Knedle ze śliwkami – przepis na słodki obiad z owocami
Knedle ze śliwkami – obiad jak u babci z Auchan
Kto robi najlepsze knedle ze śliwkami? Przepis na to danie większości może kojarzyć się z kuchnią babci i mamy! Dziś w sklepach, takich jak Auchan, możesz kupić gotowe potrawy wysokiej jakości, jednak nic nie smakuje tak, jak własnoręcznie wykonywane w domu posiłki. Wybierając to rozwiązanie, masz pewność nie tylko domowego smaku, ale też wysokiej jakości składników, których użyjesz.
Samodzielnie robione knedle nie zawierają zbędnych konserwantów, co z pewnością docenią osoby stawiające na naturalną, zdrową kuchnię. Dlatego, jeśli chcesz zjeść smaczny i zdrowy obiad ze znanych, sprawdzonych składników, postaw na knedle własnej roboty.
Nazwa knedle pochodzi z niemieckiego obszaru językowego (niem. Knödel – kluska). Do Polski kluski przywędrowały z Austro-Węgier. W naszym kraju zazwyczaj podawane są na słodko z owocami: śliwkami, jabłkami czy morelami, w przeciwieństwie do zachodnich sąsiadów, którzy preferują to danie z farszem mięsnym. Szczególnie lubują się w nich mieszkańcy Niemiec i Austrii – w 2016 roku ugotowano nawet największy knedel świata, ważący aż 208,7 kg!
Knedle świetnie smakują nie tylko z owocami lub mięsem. Możesz je przyrządzić z grzybami, ze szpinakiem, orzechami, a nawet grzankami. Niemniej to właśnie knedle na słodko są wręcz naszą narodową specjalnością. Nic dziwnego – smakują znakomicie, są lekkie i pożywne, a w dodatku, dzięki zawartości śliwek, również zdrowe. Owoce te stanowią wartościowe źródło potasu i magnezu, dzięki czemu wspierają prawidłową pracę serca i mózgu. Zawierają ponadto fosfor i wapń, które stanowią podstawowy budulec zębów i kości, a także beta-karoten wspomagający walkę z wolnymi rodnikami.
Sprawdź również: Rabarbar – co musisz o nim wiedzieć? Poznaj właściwości
Przepis na knedle ze śliwkami. Jak zrobić szybki i prosty obiad?
To właśnie dobroczynne właściwości dla zdrowia oraz znakomity smak sprawiają, że babcine knedle ze śliwkami tak często goszczą również na polskich stołach. Chcesz cieszyć się ich przyjemnie słodkim, owocowym smakiem? To bardzo proste. Sprawdź, jak przyrządzić knedle ze śliwkami. Przepis, który przygotowaliśmy, pokaże Ci jak krok po kroku zrobić aksamitne ciasto na knedle, jak prawidłowo nadziać kluski i ile czasu powinieneś je gotować.
O czym pamiętać, przygotowując szybkie knedle ze śliwkami? Przepisy są zróżnicowane, ale zazwyczaj do przyrządzenia klusek używa się ziemniaków. Dobrze jest ugotować je dzień wcześniej albo wykorzystać resztki z obiadu. Aby ułatwić sobie pracę, wybierz ziemniaki mączyste i sypkie, dzięki czemu ich formowanie będzie wygodniejsze i szybsze.
Kluski z owocami warto posypać mąką, dzięki czemu nie będą się one zbytnio kleić. Pamiętaj jednak przy tym, że im mniej mąki w knedlach ziemniaczanych, tym lepiej. Jeśli dosypiesz jej za dużo, wyroby mogą po ugotowaniu być nadal twarde.
Zwróć też uwagę na garnek, do którego je wrzucisz. Kulinarni eksperci zalecają używanie dużych naczyń i gotowanie w lekko osolonej, gorące wodzie, bez pokrywki. Kluski wrzucaj pojedynczo do naczynia. Po kilku chwilach gotowania knedle wypływają na wierzch. To znak, że możesz je wyciągnąć łyżką cedzakową. Jeśli nie chcesz, aby knedle ze śliwkami przywarły do dna naczynia, wsyp szczyptę mąki do wody. Aby poprawić smak potrawy, możesz dodać odrobinę cukru lub laskę wanilii do wody, jednak nie jest to obowiązkowe – bez tych dodatków knedle smakują równie pysznie.
