Kiedy jest dzień pizzy i jak przygotować idealną domową pizzę?
Chrupiące ciasto, rozpływający się w ustach ser i soczysty sos pomidorowy to podstawa każdej pizzy. Czy wiesz, że ten włoski specjał doczekał się nawet własnego święta? Sprawdź, kiedy jest dzień pizzy i jak możesz go celebrować! Podpowiadamy, jak zrobić pyszną, domową pizzę, która zachwyci smakiem domowników oraz gości.
Kiedy jest dzień pizzy i skąd wzięła się ta tradycja?
Pizza to danie, które od lat bije rekordy popularności i naprawdę ciężko znaleźć kogoś, kto z powiedziałby, że za nim nie przepada. Ta włoska potrawa zebrała tak wielkie grono miłośników, że w końcu ktoś wpadł na pomysł, by datę 9 lutego ustanowić Międzynarodowym Dniem Pizzy. To okazja, by zajadać się tym smakołykiem i odkrywać nowe smaki i połączenia składników.
Skąd wzięła się tradycja pieczenia pizzy? Danie to znane było już w średniowieczu, ale prawdziwą popularność zyskało w epoce renesansu, której początek przypada na przełom XV i XVI w. Za ojczyznę pizzy uważa się Neapol – to właśnie stamtąd pochodzą pierwsze przepisy na potrawę złożoną z płaskiego placka, zwilżonego oliwą (zwyczaj smarowania sosem pomidorowym to pomysł z XIX w.) i obłożonego ziołami, serem oraz innymi dodatkami. Warto wiedzieć, że w tych czasach nie istniał jeden odgórnie ustalony przepis na pizzę – ciasto przygotowywano według rodzinnych receptur, a wszelkie urozmaicenia, zależały od tego, co aktualnie znajdowało się w domowej spiżarni.
Co sprawiło, że pizza domowa zdobyła serca smakoszy poza regionem śródziemnomorskim? Przyczyniły się do tego nie tylko podróże, ale także łatwość przygotowania dania oraz dowolność w dobieraniu dodatków. Z kolei we współczesnym procesie popularyzacji pizzy szczególne znaczenie miała emigracja wielu włoskich rodzin do USA na początku XX w. Konieczność dopasowania produktu do potrzeb zachodniego rynku zaowocowała zmianą receptury oraz sposobu przygotowywania placka. Ciasto na pizzę w stylu amerykańskim jest znacznie grubsze, ma większą średnicę oraz ilość dodatków.
Skoro danie to ma tak wielu amatorów, nie powinien dziwić fakt, że w kalendarzu można znaleźć dzień pizzy – kolejną okazję, którą można uczcić smacznym, włoskim daniem. Co ciekawe, święto obchodzone jest nie tylko 9 lutego – w Brazylii przypada 31 sierpnia, a Włosi celebrują je 17 stycznia – w dniu św. Antoniego, uważanego za patrona osób, zawodowo zajmujących się przygotowywaniem pizzy.
Gdzie świętować dzień pizzy – w domu czy w restauracji?
Już wiesz, kiedy wypada dzień pizzy, dlatego możesz odpowiednio wcześniej zarezerwować stolik w restauracji lub zaprosić gości na pizza party. To doskonała okazja, by wypróbować nowe kompozycje smakowe i przygotować idealne ciasto na pizzę.
Domowe gotowanie ma mnóstwo zalet, a największą z nich jest pełna dowolność w komponowaniu potrawy! To Ty decydujesz o smaku dania i co najważniejsze – możesz dobrać do niej ulubione dodatki! To dobre rozwiązanie dla alergików i osób z nietolerancją pokarmową,
Z kolei osoby, którym brakuje czasu, by przygotować szybkie ciasto na pizzę, mogą sięgnąć po dania gotowe. W Auchan znajdziesz mnóstwo wariantów pysznych włoskich dań, zarówno dla wegetarian, wegan, jak i miłośników mięsa. Linia oznaczona czerwonym ptakiem – logo marki Auchan, to wysokiej jakości produkty w świetnych cenach. Pizza z delikatną włoską szynką prosciutto cotto, rozpływające się w ustach słynne 4 sery, czy ciasto z chrupiącymi warzywami i ziołami na pewno trafią w gusta każdego miłośnika tego dania!
