Aplikacja

Kiwi – właściwości odżywcze i propozycje podania owocu

Opublikowano 04.04.2024 - 5 minut czytania

Odkryj niezwykle pyszny i zdrowy owoc, jakim jest kiwi. Jego soczysty, słodko-kwaśny smak sprawia, że jest to świetny dodatek do różnych dań, takich jak orzeźwiające sałatki czy desery. Ten mały owoc z drobnymi nasionami jest również idealną samodzielną przekąską, a do tego niezwykle zdrową. Ogromna zawartość witaminy C to tylko jedna z zalet kiwi. Właściwości tego owocu jest znacznie więcej – poznaj je w naszym artykule!

Czy kiwi jest zdrowe?

Kiwi to pnąca roślina obecnie uprawiana w wielu miejscach na świecie. Gdzie rosną kiwi? Pochodzi z Chin, ale uprawy znajdują się m.in. we Włoszech, Chile, Nowej Zelandii, Hiszpanii, Grecji i Francji. Najpopularniejsza odmiana ma jasnozielony miąższ, ale istnieją również owoce z żółtym wnętrzem. Każde z nich warto włączyć do diety. Niektórzy wykazują jednak reakcję alergiczną na ten owoc. Ostrożność powinny zachować także osoby zmagające się z przewlekłym zapaleniem błony śluzowej żołądka. 

Kiwi – właściwości skarbnicy witamin i minerałów

Kiwi to bogate źródło witamin, minerałów i błonnika. Ich zawartość sprawia, że owoc ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Dowiedz się, co zyskasz dzięki wprowadzeniu go do codziennego jadłospisu.

Kiwi – jakie ma witaminy?

Egzotyczny owoc z soczystym miąższem to między innymi bogate źródło:

  • witaminy C – przeciwutleniacz, który pomaga chronić przed wolnymi rodnikami. Wprowadzenie do diety kiwi bogatego w witaminę C może mieć również wpływ na układ odpornościowy;
  • witaminy K – jest ważna dla prawidłowego krzepnięcia krwi. Przyczynia się również do wzmocnienia kości i zredukowania ryzyka złamań;
  • witaminy E – antyoksydant, który opóźnia starzenie się skóry. Ma też pozytywny wpływ na narząd wzroku oraz wspiera odporność.

Kiwi – jakie minerały zawiera?

Owoce kiwi są źródłem minerałów, takich jak:

  • potas – niezbędny dla prawidłowej pracy mięśni i funkcjonowania gospodarki wodno-elektrolitowej;
  • magnez – odpowiada za przewodzenie impulsów nerwowych i bierze udział w procesach termoregulacji. Redukuje także uczucie ciągłego zmęczenia;
  • fosfor – ważny dla prawidłowego funkcjonowania mięśni. Wraz z witaminą D jest odpowiedzialny za zdrowie kości;
  • żelazo – może pozytywnie wpływać na układ odpornościowy, wspomagać układ nerwowy i zapobiegać przedwczesnemu starzeniu się skóry.

Kiwi – indeks glikemiczny i kalorie

Kiwi charakteryzuje się niską kalorycznością (60 kcal na 100 g), dlatego może być włączone do diety odchudzającej. Osoby zmagające się z cukrzycą lub stanem przedcukrzycowym po konsultacji z lekarzem mogą pozwolić sobie na kiwi. Indeks glikemiczny wynosi ok. 50, jednak owoc zawiera sporą ilość cukrów prostych, w związku z czym spożywanie go w dużych ilościach przez takie osoby może być ryzykowne. 

Przeczytaj także: Najzdrowsze owoce egzotyczne – jakie mają wartości odżywcze?

Owoce kiwi – jak wpływają na trawienie?

Właściwości kiwi są związane z zawartością enzymów trawiennych. W tych owocach znajduje się na przykład aktynidyna – enzym wspierający rozkład białek w przewodzie pokarmowym. Ma on wpływ na prawidłowe funkcjonowanie jelit i żołądka, dzięki czemu może wspomagać proces trawienia. Owoce kiwi zawierają również błonnik pokarmowy, który reguluję pracę jelit.

Przepis Auchan na…

sernik na zimno z kwi

Spróbuj pysznego sernika na zimno z orzeźwiającym dodatkiem kiwi. Dowiedz się więcej!