Przeczytaj też: Czy mrożone warzywa są zdrowe, a owoce? Fakty i mity
Knedle ze śliwkami – przepis i składniki
Sposób na to, jak zrobić knedle ze śliwkami według tradycyjnego, babcinego przepisu, wymaga zgromadzenia niezbędnych składników. Pozwolą one na przygotowanie około 20 knedli. Jeśli chcesz ugotować więcej klusek, zwiększ proporcjonalnie ilość ingrediencji. Wszystkie półprodukty znajdziesz w ofercie sklepu Auchan. Pamiętaj również o zgromadzeniu potrzebnych naczyń i akcesoriów. Poza półproduktami przydadzą Ci się także:
- duży garnek,
- stolnica (możesz też wykorzystać blat kuchenny),
- patelnia,
- cedzak do knedli,
- maszynka do mielenia,
- drewniana łyżka,
- duża miska,
- salaterka lub szeroki talerz.
Przygotuj rondelek i zagotuj w nim wodę z dodatkiem soli Auchan. Ziemniaki umyj i obierz ze skórki. Przekrój je na pół i wrzuć do wrzątku. Gotuj aż będą miękkie. Pilnuj, aby się nie rozgotowały. Odlej je z wody i pozostaw do ostygnięcia.
Ziemniaki przemiel przez praskę lub przez maszynkę do mielenia. Następnie uzyskaną masę wyłóż do miseczki i wyrównaj jej powierzchnię na płasko. Podziel zmieloną masę ziemniaczaną na równe 4 części. Jedną część wyłóż z miski. Do powstałego wgłębienia wsyp mąkę pszenną Auchan w takiej ilości, aby wypełniła powstały dołek. Zazwyczaj mieści się tam od 80-100 g mąki.
Dodaj mąkę ziemniaczaną.
Do miski wbij jajo ekologiczne Pewni Dobrego i dodaj wcześniej wyjętą część ziemniaków. Ręce oprósz mąką. Wszystkie składniki zagniataj szybko na jednolite ciasto. Nie przeciągaj tego procesu – wystarczy kilka ruchów. Jeżeli ciasto będzie się bardzo kleić do rąk, możesz dodać trochę mąki pszennej. Nie dodawaj jej jednak za dużo – ciasto wtedy zrobi się gumowe i twarde.
W miseczce wymieszaj cukier z wanilią z cukrem białym Auchan. Z ciasta uformuj podłużny wałek. Podziel go na 12 części. Jeden pasek powinien mieć około 4 cm grubości. Weź w oprószoną mąką dłoń jedną część ciasta i uformuj z niej kulę. Zrób wgłębienie w środku. Włóż połowę zamrożonej śliwki oraz około ½ łyżeczki mieszanki cukrowej. Włóż 2 połowę owocu i dokładnie zlep brzegi. Uformuj kulkę. Odłóż knedla na stolnicę z mąką i uformuj kolejne. Zrób to sprawnie, aby śliwki w środku knedli nie zaczęły się rozmrażać i puszczać soku.
Przygotuj duży i szeroki garnek. Zagotuj w nim około 1,5 litra wody z dodatkiem soli. Wrzuć knedle ze śliwkami i zwiększ gaz do wypłynięcia knedli na powierzchnię. Gdy to się wydarzy, zmniejsz gaz i gotuj je jeszcze przez 5 minut. Wyjmij ugotowane knedle łyżką cedzakową na talerze.
W rondelku podsmaż przez chwilę bułkę tartą z dodatkiem masła – w ten sposób uzyskasz zasmażkę. Polej nią knedle ze śliwkami. Przepis zakłada również dodatek kremowej śmietany Pewni Dobrego. Całość posyp cukrem oraz cynamonem.
Danie jest odpowiednie dla osób na diecie tradycyjnej oraz wegetariańskiej.
Smacznego!
Babcine knedle ze śliwkami są już gotowe. Jakie to proste, prawda? Jeśli chodzi o knedle ze śliwkami, przepis przedstawiony wyżej to klasyczny, tradycyjny sposób na przyrządzenie klusek. Jeżeli jednak chcesz, możesz nieco urozmaicić potrawę. Poniżej prezentujemy przepisy na inne wariacje potrawy ze śliwkami.
