Aplikacja
Kawa Po Turecku Przepis

Kawa po turecku – przepis na aromatyczny napój w domu

Opublikowano 08.09.2023 - 7 minut czytania

Nie wyobrażasz sobie rozpoczęcia dnia bez aromatycznej kawy? Delikatne cappuccino – to nie Twój styl? Jeśli lubisz, gdy kawa daje prawdziwego „kopa” i energię na cały dzień, z pewnością przypadnie Ci do gustu mocna kawa po turecku. Przepis na ten charakterystyczny napar nie jest wcale skomplikowany. Bez problemu przyrządzisz oryginalną kawę po turecku we własnej kuchni!

Czym jest kawa po turecku i jak się ją parzy?

Potocznie kawą po turecku nazywamy zmieloną kawę zalaną wrzątkiem. Nie jest to jednak zbyt wyczerpująca definicja, a oryginalna kawa parzona po turecku skrywa w sobie o wiele więcej. Dlaczego kawa po turecku jest tak wyjątkowa i komu przypadnie do gustu?

Kawa parzona po turecku – co to takiego?

Kawa po turecku to tak naprawdę oryginalna metoda parzenia kawy, polegająca na gotowaniu drobno zmielonej kawy i zimnej wody w specjalnym tygielku. Historia przyrządzania ziaren kawy w ten sposób sięga XVI wieku, kiedy to osmański władca Ozdemir Pasza poczęstował aromatycznym napojem sułtana Sulejmana Wspaniałego. Pracownicy osmańskiego pałacu zaczęli przygotowywać kawę w nowy sposób: miażdżyli jej ziarna i zagotowywali w specjalnym dzbanku. Napar zachwycił sułtana i jego żonę, a z pałacu zawędrował na ulice Stambułu i szybko podbił serca nie tylko dworu, ale również zwykłych obywateli.

Zobacz również: Kawa po turecku z mastyksem

Tradycyjne parzenie kawy po turecku polega na bardzo drobnym zmieleniu ziaren kawy i parzeniu ich w tygielku z wodą. Naczynie powinno mieć kształt gruszki z szerokim dnem i zwężaną szyjką. Oryginalny tygiel w języku tureckim nosi nazwę dżezwa (cezve) i wykonany jest z połączenia miedzi oraz cyny. Jak zrobić kawę po turecku zgodnie z tradycyjnym przepisem?

Tygielek ustawia się na rozżarzonych węglach, gorącym piasku lub bezpośrednio na ogniu oraz pilnuje, by kawa gotowała się powoli i została odstawiona z ognia jeszcze przed zagotowaniem. W 2013 roku tradycyjny sposób przyrządzania i picia kawy w Turcji został wpisany na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Niekiedy do kawy dodaje się także cukier oraz przyprawy: kardamon i cynamon. Czasem jednak do filiżanek trafia również… sporo soli. Podczas tradycyjnych tureckich zaręczyn przyszła panna młoda przygotowuje dla narzeczonego wyjątkowo niesmaczną kawę po turecku. Jeśli mężczyzna nie skrzywi się i wypije napar z uśmiechem, parę czeka wyjątkowe szczęście w małżeństwie.

Jak smakuje oryginalna kawa parzona po turecku? Wyróżnia ją intensywny, dość gorzki smak, który przełamać można za pomocą cukru i przypraw. Prawidłowo przygotowana kawa po turecku będzie gęsta, a na jej powierzchni musi pojawić się delikatna pianka. Kawę po turecku serwuje się w małych filiżankach oraz podaje ze szklanką wody – podobnie jak w przypadku espresso. Do takiej kawy nie dodaje się mleka, dlatego nie wszystkim przypadnie ona do gustu. Jeśli jednak lubisz mocną, wyrazistą kawę lub chcesz poznać tajniki tureckiej kuchni, to metoda parzenia dla Ciebie.

