Aplikacja

Knedle ze śliwkami – przepis na słodki obiad z owocami

Opublikowano 04/23/2023

Masz ochotę na sycące, pożywne, a przy tym pyszne danie obiadowe z knedlami w roli głównej? Mamy dla Ciebie idealną recepturę na tę potrawę! Jak przyrządzić knedle ze śliwkami? Przepis na te pyszne danie jest bardzo prosty!

Knedle ze śliwkami – obiad jak u babci z Auchan

Kto robi najlepsze knedle ze śliwkami? Przepis na to danie większości może kojarzyć się z kuchnią babci i mamy! Dziś w sklepach, takich jak Auchan, możesz kupić gotowe potrawy wysokiej jakości, jednak nic nie smakuje tak, jak własnoręcznie wykonywane w domu posiłki. Wybierając to rozwiązanie, masz pewność nie tylko domowego smaku, ale też wysokiej jakości składników, których użyjesz.

Samodzielnie robione knedle nie zawierają zbędnych konserwantów, co z pewnością docenią osoby stawiające na naturalną, zdrową kuchnię. Dlatego, jeśli chcesz zjeść smaczny i zdrowy obiad ze znanych, sprawdzonych składników, postaw na knedle własnej roboty.

Nazwa knedle pochodzi z niemieckiego obszaru językowego (niem. Knödel – kluska). Do Polski kluski przywędrowały z Austro-Węgier. W naszym kraju zazwyczaj podawane są na słodko z owocami: śliwkami, jabłkami czy morelami, w przeciwieństwie do zachodnich sąsiadów, którzy preferują to danie z farszem mięsnym. Szczególnie lubują się w nich mieszkańcy Niemiec i Austrii – w 2016 roku ugotowano nawet największy knedel świata, ważący aż 208,7 kg!

Knedle świetnie smakują nie tylko z owocami lub mięsem. Możesz je przyrządzić z grzybami, ze szpinakiem, orzechami, a nawet grzankami. Niemniej to właśnie knedle na słodko są wręcz naszą narodową specjalnością. Nic dziwnego – smakują znakomicie, są lekkie i pożywne, a w dodatku, dzięki zawartości śliwek, również zdrowe. Owoce te stanowią wartościowe źródło potasu i magnezu, dzięki czemu wspierają prawidłową pracę serca i mózgu. Zawierają ponadto fosfor i wapń, które stanowią podstawowy budulec zębów i kości, a także beta-karoten wspomagający walkę z wolnymi rodnikami.

Sprawdź również: Rabarbar – co musisz o nim wiedzieć? Poznaj właściwości

Przepis na knedle ze śliwkami. Jak zrobić szybki i prosty obiad?

To właśnie dobroczynne właściwości dla zdrowia oraz znakomity smak sprawiają, że babcine knedle ze śliwkami tak często goszczą również na polskich stołach. Chcesz cieszyć się ich przyjemnie słodkim, owocowym smakiem? To bardzo proste. Sprawdź, jak przyrządzić knedle ze śliwkami. Przepis, który przygotowaliśmy, pokaże Ci jak krok po kroku zrobić aksamitne ciasto na knedle, jak prawidłowo nadziać kluski i ile czasu powinieneś je gotować.

O czym pamiętać, przygotowując szybkie knedle ze śliwkami? Przepisy są zróżnicowane, ale zazwyczaj do przyrządzenia klusek używa się ziemniaków. Dobrze jest ugotować je dzień wcześniej albo wykorzystać resztki z obiadu. Aby ułatwić sobie pracę, wybierz ziemniaki mączyste i sypkie, dzięki czemu ich formowanie będzie wygodniejsze i szybsze.

Kluski z owocami warto posypać mąką, dzięki czemu nie będą się one zbytnio kleić. Pamiętaj jednak przy tym, że im mniej mąki w knedlach ziemniaczanych, tym lepiej. Jeśli dosypiesz jej za dużo, wyroby mogą po ugotowaniu być nadal twarde.

