Korowaj – jak przygotować ukraińskie ciasto przypominające włoską babkę Panettone?
Ukraiński placek weselny – odkryj smak i symbolikę korowaja
Korowaj to tradycyjny, ukraiński chleb wykonany z mąki pszennej. piecze się go z okazji ślubu młodych małżonków. Ma symboliczne znaczenie dla mieszkańców Ukrainy. W Polsce nadal można go spotkać na Lubelszczyźnie, Podlasiu i we wschodniej części Województwa Mazowieckiego. Jest on także popularny w Serbii, Bułgarii i Litwie.
Chleb korowaj po upieczeniu ma kształt okrągłego bochenka. Wypiek zawsze jest bogato zdobiony różnymi ozdobami. Wśród nich można spotkać ptaszki, wstążki, gałązki czy kwiaty z bibuły. Tak ozdobiony chleb ma zwiastować szczęście i dobrobyt młodej parze. Niemniej jednak każdy umieszczony element na wypieku ma swoje szczególne znaczenie:
- ptaszki i gniazdo umieszczone na środku zwiastują potomstwo,
- kłosy zbóż i gałązki symbolizują bogactwo,
- biały obrus i zielone gałązki oznaczają czystość Panny Młodej.
Co więcej, na korowaju umieszcza się symbole kosmosu – słońce i księżyc. Te kawałki są przeznaczone dla Młodej Pary.
W biedniejszych rejonach pieczono jeden korowaj, który następnie podawano pod koniec zabawy weselnej. W niektórych częściach kraju wypiekano dwa chleby – jeden był od strony Pana Młodego, a drugi od rodziny Panny Młodej. Następnie rodzice nowożeńców wymieniali kawałki ciasta jako symbol zawiązania więzi. W bardzo bogatych regionach Ukrainy – na korowaj ustawiony był na każdym stole weselnym, jednak miało to miejsce bardzo rzadko.
Skąd wzięła się nazwa tego wypieku? Otóż niektórzy twierdzą, że ma on związek z krową, która także w wielu kulturach jest symbolem urodzaju, dobrobytu i płodności. Inni mówią, że nazwa ma związek z kształtem chleba – czyli kołem.
Chleb korowaj – rytuały wypieku i podawania
Jak przygotować ukraiński placek weselny? Przepis i tradycja związana z jego wypiekaniem jest przekazywana z pokolenia na pokolenie. Pieczenie tak ważnego chleba drożdżowego nie należy jednak do najprostszych. Wierzy się, że pieczywo przynosi szczęście, płodność i bogactwo Młodej Parze. Symbolizuje zamążpójście i wielką miłość. Z przygotowywaniem ciasta ma związek wiele rytuałów.
W pierwszej kolejności chcąc upiec chleb korowaj, należy wybrać najlepszej jakości mąkę. Najczęściej placek wykonany jest z mąki pszennej, rzadziej żytniej. W skład przepisu wchodzi również woda niegazowana, mleko, masło, jajka, cukier i oczywiście drożdże.
Po zebraniu składników na korowaj, ciasto przygotowywały i wypiekały tylko kobiety. Przygotowywaniom towarzyszył bardzo dobry humor – niewiasty śpiewały wesołe piosenki, nawiązujące do religii i zamążpójścia. Każdej czynności towarzyszyła nowa pieśń. Ponadto podczas przygotowań słychać było głośny śmiech, opowiadane żarty i radosne rozmowy. Było to niezwykle ważne wydarzenie i miało znaczenie symboliczne.
Podczas pieczenia wszystkie problemy musiały zostać odegnane, ponieważ ciasto miało być przepełnione pozytywnymi emocjami. Wierzono, że sielanka i pozytywna atmosfera dobrze wpłynie na wypiek, dzięki czemu pozwoli się ono swobodnie formować piekącym je kobietom. Bardzo ważny jest fakt, że mężczyźni nie mogli brać udziału w wydarzeniu.
Ponadto korowaj piekły zamężne kobiety. Panny brały udział w przygotowaniach, jednak według tradycji mogły tylko wykonywać ozdoby, gdy chleb był już gotowy. Co więcej, za przygotowanie pieczywa nie brano pieniędzy. Uważano, że to sprawa honoru. W jego wypiekaniu nierzadko brała udział cała wioska – wszystkie zamężne kobiety pomagały Pannie Młodej, jednocześnie spędzając wspólnie czas. Pieczywo wyrabiano 3 dni przed planowanym ślubem.
