Kuchnia grecka – poznaj najpopularniejsze potrawy kraju Zeusa
Skąpana w słońcu kuchnia grecka bazuje na świeżych produktach i odznacza się prostotą. Chcesz poczuć się jak na wakacjach w Grecji? Nie potrzeba dużo wysiłku, by odtworzyć w domowych warunkach przepisy na greckie potrawy, które niosą za sobą powiew śródziemnomorskiego klimatu. Wypróbuj nasz inspiracje i poczuj się jak w nadmorskim kurorcie!
Czym charakteryzuje się kuchnia grecka?
Choć najwięcej osób kojarzy ją z charakterystyczną sałatką z serem feta i oliwkami, w rzeczywistości kuchnia Grecji ma do zaoferowania znacznie więcej. Za jej powstaniem stoi długa historia, której korzeni można dopatrywać się w owianej mitami starożytności. Być może to właśnie ta sięgająca tysięcy lat tradycja przesądza o niezwykłym zróżnicowaniu, jakim wyróżnia się dziś grecka kuchnia.
W odróżnieniu od tego, co znajduje się na co dzień na talerzach Polaków, tradycyjne dania greckie to w dużej mierze propozycje wegańskie i wegetariańskie, które bazują na świeżych warzywach i owocach z lokalnych upraw. Dużą popularnością cieszą się m.in. bakłażan, oliwki, kapary, pomidory, cytryna, ziemniaki i winogrona.
Jeśli chodzi o mięso, kuchnia grecka wykorzystuje często jagnięcinę i kozinę. Możesz spotkać się też z przepisami z zawartością wieprzowiny czy drobiu, jednak zaliczają się one do stosunkowo nowych tradycji kulinarnych, a nie do korzeni kuchni typowej dla tego regionu Europy.
Mięso pojawia się w diecie rodowitych Greków znacznie rzadziej niż ryby i owoce morza, które stanowią podstawę diety lokalnych mieszkańców niemal z każdej części Śródziemnomorza. Greckie potrawy wykorzystują ryby w różnych postaciach – grillowanej, smażonej, pieczonej, a w nowoczesnym wydaniu nawet gotowanej na parze. Najczęstszym wyborem rodzimych mieszkańców tego kraju są barweny, tuńczyki i makrele, jak również kalmary, ośmiornice i krewetki.
Kuchnia Grecji to także aromatyczne przyprawy, które odgrywają w niej niebagatelną rolę. Zamknij oczy i przypomnij sobie pobudzające węch zapachy wydobywające się z tradycyjnej, greckiej tawerny, którą udało Ci się odwiedzić podczas urlopu w tym kraju. Czosnek w dużej ilości, kminek, świeże zioła (np. tymianek, rozmaryn, mięta) oraz cytryna, która dodaje potrawom świeżego wyrazu.
Mówiąc o greckiej kuchni, nie można też nie wspomnieć o płynnym złocie, w które opływa cały region śródziemnomorski. Domowa oliwa, najlepiej wyrabiania z oliwek z własnej uprawy, to dla prawdziwego Greka dodatek do każdego dania. Co ciekawe, solidna porcja gęstego, złocistego płynu pasuje nie tylko do dań wytrawnych, ale też do deserów. Z niezrozumieniem turystów spotyka się czasem polewanie oliwą z oliwek klasycznych, kremowych lodów o smaku śmietankowym. Jeśli będziesz mieć okazję, spróbuj pokonać uprzedzenia i przetestować takie nietypowe połączenie. Możesz się pozytywnie zaskoczyć!
Biorąc to wszystko pod uwagę, nie powinno dziwić, że dieta śródziemnomorska – do której zalicza się m.in. kuchnia grecka – jest uważana za jedną z najzdrowszych na świecie. Może stanowić również mniej restrykcyjną wersję diety paleo, która dopuszcza spożywanie m.in. nabiału i warzyw strączkowych.
Przeczytaj również: Dieta paleo – na czym polega i co jeść?
tzatziki i sałatką grecką
Spróbuj pysznego, aromatycznego greckiego dania! Przyrządź souvlaki z tzatziki i sałatką grecką w swoim domu.
Greckie jedzenie – najpopularniejsze potrawy, które trzeba znać
Nawet jeśli nie udało Ci się jeszcze nigdy odwiedzić ojczyzny Zeusa, z pewnością kojarzysz wiele potraw typowych dla kuchni greckiej. Charakterystyczne, śródziemnomorskie smaki cieszą się dość dużym powodzeniem wśród Polaków, zwłaszcza tych szukających smacznych i sycących potraw wegetariańskich i wegańskich na polskim rynku, na którym przeważają jednak propozycje mięsne.
