Jakie przekąski na ognisko przygotować? Nasze propozycje
Planujesz wieczór przy palenisku i zastanawiasz się, jakie przekąski podać? Mamy dla Ciebie sprawdzone przepisy na ognisko, które sprawią, że wspólne biesiadowanie będzie jeszcze przyjemniejsze. Niezależnie od tego, czy preferujesz klasykę, czy szukasz nowych inspiracji, pomysły od Auchan na przekąski na ognisko świetnie urozmaicą wieczór na łonie natury!
Przekąski na ognisko – jak przygotować idealne menu?
Potrawa z ogniska wyróżnia się niepowtarzalnym smakiem, który trudno uzyskać w inny sposób. Charakterystyczny dymny aromat, który przenika składniki, nadaje im dodatkowego intensywnego posmaku. Taki sposób gotowania podkreśla również walory produktów.
Co do jedzenia na ognisko? Oprócz klasycznej opcji, jaką są pieczone ziemniaki, postaw na soczyste warzywa. Doskonale sprawdzi się kolba kukurydzy, którą można podać z solą i masłem. Papryka, cukinia czy bakłażan pokrojone na kawałki to świetny dodatek do steków, kiełbas czy ryb. Dla wielbicieli słodyczy nie może natomiast zabraknąć popularnych marshmallow, czyli pianek. Wystarczy nabić je na patyk i piec nad ogniem, aż staną się złociste i miękkie. Są idealne do jedzenia solo lub w zestawie z czekoladą i krakersami.
Ziemniaki z ogniska – klasyka, która zachwyca smakiem
Uniwersalną przekąską, która od lat cieszy się ogromną popularnością podczas spotkań na świeżym powietrzu, są pieczone ziemniaki z ogniska. Ich prostota, połączona z dymnym posmakiem, sprawia, że są one elementem sentymentalnej atmosfery, przypominającej wielu osobom o czasach ich dzieciństwa. Najlepsze w tym przypadku są ziemniaki o średniej wielkości i gładkiej skórce. Wybieraj odmiany typu C o wyższej zawartości skrobi, które będą bardziej zwarte, a po upieczeniu wyjątkowo miękkie.
Przed pieczeniem ziemniaki należy dokładnie umyć, ale nie trzeba ich obierać. Dzięki temu skórka stanie się chrupiąca. Każdą bulwę dokładnie owiń folią aluminiową, co zapobiegnie przypaleniu i zapewni równomierne pieczenie. Możesz włożyć do środka kawałek masła, które w trakcie pieczenia nada dodatkowej soczystości.
Ile piec ziemniaki w ognisku? Zazwyczaj wystarczy około 30-45 minut, w zależności od wielkości. Aby uzyskać idealnie miękkie ziemniaki, najlepiej umieścić je w gorącym żarze. Pamiętaj, aby co 10-15 minut obracać je, tak, aby piekły się równomiernie z każdej strony. Warzywa można podawać z przyprawami, kwaśną śmietaną, szczypiorkiem, startym serem żółtym czy kawałkami boczku lub kiełbasy.
Przeczytaj także: Jak zrobić palenisko we własnym ogrodzie? 3 pomysły DIY od Auchan
Co na ognisko oprócz kiełbasy? Wybierz rybę!
Podczas biesiady przy ognisku nie trzeba ograniczać się do tradycyjnej kiełbasy. Świetną alternatywą są ryby, które doskonale nadają się do pieczenia na otwartym ogniu. To lekka i smaczna opcja, która zadowoli zarówno miłośników mięsa, jak i tych, którzy preferują coś lżejszego.
Rybne dania na ognisko będą pasować zarówno do pieczonych warzyw, jak i sałatek czy chrupiącego pieczywa. Najpopularniejszym wyborem jest pstrąg, którego mięso wyróżnia się delikatną, ale zwartą strukturą. Dodatkowo mięso świetnie komponuje się z ziołami i cytryną.
Owiń rybę folią aluminiową, połóż na rozgrzanych żarach, tackach grillowych lub bezpośrednio na ruszcie posmarowanym wcześniej olejem albo masłem. Zanim przystąpisz do pieczenia, dokładnie oczyść i wypatrosz rybę oraz usuń łuski. W przypadku mniejszych gatunków takich, jak pstrąg, warto pozostawić je w całości, natomiast większe, takie jak łosoś, podziel na filety lub steki.
Rybę polej na wierzchu marynatą z oliwy, soku z cytryny, czosnku, soli i świeżych ziół, takich jak rozmaryn, tymianek czy koperek. Pamiętaj, aby zamarynować mięso co najmniej 30 minut przed planowanym pieczeniem.
Sprawdź również: Biwak – co zabrać i jak się przygotować
Co na ognisko dla wegetarian?
Dla osób, które wykluczyły ze swojej diety mięso, możesz przygotować na przykład łatwe w przyrządzeniu warzywne szaszłyki. Co można upiec na ognisku? Do nadziewania najlepiej sprawdzą się takie warzywa jak: papryka, cukinia, bakłażan, cebula, pieczarki czy pomidorki koktajlowe. Pokrój je na kawałki, nabij na patyczki, połóż na aluminiowej tacce i skrop oliwą z oliwek. Z wierzchu posyp je ziołami prowansalskimi, czosnkiem lub wędzoną papryką. Grilluj je nad żarem, na przykład na podwieszanym ruszcie, przez około 10-15 minut, obracając co kilka minut, aż będą miękkie. Jako dodatek do szaszłyków możesz zaserwować pieczony na tatce ser halloumi lub tofu.
Przekąski na ognisko dla dzieci
Organizując ognisko, warto pamiętać o najmłodszych uczestnikach. Dania dla dzieci powinny być nie tylko smaczne, ale również atrakcyjne wizualnie, a przede wszystkim łatwe do zjedzenia.
