Kto robi najlepsze knedle ze śliwkami? Przepis na to danie większości może kojarzy__title s1-subtitle light basic-light-900"> Program Skarbonka
To właśnie dobroczynne właściwości dla zdrowia oraz znakomity smak sprawiają, że babcine knedle ze śliwkami tak często goszczą również na polskich stołach. Chcesz cieszyć się ich przyjemnie słodkim, owocowym smakiem? To bardzo proste. Sprawdź, jak przyrządzić knedle ze śliwkami. Przepis, który przygotowaliśmy, pokaże Ci jak krok po kroku zrobić aksamitne ciasto na knedle, jak prawidłowo nadziać kluski i ile czasu powinieneś je gotować.
O czym pamiętać, przygotowując szybkie knedle ze śliwkami? Przepisy są zróżnicowane, ale zazwyczaj do przyrządzenia klusek używa się ziemniaków. Dobrze jest ugotować je dzień wcześniej albo wykorzystać resztki z obiadu. Aby ułatwić sobie pracę, wybierz ziemniaki mączyste i sypkie, dzięki czemu ich formowanie będzie wygodniejsze i szybsze.
Kluski z owocami warto posypać mąką, dzięki czemu nie będą się one zbytnio kleić. Pamiętaj jednak przy tym, że im mniej mąki w knedlach ziemniaczanych, tym lepiej. Jeśli dosypiesz jej za dużo, wyroby mogą po ugotowaniu być nadal twarde.
Zwróć też uwagę na garnek, do którego je wrzucisz. Kulinarni eksperci zalecają używanie dużych naczyń i gotowanie w lekko osolonej, gorące wodzie, bez pokrywki. Kluski wrzucaj pojedynczo do naczynia. Po kilku chwilach gotowania knedle wypływają na wierzch. To znak, że możesz je wyciągnąć łyżką cedzakową. Jeśli nie chcesz, aby knedle ze śliwkami przywarły do dna naczynia, wsyp szczyptę mąki do wody. Aby poprawić smak potrawy, możesz dodać odrobinę cukru lub laskę wanilii do wody, jednak nie jest to obowiązkowe – bez tych dodatków knedle smakują równie pysznie.
Przeczytaj też: Czy mrożone warzywa są zdrowe, a owoce? Fakty i mity
Sposób na to, jak zrobić knedle ze śliwkami według tradycyjnego, babcinego przepisu, wymaga zgromadzenia niezbędnych składników. Pozwolą one na przygotowanie około 20 knedli. Jeśli chcesz ugotować więcej klusek, zwiększ proporcjonalnie ilość ingrediencji. Wszystkie półprodukty znajdziesz w ofercie sklepu Auchan. Pamiętaj również o zgromadzeniu potrzebnych naczyń i akcesoriów. Poza półproduktami przydadzą Ci się także:
Wrzuć mąkę, twaróg, jajko i sól na stolnicę albo czysty blat, a następnie zagnieć, aż do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Twarogowa masa jest dosyć lepka, ale nie dosypuj więcej mąki, ponieważ po ugotowaniu kluski wyjdą twarde. Po wyrobieniu ciasta przesyp mąką blat oraz dłonie po to, aby ciasto nie przywierało.
Uformuj gruby (około 4-5 cm średnicy), długi wałek i podziel go na mniejsze kawałki (tak, jak robi się kopytka).
Każde kopytko lekko rozpłaszcz, połóż na środku połówkę śliwki (bez pestki!) i wykonaj z niego kulkę.
Wrzuć knedle do wrzącej wody i poczekaj, aż wypłyną. Gdy pojawią się na powierzchni, odczekaj jeszcze około 4-5 minut, a następnie wyjmij je z garnka, używając łyżki cedzakowej i gotowe! Podawaj je z jogurtem naturalnym lub śmietaną z cukrem.
Masz ochotę na odmienną wersję tradycyjnego dania? Knedle twarogowe ze śliwkami mogą być strzałem w 10! Świetnie smakują samodzielnie lub z dodatkami. Dla podkreślenia smaku możesz je posypać cukrem lub cynamonem, polać jogurtem naturalnym albo stopionym masłem. Podawaj potrawę z dodatkiem świeżych śliwek. Smacznego!
Wrzuć mąkę, twaróg, jajko i sól na stolnicę albo czysty blat, a następnie zagnieć, aż do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Twarogowa masa jest dosyć lepka, ale nie dosypuj więcej mąki, ponieważ po ugotowaniu kluski wyjdą twarde. Po wyrobieniu ciasta przesyp mąką blat oraz dłonie po to, aby ciasto nie przywierało.
Uformuj gruby (około 4-5 cm średnicy), długi wałek i podziel go na mniejsze kawałki (tak, jak robi się kopytka).
Każde kopytko lekko rozpłaszcz, połóż na środku połówkę śliwki (bez pestki!) i wykonaj z niego kulkę.
Wrzuć knedle do wrzącej wody i poczekaj, aż wypłyną. Gdy pojawią się na powierzchni, odczekaj jeszcze około 4-5 minut, a następnie wyjmij je z garnka, używając łyżki cedzakowej i gotowe! Podawaj je z jogurtem naturalnym lub śmietaną z cukrem.
Sposób na to, jak zrobić knedle ze śliwkami według tradycyjnego, babcinego przepisu, wymaga zgromadzenia niezbędnych składników. Pozwolą one na przygotowanie około 20 knedli. Jeśli chcesz ugotować więcej klusek, zwiększ proporcjonalnie ilość ingrediencji. Wszystkie półprodukty znajdziesz w ofercie sklepu Auchan. Pamiętaj również o zgromadzeniu potrzebnych naczyń i akcesoriów. Poza półproduktami przydadzą Ci się także:
Przygotuj rondelek i zagotuj w nim wodę z dodatkiem soli Auchan. Ziemniaki umyj i obierz ze skórki. Przekrój je na pół i wrzuć do wrzątku. Gotuj aż będą miękkie. Pilnuj, aby się nie rozgotowały. Odlej je z wody i pozostaw do ostygnięcia.
Ziemniaki przemiel przez praskę lub przez maszynkę do mielenia. Następnie uzyskaną masę wyłóż do miseczki i wyrównaj jej powierzchnię na płasko. Podziel zmieloną masę ziemniaczaną na równe 4 części. Jedną część wyłóż z miski. Do powstałego wgłębienia wsyp mąkę pszenną Auchan w takiej ilości, aby wypełniła powstały dołek. Zazwyczaj mieści się tam od 80-100 g mąki.
Dodaj mąkę ziemniaczaną.
Do miski wbij jajo ekologiczne Pewni Dobrego i dodaj wcześniej wyjętą część
Znasz już kilka propozycji ugotowania knedli ze śliwkami. Możesz zdecydować się na tradycyjne kluski na bazie ziemniaków lub z dodatkiem twarogu. Do urozmaicenia smaku możesz wykorzystać przyprawy takie jak np. cynamon, wanilia czy cukier. Knedle warto również polać jogurtem naturalnym lub wegańskim, np. sojowym.
Niezależnie od tego, na który przepis na knedle ze śliwkami się zdecydujesz, wiedz, że przygotowanie tego dania jest naprawdę proste. To szybki i smaczny sposób na przyrządzenie obiadu, który zawsze się udaje i wszystkim smakuje. Nawet jeśli nie jesteś doświadczonym kucharzem, spróbuj przygotować zaprezentowane przepisy. Są one dość łatwe i nieskomplikowane, więc nawet kuchenni laicy mogą wykonać je bez większego trudu.