Kruszonka – 6 sposobów na domową kruszonkę z Auchan
Kruszonka – pyszny dodatek do wypieków
Lubisz jabłecznik, ciasto drożdżowe albo ze śliwkami? Wypieki smakują jeszcze lepiej, gdy posypiesz je kruszonką. Wiele osób rezygnuje z tego dodatku, obawiając się, że jego wykonanie jest trudne i zajmuje dużo czasu. Obawy są bezpodstawne – kruszonkę przygotujesz w łatwy sposób, a jej przyrządzenie nie potrwa długo. Wszystkie produkty potrzebne do jej zrobienia kupisz w Auchan.
Ten smakowity dodatek w postaci kawałków pokruszonego ciasta sprawdzi się jako wykończenie wielu wypieków – zarówno tych tradycyjnych, jak i bardziej nieszablonowych. Dzięki niemu ciasto smakuje i wygląda lepiej. Możesz zdecydować się na tradycyjną kruszonkę z mąki i masła lub jeden z jej wariantów, np. kakaowy czy kokosowy. Kruszonkę możesz wykorzystywać w różnorodnych przepisach, w tym ciastach drożdżowych, kruchych i półfrancuskich.
Tradycyjna kruszonka świetnie smakuje w towarzystwie brzoskwiń, np. w serniku. Dobrze współgra z kwaśnymi owocami, dlatego stanowi polecany dodatek do rozmaitych ciast ze śliwkami, borówkami czy rabarbarem. Możesz ją dodawać do rogali, drożdżówek z serem lub deserów, takich jak crumble.
Jak widzisz, propozycji wykorzystania tej kruchej posypki jest całkiem sporo. Jeśli zatem chcesz udekorować swoje wypieki i desery tym wyśmienitym dodatkiem, sprawdź, jak zrobić kruszonkę krok po kroku.
Jak zrobić domową kruszonkę?
Tradycyjna kruszonka do ciasta to prosty w wykonaniu, ale jednocześnie smaczny dodatek do wypieków. Jak zatem powstaje domowa kruszonka? Przepis podstawowy obejmuje zaledwie trzy składniki (wszystkie dostępne w Auchan). Kluczem do stworzenia idealnej kruszonki jest zachowanie odpowiednich proporcji ingrediencji.
Według tradycyjnej receptury kruszonka zawiera cukier i dwa razy więcej mąki. Istnieje jednak wiele przepisów, w których te proporcje są różne. Możesz więc poeksperymentować w kuchni i samodzielnie sprawdzić, który wariant najbardziej Ci posmakuje. Poniższy przepis na kruszonkę to natomiast podstawowa, klasyczna wersja posypki.
Sprawdź również: Mamy pomysł na rabarbar! Zrób z nami najłatwiejsze ciasto z rabarbarem
Jeśli chodzi o cukier, to polecamy zwykły o średniej rafinadzie, ewentualnie mieszankę, np. cukru zwykłego z drobnym. Raczej unikaj cukru o grubych kryształkach (chyba że w mieszance z drobnym bądź zwykłym), gdyż może on być wyczuwalny podczas jedzenia, co wpływa na walory smakowe kruszonki.
Możesz wykorzystać dowolny rodzaj mąki pszennej. Zwróć jednak uwagę na to, że do ciasta kruchego, francuskiego i drożdżowego najlepiej pasuje mąka wrocławska typu 500, a do ciasta biszkoptowego i ucieranego – tortowa typu 450. Możesz też zdecydować się na zmniejszenie ilości mąki i uzupełnienie braku np. płatkami owsianymi, a nawet zmielonymi orzechami.
Przed rozpoczęciem pracy wyciągnij niezbędne naczynia i akcesoria kuchenne, takie jak: duża deska lub stolnica (możesz pracować też na blacie kuchennym), duża miska, mikser (opcjonalnie).
Wykonując kruszonkę, nie przejmuj się różną strukturą czy wielkością grudek. W dobrej kruszonce znajdziesz okruchy o wielu rozmiarach czy fakturach. Kruszonkę wykonaną według poniższego przepisu możesz wykorzystać w dowolnych rodzajach ciast.
