Aplikacja

Kuchnia tajska z Auchan – poznaj jej smaki w swojej kuchni

Opublikowano 30.01.2024 - 7 minut czytania

Kuchnia tajska znana jest z używania pikantnych potraw, które zadowalają entuzjastów mocnych smaków, jak i łagodnych dań okraszonych nutą egzotyki. By posmakować tamtejszych specjałów, nie musisz jednak planować dalekiej podróży. Przeczytaj nasz poradnik i sprawdź, jak przygotować dania kuchni tajskiej za pomocą produktów dostępnych z Auchan!

Kuchnia tajska – wybierz się z nami w kulinarną podróż

To, czym charakteryzuje się tajska kuchnia to różnorodność. Coś dla siebie znajdą w niej miłośnicy egzotyki, którzy chętnie poznają nowe, zaskakujące połączenia, jak i Ci gustujący w daniach kuchni śródziemnomorskiej. Tak wyjątkowy charakter zawdzięcza ona licznym przyprawom i ziołom. Ważne miejsce zajmują w niej także takie składniki, jak trawa cytrynowa czy sosy rybne – to one nadają tej kuchni niecodzienny, orientalny charakter.

Tym, co wyróżnia tajskie potrawy, jest jednak nie tylko ich wyjątkowy smak. Dania przygotowywane na bazie świeżych ryb, owoców morza oraz warzyw, są zazwyczaj lekkostrawne. Właśnie dlatego kuchnia tajska może okazać się idealnym rozwiązaniem dla osób dbających o linię, które chcą jeść smacznie.

Przepis Auchan na…

spring rolls po tajsku

To popularna przekąska tajska, którą przygotujesz z łatwo dostępnych składników. Dowiedz się więcej!

Różnice kuchni w zależności od regionu

Kuchnia tajska jest zróżnicowana regionalnie. W północno-wschodniej części kraju na talerzach królują często mięsa, podawane z dodatkiem ryżu i sałatek. To właśnie tam można skosztować tradycyjne kiełbaski Sai Krok Isan, sałatkę mięsną Nam Tok czy Larb – popularnej również w Laosie potrawy, która składa z różnych rodzajów mielonego mięsa, doprawionego chili, cebulą oraz sokiem z limonki.

Najpopularniejsze dania tajskie w regionie północnym to takie przygotowane na bazie makaronu. Często są one podawane z sosem curry, za którego smak odpowiada kokos. Odwiedzając ten region Tajlandii warto skusić się także na pikantne kiełbasy Sai Ua, Kaeng Khae – curry ze specyficznym gatunkiem pieprzu oraz ostre dipy z dodatkiem chili, które świetnie podkręcają smak ugotowanych na parze warzyw.

Kuchnia tajlandzka, której można skosztować w południowej części kraju, obfituje natomiast w potrawy z ryb, owoców morza oraz z wykorzystaniem kurkumy. Wyróżnia ją także zamiłowanie do pikantnych i kwaśnych smaków. Do znanych w tym regionie należą Massaman curry, popularna potrawa z wieloma różnymi przyprawami, czy Kaeng Som Pla – kwaśno-pikantna zupa rybna, która swój nietypowy smak zawdzięcza owocom tamaryndowca.

Region centralny łączy wpływy trzech pozostałych. Jedzenie tajskie, jakie serwuje się w tamtejszych restauracjach, wyróżnia się intensywnym i złożonym smakiem. Tu wybór dań jest także najszerszy. Z łatwością znajdziesz lokale, w których podawane są wyśmienite mięsa, doskonale przyrządzone owoce morza, a także dania wegańskie.

Jeśli jednak zastanawiasz się, na co warto skusić się w pierwszej kolejności, to polecamy m.in. Kaeng Khiao Wan – danie tajskie z krewetek i zielonej pasty curry. Na uwagę zasługują także tajskie zupy, składające się z wielu warzyw, a także mięsa kurczaka, ryb i krewetek. Orientalnego smaku nadaje im dodatek soku z limonki i niezwykle aromatycznej trawy cytrynowej. Zobacz, jak przygotować zupę na bazie wywaru z krewetek.

