Kuchnia amerykańska – jakie są tradycyjne dania i przekąski zza oceanu?
Kuchnia amerykańska to nie tylko smakowite burgery, hot dogi czy popcorn. To tylko wierzchołek kulinarnej góry lodowej, którą oferują Stany Zjednoczone. Od sycących śniadań, po wykwintne steki i regionalne specjały – kuchnia ta kryje w sobie niespodzianki, które zadowolą każde podniebienie. Poznaj je bliżej razem z Auchan!
Czym charakteryzuje się tradycyjna kuchnia amerykańska?
Amerykańska kuchnia jest jeszcze dość „młoda”, bo ma zaledwie 250 lat – dokładnie tyle, ile Stany Zjednoczone Ameryki Północnej. W okresie intensywnego rozwoju tego kraju (w XIX w.), dzięki osadnikom z Europy i z Chin pojawiły sięziemniaki, kapusta, makaron, pizza, sos sojowy, ryż czy herbata.
Tradycyjna kuchnia amerykańska to tygiel kulturowy, w którym mieszają się wpływy społeczeństwa Stanów Zjednoczonych i kuchni regionalnych imigrantów. Wpływy te widać na przykładach wielu dań. Zamerykanizowano np. tradycyjną włoską potrawę – pizzę. Włoscy imigranci przyrządzali ją na cienkim spodzie. Amerykanie sprawili, że stała się bardziej sycąca. Zamiast cienkiego ciasta, zaczęto wyrabiać grube spody do pizzy, nie ograniczając liczby dodatków. Istnieje również pieczona w głębokim naczyniu pizza Chicago z wysokimi rantami. Od klasycznej różni się odwrotnie nakładanymi dodatkami. W tej wersji na spodzie umieszcza się dużą ilość mozzarelli, następnie mięsne i warzywne składniki, a na końcu sosy. Jeden taki placek może ważyć nawet 1,5 kg.
Kuchnia regionalna
Dania kuchni amerykańskiej z Teksasu, czyli Tex-Mex, to w rzeczywistości połączenie kuchni meksykańskiej i amerykańskiej (głównie południowych i południowo-zachodnich Stanów). Oprócz barbecue, w tym m.in. wędzonych żeberek i grillowanych steków wołowych, Tex-Mex opiera się też na potrawach kuchni meksykańskiej: chili con carne, tacos, burrito czy nachosach z różnymi dipami i salsami.
Przeczytaj także: Jak kuchnia meksykańska podbija serca smakoszy na całym świecie?
Zupełnie inna jest kuchnia regionalna stanów należących do tzw. Nowej Anglii (północno-wschodnie, np. Vermont, Maine czy Connecticut). Kuchnia Nowej Anglii opiera się na rybach i owocach morza. Typowy jest dla niej clam chowder (gęsta zupa z małży), ciasto z dorszem czy zapiekanka z homarów.
Kuchnia amerykańska – potrawy popularne nad i za Wielką Wodą
Amerykańska kuchnia zadowoli miłośników mięsa, fast foodów, a także tzw. comfort food (jedzenia, które ma poprawić nastrój i przywołuje miłe wspomnienia).
Cheeseburger
Jednym z klasyków amerykańskiej kuchni jest cheeseburger. Uważa się, że powstał w 1934 r. w stanie Kentucky, w restauracji Kaelin’s. Restaurator chciał urozmaicić smak klasycznego hamburgera i spośród dodatków wybrał właśnie żółty ser. Oryginalny amerykański cheeseburger składa się z:
burgera amerykańskiego z wołowiną
Spróbuj tradycyjnego amerykańskiego burgera i odkryj moc smaków zamkniętych w chrupiącej i aromatycznej bułce.
To wszystko zamyka się w 2 połówkach bułek do burgerów. Takiego burgera bez problemu zrobisz też sam. Wykorzystaj do tego np. przyprawione i gotowe do usmażenia burgery wołowe Pewni Dobrego z polskiej wołowiny z Warmii i Mazur lub mięso wołowe z przyprawami od Auchan.
Hot-dog
Amerykańskie danie wymyślił w 1867 r. niemiecki imigrant, Charles Feltman. Hot dog był sprytnym sposobem na zjedzenie frankfurterki na plaży bez konieczności używania sztućców czy talerzy. W środku znajdowała się też firmowa musztarda i nic więcej – wszelkie pikle i inne dodatki to późniejsze warianty klasyka.
Steki i skrzydełka
Jeśli kochasz pieczone lub grillowane mięso, koniecznie sięgnij po steki i skrzydełka. Za najlepsze steki uważa się te wykonane z wołowiny rasy Black Angus, ale równie dobre możesz przyrządzić sam. Sięgnij po produkty marki Pewni Dobrego:stek wołowy z rostbefu bez kości lub z antrykotu. Stek w amerykańskim stylu powinien być krwisty (rare) lub średnio-krwisty (medium rare), ewentualnie medium.
Amerykanie oprócz steków kochają też skrzydełka: pieczone lub grillowane albo panierowane, a następnie smażone. Bardzo często podają je z ostrym sosem buffalo na bazie masła, miodu, koncentratu pomidorowego i sosu tabasco.
Mac and cheese
Mac and cheese to szybkie i codzienne, wysokokaloryczne danie. Odcedzony, jeszcze gorący makaron (koniecznie zaokrąglony i dość krótki, najlepiej z dziurką, np. kolanka), łączy się z sosem na bazie masła, mąki, mleka i sera. Do mac and cheese można użyć wielu rodzajów sera, ale najlepszy będzie żółty i intensywny w smaku cheddar.