Przesiej mąkę na blat lub stolnicę.
Dodaj cukier i pokrojone w kostkę masło.
Całość starannie wymieszaj dłońmi albo mikserem, aż do uzyskania jednolitej masy. Zwróć uwagę na to, aby tworzone grudki ciasta były dość stałe, a mąka nie przesypywała się między palcami.
Jeśli podczas wyrabiania nie powstaną charakterystyczne okruchy, schowaj mieszankę do lodówki na pół godziny, a po wyjęciu ponownie wyrabiaj ciasto.
Po zrobieniu kruszonki możesz włożyć ją do lodówki i później wykorzystać podczas pieczenia ciasta albo od razu upiec.
W pierwszym przypadku umieść ją na wstępnie upieczonym cieście, a następnie wstaw wypiek do piekarnika o temperaturze 180°C na około 30-35 minut. W 25-30. minucie pieczenia możesz włączyć funkcję termoobiegu.
Jeśli chcesz od razu upiec kruszonkę, rozłóż papier do pieczenia na blasze, dokładnie rozprowadź na niej grudki, a następnie włóż formę do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Piecz przez około 15–20 minut. Posyp grudkami upieczone wcześniej ciasto.
Kruszonka do ciasta – 5 pomysłów
Już wiesz, jak powstaje domowa, tradycyjna kruszonka. Przepis jest bardzo łatwy i szybki w wykonaniu. Zobacz też, jak zrobić inne rodzaje kruszonki.
Przeczytaj też: Tarta z truskawkami — sprawdź jak ją zrobić!
Jak zrobić kruszonkę bez pieczenia?
Alternatywą dla klasycznej kruszonki przygotowanej w piekarniku jest wersja bez pieczenia. Jak powstaje taka kruszonka? Przepis obejmuje wszystkie składniki i proporcje ujęte w powyższym przepisie, a dodatkowo szczyptę cynamonu.
1. Wymieszaj składniki i wsyp całość na suchą patelnię.
2. Praż mieszankę, aż do uzyskania rumianego koloru okruchów.
3. Umieść grudki na wypieku.
Stopień trudności: łatwy
Czas przygotowania: 10–15 min
Kruszonka – przepis podstawowy z cukrem pudrem
Zwykły cukier z tradycyjnego przepisu możesz zastąpić cukrem pudrem. To kolejny bardzo prosty przepis na kruszonkę. Wykonując go, nawet nie pobrudzisz sobie rąk. Ta kruszonka sprawdzi się świetnie jako dodatek do różnych ciast, a nawet zapieczenia owoców. Niewykorzystaną posypkę przechowuj w zamrażalniku.
Wsyp cukier puder i mąkę do miski.
Połącz składniki za pomocą widelca.
Wlej roztopione masło. Całość wymieszaj, aż do uzyskania grudek.
Włóż posypkę do lodówki na około pół godziny.
Kruszonka z cukrem pudrem
Opublikowano 28.06.2023To kolejny bardzo prosty przepis na kruszonkę. Wykonując go, nawet nie pobrudzisz sobie rąk. Zwykły cukier z tradycyjnego przepisu możesz zastąpić cukrem pudrem. Ta kruszonka sprawdzi się świetnie jako dodatek do różnych ciast, a nawet zapieczenia owoców. Niewykorzystaną posypkę przechowuj w zamrażalniku.
Wsyp cukier puder i mąkę do miski.
Połącz składniki za pomocą widelca.
Wlej roztopione masło. Całość wymieszaj, aż do uzyskania grudek.
Włóż posypkę do lodówki na około pół godziny.
Kokosowa kruszonka do ciasta
Jak zrobić kruszonkę, która zaskoczy Ciebie, domowników lub Twoich gości egzotycznym smakiem? Postaw na posypkę kokosową. Podobnie jak w przypadku innych wariantów kruszonki wykonanie tej wersji również jest bardzo łatwe. Wystarczy, że – zachowując odpowiednie proporcje – zamienisz mąkę pszenną na mąkę kokosową.
Zobacz również: Sernik wiedeński – przepis, który zawsze się udaje!