Przeczytaj również: Jajka po turecku – przepis krok po kroku

Jak Zrobic Kawe Po Turecku

Kawa po turecku – przepis krok po kroku

Marzy Ci się tradycyjna kawa po turecku? Przepis na oryginalny napar podaje, że należy przygotować ją na rozżarzonych węglach lub gorącym piasku, ponieważ w ten sposób kawa jest podgrzewana równomiernie. Naczynie należy przesuwać po piasku w taki sposób, by znajdowało się w miejscach, gdzie podłoże jest nieco chłodniejsze. Dzięki temu napar zostanie podgrzany, ale nie zagotowany. Jeśli nie masz dostępu gorącego piasku, nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać także palnik kuchenki gazowej lub płytę indukcyjną. Jeśli posiadasz oryginalną turecką dżezwę, możesz ustawić ją po prostu na swojej kuchence. Nie masz specjalnego tygielka? Wystarczy najprostszy rondel, który kupisz w Auchan. Długa rączka ułatwi pilnowanie odpowiedniej temperatury naparu.

Sprawdź także nasz przepis: Klasyczna kawa po turecku

Oprócz rondelka potrzebna będzie również kawa ziarnista. Najlepszym wyborem będą ziarna o dużej intensywności, z których proces parzenia wydobędzie wyjątkowy aromat. Nasza propozycja to kawa ziarnista marki Auchan o dużej intensywności i wyrazistym smaku. To mocna kawa – idealna do eksperymentów z nowymi metodami parzenia. Wypróbuj także kawę Auchan Honduras: 100% Arabica o średnim stopniu palenia – w sam raz do przyrządzania po turecku. Dobrym wyborem będzie również kawa Auchan BIO, czyli 100% Arabica pochodząca z rolnictwa ekologicznego. Potrzebny będzie także specjalny młynek do kawy, i to taki, który zmieli ziarna jak najdrobniej. Masz już niezbędny sprzęt? Pora przekonać się, jak parzy się kawę po turecku.

Jaką kawę wybrać? Sprawdź: Kawa ziarnista – ranking. Wybierz swój smak z Auchan!

Jak zrobić kawę po turecku zgodnie z oryginalnym przepisem?

Przygotowanie idealnej kawy po turecku rozpoczyna się już na etapie mielenia ziaren. Tradycyjna kawa turecka powinna być bowiem bardzo drobno zmielona: konsystencją powinna przypominać wręcz cukier puder. Pamiętaj, że musi to być kawa świeżo zmielona, a nie z puszki! Teraz pora na odpowiednie proporcje. Najlepiej sprawdzi się tu zasada, że na jedną filiżankę wody powinna przypadać jedna czubata łyżeczka kawy i opcjonalnie jedna łyżeczka cukru. A oto szczegółowy przepis – krok po kroku.

Kawa Po Turecku Jak Zrobic

Kawa po turecku – jak zrobić ją w rondlu?

1. Przygotuj rondelek

Wsyp do rondelka kawę i cukier.

2. Wlej zimną wodę

Wlej zimną wodę (ok. 100 ml), zamieszaj (w kolejnych krokach nie miesza się już kawy).

3. Wstaw rondel na małym ogniu

Wstaw rondel na małym ogniu i powoli podgrzewaj.

4. Bądź czujny

Gdy poziom kawy zacznie się podnosić, a na powierzchni pojawi się pianka, zdejmij kawę z ognia. Należy to zrobić PRZED zagotowaniem kawy!

5. Wlej część kawy do filiżanki

Delikatnie wlej część kawy do filiżanki i powtórz proces parzenia.

6. Gotowe!

Przelej pozostałą część kawy do filiżanki i odczekaj chwilę, by piana wypłynęła na powierzchnię.

Czas całkowity 10 min
Porcja 1
Przygotowanie 5 min
Gotowanie 5 min
Składniki
1
zimna woda: 100 ml
kawa: czubata łyżeczka
cukier: łyżeczka (opcjonalnie)

Ze względu na to, że parzenie kawy po turecku nie obejmuje filtrowania, na dnie filiżanki osiadają pozostałości drobno zmielonych ziaren. Tradycyjną kawę serwuje się z fusami. Jeśli jednak przeszkadzają Ci one w delektowaniu się ulubionym napojem, wykorzystaj papierowe filtry do kawy z Auchan i delikatnie przelewaj przez nie kawę z rondelka.