Zwróć też uwagę na garnek, do którego je wrzucisz. Kulinarni eksperci zalecają używanie dużych naczyń i gotowanie w lekko osolonej, gorące wodzie, bez pokrywki. Kluski wrzucaj pojedynczo do naczynia. Po kilku chwilach gotowania knedle wypływają na wierzch. To znak, że możesz je wyciągnąć łyżką cedzakową. Jeśli nie chcesz, aby knedle ze śliwkami przywarły do dna naczynia, wsyp szczyptę mąki do wody. Aby poprawić smak potrawy, możesz dodać odrobinę cukru lub laskę wanilii do wody, jednak nie jest to obowiązkowe – bez tych dodatków knedle smakują równie pysznie.

Przeczytaj też: Czy mrożone warzywa są zdrowe, a owoce? Fakty i mity

Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami – przepis i składniki

Sposób na to, jak zrobić knedle ze śliwkami według tradycyjnego, babcinego przepisu, wymaga zgromadzenia niezbędnych składników. Pozwolą one na przygotowanie około 20 knedli. Jeśli chcesz ugotować więcej klusek, zwiększ proporcjonalnie ilość ingrediencji. Wszystkie półprodukty znajdziesz w ofercie sklepu Auchan. Pamiętaj również o zgromadzeniu potrzebnych naczyń i akcesoriów. Poza półproduktami przydadzą Ci się także: 

  • duży garnek,
  • stolnica (możesz też wykorzystać blat kuchenny),
  • patelnia,
  • cedzak do knedli,
  • maszynka do mielenia,
  • drewniana łyżka,
  • duża miska, 
  • salaterka lub szeroki talerz.
1. Przygotuj ziemniaki

Ugotuj ziemniaki, a następnie przepuść je przez prasę lub zmiel.

2. Dodaj do ziemniaków resztę składników i wymieszaj

Wsyp mąkę, wbij jajka i dodaj sól do naczynia z ziemniakami. Wymieszaj całość tak, aby uzyskać masę bez grudek.

3. Rozwałkuj ciasto

Obsyp mąką blat, a następnie zacznij wałkować na nim ciasto. Rozwałkuj je na rulon o średnicy około 4-5 cm.

4. Uformuj kopytka

Zacznij wycinać nożem, a następnie rozpłaszczać dłonią kopytka o długości około 3-4 cm.

5. Umieść śliwki w środku i utwórz kulki

Wkładaj do środka każdej kluski po jednej śliwce bez pestek. Starannie sklej brzegi knedli, a następnie wykonaj z nich kulki.

6. Ugotuj kluski

Wlej do dużego garnka wodę i zagotuj ją. Gdy woda zacznie się gotować, wsyp sól. Delikatnie wkładaj kluski do gotującej się wody, cały czas ostrożnie je mieszając.

7. Wyławiaj gotowe knedle

Po kilku minutach knedle wypłyną na wierzch. To znak, że są już niemal gotowe. Od tej chwili poczekaj jeszcze 3-4 minuty i zacznij je wyjmować łyżką cedzakową.

8. Zrób polewę lub posypkę

Knedle ze śliwkami możesz podawać jako samodzielny przysmak lub z dodatkami. Świetnie smakują z kwaśną śmietaną albo/i bułką na maśle. Aby przygotować taką polewę, rozpuść masło na patelni, wsyp tartą bułkę i podsmażaj całość aż do uzyskania efektu spienienia.

Czas całkowity 40 min
Porcja 20
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 20 min
 

Knedle ze śliwkami

Opublikowano 04/23/2023

Sposób na to, jak zrobić knedle ze śliwkami według tradycyjnego, babcinego przepisu, wymaga zgromadzenia niezbędnych składników. Pozwolą one na przygotowanie około 20 knedli. Jeśli chcesz ugotować więcej klusek, zwiększ proporcjonalnie ilość ingrediencji.

1. Przygotuj ziemniaki

Ugotuj ziemniaki, a następnie przepuść je przez prasę lub zmiel.

2. Dodaj do ziemniaków resztę składników i wymieszaj

Wsyp mąkę, wbij jajka i dodaj sól do naczynia z ziemniakami. Wymieszaj całość tak, aby uzyskać masę bez grudek.

3. Rozwałkuj ciasto

Obsyp mąką blat, a następnie zacznij wałkować na nim ciasto. Rozwałkuj je na rulon o średnicy około 4-5 cm.

