La Dolce Vita – włoskie desery z Furą Jedzenia
Zapraszamy do słodkiej podróży po Italii! Z aksamitną panna cottą, chrupiącymi cannoli i klasycznym tiramisu – odkryj, jak łatwo można przenieść włoską słodycz do swojej kuchni. Razem z Olą, prowadzącą w mediach społecznościowych kanał Fura Jedzenia, poznaj tradycyjne włoskie desery i ich nowoczesne interpretacje! Gotowy na rozkoszną przygodę?
Poznaj włoski świat słodkości z Furą Jedzenia
Włoskie ciasta i słodkości to nie tylko zwykłe desery – to prawdziwe dzieła sztuki kulinarnego rzemiosła, które zdobyły serca smakoszy na całym świecie. To zarówno proste i tradycyjne przysmaki, jak i wykwintne wypieki i ręcznie robione lody – kuchnia włoska oferuje szeroki wybór słodkości dla każdego. W naszym artykule poznasz tę część kultury Italii dzięki Oli, która na Instagramie dzieli się swoją miłością do włoskiej kuchni, w tym również do słodkości.
Przeczytaj także: Czym przełożyć tort urodzinowy? Pomysły z kremami, owocami i nie tylko!
Bogactwo słodkości tego kraju jest naprawdę duże. Zapytaliśmy więc ekspertkę w tej dziedzinie, jakie inne łakocie kojarzą się jej z półwyspem Apenińskim:
Kiedy myślę o włoskich deserach, to rzeczywiście pierwsze, co przychodzi mi do głowy, to tiramisu. Natomiast na południu od Półwyspu Apenińskiego, na Sycylii, stworzono dwa genialne desery. Pierwszy z nich to Cannoli, czyli rurki z chrupiącego ciasta wypełnione zazwyczaj nadzieniem z serka ricotty. Obecnie przygotowywane w przeróżnych wariantach smakowych np. pistacja lub czekolada. Drugi natomiast to Brioche con Gelato, czyli maślane, lekko słodkie, drożdżowe bułeczki wypełnione kremowymi włoskimi lodami. Miałam okazję spróbować obydwu deserów w ubiegłym roku podczas wakacji. Co prawda zwiedzałam Północne Włochy, ale te desery dostępne są praktycznie w całym kraju. Nie musimy więc lecieć na Sycylię, aby ich skosztować, choć domyślam się, że tam pewnie smakują najlepiej.
Desery włoskie to bogactwo tradycyjnych receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Klasyka włoskiego cukiernictwa to tort della nonna, czyli „tort babci” – delikatne ciasto z kremem na bazie budyniu, skropione aromatycznym likierem amaretto. Bez wątpienia, podróżując po włoskich smakach, nie można pominąć amaretti – chrupiących ciastek z suszonymi migdałami i aromatem cytrynowym. Jednak zastanawialiśmy się, czy jest coś, co je łączy i jednocześnie wyróżnia na kulinarnym tle świata? Ola z Fury Jedzenia odpowiada:
Jeśli chodzi o wspólny składnik, to wiele włoskich deserów opiera się na słodkiej śmietance. Znajdziemy ją między innymi w panna cottcie, tiramisu (mascarpone) oraz w gelato – o ile oczywiście nie jest to sorbet. Natomiast jeśli miałabym wskazać wspólną cechę włoskich deserów, to powiedziałabym, że jest to po prostu bardzo wysoka jakość składników. Włosi cieszą się świetną opinią, jeśli chodzi o produkty, które wykorzystują w kuchni. Ich autentyczność i oryginalność jest gwarancją niepowtarzalnego smaku
Top 5 włoskich deserów polecanych przez Furę Jedzenia
Razem z Furą Jedzenia przyjrzymy się pięciu najwybitniejszym włoskim deserom, które zdobyły uznanie na całym świecie. Każdy z tych wyjątkowych przysmaków jest nie tylko ucztą i przyjemnością dla podniebienia, ale także namiastką wiedzy o historii, tradycji i kulturze Włoch.
