Aplikacja

Karp na święta w wielu odsłonach – sprawdź, jak go podać!

Opublikowano 07.12.2023 - 8 minut czytania

Ryba to symbol chrześcijaństwa. Właśnie z tego powodu spożywa się ją przy wigilijnym stole. Skąd jednak w Polsce karp na święta? Ze względu na walory smakowe, tradycję, a może jedno i drugie? Dowiedz się, jak przygotować go na Boże Narodzenie. Oto garść historii i przepisów w jednym!

Dlaczego podaje się karpia na Wigilię?

Zgodnie z wigilijną tradycją, na świątecznym stole powinno gościć dwanaście różnych potraw, w tym ryba. To symbol chrześcijaństwa, który wraz z chlebem, stanowi pokarm od Boga. W Polsce prym na wigilijnym stole wiedzie karp. Skąd wzięła się tradycja serwowania tej ryby podczas kolacji wigilijnej?

Droga potrawy z karpia na polski stół była długa i skomplikowana. Zacznijmy więc od początku. Karp to gatunek ryby słodkowodnej, który pochodzi z Azji, dokładniej z dorzecza Dunajcu. Rośnie tylko w ciepłych wodach, a co ciekawe – żywi się tylko przez pół roku, a kolejne 6 miesięcy udaje mu się przetrwać z zapasu tłuszczu.

Z karpia słynie południe Polski, a dokładniej Dolny Śląsk, najczęściej są to hodowle wielopokoleniowe, które zapewniają im odpowiednie warunki na każdym etapie życia. To wyjątkowy gatunek, który żywi się naturalnym zbożem, a nie paszami. Dzięki temu cały ekosystem może naturalnie funkcjonować.

Na przełomie XIII wieku zakonnicy Cystersi z Czech i Moraw przywieźli karpia w okolice rzeki Wisły. Rybę początkowo hodowano przy zakonnych stawach. Była to idealna alternatywa dla mnichów, którzy w piątki nie mogli spożywać mięsa.

Przeczytaj także: 4 pomysły na farsz z pieczarek – zobacz przepisy!

Dania z karpia na wigilijnym stole pojawiły się już przed wiekami, bowiem ryba była przysmakiem polskich królów, w tym Jana III Sobieskiego. Przed wojną hodowla karpia w Polsce wynosiła aż 12 ton, jednak dopiero po drugiej wojnie światowej tradycja jedzenia go na święta powszechnie zawitała do polskich domów.

Została ona zapoczątkowana przez Komitet Centralny, a dokładnie przez ministra Hilarego Minca. Stwierdził on, że karp idealnie nadaje się na święta, ponieważ jest syty i tani w hodowli. To ważne cechy, zwłaszcza w powojennej Polsce, gdzie gospodarka była na skraju załamania. Rząd wydał więc pieniądze na reklamę z hasłem, które było widać w całym kraju: „Karp na każdym wigilijnym stole w Polsce”. Zatroszczył się również o to, aby pracownicy dużych zakładów pracy otrzymywali karpia na święta. W ten sposób potrawa z karpia szturmem zawitała na wigilijnym stole i tak zostało do dziś.

Dania z karpia – podstawowe metody przygotowania

Ryby świeże wymagają wypatroszenia oraz wyfiletowania. Możesz jednak zdecydować się na zakup fileta z karpia bez ości Pewni Dobrego. Znajdziesz go w sklepach Auchan. Marka z dbałością dba o najwyższą jakość ryby – nie jest ona transportowana, a całość hodowli (prawie 3 lata) przetwarzania odbywa się na miejscu. Hodowle Pewni Dobrego prowadzone są przez prawdziwych pasjonatów. Wśród dostawców Auchan przeważają firmy rodzinne, wielopokoleniowe, a stawy znajdują się m.in. w Niedźwiedzicach, Krzywej Górce czy Lasochowie. To dziewicze obszary Parków Krajobrazowych lub objęte ochroną Natura 2000. Masz więc pewność, że karp, którego wybierasz na święta to produkt o sprawdzonym pochodzeniu, który karmiony jest jedynie naturalnymi zbożami.

