Jakie właściwości skrywają w sobie pistacje? Co możesz z nich przyrządzić?
Czym są i gdzie rosną pistacje?
Wiele osób kocha te chrupiące orzeszki, ale mało kto miał okazję zobaczyć, jak rosną pistacje. Pistacje rosną na drzewach należących do rodziny pestkowców. To popularne i dobrze znane orzechy. Znakomicie smakują i świetnie prezentują się na talerzu. Cenione są za swój charakterystyczny kolor, smak i teksturę. Pistacje mają jasnozieloną barwę i wyróżniają się skorupką, która otwiera się podczas dojrzewania, odsłaniając samo nasiono.
Pistacje pochodzą prawdopodobnie z Bliskiego Wschodu, ale obecnie ich uprawy można spotkać w wielu krajach, w tym w Stanach Zjednoczonych, Iranie, Turcji, Grecji i Włoszech. Do optymalnego wzrostu drzewa pistacjowe potrzebują gorącego lata i chłodnej zimy. Są odporne na suszę i tolerują różne typy gleb. W Polsce próżno szukać upraw pistacji. Orzechy dostępne w polskich sklepach pochodzą z importu.
To, co jest największą zaletą pistacji, to charakterystyczny smak. Są delikatne, lekko słone, z subtelnymi nutami słodyczy. Wielu ludzi docenia również ich chrupkość. Co ciekawe, pistacje mają nawet swój dzień! Międzynarodowy Dzień Pistacji wypada 26 lutego.
Dlaczego warto jeść pistacje?
Sprawdź, jakie korzyści niesie za sobą jedzenie tej chrupiącej przekąski!
Pistacje – wartości odżywcze
Pistacje są jednymi z najbardziej odżywczych orzechów, jakie możesz znaleźć w sklepie. Mają stosunkowo niską (jak na orzechy) wartość energetyczną, bo tylko 560 kcal/100 g, podczas gdy inne orzechy mają nawet ponad 700 kcal/100 g. Mniejsza kaloryczność wynika przede wszystkim z niskiej zawartości tłuszczu (43 g/100 g). Pistacje są bogate w białko (20 g/100 g) i błonnik pokarmowy (20,6 g/100 g).
W pistacjach znajdziesz wiele prozdrowotnych wartości. Są źródłem wielu witamin, takich jak wit. B1, B6, C, K i E, i minerałów – żelaza, magnezu, potasu, fosforu, miedzi, manganu, cynku. Zawierają w sobie również takie związki jak luteina, flawonoidy, karotenoidy, kwasy fenolowe i antocyjany.
Pistacje – korzyści dla organizmu
Białko, błonnik, witaminy, minerały – to wszystko znajduje się w pistacjach. Jak te składniki mogą wpływać na funkcjonowanie organizmu? Kto powinien włączyć pistacje do swojej diety?
Regularne spożywanie pistacji może mieć korzystny wpływ na zdrowie serca. Dzięki zawartości zdrowych tłuszczów i antyoksydantów pistacje mogą pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu LDL (złego cholesterolu) oraz poprawić profil lipidowy. Co więcej, pistacje są źródłem argininy, czyli aminokwasu, który wykazuje działanie wspomagające zdrowie naczyń krwionośnych.
Dzięki zawartości luteiny i zeaksantyny, dwóch przeciwutleniaczy obecnych w siatkówce oka, pistacje mogą okazać się korzystne dla zdrowia narządu wzroku. Spożywanie tych dwóch związków okazuje się pomocne w ochronie oczu przed uszkodzeniami spowodowanymi promieniowaniem UV. Mogą też zmniejszyć ryzyko wystąpienia zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej.
Pistacje to bogactwo błonnika, zarówno rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego. Błonnik wspomaga utrzymanie prawidłowej perystaltyki jelit, co przyczynia się do poprawy trawienia. Dodatkowo produkty z dużą ilością błonnika dają uczucie sytości na długi czas, co może być korzystne dla kontroli wagi ciała.