Jambalaya i gumbo
Obie potrawki to dania kuchni amerykańskiej typowe dla Luizjany. Jambalaya składa się z różnych rodzajów mięsa i owoców morza, które są duszone w bulionie z warzywami (przeważnie papryką, selerem i cebulą), ryżem i różnymi przyprawami. Gumbo przyrządza się z kurczaka, kaczki lub królika czy też ze skorupiaków. Mięso dusi się w bulionie zagęszczonym przyprawą indiańską file lub zasmażką z mąki i tłuszczu.
Przeczytaj także: Jak zrobić steka z wołowiny? Sprawdź nasz kulinarny przewodnik
Ameryka – przekąski, które podbiły serca na całym świecie
Amerykanie w wolnym czasie uwielbiają też przekąski. Spożywają je przy różnych okazjach, np. podczas meczów baseballa czy footballu (w tym na Super Bowl) oraz świąt narodowych – m.in. 4 lipca, w Święto Niepodległości. Wtedy przygotowywane są m.in. precle, pieczone krakersy, serowe kąski (panierowane kawałki sera).
Spośród amerykańskich, bardziej codziennych przekąsek, zdecydowanie najpopularniejszy jest popcorn czy kanapki z masłem orzechowym i dżemem. Pierwsza mobilna maszyna do wytwarzania popcornu powstała w 1893 r. Wcześniej prażono go w kotłach wysmarowanych tłuszczem.
Kanapka Peanut Butter and Jelly ma równie ciekawą historię. Masło orzechowe zostało wymyślone przez dr Ambrose’a Strauba w XIX w. jako superodżywczy produkt dla pacjentów geriatrycznych. Jelly na początku było nie dżemem, a galaretką winogronową (tzw. grapeladą). Autorka przepisu na popularną kanapkę, Julia Davis Chandler, do masła orzechowego polecała dodać galaretkę krabowo-jabłkową. Kanapkę PB&J na cały świat rozsławił Elvis Presley. Jadał ją z bananami i bekonem. Była to jedna z jego ulubionych przekąsek.
Dania kuchni amerykańskiej na słodko
Amerykanie uwielbiają również dania na słodko. Aromatyczne ciasta z jabłkami, miękkie i wilgotne brownie czy babeczki z kremem i polewą – poniżej znajdziesz listę smakowitych deserów w stylu kuchni amerykańskiej:
- Placek z jabłkami – to soczyste, delikatnie kwaśne jabłka na kruchym cieście z charakterystyczną kratką na wierzchu;
- Czekoladowe ciasto brownie – deser z chrupiącą skorupką i miękkim, bardzo wilgotnym wnętrzem o głębokim smaku czekolady;
- S’mores – to przekąska na wieczór przy ognisku. Pianki marshmallows nabija się na patyczki do szaszłyków i opieka nad ogniem, a następnie wkłada pomiędzy herbatniki i spożywa jako słodką „kanapkę” na gorąco;
- Pancakes – ciasto na te okrągłe placuszki zawiera jajka, proszek do pieczenia lub sodę oczyszczoną. Podaje się je zwykle z syropem klonowym – flagowym produktem Kanady, również zapożyczonym od imigrantów. W Auchan znajdziesz na przykład gotowe do podgrzania placuszki z sosem malinowym Virtu lub placki marki U Jędrusia.
Przeczytaj także: Masło orzechowe – do czego je wykorzystać i jakie ma właściwości?
Jeśli masz ochotę przegryźć coś w amerykańskim stylu, wybierz kultowe przekąski dostępne w Auchan. Znajdziesz u nas między innymi:
- faliste amerykańskie chipsy Pringles – kartonowa tuba chroni je przed pokruszeniem, dzięki czemu możesz śmiało wziąć je na wyjazd;
- kukurydziane chipsy tortilla Auchan o smaku sera – będą idealne jako przekąska do salsy czy dodatek do zup, a nawet do kanapek czy domowych burgerów;
- pasta orzechowa Auchan z prażonych orzeszków ziemnych – możesz ją dodać nie tylko do kanapki, ale też do owsianki i jako bazę sosów kuchni azjatyckiej, np. do grillowanego kurczaka satay czy makaronów z woka;
- popcorn solony Auchan – idealny na wspólne oglądanie filmu z partnerem, rodziną czy znajomymi, do przygotowania w mikrofalówce.
Przeczytaj także: Brownie z fasoli – przepis na pyszne i zdrowe ciasto
pancakes z masłem orzechowym
Skosztuj puszystych, słodkich pancakesów i zaserwuj swoim kubkom smakowym prawdziwą ucztę.
Tradycyjna kuchnia amerykańska i jej nowoczesne interpretacje
Światowe, współczesne trendy gastronomii, w tym ograniczenie ilości mięsa w jadłospisie, slow food czy nacisk na sezonowość i lokalność produktów nie omijają kuchni amerykańskiej. Idąc z duchem czasu, modyfikuje się tradycyjne, kaloryczne potrawy, np. w mac and cheese zmniejsza się ilość żółtego sera na rzecz serka wiejskiego. Aby brownie było mniej kaloryczne, zamiast mąki używa się do ciasta fasoli, a mięso i przekąski, zamiast smażyć na głębokim tłuszczu, częściej piecze się w piekarniku lub na grillu.
Zajrzyj do Auchan i odkryj dział z kuchniami świata, w tym z produktami kuchni amerykańskiej. Znajdziesz w nim nie tylko gotowe pancakes czy słodycze, ale również spody do pizzy w stylu amerykańskim, do których dodatki przygotujesz samodzielnie. Gotuj i eksperymentuj w kuchni razem z Auchan!