Podanie korowaja było kulminacyjnym momentem wesela – wówczas rozpoczynały się zabawy, „walki o korowaja”, targowanie o kawałki ciasta i wykupywanie go od Młodej Pary. Gdy zabawy ustały, ukraiński placek weselny kroił drużba przy pomocy specjalnego noża. Korowaj otrzymywał każdy gość, choć podczas czynności zachowywano pewną kolejność. Pierwsze kawałki były przeznaczone dla Młodej Pary, później dawano je rodzicom i rodzicom chrzestnym, a na końcu wszystkim pozostałym gościom.
Chcesz spróbować swoich sił, piekąc tradycyjny ukraiński placek weselny? Sprawdź poniższy przepis od Auchan!
Korowaj – przepis krok po kroku od Auchan
Przedstawiamy zatem przepis na korowaj! Ciasto drożdżowe w połączeniu z pięknymi ozdobami to tradycyjny ukraiński placek weselny. Co więcej, chleb korowaj był przygotowywany nie tylko z okazji zaślubin. Chleb korowaj – przepis
W pierwszej kolejności podgrzej mleko. Powinno być ciepłe, ale nie gorące. Nie wolno doprowadzić do jego wrzenia.
Następnie ciepłe mleko przelej do szklanej miski i wsyp drożdże. Dokładnie je rozpuść.
Do mieszanki dodaj przesianą przez sitko mąkę. Połącz wszystko ze sobą. Tak przygotowaną masę pozostaw na godzinę w temperaturze pokojowej.
W międzyczasie przygotuj jajka, wyciągnij masło z lodówki i cukier. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Do wyrośniętej masy dodaj masło pokrojone w kosteczkę, cukier i jajka. Wszystko dokładnie ze sobą połącz, ugniatając ciasto. Gdy masa zacznie się odklejać od dłoni to znak, że surowy wypiek jest gotowy.
Uformuj ciasto w kulę, włóż do szklanej misy i przykryj ściereczką. Pozostaw je w ciepłym miejscu na minimum 2 godziny.
W międzyczasie, gdy ciasto rośnie, przygotuj ozdoby. W tym celu pomieszaj mąkę pszenną i wodę, aż do uzyskania gładkiej masy. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodaj więcej wody, gdy zbyt rzadkie, podsyp je delikatnie mąką.
Następnie uformuj pszenny placek. Rozwałkuj ciasto i wytnij ozdoby. Możesz wyciąć je przy pomocy noża lub specjalnych metalowych foremek o różnych kształtach. Warto spróbować uformować warkocze.
Po wyrośnięciu ciasta, ozdób je szybkimi ruchami. Rozbij 1 jajko, rozmieszaj je i posmaruj ciasto, które jest gotowe do wypieku.
Ustaw piekarnik na 180℃, a gdy się nagrzeje, włóż ciasto. Korowaj powinien być w komorze przez co najmniej 40 minut.
Gdy korowaj się zarumieni, trzeba wyjąć go z piekarnika. Po ostygnięciu ciasta możesz posypać go cukrem pudrem.
Już dziś stwórz niezwykły ukraiński placek weselny w swoim domu
Już wiesz, jak zrobić chleb korowaj. Przepis nie jest trudny, więc bez problemu zrobisz go w swoim domu, choć pewnie będzie się nieco różnić od tradycyjnego ukraińskiego placka. Kilkadziesiąt lat temu ciasto miało specjalne znaczenie w kulturze. Jeśli wyrosło zbyt duże, szybciej rozebrano piec, niż zniszczono chleb, ponieważ miał tak silną symbolikę. Wierzono, że pokruszenie ciasta zwiastuje nieszczęście Młodej Parze, przez co małżeństwo będzie nieudane.
Obecnie korowaj nie ma już tak silnego znaczenia w kulturze ukraińskiej, choć jego symbolika nadal jest silnie w niej zakorzeniona. Zachęcamy do przygotowania wypieku, z pewnością posmakuje całej Twojej rodzinie. Korowaj możesz podawać z dżemem, masłem i miodem lub twarożkiem marki Pewni Dobrego dostępnym w Auchan. Świetnie smakuje na słodko i jest niezwykle sycący. Zwykły piekarnik sobie z nim poradzi, choć kiedyś wypiekano go w chlebowych piecach.
Mamy nadzieję, że już wiesz, jak zrobić korowaj. Ciasto należy do niezwykle prostych, a jest symbolem życia, płodności i szczęścia. Może warto podarować chleb swoim najbliższym i zapoznać ich z jego tradycją? Po produkty do jego przygotowania zapraszamy do sklepów Auchan! W naszym supermarkecie zrobisz zakupy online i stacjonarnie!