Przeczytaj także: Jak przyprawić kurczaka, aby był smaczny i soczysty? Podpowiadamy!

Kluczowe składniki kuchni tajskiej

By posmakować smaków rejonu południowo-wschodniej Azji nie musisz wcale wybierać się za granicę. W Auchan znajdziesz produkty kuchni tajskiej za pomocą których przygotujesz je całkowicie samodzielnie. Chcesz dowiedzieć się więcej? Przeczytaj dalszą część tekstu i daj się zainspirować!

Podstawy: ryż i makaron ryżowy

Do przygotowania wielu dań kuchni tajskiej często wykorzystuje się makarony. Szczególnie popularne są te z mąki ryżowej – doskonale łączą się one z ziołami i przyprawami, przechodząc ich aromatem. Możesz wykorzystać je na przykład do przyrządzenia tajskiego Pad Thai z przepisu Auchan.

By nadawały się do spożycia, wystarczy przygotować je zgodnie z zaleceniami producenta (zazwyczaj należy je gotować lub zalać wrzątkiem). Kupując makaron, postaraj się wybrać taki, który będzie dopasowany do rodzaju przygotowywanej potrawy. Cienkie nitki idealnie sprawdzą się jako dodatek do zupy. Z kolei grube wstążki będą idealnie łączyć się z grillowanymi warzywami i mięsem.

Jeśli masz ochotę na tajskie jedzenie, możesz również skusić się na potrawy przygotowane na bazie smażonego ryżu. Aby danie miało idealną konsystencję, warto sięgnąć po ryż jaśminowy. Jego wyróżnikiem jest także charakterystyczny kwiatowy aromat, który nadaje potrawie egzotyczny charakter. Idealnie skomponuje się ze słodkimi sosami z chili.

Przeczytaj także: Kurczak z warzywami po chińsku – poznaj azjatyckie danie

Warto wiedzieć, że w Tajlandii ryż ma znaczenie kulturowe. Jest on bowiem symbolem bogactwa i dobrobytu. Właśnie dlatego dania z jego dodatkiem jada się tam podczas najważniejszych uroczystości. Ciekawą alternatywą dla ryżu jest tajska tapioka. Świetnie nadaje się do przyrządzania deserów z dodatkiem owoców.

Świeże zioła i przyprawy

Swój wyjątkowy smak dania kuchni tajskiej zawdzięczają aromatycznym przyprawom. Do tych, których używa się najczęściej, należą chili, cynamon, imbir oraz suszony czosnek. Idealnie łączą one ostre, jak i słodkawe nuty, dzięki czemu potrawy zyskują złożony i świeży charakter. W tajskiej kuchni często wykorzystuje się również liście kolendry czy trawę cytrynową.

Warto również wiedzieć, że niektóre potrawy tajskie doprawia się czarnym sezamem. Jego charakterystyczny, orzechowy smak idealnie współgra z ze słodkimi nutami kokosa. Nieodłącznym składnikiem, którym cechuje się kuchnia tajlandzka, są również owoce. W Auchan znajdziesz m.in. suszone mango, puffingowane banany czy świeżą papaję, za pomocą których stworzysz fantastyczne desery, na przykład lody owocowe z przepisu Auchan.

Przeczytaj także: Puffingowane i owoce liofilizowane – co to właściwie jest?