Wyjmowanie wnętrzności i filetowanie karpia

Jak przygotować rybę, jeśli Twój karp na święta ma wnętrzności? Na samym początku umyj i osusz rybę, a następnie oskrob ją z łusek. Natnij karpia w kierunku od odbytu ku głowie i wyjmij wszystkie wnętrzności. Nie zapomnij również o skrzelach, są one niejadalne. Jeśli obawiasz się, że karp będzie mieć mulisty posmak, umieść rybę w zaprawie wody i octu w proporcji 4:1 na całą noc. Możesz też natrzeć karpia soląi obłożyć posiekaną cebulą

Pozbawioną wnętrzności rybę możesz pokroić w dzwonki lub podzielić na filety. Jeśli sprawia Ci to trudność, w ofercie Auchan znajdziesz gotowego dzwonka na tacce MAP od Pewni Dobrego. Taka ryba to dobra podstawa do późniejszego smażenia i pieczenia. Samo filetowanie wcale nie jest takie trudne! Wystarczy, że przygotujesz sobie ostry i giętki nóż

Rybę ułóż na boku, natnij mięso tuż przy głowie, a nóż wsuń tak, by znalazł się pomiędzy tkanką mięśniową a kręgosłupem. Przesuwaj delikatnie w stronę ogona, odcinając filet. Czynność powtórz, przewracając rybę na drugą stronę.

Smażenie karpia

Dużą popularnością na wigilijnym stole cieszy się potrawa z karpia smażonego. Przed umieszczeniem na patelni, ryba musi być dobrze wysuszona z wody. Jeśli tego nie zrobisz wilgoć, która dostanie się z karpia na patelnię, obniży temperaturę oleju. Zamiast smażenia karp będzie się dusił.

Osuszone dzwonki z karpia natrzyj przyprawami – solą i pieprzem, a następnie obtocz w mące i smaż na rozgrzanej patelni. Najlepiej wykorzystać do tego olej rzepakowy, który ma wysoką temperaturę dymienia (200°C).

Gotowanie karpia

W Auchan znajdziesz także karpia patroszonego Pewni Dobrego, którego możesz ugotować w całości bądź pokroić na porcje. Wystarczy, że włożysz rybę do wrzącego wywaru warzywnego z dużą ilością włoszczyzny. Do bulionumożesz wlać również odrobinę białego wina. Pamiętaj, że płyn powinien przykryć rybę przynajmniej do połowy. 

 

Karpia gotuj na małym ogniu cały czas pod przykryciem. Filety i dzwonki umieść w wodzie na około 25 minut, a całą rybę gotować dwa razy dłużej. Kiedy mięso zmieni kolor na jaśniejszy, oznacza to, że jest gotowe do spożycia. 

Karp gotowany świetnie komponuje się z sosem koperkowym, maślanymbądź z oliwą, czosnkiemi solą. Dania z karpia gotowanego możesz podać na stół w towarzystwie ziemniaków, ryżu czy świeżych surówek

Sprawdź również: Najlepszy barszcz wigilijny – przepis od Auchan

Pieczenie karpia

A może marzy Ci się prosty i szybki karp na święta z piekarnika? Pieczona ryba jest tak samo dobra, jak smażona, lecz mniej kaloryczna. Postaw na karpia ze skórą od Pewni Dobrego z naszej oferty. To doskonały wybór dla osób na diecie.

Jak przygotować karpia na święta pieczonego? Natrzyj rybę przyprawami, skrop sokiem z cytryny, a na wierzch połóż odrobinę masła. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz około 40 minut pod przykryciem.

Karp na święta – kreatywne i nowoczesne podejście

Potrawy z karpia kojarzą się z tradycją, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Chcesz trochę urozmaicić wygląd i smak tej świątecznej ryby? Oto nasze dania z karpia w nowoczesnej wersji. Może skusisz się na jedno z nich?

