Aplikacja

Korzenna owsianka z pieczoną dynią – jak ją zrobić?

Opublikowano 25.11.2023 - 4 minut czytania

Jakie są Twoje skojarzenia z owsianką? Czy wiesz, że owsianka może być nie tylko pożywna, ale też tworzona w różnych kombinacjach smakowych? Owsianka korzenna to przepis, który zdecydowanie przełamuje stereotyp nudnego posiłku. Wystarczy wykonać kilka kroków i pełnowartościowe śniadanie będzie gotowe. Stwórz je razem z Auchan!

Owsianka korzenna z pieczoną dynią – sycące i pyszne śniadanie

Owsianka to popularne danie śniadaniowe wywodzące się z kuchni brytyjskiej i szkockiej. Prawidłowo skomponowana charakteryzuje się bardzo wysokim indeksem sytości. Co to oznacza? Spożywając ją na śniadanie, możesz być pewien, że przez co najmniej 3 godziny nie będziesz odczuwać głodu. Taki posiłek zapewni Ci energię na pierwszą połowę dnia. Dowiedz się, jak połączyć składniki na owsiankę.

Pierwszy element – płatki owsiane

Płatki owsiane to cenny i zdrowy produkt, który warto spożywać każdego dnia. Pozyskiwane są z ziaren owsa poprzez pozbawienie go łuski. Bazą owsianki powinny być płatki zbożowe naturalne, takie jak owsiane, żytnie lub jaglane.

Wyróżnia się kilka rodzajów płatków owsianych: zwykłe, tzw. górskie i błyskawiczne

  • Płatki zwykłe wymagają najdłuższego czasu gotowania, są poddawane najmniejszej ilości procesów przetwarzania. 
  • Płatki górskie ulegają lekkiemu rozdrobnieniu, są więc bardziej przetworzone niż te w wersji zwykłej. Wymagają obróbki termicznej, np. zalania wrzątkiem. 
  • Błyskawiczna wersja to płatki najbardziej rozdrobnione oraz parzone. Nie wymagają gotowania przed spożyciem, a więc mogą być dodawane do np. jogurtu czy koktajlu. Płatki owsiane błyskawiczne są uniwersalnym produktem w kuchni – mogą nawet zastąpić mąkę w wypiekach.

Bez względu na to, w jaki sposób wykorzystasz płatki owsiane do potraw, możesz być pewien, że to prawdziwe bogactwo energii, błonnika pokarmowego, witamin i składników mineralnych. Dzięki zawartości beta-glukanów mogą wspomagać obniżanie poziomu cholesterolu. Mogą również regulować pracę przewodu pokarmowego i rytm wypróżnień. Ponadto, jeśli na stałe włączysz je do swojej diety, możesz zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.

Przeczytaj również: Jak zrobić nocną owsiankę? Przepisy na 6 pysznych owsianek

Drugi element – serek wiejski lekki Auchan, czyli źródło białka

Białkowy dodatek do owsianki spowoduje, że jeszcze bardziej się nią najesz! Wybierz niskotłuszczowe, niesłodzone produkty mleczne, takie jak np. mleko, kefir, maślanka, jogurt naturalny, serek wiejski lub ich roślinne, wegańskie odpowiedniki. Serek wiejski lekki Auchan będzie idealną propozycją do owsianki ze względu na obniżoną zawartość tłuszczu. Serek ten jest niskokaloryczny i zawiera dużą ilość białka. Jest polecanym produktem między innymi dla osób na diecie odchudzającej.

Trzeci element – warzywa i owoce

Korzenna owsianka w swoim składzie zawiera kolorowe smaki jesieni – śliwki oraz dynię. Warzywa i owoce nie tylko wzbogacą owsiankę w cenne składniki odżywcze, ale także odmienią i urozmaicą jej smak. Korzystaj z sezonowych warzyw i owoców, ponieważ są najsmaczniejsze i najtańsze. Pamiętaj, że im bardziej kolorowo, tym więcej różnorodnych składników odżywczych dostarczysz swojemu organizmowi!

Zobacz również: Co zrobić z dyni? 3 pomysły na zastosowanie dyni w kuchni

Dodaj orzechy, pestki lub nasiona i przyprawy

Nie zapominaj o zdrowych tłuszczach roślinnych, dzięki którym witaminy A, D, E i K lepiej się wchłaniają. Tłuszcz to także doskonały nośnik smaku – dzięki niemu owsianka będzie jeszcze bardziej atrakcyjna dla organizmu. Do owsianki najbardziej pasować będą różne gatunki orzechów, pestek, nasion oraz masło orzechowe. Owsianka z dynią nabierze kremowej konsystencji po dodaniu masła orzechowego z orzeszków ziemnych.

Stosuj różnorodne przyprawy, aby wzbogacić smak owsianki. Korzenne smaki dobrze komponują się w połączeniu ze słodyczą śliwki oraz orzechowym aromatem dyni. Takie przyprawy mogą też pomóc Twojemu układowi pokarmowemu, ponieważ wspierają procesy trawienne.

Owsianka korzenna z pieczoną dynią to dobra propozycja na jesienne śniadania, ale także na wieczorne rozgrzanie po długim i pracowitym dniu. Porcje poszczególnych składników możesz proporcjonalnie zwiększyć. Szczególnie jeżeli jesteś osobą aktywną fizycznie i Twoje zapotrzebowanie na energię jest wyższe.

1. Przygotowanie

Dynię pokrój na mniejsze części i wyłóż na blaszkę z papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach na trybie góra/dół bez termoobiegu przez około 30 minut. Możesz upiec większą ilość dyni i przechowywać ją w lodówce lub zamrozić na później.

2. Mycie owoców

Umyj owoce pod bieżącą wodą. Śliwki i jabłko pokrój na mniejsze cząstki. Upieczoną dynię obierz ze skórki i wyjmij z niej pestki, a następnie pokrój na kawałki.

3. Czas na gotowanie!

Zagotuj wrzątek. Do rondelka wrzuć śliwki, jabłko, korzenne przyprawy i dodaj około 50 ml wrzątku. Gotuj przez 5 minut.

4. Dodaj płatki

W międzyczasie do drugiego garnka lub naczynia dodaj płatki owsiane, kawałki dyni, masło orzechowe, szczyptę soli i podlej niewielką ilością wrzątku (około 40-50 ml). Wymieszaj i odstaw.

5. Gotowe!

Wyłóż do miseczki płatki z dynią, duszone, korzenne owoce oraz serek wiejski. Udekoruj, jak lubisz. Smacznego!

Czas całkowity 40 min
Porcja 1
Przygotowanie 5 min
Gotowanie 35 min
Składniki
1
4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych Auchan
2 dojrzałe śliwki
½ sztuki dużego jabłka
100 g pieczonej dyni hokkaido
1 łyżka masła orzechowego 100%
1 serek wiejski lekki Auchan
przyprawy: ½ łyżeczki cynamonu, szczypta kardamonu, ⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej, szczypta soli
dekoracja: świeża figa

Ciesz się smakiem!

Wiesz już, w jaki sposób skomponować pełnowartościową i sycącą owsiankę. Owsianka z dynią jest prosta w przygotowaniu i zachwyca korzennym aromatem. Możesz także przygotować własną propozycję jesiennej wersji tej potrawy. Wybierz do niej własne dodatki, które znajdziesz w ofercie sklepu Auchan.