4. Uformuj kopytka

Zacznij wycinać nożem, a następnie rozpłaszczać dłonią kopytka o długości około 3-4 cm.

5. Umieść śliwki w środku i utwórz kulki

Wkładaj do środka każdej kluski po jednej śliwce bez pestek. Starannie sklej brzegi knedli, a następnie wykonaj z nich kulki.

6. Ugotuj kluski

Wlej do dużego garnka wodę i zagotuj ją. Gdy woda zacznie się gotować, wsyp sól. Delikatnie wkładaj kluski do gotującej się wody, cały czas ostrożnie je mieszając.

7. Wyławiaj gotowe knedle

Po kilku minutach knedle wypłyną na wierzch. To znak, że są już niemal gotowe. Od tej chwili poczekaj jeszcze 3-4 minuty i zacznij je wyjmować łyżką cedzakową.

8. Zrób polewę lub posypkę

Knedle ze śliwkami możesz podawać jako samodzielny przysmak lub z dodatkami. Świetnie smakują z kwaśną śmietaną albo/i bułką na maśle. Aby przygotować taką polewę, rozpuść masło na patelni, wsyp tartą bułkę i podsmażaj całość aż do uzyskania efektu spienienia.

Czas całkowity 40 min
Porcja 20
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 20 min
Składniki
20
ziemniaki – ok. 0,65 kg,
śliwki węgierki – 0,4 kg,
małe jajko – 2 szt.,
mąka ziemniaczana – 2 czubate łyżeczki + mąka do podsypywania,
mąka pszenna – 0,3 kg,
sól – szczypta do knedli + 1 łyżka wsypana do wrzątku,
bułka tarta przypieczona na patelni z masłem,
kwaśna śmietana 18% - 1 opakowanie.
Składniki
20
ziemniaki – ok. 0,65 kg,
śliwki węgierki – 0,4 kg,
małe jajko – 2 szt.,
mąka ziemniaczana – 2 czubate łyżeczki + mąka do podsypywania,
mąka pszenna – 0,3 kg,
sól – szczypta do knedli + 1 łyżka wsypana do wrzątku,
bułka tarta przypieczona na patelni z masłem,
kwaśna śmietana 18% - 1 opakowanie.

Knedle ze śliwkami – niezbędne składniki

Babcine knedle ze śliwkami są już gotowe. Jakie to proste, prawda? Jeśli chodzi o knedle ze śliwkami, przepis przedstawiony wyżej to klasyczny, tradycyjny sposób na przyrządzenie klusek. Jeżeli jednak chcesz, możesz nieco urozmaicić potrawę. Poniżej prezentujemy przepisy na inne wariacje potrawy ze śliwkami.

Knedle ze śliwkami i cynamonem

Ciekawą propozycją jest przepis na knedle ze śliwkami z cynamonem i cukrem pudrem. Aby je przygotować, jeszcze przed etapem nadziewania klusek odpowiednio przygotuj śliwki. Umyj je, nadkrój i usuń pestki. Pamiętaj, aby nie przekrajać ich do końca, ale pozostawić złączone. Następnie wsyp do środka szczyptę cynamonu oraz odrobinę (nie więcej niż 1/4 łyżeczki) cukru pudru. Cynamon dodaj również jako zwieńczenie potrawy – po polaniu knedli bułką na maśle i śmietaną, posyp całość cynamonem.

Zobacz także: Pierogi z czereśniami zapiekane w sosie waniliowym

Twarogowe knedle ze śliwkami

Knedle twarogowe ze śliwkami świetnie smakują samodzielnie lub z dodatkami. Dla podkreślenia smaku możesz je posypać cukrem lub cynamonem, polać jogurtem naturalnym albo stopionym masłem. Podawaj potrawę z dodatkiem świeżych śliwek. Smacznego!

1. Przygotuj ciasto

Wrzuć mąkę, twaróg, jajko i sól na stolnicę albo czysty blat, a następnie zagnieć, aż do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Twarogowa masa jest dosyć lepka, ale nie dosypuj więcej mąki, ponieważ po ugotowaniu kluski wyjdą twarde. Po wyrobieniu ciasta przesyp mąką blat oraz dłonie po to, aby ciasto nie przywierało.