Karp w stylu fusion – połączenie tradycji z nowoczesnością

Mięso z karpia daje szerokie pole do kulinarnych popisów. Właśnie dlatego ten gatunek ryby zdobył uznanie w kuchni fusion. Oto nieszablonowy pomysł , który łączy w sobie tradycję z nowoczesnością – czyli karp w piwno-miodowym sosie.

Przygotowanie tej potrawy jest naprawdę proste. Do przygotowania dania potrzebujesz jedynie kilku składników: filetów z karpia, ciemnego piwa, cebulę, miód, masło, olej, sok z cytryny i ulubione przyprawy. Naszym tajnym składnikiem jest cynamon. To idealny dodatek do miodowo-piwnej marynaty, który dodaje słodko-korzennego smaku.

Teraz czas, abyś zaskoczył rodzinę i przyjaciół tą wyszukaną potrawą! Tak przygotowanego karpia możesz podać z ryżem, kaszą gryczaną lub z chlebkiem ziołowym. Smacznego!

Nietypowe marynaty i dodatki do karpia

Możliwości serwowania karpia jest naprawdę wiele. Świetnie komponuje się on zarówno ze słodkimi, jak i słonymi dodatkami. Najpopularniejsze z nich to rodzynkioraz płatki migdałowe, które są bazą do tworzenia potrawy o nazwie karp po żydowsku. 

Wypatroszoną w całości rybę możesz upiec w cieście. To nic trudnego, wystarczy, że zagnieciesz je z mąki pszennej i zimnej wody. Na rozwałkowany placek ułóż karpia, zawiń go w ciasto, a następnie upiecz w piekarniku. Karp w takiej odsłonie prezentuje się bardzo efektownie zwłaszcza położony na dużej paterzew towarzystwie świeżych warzyw.

A może karp z nadzieniem? To również dobry pomysł na świąteczny stół. Do farszu wybierz ulubione składniki np. grzyby, ryż bądź kaszę z dodatkiem warzyw. Danie możesz podawać na ciepło lub zimno – zanurzone w galarecie.

Wegetariańskie i wegańskie alternatywy dla tradycyjnego karpia

Karp na święta to już tradycja. Co, jeśli Ty lub ktoś z domowników nie je ryb, bo jest weganinem albo wegetarianinem? Istnieje kilka alternatyw dla karpia. Zamiennikiem może być tofu, które jest w stanie przypominać rybę nie tylko smakiem, ale również teksturą. Wystarczy, że zamarynujesz je w słodkiej papryce, oliwie z oliwek czy w granulowanym czosnku. Tofu możesz usmażyć bądź grillować.

Produktem podobnym do tofu jest tempeh z soi. Cechuje się wysoką zawartością białka, podobnie jak karp. Tempeh doskonale sprawdza się w daniach głównych jako zamiennik ryby. Wystarczy, że podsmażysz go na patelni z czosnkiem, imbirem bądź innymi warzywami.

Na świątecznym stole możesz zaserwować także wodorosty i algi. Weganie i wegetarianie z pewnością Ci za to podziękują. Nori, wakame oraz kombu to popularne wodorosty, które stanowią bogate źródło jodu – pierwiastka, znajdującego się w rybach.

Zainspiruj się: Świąteczne smaki – tradycyjne potrawy wigilijne w Hiszpanii i nie tylko!

Już wiesz, jak przygotować karpia na święta z Auchan!

Sam widzisz, że istnieje wiele sposobów przygotowania karpia na święta. Możesz go piec, dusić, smażyć, a nawet grillować. Zachęcamy Cię do eksperymentowania w kuchni, również ze świątecznymi potrawami. Nie bój się bawić smakami!

Otwórz się na nowe doświadczenia kulinarne, nie zapominając przy tym o rodzimej tradycji. W międzyczasie odwiedź sklep Auchan. Znajdziesz tu półprodukty, z których wyczarujesz wigilijne potrawy. Świeże karpie, nabiał, mięso i warzywa z polskich upraw – wszystko to i wiele więcej czeka na Ciebie na półkach w naszych sklepach. Zapraszamy na wielkie przedświąteczne zakupy!