Aplikacja

Kawa ziarnista – ranking. Wybierz swój smak z Auchan!

Opublikowano 11.03.2023 - 7 minut czytania

Czy wiesz, że koneserzy kawy najczęściej sięgają po kawę ziarnistą? Kierują się oni tym, że najbardziej wyrazisty smak i aromat dają właśnie świeżo zmielone ziarna. Jeśli nie wiesz jaki rodzaj wybrać, podpowiemy Ci, jaka powinna być dobra kawa ziarnista. Ranking wzbogaciliśmy także o garść ciekawostek, które zainteresują nie tylko kawoszy. Sprawdź, idealne cechy i wybierz swój ulubiony smak.

Rodzaje kawy ziarnistej – krótka charakterystyka

Jeśli jesteś fanem kawy, prawdopodobnie zastanawiasz się, ile jest różnych rodzajów ziaren i co czyni je wyjątkowymi.
Istnieją cztery różne odmiany:

  • Arabica,
  • Robusta,
  • Liberica,
  • Excelsa.

  • Najpopularniejsze z nich to Arabica i Robusta. Dlatego też właśnie spośród tych dwóch wybraliśmy najlepsze.
    Jaka kawa ziarnista do ekspresu? Ranking rozpoczynamy od solidnej dawki wiedzy.

    Arabica
    Ziarna Arabiki zyskały dużą popularność i obecnie są często wybieranym rodzajem ziaren – stanowią około 60% światowej produkcji kawy. Znano je już wiele wieków temu, a pochodzą z wyżyn Etiopii. Mogą być nawet pierwszymi ziarnami kawy, jakie kiedykolwiek spożyto! Nazwa Arabica prawdopodobnie pochodzi od popularności ziaren w Arabii (dzisiejszy Jemen) w VII wieku.
    Kawa arabska jest jednak trudniejsza w uprawie i z tego też powodu jej ziarna są droższe od innych. Odmiana ta uważana jest także za jedną z tych o najwyższej jakości. Jak jednak smakuje Arabica? W zależności od tego, gdzie uprawiane są ziarna, mogą one oferować wiele różnych nut smakowych, od ziemistych indonezyjskich po kwiatowe etiopskie.

    Robusta
    Drugim najpopularniejszym rodzajem jest Robusta, czyli kawa pochodząca z Afryki Subsaharyjskiej, gdzie też nadal jest uprawiana.
    Ziarna Robusty są większe i bardziej zaokrąglone od innych odmian. Często dodawane są do mieszanek kawowych, gdyż jest to jeden z najtańszych rodzajów – niska cena czyni je bardzo przystępnym wyborem dla kawoszy.
    Ziarna Robusty mają znacznie więcej kofeiny niż ziarna Arabiki. Jak zatem smakuje i czy wpływa to na aromat? Wiele osób uważa, że rodzaj ten jest ostrzejszy i bardziej gorzki niż kawa arabska. Może mieć silny zapach i smak z wyraźną nutą palenia. Choć wielu smakoszy kręci nosem na Robustę, polecamy spróbować jej od czasu do czasu.

    Liberica
    Pochodzi z centralnej i zachodniej Afryki. Konkretnie z Liberii, stąd także jej nazwa. Coffea liberica jest ceniona za swój pikantny kwiatowy aromat i wyrazisty, dymny profil smakowy.
    Niespotykana w zachodniej cywilizacji przed końcem XIX wieku, Liberica zyskała przyczółek wśród producentów kawy z Azji Południowo-Wschodniej. Stało się to po tym, jak „rdza kawowa” (choroba grzybicza) zniszczyła większość upraw Arabiki w regionie. Obecnie Liberica produkowana jest głównie w Indonezji, Malezji i na Filipinach, a jej ziarna stanowią około 2% światowej podaży kawy i ponad 95% plonów kawy w Malezji. Nie jest to jednak rodzaj powszechnie spotykany na rynkach Ameryki Północnej i Europy.
    Jak smakuje Liberica? Kawa ta cieszy się kontrowersyjną i polaryzującą reputacją dzikiej niekonsekwencji. Ci, którzy spróbowali tej rzadkiej odmiany – albo ją kochają, albo nienawidzą. Niektórzy kawosze uwielbiają niezwykły, orzechowy, drzewny smak i podstępną nutę na finiszu. Inni porównują jej aromat do… palonych śmieci.