Domowa pizza – przepis na ciasto prosto z Włoch!
Jak zrobić pizzę w domu? Zacznij od przygotowania ciasta – odpowiednio wyrośnięte i upieczone będzie doskonałą podstawą tego włoskiego przysmaku. Potrzebujesz zaledwie kilku składników, a samo wyrabianie jest naprawdę bardzo proste. Oto przepis na ciasto do pizzy, które posmakuje domownikom oraz gościom.
Całkowity czas przygotowania: 95 minut
Czas pieczenia: 10 minut
Czas przygotowania: 25 minut
Czas wyrastania ciasta: 60 minut
Stopień trudności: Łatwy
Porcjowanie: 4 porcje
Składniki:
250 g mąki pszennej, 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant, 150 ml ciepłej wody, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżeczka soli, 0,5 łyżeczki cukru.
Zacznij od sporządzenia rozczynu – rozpuść drożdże w ciepłej wodzie, dodaj cukier i dwie łyżki mąki, a następnie dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 minut. Pamiętaj, że świeże drożdże powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego w miarę możliwości, wyjmij je z lodówki nieco wcześniej.
Do miski wsyp sól, przesiej mąkę i wymieszaj, a potem dodaj gotowy rozczyn. Rozrabiaj go z mąką za pomocą łyżki przez 2-3 minuty, po czym dolej oliwę. Teraz zawartość miski przełóż na stolnicę lub blat oprószony mąką i wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie, elastyczne oraz przestanie kleić się do rąk.
Wyrobione ciasto włóż do dużej miski, przykryj bawełnianą ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu na ok. godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie wyjmij je, przez chwilę pozagniataj, a następnie podziel na 2 części i uformuj z nich kule – powinny jeszcze poleżeć pod przykryciem przez ok. 7-8 minut.
Teraz nagrzej piekarnik do 250 stopni Celsjusza, nasmaruj blaszkę oliwą z oliwek, włóż na środek kulkę z ciasta i stopniowo rozciągaj na boki. Brzegi uformuj w niewielki wałek, posmaruj oliwą lub sosem pomidorowym, dodaj ulubione składniki i poczekaj kilka minut. Następnie wsuń blachę do gorącego pieca i wyciągnij po 10 minutach, a poczujesz, jak pięknie pachnie aromatyczna, domowa pizza!
Przepis możesz wypróbować samodzielnie lub wspólnie z przyjaciółmi, kiedy spotkacie się, by świętować dzień pizzy. Z produktów powinny wyjść dwa średniej wielkości placki. Jeśli chcesz przygotować ich więcej, po prostu podwój ilość składników.
Składniki na pizzę – co wybrać?
Piekąc domową pizzę, to Ty decydujesz, jakie dodatki finalnie się na niej znajdą. Wśród miłośników tej potrawy znajdą się zarówno osoby, które stawiają na włoską klasykę jak proste i smakowite pizze Margherita i, Marinara, amatorzy amerykańskiego przepychu, jak i poszukiwacze nowych doznań smakowych. Jaka powinna być dobra pizza? Ciekawostki i nietypowe modyfikacje przepisów lepiej testować samodzielnie – jeśli czekasz na gości, kieruj się standardowymi rozwiązaniami, a przygotowane danie na pewno posmakuje każdemu.
Podstawę stanowią sos pomidorowy oraz mozzarella. Żeby poczuć smak prawdziwej włoskiej pizzy, sięgnij po produkty pochodzące z tego regionu, takie jak np. mozzarella di buffala z mleka bawolego. Znajdziesz ją w ofercie marki własnej Auchan oznaczonej złotym ptakiem – to gwarancja najwyższej jakości i selekcji pod kątem walorów smakowych. W sam raz dla prawdziwych koneserów.
W Auchan dostępne jest również włoskie salami, w linii z symbolem czerwonego ptaka. To kolejny produkt, który sprawi, że Twoje danie będzie zachwycać aromatem rodem z neapolitańskiego bistro.