Pistacje – przepisy na dania na słodko
Pistacje wspaniale komponują się ze słodkimi daniami. Sprawdź nasze przepisy z pistacjami na słodko!
Sprawdź również: Orzechy włoskie – przepisy na każdą okazję!
Koktajl pistacjowy
Wsyp pistacje do blendera i zmiel drobno. Odłóż garść pistacji do miseczki.
Do blendera wlej mleko, wsyp cukier i ekstrakt waniliowy. Miksuj wszystkie składniki aż do uzyskania gładkiej masy.
Dodaj lody waniliowe do masy pistacjowej i ponownie zmiksuj aż do połączenia wszystkich składników.
Przelej koktajl do szklanek i udekoruj posypką pistacjową.
Tarta z kremem pistacjowym i malinami
Zagnieć kruche ciasto. Do miski wsyp mąkę, cukier puder i dodaj pokrojone masło, ugniataj rękoma aż do powstania kruszonki. Następnie dodaj żółtko i wodę. Zagniataj ciasto aż do połączenia składników. Uformuj kulkę z ciasta, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 15 minut.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj tak, by pasowało do okrągłej formy do tarty. Nawijając na wałek, przełóż ciasto do formy i delikatnie podociskaj brzegi. Zrób w cieście niewielkie nakłucia widelcem.
Piecz spód tarty w rozgrzanym piekarniku przez około 25 minut, aż się zarumieni. Wyjmij z piekarnika i ostudź.
W międzyczasie zmiel drobno pistacje w blenderze*. Ubij śmietankę kremówkę na sztywno. Dodaj mascarpone, cukier, ubitą śmietanę kremówkę i ekstrakt waniliowy. Mieszaj aż do powstania gładkiego kremu.
Na wystudzone ciasto wyłóż krem pistacjowy i rozłóż go równomiernie.
Na wierzchu tarty ułóż maliny. Udekoruj wierzch listkami mięty.
Umieść tartę w lodówce i pozostaw na około 2 godziny, aby krem stężał.
*Do tego przepisu świetnie sprawdza się też pasta z pistacji. Przepis jest prosty. Wystarczy zmielić pistacje na gładką masę i wymieszać z rozpuszczona białą czekoladą.
Zagnieć kruche ciasto. Do miski wsyp mąkę, cukier puder i dodaj pokrojone masło, ugniataj rękoma aż do powstania kruszonki. Następnie dodaj żółtko i wodę. Zagniataj ciasto aż do połączenia składników. Uformuj kulkę z ciasta, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 15 minut.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj tak, by pasowało do okrągłej formy do tarty. Nawijając na wałek, przełóż ciasto do formy i delikatnie podociskaj brzegi. Zrób w cieście niewielkie nakłucia widelcem.
Piecz spód tarty w rozgrzanym piekarniku przez około 25 minut, aż się zarumieni. Wyjmij z piekarnika i ostudź.
W międzyczasie zmiel drobno pistacje w blenderze*. Ubij śmietankę kremówkę na sztywno. Dodaj mascarpone, cukier, ubitą śmietanę kremówkę i ekstrakt waniliowy. Mieszaj aż do powstania gładkiego kremu.
Na wystudzone ciasto wyłóż krem pistacjowy i rozłóż go równomiernie.
Na wierzchu tarty ułóż maliny. Udekoruj wierzch listkami mięty.
Umieść tartę w lodówce i pozostaw na około 2 godziny, aby krem stężał.
*Do tego przepisu świetnie sprawdza się też pasta z pistacji. Przepis jest prosty. Wystarczy zmielić pistacje na gładką masę i wymieszać z rozpuszczona białą czekoladą.
Pistacjowe dania na słono
Pistacje świetnie współgrają nie tylko z deserami. Sprawdź przepisy na dania z pistacjami na słono od Auchan!
Sałatka z kurczakiem, awokado i pistacjami
Pierś z kurczaka pokrój w drobną kostkę. Łyżkę oliwy z oliwek wlej na patelnię i poczekaj, aż tłuszcz się rozgrzeje. Na gorącą patelnię wrzuć kurczaka, dopraw przyprawą do mięs i smaż przez 10 minut. Pozostaw do ostygnięcia.