    Excelsa
    Czwarty, główny rodzaj ziaren kawy, to Excelsa. Choć kiedyś uważano ją za odrębny gatunek kawy, nie tak dawno naukowcy przeklasyfikowali ją na odmianę Liberica. Excelsa rośnie głównie w Azji Południowo-Wschodniej, a kształt jej ziaren przypomina rodzaj kawy liberyjskiej.
    Jak smakuje Excelsa? Pod względem smaku ziarna kawy są dość wyjątkowe. Łączą cechy lekkiego palenia, takie jak cierpkie i owocowe nuty, z aromatami, które bardziej przypominają kawy mocno palone. Excelsa jest delikatna pod względem bukietu, ma niższą zawartość kofeiny i co niezwykłe – zachowuje przy tym niezwykłą głębię smaku. Czasami można znaleźć te niezwykłe ziarna w mieszankach.

    Sprawdź również: Rozpocznij dzień z aromatyczną kawą – poznaj produkty Auchan BIO!

    Jak wybrać najlepszą kawę ziarnistą? Zestawienie aromatów i smaków

    Wiesz już, jakie kawy ziarniste trafiają do europejskich sklepów. Pora wziąć pod lupę właściwości, które z konkretnych produktów czynią najsmaczniejsze kawy ziarniste. Ranking stworzyliśmy na podstawie najbardziej cenionych cech wskazanych przez baristów i smakoszów tego napoju.

    Charakterystyczne wyróżniki dobrej kawy:

  • Opakowanie – sposób, w jaki zapakowana jest kawa, wpływa na jej aromat i smak. Nie kupuj tego rodzaju produktu w puszkach. Jest w nich zdecydowanie zbyt wiele powietrza i choć opakowanie jest piękne – zawartość zwietrzała. Najlepsze są torby hermetyczne. Utrzymują one wewnątrz odpowiednie warunki, aby produkt był świeży. Najlepsze opakowania kawy mają jednokierunkowe uszczelnienie u góry. Pozwalają one na bezpieczne odgazowanie bez wpuszczania tlenu do torebki.
  • Wygląd ziaren – kształt i kolor w dużej mierze zależy od miejsca uprawy, chociaż ostatecznie większe znaczenie ma metoda, temperatura i czas palenia. Ziarna nie powinny być popękane ani połamane na kawałki. Jeśli zauważysz po otwarciu, że więcej niż ¼ worka to ziarna uszkodzone, kawa może nie oddawać pełni swojego smaku.
  • Aromat – jest tak samo ważnym aspektem, jak wygląd. To świetny wskaźnik tego, jak kawa będzie smakować. Może Ci to pomóc, gdy chcesz zaoszczędzić pieniądze i uniknąć zakupu produktu, który nie pasuje Twoim kubkom smakowym. Kawa dobrej jakości nie będzie miała zjełczałego, kwaśnego zapachu. Aromat powinien być wyrazisty i czysty, bez wyraźnego zapachu spalenizny.
  • Test smaku – trudno go wykonać, gdy wybierasz zupełnie nowe kawy do ekspresu. Ranking przeprowadziliśmy również na podstawie doznań smakowych, postaramy się je obrazowo opisać. Jak smakuje dobra kawa?
    Na profil smakowy duży wpływ będzie miał czas i metoda palenia. Świeżość również odgrywa ważną rolę. Stara, zwietrzała kawa będzie miała płaski i słaby smak, natomiast świeża zachwyci od pierwszej kropli do ostatniego łyka. W zależności od preferowanego sposobu palenia będziesz chciał ocenić kawę pod względem goryczy, słodyczy i wszelkich dodatkowych tonów. Wiele bardzo dobrej jakości kawy ma dodane aromaty. Pamiętaj, aby wziąć je pod uwagę, oceniając swój nowy zakup. Słabej jakości smak dodany do wysokiej jakości kawy może zrujnować ostateczny odbiór.
  • Na podstawie powyższych kryteriów ułożyliśmy ranking kawy ziarnistej z asortymentu Auchan. Nie braliśmy pod uwagę ceny, gdyż nie stanowi ona wyznacznika jakości.