Tajskie sosy i pasty

Kuchnia tajska nie byłaby tak smaczna, gdyby nie wyjątkowe sosy i pasty. Tego typu składniki są bowiem dodawane niemal do wszystkiego – począwszy od zup, poprzez dania z ryżu i makaronu, aż po desery. Najbardziej popularny jest niewątpliwie tajski sos rybny, który swój charakterystyczny smak zawdzięcza długiemu procesowi fermentacji. Z potrawami z dodatkiem mięs świetnie łączy się z kolei sos orzechowy. Masło orzechowe i cukier trzcinowy nadają mu słodkawy posmak, a dodatek mielonego imbiru sprawia, że ma on w sobie nieco pikanterii. Wybór sosów do dań kuchni tajskiej jest naprawdę ogromny. Wśród nich nie brakuje takich z dodatkiem chili, pieprzu czy owoców. Możesz zatem śmiało eksperymentować i testować różne smaki. Ciekawą opcją może być sos mango o charakterystycznym słodkim posmaku.

Do przygotowania tajskiego curry idealnie nadają się natomiast gotowe pasty. Ponieważ są one wytwarzane na bazie wielu składników, pozwalają nadać potrawom więcej wyrazistości. Do najpopularniejszych z nich należą m.in. pasta do Pad Thai – wykorzystywana do przygotowania ciemnego sosu tamaryndowego, a także pasta curry dostępna w trzech wersjach: czerwonej (z dodatkiem chili), zielonej (z liśćmi kolendry) oraz żółtej (z dodatkiem kurkumy).

Porady i triki – jak odtworzyć tajski smak w domu?

By przygotowywane w domowym zaciszu tajskie jedzenie było naprawdę smaczne, warto pamiętać o kilku kulinarnych trikach. Po pierwsze suszone przyprawy staraj się dodawać już na początku smażenia czy gotowania. W ten sposób wydobędziesz ich głęboki aromat. Świeże zioła stosuj wówczas, gdy potrawa będzie już gotowa. Wysoka temperatura może sprawić, że zawarte w nich olejki będące nośnikiem smaku, szybko się ulotnią.

Przeczytaj także: Jak kuchnia meksykańska podbija serca smakoszy na całym świecie?

Przepis Auchan na…

tajskie czerwone curry

To aromatyczne danie, które przybliży Ci bogate smaki tego kraju. Poznaj jego składniki!

Staraj się również dobierać przyprawy w taki sposób, aby nadać potrawom złożony smak. Pamiętaj, że idealne danie kuchni tajskiej powinno być jednocześnie słodkie, pikantne i kwaśne. Powinieneś także umiejętnie balansować ostre smaki – jeśli potrawa jest zbyt paląca, dodaj więcej warzyw, by nieco rozcieńczyć i złagodzić jej smak.

Potrawy, których powinieneś spróbować!

Wybierając się do Tajlandii, warto skusić się na tamtejsze specjały – także te mniej oczywiste. Co pysznego możemy Ci polecić? Przede wszystkim Sataye — chrupiące drobiowe szaszłyki, które w restauracjach podaje się zazwyczaj z sosem orzechowym. Miłośnikom ryb do gustu przypadną natomiast Thai Fish Cakes (Tod Mun Pla), czyli rybne placuszki, które fenomenalnie smakują posmarowane pikantną pastą.

Ci, którzy kochają owoce i warzywa, z pewnością docenią wyrafinowany smak pikantnej sałatki Som Tam z papai oraz kokosowej zupy Tom Kha Gai z mnóstwem tajskich dodatków. Pamiętaj również, że Tajlandia to prawdziwy raj dla wielbicieli street foodu. Na każdym rogu znajdziesz stoisko serwujące pikantne szaszłyki, makaron z warzywami, aromatyczne curry czy przepyszne tajskie sałatki. Niezależnie zatem od tego, jakie smaki lubisz najbardziej, z pewnością uda się Ci znaleźć coś dla siebie.

Tajlandia na talerzu w Twoim domu

Mamy nadzieję, że po lekturze tekstu, wiesz już, czym wyróżniają się tajskie potrawy oraz masz już kilka pomysłów na to, jak przygotować je we własnym domu. Zanim jednak zabierzesz się do gotowania, pamiętaj, by zajrzeć do Auchan. Znajdziesz tam świeże warzywa, aromatyczne przyprawy oraz inne składniki, dzięki którym z łatwością odtworzysz dania inspirowane kuchnią Azji!