Aplikacja
makaron z pesto

Makaron z pesto – przyrządź to danie na 3 sposoby!

Opublikowano 04.05.2023 - 7 minut czytania

Makaron z pesto to proste i smaczne danie, które z łatwością przygotujesz na wiele różnych sposobów. Bez względu na to, czy wolisz klasyczne pesto z bazylii, czy bardziej wyszukane wersje z dodatkiem orzechów bądź suszonych pomidorów – z pewnością znajdziesz swój ulubiony wariant! W tym artykule przedstawimy trzy sposoby na przygotowanie pysznego makaronu z pesto, które zachwycą Twoje kubki smakowe.

Makaron z pesto – świetna propozycja na obiad w domu i do pracy

Pesto jest jednym z najbardziej znanych składników kuchni włoskiej. Już zaledwie kilka łyżeczek tego sosu potrafi przeobrazić proste danie w kulinarne cudo. Pesto idealnie komponuje się z wieloma potrawami – od risotto, poprzez ryby, zupy, kanapki, przekąski imprezowe po makaron. W tym artykule skupimy się właśnie na tym ostatnim. Dowiedz się, jak przygotować makaron z pesto!

Szybki makaron z pesto i kurczakiem bądź z suszonymi pomidorami dla wegetarian to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Wracasz późno z pracy i nie masz czasu na przygotowanie wykwintnych dań? Wystarczy ugotować makaron, rozgrzać na patelni oliwę i podsmażyć pesto. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku i podać domownikom. Przygotowanie makaronu z pesto bazyliowym trwa dosłownie kilkanaście minut.

Co więcej, makaron z pesto możesz bez problemu odgrzać na kolejnego dnia. Ponowne obróbki cieplne nie zmienią smaku tej potrawy. Właśnie dlatego makaron z pesto bazyliowym jest świetną propozycją na lunch do pracy. Zapakuj danie do pojemnika do przechowywania żywności i zabierz ze sobą do biura. Podgrzejesz je w mikrofali i zjesz w porze obiadowej – na pewno nie będziesz już głodny!

Makaron z pesto bazyliowym – zrób sos samodzielnie!

Pesto to sos wywodzący się z Włoch. Jego najpopularniejszym rodzajem jest pesto alla Genovese, którego głównym składnikiem jest bazylia.

Czy wiesz, że historia pesto liczy setki lat? Przepis na Pesto alla Genovese w znanej nam dzisiaj postaci pochodzi z XIX wieku. Pierwszy zapis znaleziono w książce kucharskiej autorstwa Emanuele Rossi. Pesto na bazie aromatycznej bazylii dodawało smaku ubogim potrawom jedzonym przez biedniejszą część Liguryjczyków. Genueńczycy zabierali ten sos na długie wyprawy morskie – przeciwdziałał szkorbutowi, dzięki zawartemu w nim czosnkowi.

Po dziś dzień tradycyjne pesto wytwarzane jest w marmurowych moździerzach, co zapewnia uzyskanie odpowiedniej konsystencji tego sosu oraz wydobycie wszystkich aromatów z liści bazylii.

W asortymencie sklepu Auchan znajdziesz również pesto czerwone z dodatkiem suszonych pomidorów i papryczki chilli. Ten produkt od lat używany jest na Sycylii i od niedawna zagościł także w polskiej kuchni.

Kolejnym popularnym pesto jest alla Calabrese. To sos na bazie słodkiej czerwonej papryki z dodatkiem sera ricotta. Zachwyci Cię swoim słono-słodkim smakiem i kremową konsystencją. Najbardziej znaną polską wersją pesto jest sos z natki pietruszki, do którego chętnie dodaje się orzechy włoskie lub orzechy nerkowca.

Możesz kupić gotowe pesto w słoiczku – znajdziesz je w sklepie Auchan – lub przygotować je samodzielnie. Wystarczy kilka składników, aby domowe pesto z bazylii zagościło na Twoim talerzu.

Oto prosty przepis na domowe pesto z bazylii. Wszystkie opisane tutaj składniki potrzebne do jego wykonania znajdziesz w sklepie Auchan. Samo przygotowanie tego pesto zajmie Ci nie dłużej niż pół godziny.

Całkowity czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwy

Porcje: 4

Lista składników:

• 1 duży pęczek bazylii, 

• 50 g orzeszków piniowych lub nerkowca, 

• 50 g sera parmezan

• 75 ml oliwy z oliwek extra virgin

• 2 ząbki czosnku, 

• szczypta soli, 

• szczypta pieprzu.

Sprawdź również: Spaghetti carbonara – przepis na prawdziwie włoskie danie

Przygotowanie:

• Orzeszki piniowe wrzuć na suchą, nagrzaną patelnię. Praż je przez 2–3 minuty aż do momentu zrumienienia. Możesz je zastąpić orzechami nerkowca. 

• Umyj i osusz listki bazylii. 

• Zetrzyj na tarce ser parmezan. 

• Rozgnieć dwa ząbki czosnku. 

• Wszystkie składniki (oprócz soli) umieść w marmurowym lub ceramicznym moździerzu i ucieraj tak długo, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Na sam koniec dodaj przyprawy, czyli sól i pieprz.

Jeśli nie dysponujesz moździerzem, możesz sięgnąć po blender ręczny bądź malakser z blenderem. Korzystając z tych urządzeń, kontroluj stopień rozdrabniania pesto, aby nie było zbyt gładkie.

Zielone pesto – co zamiast bazylii?