Przeczytaj także: Jak ozdobić tort, wybrać krem i nasączyć biszkopt? Słodki poradnik
Tiramisu – klasyczna włoska rozkosz
Faworytem jest oczywiście powszechnie znane tiramisu. Klasyczna wersja składa się z biszkoptowej podstawy nasączonej kawą lub likierem amaretto, kremu z serka mascarpone z dodatkiem jaj, cukru, śmietanki oraz kawowej lub kakaowej posypki. Tego typu włoskie desery na zimno to idealna opcja na upalne lato, zwłaszcza że według Oli orzeźwiająca wersja tego deseru jest równie smaczna, jak ta klasyczna:
Podczas moich wakacji we Włoszech jadłam deser o nazwie limoncello tiramisu, który bardzo przypadł mi do gustu. Kawa i amaretto zostały zastąpione sokiem z cytryny i odrobiną limoncello, czyli likierem o orzeźwiającym smaku cytrusów. Dla mnie to strzał w dziesiątkę, zwłaszcza że nie jestem fanką bardzo słodkich deserów.
Tiramisu to również świetny deser dla osób z nietolerancjami pokarmowymi – oczywiście tylko w przypadku, jeśli wcześniej należycie go przygotujesz! Pomogą Ci w tym porady od Fury Jedzenia, która opowiedziała nam o możliwościach dostosowania włoskich deserów do różnych preferencji żywieniowych, takich jak na przykład dieta wegańska czy bezglutenowa:
Obecnie mamy coraz więcej produktów dostosowywanych do różnego typu nietolerancji pokarmowych. Myślę, że bez problemu można przygotować wegańską wersję tiramisu np. z tofu lub śmietanki kokosowej. Biszkopty możemy zamienić na wersję bezglutenową. Moja przyjaciółka ma nietolerancję laktozy i udało mi się przygotować dla niej sernik właśnie w wersji bez laktozy. Super, że takie produkty są coraz powszechniej dostępne w sklepach.
Cannoli – słodka rurka z Sycylii
Klasyczne włoskie desery obejmują również sycylijskie cannoli. To chrupiące rurki wypełnione delikatnym nadzieniem z serka ricotty. Ciasto składa się z mąki, masła, białego wina, cukru i żółtek. Natomiast klasyczny krem to oprócz ricotty także śmietana, cukier puder oraz sok z limonki. Cannoli są przygotowywane w różnych wariantach smakowych, jednak najpopularniejsze są te z kremem pistacjowym lub czekoladowym.
Panna cotta – kremowa delikatność
Kształtem oraz konsystencją panna cotta przypomina mleczną galaretkę. Najczęściej jest podawana z musem owocowym, który nadaje jej zrównoważonego i kwaskowego charakteru. Do przygotowania deseru potrzebujesz jedynie śmietanki, mleka, żelatyny i cukru. To bardzo prosty przysmak, który możesz przyozdobić, dodając wanilię, startą skórkę z cytryny, miętę czy sezonowe owoce, np. maliny.
Gelato – więcej niż lody
Gelato, czyli włoskie lody, to niezwykła uczta dla podniebienia, która przenosi smakoszy w kulinarną podróż do samego serca Italii. Są połączeniem wysokiej jakości składników, które zapewniają doskonałą kremową konsystencję i intensywny smak. Od tradycyjnych lodów różnią się niższą zawartością tłuszczu i mniejszym napowietrzeniem. Są one gęstsze, kremowe i intensywniejsze w smaku. Fura Jedzenia wskazuje, na jakie desery kuchni włoskiej najlepiej zdecydować się podczas diety odchudzającej, a najlepszą opcją okazuje się właśnie gelato!
Przeczytaj także: Czy lody są zdrowe? Oto 5 powodów, dlaczego warto je jeść
Musimy przede wszystkim pamiętać, że jedzenie nie tuczy! To nadwyżka kaloryczna powoduje wzrost poziomu tkanki tłuszczowej. Natomiast jeśli chcielibyśmy sięgnąć po deser z mniejszą ilością kalorii to postawiłabym na gelato. Włoskie lody charakteryzują się niższą zawartością tłuszczu niż klasyczne lody. Wszystko dzięki temu, że powstają głównie na bazie mleka, z niewielkim dodatkiem śmietanki.