Typowo greckie jedzenie wyróżnia się prostotą i krótkim czasem przygotowywania, czego doskonałym potwierdzeniem jest chociażby popularna sałatka grecka. Połączenie sałaty lodowej z oliwkami, czerwoną cebulą, ogórkami, pomidorami i serem feta to coś, co przyrządzisz w zaledwie kilka minut. Danie jest na tyle sycące, że sprawdzi się nawet jako obiad. Warto pamiętać, że w języku greckim ta potrawa nazywa się horiatiki – zapamiętaj to, a przyda się podczas zamawiania jedzenia na kolejnym urlopie w Grecji.
Podobnie kultowy i międzynarodowy charakter ma również tzatziki – gęsty dip, który jest podawany w zasadzie do wszystkiego. Samo przygotowanie tego sosu zajmuje tylko chwilę. Wszystko sprowadza się do starcia na drobno świeżych ogórków, a następnie do połączenia ich z gęstym jogurtem typu greckiego, kilkoma ząbkami przetartego czosnku i oliwą z oliwek.
Jeśli chodzi o typowe dania kuchni greckiej, nie można też zapomnieć o souvlakach, czyli szaszłykach z grilla. Ich bazę stanowi mięso (najczęściej jagnięcina i wieprzowina, rzadziej drób). Podaje się je zazwyczaj z sałatką w greckim stylu, plackiem pita i sosem tzatziki.
Na uwagę zasługuje jeszcze jedna potrawa grecka: moussaka. Pod tą nazwą kryje się sycąca zapiekanka warstwowa. Przygotujesz ją, przekładając na przemian sos pomidorowy z mielonym mięsem, sos beszamelowy i pokrojone w grube plastry bakłażany. Po zapieczeniu odrobiną parmezanu i sera typu feta na wierzchu otrzymujesz danie przywodzące na myśl włoską lasagne, jednak bez makaronu.
Dowiedz się także: Co zrobić z fety? Pomysły na śniadania, obiady czy przekąski!
Tradycyjne zupy greckiej kuchni
Tradycyjne potrawy greckie łączy to, że wszystkie są proste do przygotowania i niezwykle sycące. Ważną rolę w lokalnej kuchni odgrywają zupy, w których można wyczuć śródziemnomorski klimat.
W to założenie perfekcyjnie wpisuje się magiritsa, która powstaje na bazie podrobów jagnięcych. Ta tradycyjna grecka zupa jest zwykle podawana na Wielkanoc, co ma swoje korzenie w historii tego narodu. To właśnie z tej odświętnej okazji ubodzy Grecy poświęcali baranka i jedli mięso, którego brakowało w ich codziennej diecie. Aby nic się nie zmarnowało, z podrobów powstawała natomiast pyszna zupa, która podawana jest aż do dziś.
Pozostając w wątku budżetowej kuchni, którą dawniej żywiły się ubogie warstwy społeczne, na uwagę zasługuje także fasolada. Jak sugeruje już sama nazwa, jest to zupa, w której główną rolę odgrywa biała fasola. Ugotowana w aromatycznym bulionie z przetartymi pomidorami i innymi świeżymi warzywami, stanowi stosunkowo tani pomysł na obiad dla rodziny. Tym właśnie cechuje się cała kuchnia grecka – najpopularniejsze potrawy to te niedrogie i sycące.
Prawdziwie śródziemnomorskim smakiem zaskakuje również kotosoupa, która stanowi pewnego rodzaju wariację na temat polskiego rosołu. W tym przypadku pożywny bulion na bazie drobiu jest zagęszczany sosem avgolemono na bazie masy jajecznej i soku z cytryny. Całość podaje się z ryżem, który sprawia, że ta grecka potrawa wydaje się wyjątkowo kremowa.
Słodkie dania kuchni greckiej
Tradycyjna kuchnia grecka obfituje również w desery, które są przygotowywane na bazie lokalnych, łatwo dostępnych składników. Jednym z tych, które od razu przychodzą na myśl, jest z pewnością baklava, czyli warstwowa kompozycja, na którą składają się płaty ciasta filo oraz słodka masa z miodu, oliwy z oliwek, pistacji i innych orzechów. Deser ten jest popularny nie tylko w Grecji, ale też w Turcji, Bułgarii i innych krajach bałkańskich.
Na bazie tego samego ciasta listkowego (filo) powstaje także galaktoboureko. W tym przypadku płaty są jednak przekładane kremem budyniowym o subtelnym posmaku cytryny, cynamonu i miodu. Po upieczeniu ciasto jest polewane syropem cukrowym, który zastyga na wierzchu, tworząc chrupiącą skorupkę.
