Jalapeño – co to jest i jakie ma właściwości? 3 przepisy na słynne papryczki
Jedną z najpopularniejszych odmian chili jest jalapeño. Co to za rodzaj ostrej papryki? To chili, które jest dość łagodne. Świetnie nadaje się on do dań kuchni meksykańskiej, ale nie tylko. Oprócz walorów smakowych ma także liczne właściwości zdrowotne. Jak wykorzystać jalapeño w kuchni? Podpowiadamy!
Jalapeño – co to za papryka i skąd pochodzi
Wśród różnych odmian chili niezwykle popularne jest jalapeño. Co to za rodzaj ostrej papryki i skąd ona pochodzi? Jalapeño to papryczka o ostrym smaku, który nie jest jednak zbyt intensywny. Po raz pierwszy zaczęto uprawiać ją w Meksyku. Z czasem zaczęła być cenioną odmianą również w Stanach Zjednoczonych.
Meksykanie do dzisiaj szaleją na punkcie jalapeño. Jest ono drugim najczęściej używanym przez nich w kuchni warzywem. Jedzą je zarówno na surowo, jak i w formie marynowanej. Stanowi główny dodatek do wielu sosów, dipów, dań mięsnych i zup.
Od kilku lat chętnie uprawiane jest także w Polsce. Podobnie jak inne odmiany ostrych papryczek, i ją można mieć swoim ogrodzie. Ważne jest jednak, żeby sadzonki trafiły do gruntu dopiero pod koniec maja. Jest to bowiem roślina, która nie znosi chłodów.
Z jednego krzaczka można uzyskać nawet kilkanaście papryczek. Dlatego też, jeśli lubisz pikantne potrawy, pomyśl o tym, żeby wyhodować jalapeño samodzielnie. Jeśli nie masz ogrodu, z powodzeniem możesz zrobić to na balkonie. W Auchan kupisz odpowiednie do tego donice. Żeby papryczki były dorodne, pamiętaj o tym, aby raz na jakiś czas podlać je nawozem. Najlepiej sprawdzi się biohumus, który również możesz kupić w Auchan.
Owoce papryczki jalapeño są średniej wielkości. Mają podłużny kształt i gładką skórkę. Przez długi czas pozostają na krzaczkach zielone, a dopiero z czasem zaczynają ciemnieć, aż w końcu stają się czerwone. Im dłużej dojrzewają, tym są bardziej ostre. Za ich pikantność odpowiada kapsaicyna.
Jalapeño – właściwości zdrowotne i odżywcze
Co zachęca do jedzenia papryczki jalapeño? Właściwości zdrowotne, których ma bardzo dużo! Regularne dodawanie jej do potraw może mieć korzystny wpływ na funkcjonowanie układu krążenia, a także odporność. Może ona również pomóc w obniżeniu cholesterolu i łagodzeniu stresu oksydacyjnego. Wśród innych właściwości wymienia się działanie mogące np. przyspieszać metabolizm, wpływać antybakteryjnie i przeciwbólowo, czy wspomagać układ krążenia.
Co jeszcze daje jedzenie papryczki jalapeño? Właściwości odchudzające, jakie posiada, sprawiają, że jest ona sprzymierzeńcem osób, które marzą o tym, żeby zrzucić kilka kilogramów. Jej spożywanie może pomóc w odchudzaniu dzięki zawartości kapsaicyny, a także błonnika. Warto dodać, że 100 g papryczki zawiera jedynie 29 kcal, a więc są one niskokaloryczne.
Papryczki jalapeño – źródło cennych składników odżywczych
Papryka jalapeño właściwości zdrowotne zawdzięcza zawartości witamin i związków mineralnych. Oprócz kapsaicyny są to:
- witaminy z grupy B,
- kwas askorbinowy,
- witamina A,
- witamina K,
- kwas foliowy,
- magnez,
- potas,
- sód,
- żelazo,
- wapń.
Jalapeño jest także źródłem antyoksydantów.
Podobnie jak inne owoce i warzywa, papryczkę jalapeño warto włączyć do swojego sposobu odżywiania. Jeśli zależy Ci na zdrowiu, koniecznie zadbaj o to, aby Twoja dieta była różnorodna. W ten sposób jesteś w stanie dostarczyć swojemu organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Do produktów, które również warto włączyć do codziennego menu, należą oliwa extra vergine czy ocet jabłkowy.
Przeczytaj także: Rola witamin w organizmie człowieka – jak wykorzystać ich bogactwo?
Papryka jalapeño – bogactwo właściwości i aromatu
Poza możliwymi właściwościami prozdrowotnymi największą zaletą papryczki jalapeño jest jej niepowtarzalny smak. Jest ostra, ale nie aż tak jak piri piri czy habanero. Po ugotowaniu czy upieczeniu jej smak staje się jeszcze łagodniejszy, a nawet nieco słodkawy.
Ze względu na swoje walory smakowe i intensywny aromat jalapeño to podstawa kuchni meksykańskiej. Już odrobina tej ostrej papryczki nadaje potrawom delikatnej pikantności. To również idealny dodatek do włoskich makaronów czy pizzy, a także dań kuchni amerykańskiej, takich jak burgery i pikantne skrzydełka.
Przeczytaj także: Pomysł na włoski obiad w Twoim domu – i nie jest to pizza!
Wszystkie przyprawy do tego typu potraw kupisz w Auchan. Przyda Ci się papryka słodka mielona i czosnek granulowany. Wybierz te od marki Auchan – są one dostępne w większych opakowaniach, które po otwarciu możesz szczelnie zamknąć.