Inne składniki, jakie najczęściej pojawiają się na pizzach to m.in. szynka, pieczarki, zielone i czarne oliwki, papryka czy kukurydza. Miksuj je dowolnie i dobieraj według preferencji smakowych – swoich oraz gości. Pamiętaj, aby uwzględnić ograniczenia pokarmowe – jeśli ktoś nie toleruje laktozy, zamień klasyczną mozzarellę na bezlaktozową – znajdziesz ją w ofercie sklepu Auchan.
Dania gotowe i spody, czyli przepis na pizzę ekspresową
Jeżeli dzień pizzy jest jednocześnie dniem roboczym i na przygotowanie ciasta brakuje czasu, sięgnij po gotowe spody do pizzy. W Auchan dostępne są w dwóch wersjach – cienkie, idealne na placek w stylu włoskim lub nieco grubsze, typu amerykańskiego. Wystarczy, że posmarujesz je sosem pomidorowym, dodasz ulubione składniki i włożysz na kilkanaście minut do pieca. To świetny sposób na ekspresową pizzę, przygotowaną dokładnie według Twoich upodobań!
Spodziewasz się dużej liczby gości, wśród każdy ma konkretne preferencje co do smaku dania? Wybierz spośród produktów wegetariańskich, wegańskich oraz tradycyjnych. Najlepszym rozwiązaniem będzie zakup gotowych pizz – mrożonych lub świeżych. Podczas zakupów w Auchan szukaj ich w zamrażarkach oraz chłodniach.
Pamiętaj, że dania dla wegan mają specjalne oznaczenie w postaci listka, np. pizza Vegan Proste Historie z grillowanymi warzywami i pesto lub wegańska z sosem barbecue, dynią i jalapeno. To ułatwi poszukiwanie gotowych placków dla gości, którzy wolą produkty roślinne.
Z kolei miłośnikom mięsa możesz polecić pizze w dwóch stylach – amerykańskim lub włoskim. Seria „American Style” obejmuje aż 3 warianty dania na grubszym cieście – pepperoni, szynka i pieczarki oraz cztery sery (ta opcja jest idealna dla wegetarian).
Wśród propozycji w stylu włoskim znajdziesz pizzę na cienkim cieście z salami lub z kurczakiem i czerwoną papryką. Warto wybierać różne smaki i wspólnie się nimi dzielić – takie urozmaicenie na pewno spodoba się gościom.
Jeśli chcesz ich zaskoczyć, zaserwuj włoskie specjały w polskim stylu! Pizza po kaszubsku z kabanosem i kiszonym ogórkiem oraz – inspirowana kuchnią śląską – z białą kiełbasą i chrzanem będą nie lada atrakcją, zwłaszcza dla wszystkich przybyłych z zagranicy.
A jak zadbać o tych, którzy wybierają produkty bez laktozy lub glutenu? Żeby nikt nie czuł się wykluczony i wszyscy mogli wspólnie świętować, dodaj do koszyka margheritę bez laktozy lub pizzę w wersji bezglutenowej. Goście na pewno docenią Twoje zaangażowanie i będą się świetnie bawić!
Idealna pizza? Znajdziesz ją w Auchan!
Celebruj dzień pizzy z Auchan! W ten sposób nie tylko zaopatrzysz się w produkty, z których przygotujesz pyszny włoski smakołyk lub placek w stylu amerykańskim, ale również kupisz gotowe dania w różnych stylach. To świetna okazja, by delektować się klasycznymi połączeniami lub spróbować zupełnie nowych smaków.
Podczas zakupów, szukaj produktów oznaczonych kciukiem, czerwonym lub złotym ptakiem. To gwarancja dobrej ceny i wysokiej jakości, jaką gwarantuje Auchan. Świętuj tak, jak lubisz ze swoimi ulubionymi składnikami i pysznymi daniami, niezależnie od tego, czy przygotujesz je samodzielnie, czy w Twoim menu znajdzie się gotowa pizza.
Przepis na ciasto i nasze propozycje już znasz – z okazji dnia pizzy życzymy wszystkiego najsmaczniejszego!