Kruszonka – przepis na posypkę owsianą
Równie smakowicie prezentuje się kruszonka owsiana. To przysmak, pod którym możesz ukryć wiele deserów i wypieków, np. ciasta, drożdżówki albo owoce.
Wsyp płatki owsiane, cukier i mąkę do dużego naczynia. Starannie wymieszaj całość.
Roztop tłuszcz w taki sposób, aby stał się ciepły i płynny.
Wlej rozpuszczone masło (margarynę) do suchych składników. Wymieszaj całość łyżką.
Rozetrzyj ciasto na kruszonkę, starannie zagniatając.
Gotową słodką posypkę wykorzystaj od razu, nakładając na wypieki czy owoce. Możesz też włożyć ją do foliowego worka lub pojemnika, szczelnie zamknąć i zamrozić. Rozmrożenie kruszonki nie zajmuje wiele czasu. Dzięki temu będziesz mieć zawsze pod ręką ulubiony dodatek do ciast.
Kruszonka z płatków owsianych
Opublikowano 28.06.2023Wsyp płatki owsiane, cukier i mąkę do dużego naczynia. Starannie wymieszaj całość.
Roztop tłuszcz w taki sposób, aby stał się ciepły i płynny.
Wlej rozpuszczone masło (margarynę) do suchych składników. Wymieszaj całość łyżką.
Rozetrzyj ciasto na kruszonkę, starannie zagniatając.
Gotową słodką posypkę wykorzystaj od razu, nakładając na wypieki czy owoce. Możesz też włożyć ją do foliowego worka lub pojemnika, szczelnie zamknąć i zamrozić. Rozmrożenie kruszonki nie zajmuje wiele czasu. Dzięki temu będziesz mieć zawsze pod ręką ulubiony dodatek do ciast.
Orzechowa kruszonka – jak przygotować?
Ciekawym pomysłem na kruszonkę jest wersja orzechowa. Podobnie jak w przypadku każdej innej posypki, również przygotowanie tego wariantu jest banalnie proste. Jak zrobić kruszonkę orzechową?
Wsyp płatki owsiane, cukier i mąkę do dużego naczynia. Starannie wymieszaj całość.
Roztop tłuszcz w taki sposób, aby stał się ciepły i płynny.
Wlej rozpuszczone masło (margarynę) do suchych składników. Wymieszaj całość łyżką.
Rozetrzyj ciasto na kruszonkę, starannie zagniatając.
Gotową słodką posypkę wykorzystaj od razu, nakładając na wypieki czy owoce. Możesz też włożyć ją do foliowego worka lub pojemnika, szczelnie zamknąć i zamrozić. Rozmrożenie kruszonki nie zajmuje wiele czasu. Dzięki temu będziesz mieć zawsze pod ręką ulubiony dodatek do ciast.
Kruszonka z płatków owsianych
Opublikowano 28.06.2023Wsyp płatki owsiane, cukier i mąkę do dużego naczynia. Starannie wymieszaj całość.
Roztop tłuszcz w taki sposób, aby stał się ciepły i płynny.
Wlej rozpuszczone masło (margarynę) do suchych składników. Wymieszaj całość łyżką.
Rozetrzyj ciasto na kruszonkę, starannie zagniatając.
Gotową słodką posypkę wykorzystaj od razu, nakładając na wypieki czy owoce. Możesz też włożyć ją do foliowego worka lub pojemnika, szczelnie zamknąć i zamrozić. Rozmrożenie kruszonki nie zajmuje wiele czasu. Dzięki temu będziesz mieć zawsze pod ręką ulubiony dodatek do ciast.
Kruszonka – domowa smakuje najlepiej
Wiesz już, jak zrobić kruszonkę. Przygotowanie tego przysmaku nie zajmie Ci dużo czasu. Nie musisz też gromadzić szeregu składników – zapewne większość z nich (a może i wszystkie) masz już w swojej lodówce. Poza tradycyjną kruszonką sprawdź też inne warianty według naszych przepisów. Wszystkie produkty potrzebne do ich przyrządzenia znajdziesz w ofercie Auchan.