie mięsa na rosół wybrać, oraz co zrobić, by uzyskać smaczny i klarowny wywar, który przypadnie do gustu najbardziej wymagającym smakoszom. Jeśli natomiast szukasz inspiracji, przeczytaj inne wpisy na naszym blogu. Znajdziesz tam mnóstwo pomysłów, na smaczne dania dla całej rodziny.
Po idealne mięso na rosół wybierz się do Auchan. Możesz je kupić stacjonarnie, jak i online – z dostawą do domu. Sięgnij także po świeże warzywa i przyprawy, dzięki którym Twój wywar będzie jeszcze bardziej esencjonalny.