    Przeczytaj też: Tajniki picia kawy we Włoszech z bliska

    Najlepsza kawa ziarnista – ranking okiem eksperta

    Wiesz już jakie cechy powinna mieć doskonała kawa ziarnista. Ranking stworzyliśmy, biorąc pod uwagę kawy Arabica i Robusta oraz mieszanki ziaren dostępne w regularnej sprzedaży w sklepie Auchan.

    5. Livee – Kawa ziarnista Mexico 100% Arabica
    Miejsce 5. zajmuje delikatny w smaku produkt do ekspresu – ranking otwiera kawa ziarnista Liviee Mexico o łagodnym, średnio intensywnym, kwiatowym, lecz wytrawnym aromacie. Słodkawy, lekko czekoladowy smak z nutami masła orzechowego doskonale pasuje do kaw mlecznych typu latte macchiato i cappuccino. Minus produktu jest jego opakowanie – kawa sprzedawana jest w kartoniku.

    4. Costa Coffee – Kawa ziarnista Singature Blend średnio palona
    Na miejscu 4. naszego rankingu znalazła się popularna kawa marki Costa. Średnio palona Signature Blend ma bogaty, orzechowy aromat. Tworzy piękną, aksamitną piankę, która w połączeniu z mlekiem ma słodki, ciasteczkowy smak. Zapakowana jest w hermetyczny worek, niestety bez możliwości ponownego zamknięcia.

    3. Auchan – BIO Kawa ziarnista
    W naszym rankingu 3. miejsce zajmuje produkt bio – kawa rzemieślnicza ziarnista Organic Kongo. Pochodzi z ekologicznej, zrównoważonej uprawy. Do jej produkcji wykorzystuje się rzemieślnicze metody wypalania ziaren kawy w tradycyjnych piecach bębnowych. W trosce o ochronę ekosystemu w certyfikowanych uprawach ekologicznych nie są stosowane sztuczne nawozy i pestycydy. Kawa zapakowana jest w torebkę strunową, która chroni aromat i zapewnia świeżość.

    2. LAVAZZA – Kawa palona ziarnista
    Na 2. miejscu znalazła się ceniona włoska kawa ziarnista Lavazza. Doskonale pasuje do kaw czarnych – przyrządzisz z niej mocne, bardzo aromatyczne espresso. Ta specjalnie skomponowana mieszanka Arabiki ma jedyny w swoim rodzaju wyrazisty i lekko kwaskowaty smak. Niestety opakowanie po otwarciu nie gwarantuje szczelności – kawę trzeba przysypać lub bardzo dokładnie zakleić worek by zawartość nie zwietrzała.

    1. Auchan – Kawa palona ziarnista 100% arabica
    Czy to najlepsza kawa ziarnista? Ranking zamyka 100-procentowa arabica z Kolumbii. Według nas jest to najbardziej wszechstronna kawa do ekspresu. Przygotujesz z nią aromatyczne espresso i mocną cremę o lekko kwaskowym posmaku, z przebijającą się owocową nutą słodyczy. Kawy mleczne zaparzone na bazie tej mieszanki smakują równie doskonale, a to wszystko za sprawą orzechowego bukietu aromatów. Duży plus przyznaliśmy także za opakowanie – ma strunowe, szczelne zamknięcie, a przy tym również jednostronny zawór, który pozwala na odgazowanie kawy.

    Wybierz swoją ulubioną kawę z Auchan!

    Nasz ranking kaw ziarnistych wyłonił 5 najlepszych kaw, które znajdziesz w sklepie Auchan. Wiemy jednak, że wybór idealnego produktu jest kwestią indywidualną. Mamy jednak nadzieje, że nasze zestawienie, w którym znalazło się miejsce dla kaw bardziej kremowych i kwaskowych, pomoże Ci go podjąć.

    Zobacz również: Arabica czy robusta? Czym się różnią? Kompendium wiedzy kawosza