2. Uformuj kopytka

Uformuj gruby (około 4-5 cm średnicy), długi wałek i podziel go na mniejsze kawałki (tak, jak robi się kopytka).

3. Wsadź śliwki do środka i uformuj kulki

Każde kopytko lekko rozpłaszcz, połóż na środku połówkę śliwki (bez pestki!) i wykonaj z niego kulkę.

4. Ugotuj knedle

Wrzuć knedle do wrzącej wody i poczekaj, aż wypłyną. Gdy pojawią się na powierzchni, odczekaj jeszcze około 4-5 minut, a następnie wyjmij je z garnka, używając łyżki cedzakowej i gotowe! Podawaj je z jogurtem naturalnym lub śmietaną z cukrem.

Czas całkowity 35 min
Porcja 20
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 5 min
 

Twarogowe knedle ze śliwkami

Opublikowano 04/23/2023

Masz ochotę na odmienną wersję tradycyjnego dania? Knedle twarogowe ze śliwkami mogą być strzałem w 10! Świetnie smakują samodzielnie lub z dodatkami. Dla podkreślenia smaku możesz je posypać cukrem lub cynamonem, polać jogurtem naturalnym albo stopionym masłem. Podawaj potrawę z dodatkiem świeżych śliwek. Smacznego!

1. Przygotuj ciasto

Wrzuć mąkę, twaróg, jajko i sól na stolnicę albo czysty blat, a następnie zagnieć, aż do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Twarogowa masa jest dosyć lepka, ale nie dosypuj więcej mąki, ponieważ po ugotowaniu kluski wyjdą twarde. Po wyrobieniu ciasta przesyp mąką blat oraz dłonie po to, aby ciasto nie przywierało.

2. Uformuj kopytka

Uformuj gruby (około 4-5 cm średnicy), długi wałek i podziel go na mniejsze kawałki (tak, jak robi się kopytka).

3. Wsadź śliwki do środka i uformuj kulki

Każde kopytko lekko rozpłaszcz, połóż na środku połówkę śliwki (bez pestki!) i wykonaj z niego kulkę.

4. Ugotuj knedle

Wrzuć knedle do wrzącej wody i poczekaj, aż wypłyną. Gdy pojawią się na powierzchni, odczekaj jeszcze około 4-5 minut, a następnie wyjmij je z garnka, używając łyżki cedzakowej i gotowe! Podawaj je z jogurtem naturalnym lub śmietaną z cukrem.

Czas całkowity 35 min
Porcja 20
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 5 min
Składniki
20
mąka pszenna – 1 szklanka,
mąka ziemniaczana – 2 łyżki,
twaróg – 500 g,
jajko – 2 szt.,
szczypta soli,
śliwki – 20 szt.,
masło,
cukier,
cynamon,
jogurt naturalny – 1 małe opakowanie.
Składniki
20
mąka pszenna – 1 szklanka,
mąka ziemniaczana – 2 łyżki,
twaróg – 500 g,
jajko – 2 szt.,
szczypta soli,
śliwki – 20 szt.,
masło,
cukier,
cynamon,
jogurt naturalny – 1 małe opakowanie.

Knedle ze śliwkami – przepis, który zawsze się udaje od Auchan

Znasz już kilka propozycji ugotowania knedli ze śliwkami. Możesz zdecydować się na tradycyjne kluski na bazie ziemniaków lub z dodatkiem twarogu. Do urozmaicenia smaku możesz wykorzystać przyprawy takie jak np. cynamon, wanilia czy cukier. Knedle warto również polać jogurtem naturalnym lub wegańskim, np. sojowym.

Niezależnie od tego, na który przepis na knedle ze śliwkami się zdecydujesz, wiedz, że przygotowanie tego dania jest naprawdę proste. To szybki i smaczny sposób na przyrządzenie obiadu, który zawsze się udaje i wszystkim smakuje. Nawet jeśli nie jesteś doświadczonym kucharzem, spróbuj przygotować zaprezentowane przepisy. Są one dość łatwe i nieskomplikowane, więc nawet kuchenni laicy mogą wykonać je bez większego trudu.