Pieczone kiełbaski to prosta i szybka przekąska nad ognisko, która świetnie sprawdzi się z bułką do hot-doga czy chlebem. Kawałki pieczywa posmaruj masłem, ułóż plasterki sera, włóż kiełbaskę i polej ketchupem lub musztardą. Możesz uwzględnić również inne ulubione składniki Twojego dziecka, np. plasterki pomidora czy ogórka. Mięso piecz nad ogniem, aż osiągnie złocistą, lekko przypieczoną skórkę i będzie soczyste w środku. Następnie umieść je w bułce.
Jeśli masz do dyspozycji specjalne siatki do pieczenia nad ogniem lub aluminiowe koszyczki przygotuj popcorn. Trzymaj siatkę nad ogniem, delikatnie potrząsając co kilka sekund, aby ziarna równomiernie się uprażyły i nie przypaliły. To wyjątkowe doświadczenie, które z pewnością zaskoczy całą rodzinę i znajomych.
Jedzenie na ognisko dla dzieci powinno również uwzględniać warianty na słodko. Pozwól dziecku samodzielnie piec pianki nad ogniskiem. Sam proces przyrządzania przekąski będzie dla malucha świetnie spędzonym czasem oraz dobrą zabawą. Możecie również podpiec na ognisku owoce, takie jak banany, jabłka czy ananasy.
Dania z kociołka żeliwnego na ognisku – rozgrzewające potrawy dla każdego
Jeśli zastanawiasz się, co na ognisko dobrze sprawdzi się przy dużej liczbie gości, kociołek żeliwny to niezastąpione narzędzie. Pozwoli przygotować sycące i aromatyczne dania w plenerze niezależnie od pogody. Takie potrawy są nie tylko smaczne, ale także przepełnione bogactwem dymnych nut.
Przykładowe menu na ognisko z naczynia żeliwnego to wieprzowy gulasz z warzywami. Jest sycący, rozgrzewający i idealny w chłodniejsze wieczory. Oprócz mięsa przydadzą się ziemniaki, marchewki, kolorowe papryki, cebula, czosnek, pomidory, koncentrat pomidorowy, bulion, przyprawy i olej do smażenia. Na początku do kociołka wrzuć mięso, a następnie warzywa i dodatki. Całość zalej bulionem i gotuj aż do miękkości składników.
Przeczytaj także: Jak urządzić miejsce na grilla w ogrodzie? 9 inspiracji Auchan
Wegetariańska potrawka z soczewicą to świetna opcja, pełna białka i błonnika. Jest lekka, ale jednocześnie sycąca i bogata w wiele warstw smakowych. Do kociołka nalej litr bulionu, wsyp soczewicę i gotuj do miękkości. Kolejno dodaj inne składniki, takie jak warzywa, tofu oraz przyprawy. Podczas przygotowania pamiętaj o wcześniejszym przepłukaniu soczewicy.
Kurczak curry z warzywami to indyjskie danie, które z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom kuchni orientalnej. Najważniejszym składnikiem jest w tym przypadku wysokiej jakości pasta curry oraz delikatny napój kokosowy. Drób pokrój w paski lub kostkę i przysmaż na patelni z odrobiną oleju. Dodaj czerwoną, zieloną lub żółtą mieszankę przypraw curry i obtocz w niej mięso. Następnie dolej passatę pomidorową i kontynuuj gotowanie przez 20 minut. Danie najlepiej podać z pieczywem, ryżem lub plackami tortilla.
Co przygotować na ognisko jako przekąski?
Przepisy na ognisko to nie tylko mięso i warzywa, ale także ciekawe dodatki, które dopełniają całość. Warto również zadbać o napoje i odpowiednie akcesoria, które uczynią biesiadowanie przyjemniejszym i bardziej komfortowym.
Pieczywo to podstawa wielu przekąsek na ognisku. Jest uniwersalne i dobrze komponuje się z pieczonymi kiełbaskami, warzywami czy grillowanymi serami. Najlepiej sprawdzą się bułki, bagietki czy precle.
Sałatki to doskonały dodatek do dań z ogniska. Mogą być lekką przekąską lub uzupełnieniem głównych potraw. Klasyczna sałatka grecka współgra zarówno z potrawami mięsnymi, jak i rybami czy pieczonymi warzywami. Do jej przygotowania potrzebujesz pomidorów, ogórków, papryki, oliwek, sera feta oraz oliwy z oliwek, soli, pieprzu i oregano. Możesz także dodać garść kaparów lub soku z cytryny. Wszystkie składniki delikatnie wymieszaj, aby nie rozgnieść sera feta i podawaj od razu po przygotowaniu.
Nieodzownym elementem każdego ogniska są napoje. Ważne, aby były orzeźwiające, a jednocześnie szybkie w przygotowaniu. Woda z cytryną i miętą, lemoniada, soki owocowe, nektary czy domowej roboty kompoty to świetne opcje na ognisko. Dla dzieci można wybrać naturalne soki owocowe rozcieńczone wodą gazowaną.
Co kupić na ognisko? Naczynia i sztućce ułatwią jedzenie w plenerze. W zależności od dostępnego miejsca i warunków pogodowych postaw na biodegradowalne talerze i sztućce wykonane z materiałów ekologicznych, naczynia wielorazowe, serwetki oraz ręczniki papierowe. Są przyjazne dla środowiska i łatwe do sprzątnięcia po zakończeniu spotkania.
Potrzebne produkty na ognisko – od pieczywa, przez składniki na sałatki, aż po napoje – możesz nabyć robiąc zakupy online w sklepie internetowym Auchan. Dzięki szerokiej ofercie dostępnych produktów, przygotowanie kompletnego menu na ognisko będzie proste i szybkie!