Zabaglione – deser dla dorosłych
Ten tradycyjny włoski deser jest przygotowywany z trzech składników: żółtek jaj, cukru oraz słodkiego wina. Masa jest delikatnie ubijana, do zgęstnienia i napowietrzenia. Zabaglione najczęściej jest podawane z truskawkami, jagodami czy brzoskwiniami. Według legendy, powstanie tego deseru przypada na drugą połowę XV wieku, kiedy to wieśniacy, chcąc wyżywić przebywające w ich regionie wojsko, dysponowali jedynie jajkami, miodem, białym winem i ziołami. Z tych skromnych składników udało im się stworzyć deser, który przetrwał wieki i nadal zachwyca podniebienia!
Sekrety włoskich deserów według Fury Jedzenia
Przygotowanie klasycznych włoskich deserów wymaga wskazówek, dzięki którym podkreślisz autentyczny smak i konsystencję tych wyjątkowych przysmaków. Pierwszym elementem jest wybór składników. Przykładowo do tradycyjnego tiramisu konieczne jest używanie świeżych jajek, mascarpone oraz ziaren kawy wysokiej jakości. Dzięki temu uzyskasz niesamowity smak i konsystencję, jakie oferują desery kuchni włoskiej.
Przeczytaj także: Co to jest sorbet i czym się różni od lodów?
Warto również eksperymentować i tworzyć własne interpretacje tradycyjnych przepisów na włoskie desery – tak jak robi to Ola z Fury Jedzenia!
Mam nadzieję, że żaden Włoch się na mnie nie pogniewa, ale parę razy wykorzystywałam koncepcję tiramisu w swoich zdrowych przepisach – robiłam pancakes oraz nocną owsiankę w stylu tiramisu, były naprawdę pyszne! Miałam okazję również przygotowywać tiramisu w połączeniu z owocami leśnymi oraz kokosową panna cottę. Niedługo na moim profilu pojawi się również kolejna wariacja na temat tiramisu – smak pistacja & malina. Serdecznie zapraszam!
Jak wprowadzić włoskie desery do swojego menu z Pewni Dobrego?
Jeśli chcesz wzbogacić swoje menu o włoskie ciasta i desery, sięgnij po wysokiej jakości produkty od Pewni Dobrego, które znajdziesz w Auchan. Począwszy od nabiału, mleka i jaj, aż po świeże owoce – dzięki nim możesz stworzyć rozmaite łakocie rodem z Italii. Korzystając z produktów marki Pewni Dobrego od Auchan, masz pewność, że przyczyniasz się do zachowania zrównoważonego środowiska oraz wspierasz polskich producentów.
Podczas specjalnych okazji, takich jak urodziny czy rocznice, włoskie desery będą strzałem w dziesiątkę. Tiramisu może posłużyć jako alternatywa dla klasycznego tortu, natomiast różnego rodzaju gelato podawane w maślanej bułce dodatkowo urozmaicą menu imprezy. Zaaranżuj też specjalny stół ze słodkościami, na którym znajdą się panna cotta, ciasteczka amaretti czy nadziewane cannoli. Te lekkie i apetyczne desery idealnie sprawdzą się jako dodatek do aromatycznej kawy lub popołudniowa przekąska. W upalne letnie dni zachęcamy natomiast do tworzenia własnych sorbetów, które nie tylko orzeźwią, ale także dostarczą witamin. Nie można zapomnieć o granitach na bazie owoców, które doskonale gaszą pragnienie w letnie dni.
Z produktami Pewni Dobrego, które kupisz w sklepie internetowym Auchan, stworzysz wyjątkowe słodkości, które zachwycą Twoich najbliższych. Ich wszechstronność i łatwość przygotowania sprawiają, że są doskonałym wyborem na rozpoczęcie kulinarnej przygody w prawdziwie włoskim stylu!