Jak jeść kiwi? Kreatywne sposoby na podanie

Właściwości kiwi sprawiają, że warto wprowadzić je do codziennej diety. Możesz zrobić to na wiele sposobów! Owoce są niezwykle smaczne na surowo – wystarczy obrać je ze skórki i pokroić w plasterki lub przeciąć na pół i zjeść łyżeczką. Sprawdzą się też jako dodatek do sałatek oraz składnik koktajlu czy smoothie.

Jak jeść kiwi? W sałatce!

Kiwi doskonale komponuje się z innymi egzotycznymi owocami, na przykład ananasem. Możesz połączyć je w orzeźwiającą sałatkę. Dodaj do niej o również banana, winogrona oraz jagody. Warto dosypać też nieco orzechów, żeby wzbogacić przekąskę o zdrowe tłuszcze. Możesz dodać również odrobinę bitej śmietany – w sprayu lub przygotowanej samodzielnie. To orzeźwiająco-słodki deser idealny na lato!

Kiwi doskonale komponuje się również z serem feta i rukolą. Taką sałatkę możesz dopełnić oliwą z oliwek połączoną z miodem i octem balsamicznym. W ten sposób stworzysz pyszny posiłek z kiwi w wersji wytrawnej.

Przeczytaj także:Co zrobić z ananasa? Inspiracje od Auchan

Jak jeść kiwi? Kreatywne sposoby na podanie

Właściwości kiwi sprawiają, że warto wprowadzić je do codziennej diety. Możesz zrobić to na wiele sposobów! Owoce są niezwykle smaczne na surowo – wystarczy obrać je ze skórki i pokroić w plasterki lub przeciąć na pół i zjeść łyżeczką. Sprawdzą się też jako dodatek do sałatek oraz składnik koktajlu czy smoothie.

Inne sposoby na kiwi

Kiwi sprawdzi się jako dodatek do naleśników. Wystarczy, że połączysz owoc pokrojony w drobną kostkę z serkiem homogenizowanym. Posmaruj nimi naleśniki, zwiń w rulony i gotowe. Zamiast samodzielnie przygotowywać nadzienie, możesz postawić na dżem Łowicz o smaku agrestu i kiwi o obniżonej zawartości cukru.

Kiwi będzie idealnym dodatkiem do przekąsek, takich jak jogurty z granolą, owocowe omlety, placuszki śniadaniowe, imprezowe koreczki czy desery lodowe. Do tego typu potraw sprawdzi się również galaretka o smaku kiwi marki Dr. Oetker. Po zastygnięciu wystarczy pokroić ją w kostkę i dodać do deseru.

Przeczytaj także:Dieta jogurtowa – sprawdź, czy jest dla Ciebie

Do czego jeszcze wykorzystać właściwości owocu? Kiwi w kosmetyce

Wiesz już, jak podawać kiwi. Właściwości tego owocu sprawiają, że to również dobry dodatek do kosmetyków. Producenci stosują w niektórych artykułach składnik o nazwie Actinidia Chinensis Fruit Extract, czyli ekstrakt z kiwi. Może on spełniać w kosmetyku różnorodne funkcje:

  • wydłużać przydatność do użycia;
  • zapobiegać powstawaniu nieprzyjemnego zapachu;
  • sprawiać, że produkt zachowuje swój kolor na długo.

Ekstrakt jest substancją aktywną, która wykazuje nawilżające oraz rozjaśniające działanie, dlatego sprawdzi się u osób z przebarwieniami.

Mały owoc, wielkie korzyści

Wiesz już, gdzie rosną kiwi i jakie cenne składniki zawiera ten egzotyczny owoc. Wprowadzenie go do codziennego jadłospisu niesie za sobą mnóstwo korzyści. Dzięki dużej zawartości witaminy C wesprzesz układ odpornościowy. Witamina E pozwoli Ci zadbać o wygląd skóry, a magnez zapobiegnie uczuciu zmęczenia. Czy kiwi jest zdrowe? Zdecydowanie tak! Zajrzyj do oferty sklepu Auchan, gdzie znajdziesz mnóstwo wartościowych produktów z kiwi w składzie.