Kawę po turecku podawaj w małych filiżankach, a obok ustaw szklanki z wodą mineralną. Warto przepłukać usta po każdym łyku tak wyrazistej kawy, by w pełni docenić oryginalny smak i aromat. Jeżeli zapraszasz gości na kawę po turecku, nie filtruj jej, tylko pozwól, by fusy opadły swobodnie na dno. Po wypiciu ostatnich kropli kawy przykryjcie filiżanki spodkami, odwróćcie je i zakręćcie trzy razy zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Spływające po ściankach fusy tworzą różne wzory, a ich interpretowanie to popularna turecka wróżba. Znaczenie ma nie tylko kształt, w jaki ułożą się resztki kawy, ale również ich ilość. Zajrzyjcie do swoich filiżanek i sprawdźcie, czy los chce przekazać Wam coś ważnego.

Czy podczas parzenia kawy po turecku coś może pójść nie tak? Najczęstszym błędem przy parzeniu jest przede wszystkim zbyt grube zmielenie ziaren, przez co uzyskasz kawę wodnistą i dość słabą. To samo stanie się, gdy dodasz zbyt dużo wody. Za mało wody to z kolei przepis na kawę niezwykle mocną i bardzo gorzką. Mało komu przypadnie ona do gustu!

Pamiętaj, by stopniowo zwiększać temperaturę naparu, by woda nie zdążyła się zagotować. W przeciwnym wypadku Twoja kawa straci cały oryginalny smak i aromat. Od zagotowania blisko do przypalenia, a to już sytuacja, w której napoju nie da się już wypić przez intensywny smak spalenizny. Nie bój się jednak eksperymentować – tylko w ten sposób stworzysz przepis idealnie dopasowany do Twoich własnych preferencji.

Sprawdź także: Rozpocznij dzień z aromatyczną kawą – poznaj produkty Auchan BIO!

Kawa Parzona Po Turecku

Kawa po turecku: jak zrobić ją z przyprawami?

Jeśli spodobała Ci się oryginalna kawa po turecku, przepis pozwala również na dodanie przypraw. Idealnym dodatkiem będzie szczypta kardamonu i cynamonu, choć dopuszczalny jest także imbir i inne orientalne przyprawy. Możesz przywieźć je jako pamiątkę z wakacji w Turcji lub kupić w sklepach Auchan.

Przyprawy dodawane do kawy powinny być drobno zmielone. Dosyp je do kawy i cukru przed rozpoczęciem parzenia, by uwolniły cały aromat. Jeśli chodzi o proporcje, na jedną filiżankę kawy po turecku użyj niewielkiej szczypty przypraw. W końcu chodzi o to, by podkreślić jej smak, a nie przytłumić go cynamonem lub kardamonem. Niektórzy zastępują także cukier łyżeczką miodu – dzięki temu kawa nabiera zupełnie nowego aromatu.

Najlepszym wyborem będzie lokalny miód z produkcji kontrolowanej, na przykład miód wielokwiatowy Pewni Dobrego. Jego smak doskonale łączy się z wyrazistym aromatem kawy po turecku.

Parzenie Kawy Po Turecku

Kawa po turecku i nie tylko – poznawaj smaki świata!

Skoro wiesz już, jak parzy się kawę po turecku, wypróbuj inne smaki z tego regionu. Do filiżanki mocnej kawy zdecydowanie przyda się coś słodkiego. Polski serniczek czy oryginalna turecka chałwa? A może coś zupełnie innego? Produkty z całego świata są obecnie dostępne na wyciągnięcie ręki.

W Auchan znajdziesz orientalne składniki, przekąski i przyprawy. Dzięki nim przygotujesz aromatyczną kawę po turecku oraz inne napoje charakterystyczne dla różnych regionów. To świetny sposób na odświeżenie wakacyjnych wspomnień lub poznawanie nowych smaków z całego świata.

Każdy, kto choć raz spróbował oryginalnej kawy po turecku, nie zechce już po prostu zalewać sypanej kawy wrzątkiem. Lubisz mocną kawę, ale nie wyobrażasz sobie rezygnacji z mleka lub śmietanki? Cypryjski wariant kawy po turecku dopuszcza dodawanie do napoju mleka, a ilość cukru zależy od indywidualnych preferencji. Zamiast „plujki” wypróbuj nowe sposoby przyrządzania kawy rodem z Turcji i nie tylko. Wszystkie potrzebne składniki i urządzenia do kawy: młynki, kawiarki, filtr, ziarna kawy i przyprawy znajdziesz w ofercie Auchan.

Sprawdź również: Tajniki picia kawy we Włoszech z bliska