3 przepisy na jalapeño
Jeśli lubisz gotować, koniecznie wypróbuj ostrą papryczkę jalapeño. Właściwości tego małego warzywa powinny Cię do tego przekonać – podobnie jak delikatny, pikantny smak i intensywny aromat. Papryczka ta może być dodatkiem do wielu potraw, w tym do sosów, sałatek czy tacos. Poniżej kilka propozycji na to, jak możesz wykorzystać ją w swojej kuchni.
Marynowane jalapeño do tacos
Do garnka wlej wodę i ocet. Dodaj cukier i sól. Zacznij gotować zalewę.
Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki. Dodaj do garnka. Jeśli chcesz, żeby papryczki miały ciekawszy smak, możesz do zalewy dodać również pół łyżeczki ziaren gorczycy, kilka kulek pieprzu lub odrobinę ziela angielskiego. Zagotuj.
W tym czasie jalapeño umyj i pokrój w niewielkie, ok. półcentymetrowe, plasterki. Następnie dodaj je do gorącej zalewy. Marynuj je około 15–20 minut.
Po tym czasie papryczki wraz z zalewą przełóż do wyparzonych słoików. Kiedy ostygną, zakręć je szczelnie i włóż do lodówki.
Tak przygotowane jalapeño wykorzystaj do tacos i innych dań kuchni meksykańskiej. Świetnie sprawdzą się także jako dodatek do sosów pomidorowych.
Przeczytaj także: Kuchnie świata – przepisy na potrawy egzotyczne, które przygotujesz w domu
Tajski sos limonkowy z jalapeño
Umyj i drobno posiekaj 1 jalapeño, a także przygotuj skórkę i sok z 2 limonek.
Do miseczki dodaj olej sezamowy, sos sojowy, sos rybny oraz sok z limonki. Dokładnie wymieszaj, do uzyskania jednolitej konsystencji.
Dodaj pozostałe składniki, jeszcze raz wymieszaj i odstaw na około 15 minut, żeby smaki się połączyły.
Tajski sos limonkowy z jalapeño
Opublikowano 19.07.2023Umyj i drobno posiekaj 1 jalapeño, a także przygotuj skórkę i sok z 2 limonek.
Do miseczki dodaj olej sezamowy, sos sojowy, sos rybny oraz sok z limonki. Dokładnie wymieszaj, do uzyskania jednolitej konsystencji.
Dodaj pozostałe składniki, jeszcze raz wymieszaj i odstaw na około 15 minut, żeby smaki się połączyły.
Taki sos możesz wykorzystać do polania sałaty albo zamarynowania mięsa. Nada on im nieco pikantnego, orientalnego smaku. Jeśli nie lubisz kolendry, możesz zastąpić ją natką pietruszki.
Relisz z ostrej papryki i czerwonej cebuli
Jalapeño i słodką paprykę umyj, a następnie pokrój w paseczki (jeśli nie lubisz mocno pikantnych potraw, z ostrych papryczek usuń wcześniej gniazda nasienne). Cebulę obierz i posiekaj w piórka. Rodzynki namocz w occie balsamicznym.
Rozgrzej patelnię i wlej na nią odrobinę oliwy z oliwek. Dorzuć cebulę i smaż około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Ma się delikatnie zarumienić.
Na patelnię dodaj około połowy łyżeczki cukru, a także rodzynki. Dolej odrobinę octu balsamicznego, który pozostał po ich namaczaniu, i całość duś jeszcze przez chwilę.
Na sam koniec dodaj oba rodzaje papryki. Dopraw całość do smaku pieprzem i solą. Jeśli potrzeba, dodaj jeszcze odrobinę cukru. Całość wymieszaj i smaż już tylko do momentu podgrzania papryki.
Relisz z ostrej papryki i czerwonej cebuli
Opublikowano 22.07.2023Jalapeño i słodką paprykę umyj, a następnie pokrój w paseczki (jeśli nie lubisz mocno pikantnych potraw, z ostrych papryczek usuń wcześniej gniazda nasienne). Cebulę obierz i posiekaj w piórka. Rodzynki namocz w occie balsamicznym.
Rozgrzej patelnię i wlej na nią odrobinę oliwy z oliwek. Dorzuć cebulę i smaż około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Ma się delikatnie zarumienić.
Na patelnię dodaj około połowy łyżeczki cukru, a także rodzynki. Dolej odrobinę octu balsamicznego, który pozostał po ich namaczaniu, i całość duś jeszcze przez chwilę.
Na sam koniec dodaj oba rodzaje papryki. Dopraw całość do smaku pieprzem i solą. Jeśli potrzeba, dodaj jeszcze odrobinę cukru. Całość wymieszaj i smaż już tylko do momentu podgrzania papryki.
Taki relisz możesz podać z plackami ziemniaczanymi, ze słonymi racuchami albo jako dodatek do deski serów. Nadaje się również jako pasta do kanapek. Możesz posmarować nim chleb żytni razowy z ziarnami żyta Piekarni Auchan. Relisz charakteryzuje się słodko-pikantnym smakiem, przez co świetnie pasuje do ryżu. Po zmieszaniu z mascarpone możesz użyć go również jako sosu do makaronu.
Przeczytaj także: Dobra oliwa z oliwek – jak wybrać najlepszy produkt? Podpowiedzi i propozycje
Już wiesz, jakie właściwości ma jalapeño i jak wykorzystać je w kuchni!
Dzięki naszym wskazówkom już wiesz, dlaczego warto jeść jalapeño. Właściwości zdrowotne i odżywcze tej małej papryczki sprawiają, że jest ona coraz popularniejsza. Możesz dodać ją do różnych dań kuchni meksykańskiej, np. z fasolą i kukurydzą. Zarówno papryczkę, jak i pozostałe składniki kupisz w Auchan.