Knedle ze śliwkami i cynamonem
Ciekawą propozycją jest przepis na knedle ze śliwkami z cynamonem i cukrem pudrem. Aby je przygotować, jeszcze przed etapem nadziewania klusek odpowiednio przygotuj śliwki. Umyj je, nadkrój i usuń pestki. Pamiętaj, aby nie przekrajać ich do końca, ale pozostawić złączone. Następnie wsyp do środka szczyptę cynamonu oraz odrobinę (nie więcej niż 1/4 łyżeczki) cukru pudru. Cynamon dodaj również jako zwieńczenie potrawy – po polaniu knedli bułką na maśle i śmietaną, posyp całość cynamonem.
Zobacz także: Pierogi z czereśniami zapiekane w sosie waniliowym
Twarogowe knedle ze śliwkami
Knedle twarogowe ze śliwkami świetnie smakują samodzielnie lub z dodatkami. Dla podkreślenia smaku możesz je posypać cukrem lub cynamonem, polać jogurtem naturalnym albo stopionym masłem. Podawaj potrawę z dodatkiem świeżych śliwek. Smacznego!
Wrzuć mąkę, twaróg, jajko i sól na stolnicę albo czysty blat, a następnie zagnieć, aż do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Twarogowa masa jest dosyć lepka, ale nie dosypuj więcej mąki, ponieważ po ugotowaniu kluski wyjdą twarde. Po wyrobieniu ciasta przesyp mąką blat oraz dłonie po to, aby ciasto nie przywierało.
Uformuj gruby (około 4-5 cm średnicy), długi wałek i podziel go na mniejsze kawałki (tak, jak robi się kopytka).
Każde kopytko lekko rozpłaszcz, połóż na środku połówkę śliwki (bez pestki!) i wykonaj z niego kulkę.
Wrzuć knedle do wrzącej wody i poczekaj, aż wypłyną. Gdy pojawią się na powierzchni, odczekaj jeszcze około 4-5 minut, a następnie wyjmij je z garnka, używając łyżki cedzakowej i gotowe! Podawaj je z jogurtem naturalnym lub śmietaną z cukrem.
Twarogowe knedle ze śliwkami
Opublikowano 23.04.2023Masz ochotę na odmienną wersję tradycyjnego dania? Knedle twarogowe ze śliwkami mogą być strzałem w 10! Świetnie smakują samodzielnie lub z dodatkami. Dla podkreślenia smaku możesz je posypać cukrem lub cynamonem, polać jogurtem naturalnym albo stopionym masłem. Podawaj potrawę z dodatkiem świeżych śliwek. Smacznego!
Wrzuć mąkę, twaróg, jajko i sól na stolnicę albo czysty blat, a następnie zagnieć, aż do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Twarogowa masa jest dosyć lepka, ale nie dosypuj więcej mąki, ponieważ po ugotowaniu kluski wyjdą twarde. Po wyrobieniu ciasta przesyp mąką blat oraz dłonie po to, aby ciasto nie przywierało.
Uformuj gruby (około 4-5 cm średnicy), długi wałek i podziel go na mniejsze kawałki (tak, jak robi się kopytka).
Każde kopytko lekko rozpłaszcz, połóż na środku połówkę śliwki (bez pestki!) i wykonaj z niego kulkę.
Wrzuć knedle do wrzącej wody i poczekaj, aż wypłyną. Gdy pojawią się na powierzchni, odczekaj jeszcze około 4-5 minut, a następnie wyjmij je z garnka, używając łyżki cedzakowej i gotowe! Podawaj je z jogurtem naturalnym lub śmietaną z cukrem.
Knedle ze śliwkami – przepis, który zawsze się udaje od Auchan
Znasz już kilka propozycji ugotowania knedli ze śliwkami. Możesz zdecydować się na tradycyjne kluski na bazie ziemniaków lub z dodatkiem twarogu. Do urozmaicenia smaku możesz wykorzystać przyprawy takie jak np. cynamon, wanilia czy cukier. Knedle warto również polać jogurtem naturalnym lub wegańskim, np. sojowym.
Niezależnie od tego, na który przepis na knedle ze śliwkami się zdecydujesz, wiedz, że przygotowanie tego dania jest naprawdę proste. To szybki i smaczny sposób na przyrządzenie obiadu, który zawsze się udaje i wszystkim smakuje. Nawet jeśli nie jesteś doświadczonym kucharzem, spróbuj przygotować zaprezentowane przepisy. Są one dość łatwe i nieskomplikowane, więc nawet kuchenni laicy mogą wykonać je bez większego trudu.