Bazylia to nie jedyna roślina, którą wykorzystasz do przygotowania zielonego pesto w kuchni. Możesz użyć również listków rukoli, kolendry, natki pietruszki, pokrzywy czy czosnku niedźwiedziego.

Domowe pesto najlepiej spożyć od razu po przygotowaniu. Wykorzystaj je do zrobienia makaronu z zielonym pesto. Posmarujesz nim także kanapki. Bardzo dobrze sprawdzi się też do różnych serów oraz sałat. Chcesz przechować je w lodówce? Nic prostszego! Domowe pesto przełóż do słoiczka, a następnie zalej oliwą. Wykorzystaj je w ciągu dwóch tygodni.

Makaron z pesto i suszonymi pomidorami dla fanów czerwonych sosów

Jestem fanem czerwonego pesto? Jeśli tak, to koniecznie wypróbuj makaron z pesto i suszonymi pomidorami. Oto prosty przepis, który możesz dowolnie modyfikować według indywidualnych potrzeb.

Całkowity czas przygotowania: 30 minut

Czas gotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwy

Liczba porcji: 4

Lista składników:

• 400 g makaronu penne

• 1 słoiczek czerwonego pesto, np. Auchan – Sos pesto czerwony, 

• łyżka śmietany 18%, 

• 1 opakowanie sera pleśniowego niebieskiego, 

• 3 ząbki czosnku, 

• 6 sztuk pomidorów suszonych w zalewie, 

• szczypta soli, 

• szczypta pieprzu.

Przeczytaj też: Pomysł na włoski obiad w Twoim domu – i nie jest to pizza!

Przygotowanie:

• Ugotuj makaron w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. 

• Czosnek drobno posiekaj, zeszklij na oliwie. 

• Dodaj pesto i połowę sera pleśniowego startego na tarce. 

• Kolejnym składnikiem sosu jest śmietana. Dodaj jej łyżkę. 

• Całość podsmaż przez chwilę, aż składniki się połączą. 

• Odcedzony makaron wrzuć do sosu i wymieszaj. 

• Zetrzyj na tarce pozostały ser pleśniowy i dodaj suszone pomidory z zalewy. 

• Całość dopraw do smaku.

Jeśli nie dysponujesz gotowym czerwonym pesto, możesz je zrobić samodzielnie w domu. Wystarczy, że umieścisz w pojemniku blendera suszone pomidory, bazylię, parmezan oraz czosnek. Do tego dodasz ocet balsamiczny, podprażony słonecznik i kilka łyżek oleju z suszonych pomidorów. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj i gotowe. Na jego bazie przygotujesz makaron z pesto i suszonymi pomidorami.

Łatwy przepis na makaron z pesto i kurczakiem

Makaron z pesto i kurczakiem to kolejne szybkie danie na obiad. Składa się ono z kilku prostych składników, które kupisz w sklepie Auchan. Jego przygotowanie jest tak proste, że poradzą sobie z nim niewprawieni w boju kucharze.

Całkowity czas przygotowania: 30 minut

Czas gotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwy

Liczba porcji: 4

Lista składników:

• 400 g makaronu rurki, 

• 1 podwójny filet z kurczaka

• 3 łyżki oliwy z oliwek, 

• 2 ząbki czosnku, 

• 1 słoiczek zielonego pesto, 

• 50 g orzeszków pinii, 

• 50 g startego sera, 

• szczypta soli, 

• szczypta pieprzu.

Przygotowanie:

• Filet z kurczaka opłucz, osusz i odetnij pozostałe błonki i kostki. 

• Mięso pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem oraz natrzyj startym czosnkiem. 

• Do wrzącej wody wrzuć makaron i ugotuj go al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 

• Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i obsmaż kurczaka z każdej strony. 

• Dodaj słoiczek zielonego pesto, starty ser oraz posiekane orzeszki pinii. 

• Całość smaż kilka minut na małym ogniu. 

• Makaron odcedź, wymieszaj z pesto.

Makaron z pesto – przepis, który pokochasz

Już wiesz, jak przygotować makaron z pesto. Przepis na to danie jest niezwykle prosty. Wystarczy kilka składników i obiad dla całej rodziny gotowy. Możesz stworzyć makaron z pesto zielonym, z kurczakiem lub suszonymi pomidorami. Wybierz wersję, którą najbardziej lubisz Ty i Twoi domownicy.

Pesto możesz użyć także do drożdżowych wypieków. Sprawdzi się jako zamiennik sosu pomidorowego do pizzy czy jako farsz do pysznego odrywanego chlebka na bazie mąki pszennej chlebowej i drożdży.

Jeśli nie masz czasu na przygotowanie zielonego sosu samodzielnie, sięgnij po gotowe produkty ze sklepu Auchan. W naszej ofercie znajdziesz doskonałe włoskie pesto zamknięte w poręcznym szklanym słoiczku.

W Auchan kupisz także świeże warzywa, makaron, drób i przyprawy z całego świata. Koniecznie zwróć uwagę na marki własne Auchan jak Pewni Dobrego, Kciuk, Czerwony Ptak czy Auchan Collection. Są to produkty spożywcze pochodzące z ekologicznych gospodarstw – charakteryzują się doskonałymi walorami smakowymi i niską ceną.

Zapraszamy do zakupów w internetowym sklepie Auchan lub w sklepach stacjonarnych zlokalizowanych na terenie całej Polski!

Zobacz również: Przepis na lasagne. Dowiedz się, jak zrobić jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej!