Aplikacja
kuchnie_swiata_przepisy

Kuchnie świata – przepisy na potrawy egzotyczne, które przygotujesz w domu

Opublikowano 09.01.2023 - 8 minut czytania

Lubisz pysznie zjeść, a kuchnia to dla Ciebie miejsce, w którym eksperymentujesz z recepturami pochodzącymi z różnych stron świata? Zobacz nasze propozycje przepisów na egzotyczne potrawy, które z łatwością przygotujesz w domu. Poznaj ofertę produktów kuchni świata dostępną w Auchan. Uwielbiasz dania kuchni japońskiej, słodko-kwaśne dania azjatyckie, a może superostre jedzenie rodem z Meksyku? Przyrządzanie posiłków z rozmaitych zakątków świata to sposób nie tylko na poznanie nowych smaków, ale również innej kultury.

Regionalne dania kuchni z różnych części globu łączą wielowiekowe tradycje przekazywane z pokolenia na pokolenie i oryginalne smaki. Bogata oferta artykułów spożywczych z całego świata dostępna w sklepach Auchan pozwoli Ci z łatwością przygotować egzotyczne jedzenie we własnym domu. Sprawdź nasze propozycje, dzięki którym w Twojej kuchni zagoszczą jedyne w swoim rodzaju potrawy. Nasze Przepisy są łatwe i szybkie do przygotowania.

Smaki świata – przepisy kuchni indyjskiej dla miłośników curry i przypraw

Samosy, chlebki naan, sosy, tofu tikka masala i curry – egzotyczne dania kuchni indyjskiej są lekkostrawne, a przy tym sycące i rozgrzewają w chłodne wieczory. Indie to jedno z najbardziej zaludnionych państw na świecie, które przez tysiąclecia kształtowało się, ulegając wpływom obcych tradycji i kultur, np. europejskiej czy chińskiej. Jest to widoczne również w kuchni. Każdy region kraju może się poszczycić własnymi daniami i przepisami. Bardzo powszechną i lubianą na terenie całych Indii potrawą jest butter chicken. Sprawdź, jak go przygotować w domu.

Jak przyrządzić butter chicken?

Butter chicken, zwany też murgh makhani albo tikka makhani, to potrawka z kurczaka w sosie ze śmietany i masła. Przyrządzenie posiłku jest proste, a jego pikantny smak przywodzi na myśl Indie. Soczyste mięso i głęboki smak kremowego sosu przełamany nutą intensywnych przypraw to znak rozpoznawczy dania. Tikka makhani należy do najpopularniejszych i najchętniej przyrządzanych curry na świecie. Przyrządzenie potrawy nie jest skomplikowanym zadaniem. Same prace w kuchni nie powinny Ci zająć więcej niż 1,5 godziny. Pamiętaj jednak, że niektóre składniki wymagają przechowywania w lodówce przez minimum 2 godziny. Łączny czas przygotowania dania wyniesie zatem około 3 godzin.

Sprawdź również: Kuchnia francuska – smakowita podróż bez wychodzenia z domu.

Butter chicken - przepis

Zacznij od przygotowania marynaty do kurczaka. Potrzebne Ci będą:

•500 g filetu z kurczaka,
•1 łyżka tartego imbiru,
sól i pieprz,
•2 ząbki czosnku,
•2 łyżki soku z cytryny,
•1 łyżka przypraw garam masala,
•1 łyżka oliwy,
•1/2 szklanki jogurtu.

Filety z kurczaka oczyść z kostek i błonek, a następnie pokrój na kawałki o długości ok. 2-3 cm. Natrzyj mięso czosnkiem i imbirem, dopraw pieprzem, solą i mieszanką przypraw garam masala. Całość skrop sokiem z cytryny, polej oliwą i włóż do miski. Dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj. Przykryj potrawę i odstaw do lodówki na przynajmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Od razu włóż do lodówki również zalane wodą orzechy nerkowca (przydadzą Ci się do wykonania sosu).

Do przygotowania sosu są niezbędne:

1 cebula,
2 łyżki masła klarowanego albo oliwy bądź oleju kokosowego,
1/4 szklanki orzechów nerkowca (jako zamiennik możesz wykorzystać 2 łyżki mielonych migdałów),
1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%,
1/2 szklanki bulionu drobiowego lub wody,
1 puszka (400 g) krojonych pomidorów,
przyprawy: szczypta cynamonu, sól, po 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, kolendry, pieprzu cayenne i mielonej kurkumy, 1 łyżka garam masala.

Po kilku godzinach wyjmij kurczaka i orzechy nerkowca z lodówki. Ociepl mięso w temperaturze pokojowej. Następnie rozgrzej w garnku łyżkę masła klarowanego i zeszklij pokrojoną cebulę. Dorzuć orzechy nerkowca, pół łyżeczki pieprzu cayenne, kolendry, kminu rzymskiego i mielonej kurkumy, szczyptę soli i cynamonu oraz 1 łyżkę garam masala. Chwilę je smaż, jednocześnie mieszając, a później dodaj bulion. Całość wymieszaj, zagotuj i zostaw na małym ogniu pod przykryciem na około 10 minut, a potem zmiksuj na gładki sos w blenderze stojącym.

Rozgrzej 1 łyżkę masła klarowanego i obsmaż w nim zamarynowane kawałki kurczaka. Przenieś je do zmiksowanego sosu i zagotuj całość. Zahartuj śmietankę, dodając najpierw kilka łyżek gorącego sosu i wymieszaj. Wlej wszystko do garnka z kurczakiem i sosem oraz wymieszaj. Gotuj przez około 3 minuty na małym gazie.

Pyszne danie orientalne kuchni indyjskiej jest gotowe. Posiłek podawaj z ryżem długoziarnistym i świeżą kolendrą, opcjonalnie z chlebkami naan albo jogurtem.

Aby ułatwić sobie pracę, możesz wykorzystać sos butter chicken dostępny w sklepie Auchan. Gotowy sos pomidorowy z nutami kardamonu, liści kozieradki i masła zachwyci Cię kremowym, delikatnym smakiem.

Egzotyczne dania z Meksyku – dla fanów wyrazistych smaków.

Omawiając różne kuchnie świata, nie sposób pominąć kuchni meksykańskiej. Jej charakterystyczny smak jest efektem przenikania się wpływów lokalnej kultury indiańskiej z tradycjami kuchni europejskiej przywiezionymi na te tereny przez konkwistadorów. Wśród przypraw króluje tu chilli, które jest dodawane niemal do każdej potrawy, nawet deserów, zwłaszcza tych bazujących na czekoladzie. Możesz je dodać do pitnej czekolady albo połączyć z serkiem mascarpone i kakaowym musem.

Tradycyjnym daniem kuchni meksykańskiej jest burrito – charakterystyczna w smaku, sycąca i ostra potrawa, składająca się z farszu mięsno-warzywnego owiniętego tortillą. Jej przygotowanie zajmie Ci około 1,5 godziny.

Przeczytaj też: Dieta śródziemnomorska – co to za dieta i dla kogo będzie idealna? Poznaj przykładowy jadłospis!

Jak przygotować burrito?

Najpierw musisz przyrządzić ryż po meksykańsku. Do tego zadania potrzebne Ci będą:

1 łyżka oliwy,
1/2 cebuli,
1/2 papryczki chili,
1 ząbek czosnku,
3 łyżki krojonych pomidorów,
450 ml rosołu lub bulionu,
1 szklanka (220 g) ryżu długoziarnistego.

Chili, czosnek i cebulę zetrzyj bądź drobno posiekaj. Wrzuć je na dużą patelnię i podsmażaj chwilę na łyżce oliwy. Następnie dodaj surowy ryż i kontynuuj podsmażanie przez około 5 minut, aż do momentu, kiedy ryż nieco zbrązowieje. Zagotuj bulion, dodaj do niego pomidory i wymieszaj. Wlej całość na patelnię, zmniejsz ogień do minimum, przykryj naczynie i gotuj przez 25 minut.

Kolejny krok to przygotowanie pikantnego gulaszu chili con carne. Na tym etapie niezbędne są:

1 łyżka oliwy,
2 ząbki czosnku,
1 cebula,
500 g mielonej wołowiny,
po 1 łyżeczce mielonego chili, oregano i kminu rzymskiego,
1 łyżeczka cukru,
1 puszka krojonych pomidorów (na tym etapie nie zużyj całości – zostaw 3 łyżki do ryżu),
100 ml wody bądź bulionu,
200 g czerwonej fasoli,
opcjonalnie 5 kawałków suszonych pomidorów.

Na dużej patelni zeszklij na oliwie cebulę pokrojoną w kosteczkę. Dodaj starty czosnek, oregano, kmin rzymski i chili. Smaż przez 1 minutę, cały czas mieszając. Dorzuć zmieloną wołowinę i mieszaj mięso, aby zrumienić je z każdej strony. Dołącz bulion i pomidory, a następnie wymieszaj całość. Dopraw potrawę pieprzem, cukrem i szczyptą soli. Dodaj fasolę i ewentualnie pokrojone suszone pomidory. Przykryj danie i duś je przez około 30 minut, mieszając co jakiś czas.

Aby dokończyć potrawę, przygotuj:

80 g tartego sera,
4 duże placki tortilli,
kwaśną śmietanę,
opcjonalnie jalapeno, kolendrę, limonkę, awokado.

Na środek tortilli nałóż porcję ryżu, tartego sera, chili con carne i ewentualnie pokrojonego awokado. Opcjonalnie możesz też dodać kawałki jalapeno i skropić limonką. Całość zawiń – najpierw złóż boki do środka, a potem zwiń potrawę w rulon. Zawinięte burrito podgrzej z obu stron aż do zrumienienia tortilli. Możesz to zrobić na patelni, grillu albo w opiekaczu do kanapek. Przekrój potrawę na pół, podawaj z kwaśną śmietaną i najlepiej również ze świeżą kolendrą. Gotowe. Prawda, że brzmi smakowicie?

Orientalne jedzenie z Japonii – dla pragnących zdrowia i niebanalnych smaków

Kuchnia japońska jest niezwykle prosta, harmonijna i minimalistyczna. Bazuje na rybach, owocach morza, ryżu i soi, a także świeżych, zwłaszcza sezonowych składnikach, takich jak pędy bambusa czy grzyby matsutake. Cechuje się niewielką ingerencją człowieka w przygotowywanie jedzenia. Dominują w niej produkty surowe, półsurowe i sfermentowane.

Jedną z zasad tradycyjnej kuchni japońskiej jest jedzenie pałeczkami zamiast sztućcami. Nie można nimi kroić potrawy, dlatego podczas jej przyrządzania należy podzielić składniki na niewielkie kawałki o wielkości ok. 3 cm. Przepisy na dania są proste i szybkie do przygotowania.

Jak zrobić sashimi?

Popularnym daniem kuchni japońskiej jest sashimi. To pokrojona surowa ryba podawana z sosem sojowym i pastą wasabi. Zadaniem wasabi jest oczyszczenie kubków smakowych, a sos sojowy podkreśla niepowtarzalny smak potrawy. Do jej przyrządzenia możesz użyć różnych gatunków ryb, np. dorady, makreli, łososia i tuńczyka. Poniżej znajdziesz przepis na pyszne i zdrowe sashimi z łososia.
Przed rozpoczęciem pracy niezbędne jest włożenie ryby do zamrażalnika, w której powinna przebywać ponad dobę. Samo przygotowanie potrawy zajmie Ci nie więcej niż 3 kwadranse.

Aby przygotować potrawę, potrzebujesz:

100 g świeżego łososia (obrany ze skóry filet),
pastę wasabi,
sos sojowy,
opcjonalnie (do dekoracji) kiełki fasoli mung, brokuła lub rzodkiewki.

Do przyrządzenia posiłku możesz wykorzystać specjalnego, zapakowanego hermetycznie łososia przeznaczonego do sashimi albo użyć łososia jurajskiego Pewni Dobrego.Na 28 godzin przed przyrządzeniem dania włóż rybę do zamrażalnika w temperaturze -23°C, celem pozbycia się bakterii. Na 4 godziny przed gotowaniem zacznij rozmrażać łososia w lodówce.

Najpierw z obranej ze skóry ryby wytnij ciemniejsze kawałki. Nie wyrzucaj ich, ale wykorzystaj, robiąc inne potrawy japońskie, np. sushi maki z grillowanym łososiem albo grillowaną rybę na tacce bądź folii. Ostrym nożem (najlepiej specjalnym, przeznaczonym do przyrządzania sashimi) przetnij filet, wbijając ostrze w rybę pod kątem około 45°. Plastry powinny mieć grubość około 0,5-1 cm.

Możesz też pokroić łososia na cieńsze plastry i wykorzystać jako dekorację – na przykład ułożyć z nich kształt kwiatka zdobiącego potrawę. Pokrojone grubiej kawałki prezentują się lepiej, gdy są ułożone na talerzu jak pasztet bądź wędlina, czyli w rządku tak, aby każdy plaster był widoczny.

Tak przygotowane sashimi z łososia serwuj z pastą wasabi i sosem sojowym. Możesz dodać do niego odrobinę kiełków. Są one zdrowe, a jednocześnie stanowią doskonały element dekoracyjny. Przepis ten pozwoli Ci przygotować sashimi także z innych gatunków ryb, np. tuńczyka, tilapii czy ryby maślanej. Pamiętaj, że sashimi nie powinny spożywać kobiety w ciąży.

Kuchnie świata – już wiesz, z czym to się je!

Wiesz już, jak przyrządzić ciekawe potrawy świata. Nie istnieje jedna kuchnia orientalna czy egzotyczna – stanowią one zbiór kulinarnych tradycji i zwyczajów mieszkańców różnych państw świata. Każdy z krajów ma charakterystyczne dla siebie smaki powstałe dzięki miejscowym przyprawom i składnikom. Spraw niespodziankę sobie i swoim bliskim, przygotowując pyszne sashimi, burrito czy butter chicken. Wszystkie potrzebne składniki, a także gotowe sosy i dania z różnych kuchni świata znajdziesz w Auchan.

Zobacz również: Włoskie śniadanie – rozpocznij dzień w stylu dolce vita