Aplikacja

Jakie właściwości ma kurkuma? Kilka zasad stosowania kurkumy w kuchni

Opublikowano 16.03.2023 - 7 minut czytania

Badania naukowe udowodniły, że kurkuma wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych. Dzięki obecności kurkuminoidów ta przyprawa działa przeciwzapalnie, przeciwutleniająco, antybakteryjnie i przeciwwirusowo! Dowiedz się jak spożywać kurkumę oraz w jakich ilościach, aby cieszyć się przez długie lata zdrowiem i odpornością.

Jakie właściwości ma kurkuma? Poznaj je wszystkie!

Zanim poznasz właściwości kurkumy, warto wiedzieć, czym jest i jak wygląda to roślina. Kurkumę dostępną w sklepach (również w sklepie Auchan) pozyskuje się z korzenia ostryżu. Jest to kłącze z rodziny imbirowatych, którego korzeń znajduje się pod ziemią. Kłącze kurkumy charakteryzuje się żółtawo-brązowym ubarwieniem, natomiast jego wnętrze przybiera barwę pomarańczową. Podstawowym składnikiem kurkumy jest kurkumina. To właśnie ona odpowiada za charakterystyczny, lekko pikantny smak tej przyprawy oraz za jej żółtą barwę.

Historia kurkumy

Pierwsze wzmianki na temat stosowania kurkumy pochodzą z 600 r. p.n.e., co czyni z tej jedną z najstarszych przypraw świata. Od wieków powszechnie stosowana na Dalekim Wschodzie kurkuma, nie była znana w innych krajach – zwłaszcza europejskich. Sprowadzenie tej szlachetnej rośliny do Europy przypisuje się znanemu podróżnikowi Marco Polo, który rozpoczął jej eksport z dalekich Indii.
Obecnie największym producentem kurkumy są kraje azjatyckie, a prym wiodą Indie. Przyprawa ta znalazła szerokie zastosowanie w kuchni, medycynie, a także przemyśle spożywczym oraz kosmetycznym. W krajach Dalekiego Wschodu kurkumę nanosi się na ramiona oraz policzki pary młodej – jest to część rytuału weselnego.

Jak przechowywać kurkumę?

Kurkumę w formie mielonej należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Może być to słoik szklany z uszczelką lub pojemnik próżniowy z pompką odprowadzającą powietrze. Jeśli udało Ci się kupić wysuszony w całości korzeń kurkumy to umieść go w pojemniku pozbawionym dostępu do świeżego powietrza. Z kolei świeżą kurkumę, dostępną na wagę należy trzymać w lodówce i dbać o to,
by nie zbierała się w niej nadmierna wilgoć.

Kurkuma – właściwości tej przyprawy

Chcesz poznać właściwości kurkumy w proszku? Udowodniono naukowo, że kurkumina, czyli pomarańczowy barwnik to silny przeciwutleniacz z grupy polifenoli, który ma zdolność do zwiększania ilości wytwarzanych przez organizm antyoksydantów. Pomaga zapobiegać rozwojowi choroby Alzheimera, ma właściwości przeciwdepresyjne, przeciwzapalne oraz przeciwnowotworowe.

Kurkumina jest także korzystna dla kobiecego ciała. Ta substancja czynna świetnie radzi sobie z usuwaniem toksyn z organizmu i przyspiesza przemianę materii. Regularne dodawanie kurkumy do potraw poprawia stan ogólny skóry i wygląd i pomaga w walce o szczupłą sylwetkę. 

Oprócz tego w kurkumie znajduje się tumeron. Jest to związek, który wspomaga namnażanie się komórek mózgowych. Z tego względu częste spożywanie kurkumy polecane jest osobom, które chcą poprawić pamięć i koncentrację. A zwłaszcza seniorom, borykającym się z demencją. 

To jeszcze nie wszystko – właściwości zdrowotne kurkumy są dużo szersze. Przyprawa ta obniża poziom cukru i złego cholesterolu, stymuluje odporność, a także działa ochronnie i wspomaga leczenie chorób oczu.

Kurkuma – działanie pożyteczne dla organizmu

Na sklepowych półkach Auchan mieszczą się przyprawy z całego świata. Wśród nich króluje kurkuma. W jej składzie oprócz kurkuminy znakuje się szereg witamin i składników mineralnych takie jak potas, wapń, żelazo, czy kwas askorbinowy

Jest wiele powodów, dlaczego w Twojej kuchni powinna zagościć kurkuma. W poprzednim akapicie wymieniliśmy, jakie właściwości ma kurkuma. To jednak nie wszystko, ponieważ ten produkt może być przydatny także w wybielaniu zębów. Odrobinę kurkumy wystarczy wymieszać z olejem kokosowym. W tym celu świetnie sprawdzi się olej kokosowy rafinowany bezzapachowy marki Czerwony Ptak od Auchan. Taką pastę należy raz dziennie nakładać na zęby. Po kilku tygodniach regularnego stosowania zauważysz, że będą one znacznie bielsze. Udowodniono naukowo, że kurkuma pozytywnie wpływa na zdrowie jamy ustnej. Ta przyprawa hamuje rozwój mikroorganizmów powodujących powstawanie próchnicy oraz innych chorób przyzębia.

Jeśli często borykasz się z przeziębieniem zwłaszcza w okresie zimowym, to również na to pomoże Ci kurkuma. Właściwości budujące odporność tej przyprawy są znane od wieków. Wystarczy, że pół łyżeczki sproszkowanej kurkumy wsypiesz do kubka z ciepłą wodą, dodasz do naparu świeżo wyciśniętego soku z cytryny oraz łyżkę miodu. Dobrym wyborem będzie miód nektarowy, wielokwiatowy marki Kciuk od Auchan – to mieszanka naturalnych miodów ulegających krystalizacji.