Pokrój awokado na plasterki.
Pistacje zmiel delikatnie w blenderze. Odłóż odrobinę do miseczki.
Do miski dodaj umytą mieszankę sałat, dodaj awokado, pistacje i kurczaka.
Przygotuj dressing. Wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz.
Polej sałatkę dressingiem i posyp odłożonymi wcześniej pistacjami.
Pierś z kurczaka pokrój w drobną kostkę. Łyżkę oliwy z oliwek wlej na patelnię i poczekaj, aż tłuszcz się rozgrzeje. Na gorącą patelnię wrzuć kurczaka, dopraw przyprawą do mięs i smaż przez 10 minut. Pozostaw do ostygnięcia.
Pokrój awokado na plasterki.
Pistacje zmiel delikatnie w blenderze. Odłóż odrobinę do miseczki.
Do miski dodaj umytą mieszankę sałat, dodaj awokado, pistacje i kurczaka.
Przygotuj dressing. Wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz.
Polej sałatkę dressingiem i posyp odłożonymi wcześniej pistacjami.
Tagliatelle z krewetkami, cytryną i pistacjami
Ugotuj makaron tagliatelle zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Makaron odcedź, zachowując około 1/4 szklanki wody z gotowania.
Czosnek pokrój lub przeciśnij przez praskę. Pistacje posiekaj, pietruszkę pokrój drobno.
Rozgrzej w dużym garnku oliwę z oliwek i masło. Dodaj czosnek i smaż przez około 1 minutę.
Do rozgrzanego masła dodaj krewetki i smaż przez około 3–4 minuty, aż będą różowe.
Zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij z niej sok. Dodaj do garnka. Wymieszaj.
Do garnka z krewetkami i pistacjami dodaj makaron i wymieszaj delikatnie, dodając trochę wody z gotowania, jeśli pasta jest zbyt sucha.
Podawaj tagliatelle posypane posiekaną natką pietruszki.
Ugotuj makaron tagliatelle zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Makaron odcedź, zachowując około 1/4 szklanki wody z gotowania.
Czosnek pokrój lub przeciśnij przez praskę. Pistacje posiekaj, pietruszkę pokrój drobno.
Rozgrzej w dużym garnku oliwę z oliwek i masło. Dodaj czosnek i smaż przez około 1 minutę.
Do rozgrzanego masła dodaj krewetki i smaż przez około 3–4 minuty, aż będą różowe.
Zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij z niej sok. Dodaj do garnka. Wymieszaj.
Do garnka z krewetkami i pistacjami dodaj makaron i wymieszaj delikatnie, dodając trochę wody z gotowania, jeśli pasta jest zbyt sucha.
Podawaj tagliatelle posypane posiekaną natką pietruszki.
Pistacje – spróbuj sam!
Orzechy są niezwykle wartościowym dodatkiem do diety. Dobroczynne działanie wykazują na organizm również pistacje. Właściwości tych smacznych, zielonkawych orzeszków sprawiają, że każdy powinien po nie sięgnąć dla poprawy zdrowia. Warto jednak pamiętać, że pistacje, mimo że zdrowe, są też kaloryczne – ale w umiarze stanowią wartościową przekąskę.
Jeśli zaś masz nadmiar orzeszków, pistacje możesz wykorzystać na różne sposoby. Na słodko czy na słono – jak najbardziej lubisz jeść pistacje? Przepisy Auchan pozwolą Ci na przygotowanie pysznych dań z ich wykorzystaniem. Skuś się na któryś i podziel się swoimi opiniami!
Jeśli chcesz wypróbować nasze pistacjowe inspiracje lub masz ochotę stworzyć własne dania, zacznij od zakupów w Auchan! Znajdziesz tam wszystko, czego potrzebujesz, by wyczarować smaczne potrawy z dodatkiem pistacji. Złóż zamówienie w sklepie internetowym Auchan i ciesz się dostawą zakupów pod same drzwi.