Nieco subtelniejszych doznań smakowych dostarcza inna grecka potrawa: rizogalo. Jest to gęsty, kremowy pudding ryżowy, który serwuje się na zimno z cynamonową posypkąorzechy. Za przykład może tu posłużyć karydopita – tradycyjne ciasto z orzechami włoskimi. Jest to zdecydowanie jeden z najbardziej aromatycznych deserów kuchni greckiej, gdyż zgodnie z tradycyjną recepturą zawiera cynamon, skórkę pomarańczową, goździki i koniak lub brandy. Nie musisz martwić się tym, że ciasto wyjdzie suche. Na koniec nasącza się je gęstym słodkim syropem, dzięki któremu wnętrze jest wilgotne, ale zachowuje zwartą teksturę.
Idealnym przykładem na to, że tradycyjne dania greckie są uosobieniem prostoty, jest giaourti me meli. Pod tą egzotyczną nazwą kryje się gęsty jogurt typu greckiego z odrobiną miodu i garścią rozdrobionych orzechów. Tak proste, a tak pyszne!
Tradycyjne potrawy greckie – regionalne różnice i unikalne smaki
Co jeszcze warto wiedzieć, jeśli interesuje Cię kuchnia grecka? Potrawy są tu mocno nacechowane regionalnie, a w różnych częściach kraju możesz spotkać się z całkiem innymi daniami lokalnymi. Jest to szczególnie widoczne w przypadku wyspiarskiej części Grecji, a w szczególności Krety.
Kuchnia kreteńska co prawda bazuje na podobnym zestawie składników, jednak są one używane w nieco inny sposób. Daniem typowym dla tego regionu jest na przykład stifado – aromatyczny i rozgrzewający gulasz z koźliny. Miejscowi zajadają się również baraniną, ośmiornicami z rusztu, a nawet… ślimakami.
Ślimaki – podawane w czosnkowo-ziołowym sosie – są też stałym elementem kuchni na Cykladach będących archipelagiem położonym u południowo-wschodnich wybrzeży Grecji. Tutaj regionalizmy znajdziesz zresztą niemal na każdej wyspie, którą odwiedzisz.
Folegandros jest znana z wybornych kaparów, a także z zaskakującego w smaku ciasta arbuzowego na ciepło. Na Santorini sporym zaskoczeniem okazują się wyjątkowo soczyste pomidory oraz bakłażany, które stanowią podstawę wielu zapiekanek i dań jednogarnkowych. Jeśli chcesz spróbować dobrej jagnięciny, udaj się na Amorgos, gdzie lokalni mieszkańcy przyrządzają ją na czerwono (w sosie z pomidorów, czerwonego wina i czosnku) i na biało (w sosie z białego wina i koperku).
Nie musisz zresztą udawać się w rejs, by zasmakować w lokalnych daniach, z jakich słynie kuchnia grecka. Potrawy o równie zaskakującym charakterze znajdziesz też na północy Grecji, która jest regionem silnie eksploatowanym turystycznie. To właśnie stąd pochodzi pyszny ser feta, wykorzystywany na wiele sposobów. Będąc w tej części kraju, koniecznie skosztuj muli saganaki, które łączą w sobie wszystko to, co najlepsze w tym regionie.
Niezależnie od miejsca, istnieje paleta smaków i zapachów, w którą wpisuje się cała kuchnia grecka. Przepisy bazują na świeżych składnikach i tym, co jest dostępne lokalnie, a przy tym stosunkowo niedrogo. Szukając czegoś, co pomoże Ci ugotować danie w greckim stylu we własnym domu, zapoznaj się z ofertą Auchan, w której znajdziesz wiele produktów kuchni greckiej.
Sprawdź także: Co zrobić z bakłażana BIO od Auchan? Inspirujące pomysły
Grecka kuchnia w polskim wydaniu – wypróbuj nowe smaki z Auchan
Kuchnia grecka kusi zapachami, nęci śródziemnomorskimi smakami i zachwyca świeżością oraz lokalnością składników. To właśnie z tego powodu uchodzi za jedną z najzdrowszych na świecie, a przy tym smakuje nie tylko rodowitym Grekom, ale również turystom odkrywającym piękno tego śródziemnomorskiego kraju.
Jeśli chcesz wypróbować typowo greckie dania, sklep internetowy Auchan pomoże Ci zdobyć wszystkie niezbędne składniki. Zrób zakupy w pobliskim sklepie stacjonarnym lub zamów je online z dostawą do domu, a już niedługo zaskoczysz najbliższych tak niecodziennymi daniami, jak moussaka czy suvlaki. Smacznego!