Jak spożywać kurkumę? Z czym jej nie łączyć?

Już wiesz, co to jest kurkuma. Właściwości i działanie tej przyprawy opisaliśmy w powyższych akapitach. Teraz nadszedł czas, aby dowiedzieć się, jak w pełni skorzystać z jej wartości. Nie musisz dodawać kurkumy do potraw w ilościach hurtowych. Wystarczy zaledwie ¼ małej łyżeczki dziennie, aby móc w pełni wykorzystać jej potencjał zdrowotny.
Istnieją jednak kilka przeciwwskazań do spożywania kurkumy. Tej przyprawy w dużych ilościach nie powinny przyjmować kobiety w ciąży, ponieważ kurkuma może wywołać skurcze macicy. Ostrożność powinny zachować także osoby z kamieniami żółciowymi i niedrożnością dróg żółciowych. Osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe także muszą uważać ze spożywaniem tej przyprawy.

Sprawdź również: Przyprawy kuchni indyjskiej – poznaj je wszystkie i dowiedz się, co je wyróżnia!

Kurkuma – do czego będzie pasować?

Kurkumy nie może zabraknąć w daniach azjatyckich. Jeśli jesteś miłośnikiem indyjskich potraw jak aromatyczne curry czy gęste zupy warzywne, to dodaj do nich szczyptę właśnie tej przyprawy. Co ciekawe, delikatnie pikantny smak kurkumy sprawia, że będzie ona świetnym dodatkiem do zupy dyniowej, rosołu, gulaszu, leczo oraz mięsnych potrawki. Składnik możesz dodawać do dań, w&nbsp:których znajduje się groch, fasola, soja, a także soczewica i ciecierzyca. Rośliny strączkowe okraszone szczyptą kurkumy zyskują żółty kolor i estetycznie prezentują się na talerzu. 

Kurkuma sprawdzi się także jako element do orzeźwiającej lemoniady latem, czy rozgrzewającej herbaty z cytryną w jesienne popołudnie. Ta przyprawa zmniejsza uczucie pełności, wzdęcia oraz łagodzi zaparcia. Śmiało mogą sięgać po nią osoby z zespołem metabolicznym i z osłabionym układem odpornościowym. Właśnie dlatego wiele mikstur podnoszących odporność
powstaje na bazie kurkumy. 

Przemyć właściwości kurkumy do swojej codziennej diety!

Warto stosować kurkumę w codziennej diecie. Ta przyprawa ma właściwości pobudzające wydzielanie żółci, enzymów trzustkowych, gastryny i sekretyny. Działa też rozkurczająco i antybakteryjnie. Jak to zrobić, aby w codziennych daniach typowo polskiej kuchni zagościła kurkuma?

Nie każdy wie, że kurkuma nie musi dodawać ostrości potrawie, może stanowić naturalny barwnik dla makaronu i ryżu. Jeśli chcesz, aby dania mączne miały złocisty, a nawet lekko pomarańczowy kolor, to dodaj do ciasta szczyptę kurkumy. I ciesz się nietuzinkowymi daniami, które zaciekawią Twoich gości – zaserwuj na spotkaniu towarzyskim żółtą sałatkę makaronową  z sosem czosnkowym,
kurczakiem i kukurydzą. 

Możesz przygotować pastę na bazie kurkumy, która dobrze sprawdzi się do dań mięsnych i warzywnych. Wystarczy trzy łyżki kurkumy zalać szklanką wody, a następnie doprawić solą oraz pieprzem. Następnie należy podgrzać sos na ogniu, wystudzić i przełożyć do słoika. Taka pasta jest doskonałym dodatkiem do sosów pomidorowych na bazie passaty. Świetnie współgra z nią
passata pomidorowa z bazylią marki Czerwony Ptak od Auchan.

Po kurkumę warto sięgnąć także w trakcie wekowania warzyw na zimę. Doskonale sprawdza się ona w czasie zaprawiania świeżych ogórków, cukinii lub patisonów. Nie mniej jednak to drób z kurkumą stanowi idealnie połączenie, ponieważ ta przyprawa podkreśla soczystość mięsa. Jeśli więc planujesz na niedzielny obiad złocistego kurczaka z piekarnika, to do jego nacierania wykorzystaj kurkumę.
W Auchan znajdziesz najwyższej jakości mięso drobiowe z chowu bez antybiotyków na przykład świeże podudzia z kurczaków z grzędy marki Pewni Dobrego. 

Jakie właściwości ma kurkuma? Wykorzystaj właściwie jej moc!

Natura obdarza nas ogromem dobrodziejstw – jednym z nich jest właśnie kurkuma. Właściwości tej przyprawy, jak ją stosować oraz z czym łączyć – te wszystkie zagadnienia poruszyliśmy w naszym tekście. Mamy nadzieję, że po przeczytaniu wpisu zaczniesz dodawać kurkumę do swoich dań i wykorzystasz jej potencjał w swojej kuchni.
Pamiętaj, że kurkuma to eliksir młodości oraz wigoru o działaniu przeciwzapalnym, antybakteryjnym rozkurczającym, a także stymulującym odporność. Zachęcamy Cię do zapoznania się z ofertą Auchan. W naszym sklepie znajdziesz nie tylko kurkumę, ale także inne przyprawy świata.

Na bieżąco obserwuj naszą stronę internetową i nie przegap nowości pojawiających się w naszym asortymencie. Zwróć uwagę na marki własne Auchan takie jak na przykład Pewni Dobrego czy Kciuk.