- Auchan & You
- Kulinaria
- Makaron z pesto – przyrządź to danie na 3 sposoby!
Makaron z pesto – przyrządź to danie na 3 sposoby!
Makaron z pesto to proste i smaczne danie, które z łatwością przygotujesz na wiele różnych sposobów. Bez względu na to, czy wolisz klasyczne pesto z bazylii, czy bardziej wyszukane wersje z dodatkiem orzechów bądź suszonych pomidorów – z pewnością znajdziesz swój ulubiony wariant! W tym artykule przedstawimyycą Twoje kubki smakowe.
Makaron z pesto bazyliowym – zrób sos samodzielnie!
Pesto to sos wywodzący się z Włoch. Jego najpopularniejszym rodzajem jest pesto alla Genovese, którego głównym składnikiem jest bazylia.
Czy wiesz, że historia pesto liczy setki lat? Przepis na Pesto alla Genovese w znanej nam dzisiaj postaci pochodzi z XIX wieku. Pierwszy zapis znaleziono w książce kucharskiej autorstwa Emanuele Rossi. Pesto na bazie aromatycznej bazylii dodawało smaku ubogim potrawom jedzonym przez biedniejszą część Liguryjczyków. Genueńczycy zabierali ten sos na długie wyprawy morskie – przeciwdziałał szkorbutowi, dzięki zawartemu w nim czosnkowi.
Po dziś dzień tradycyjne pesto wytwarzane jest w marmurowych moździerzach, co zapewnia uzyskanie odpowiedniej konsystencji tego sosu oraz wydobycie wszystkich aromatów z liści bazylii.
W asortymencie sklepu Auchan znajdziesz również pesto czerwone z dodatkiem suszonych pomidorów i papryczki chilli. Ten produkt od lat używany jest na Sycylii i od niedawna zagościł także w polskiej kuchni.
Kolejnym popularnym pesto jest alla Calabrese. To sos na bazie słodkiej czerwonej papryki z dodatkiem sera ricotta. Zachwyci Cię swoim słono-słodkim smakiem i kremową konsystencją. Najbardziej znaną polską wersją pesto jest sos z natki pietruszki, do którego chętnie dodaje się orzechy włoskie lub orzechy nerkowca.
Możesz kupić gotowe pesto w słoiczku – znajdziesz je w sklepie Auchan – lub przygotować je samodzielnie. Wystarczy kilka składników, aby domowe pesto z bazylii zagościło na Twoim talerzu.
Oto prosty przepis na domowe pesto z bazylii. Wszystkie opisane tutaj składniki potrzebne do jego wykonania znajdziesz w sklepie Auchan. Samo przygotowanie tego pesto zajmie Ci nie dłużej niż pół godziny.
Całkowity czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwy
Porcje: 4
Lista składników:
• 1 duży pęczek bazylii,
• 50 g orzeszków piniowych lub nerkowca,
• 50 g sera parmezan,
• 75 ml oliwy z oliwek extra virgin,
• 2 ząbki czosnku,
• szczypta soli,
• szczypta pieprzu.
Sprawdź również: Spaghetti carbonara – przepis na prawdziwie włoskie danie
Przygotowanie:
• Orzeszki piniowe wrzuć na suchą, nagrzaną patelnię. Praż je przez 2–3 minuty aż do momentu zrumienienia. Możesz je zastąpić orzechami nerkowca.
• Umyj i osusz listki bazylii.
• Zetrzyj na tarce ser parmezan.
• Rozgnieć dwa ząbki czosnku.
• Wszystkie składniki (oprócz soli) umieść w marmurowym lub ceramicznym moździerzu i ucieraj tak długo, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Na sam koniec dodaj przyprawy, czyli sól i pieprz.
Jeśli nie dysponujesz moździerzem, możesz sięgnąć po blender ręczny bądź malakser z blenderem. Korzystając z tych urządzeń, kontroluj stopień rozdrabniania pesto, aby nie było zbyt gładkie.
Zielone pesto – co zamiast bazylii?
Bazylia to nie jedyna roślina, którą wykorzystasz do przygotowania zielonego pesto w kuchni. Możesz użyć również listków rukoli, kolendry, natki pietruszki, pokrzywy czy czosnku niedźwiedziego.
Domowe pesto najlepiej spożyć od razu po przygotowaniu. Wykorzystaj je do zrobienia makaronu z zielonym pesto. Posmarujesz nim także kanapki. Bardzo dobrze sprawdzi się też do różnych serów oraz sałat. Chcesz przechować je w lodówce? Nic prostszego! Domowe pesto przełóż do słoiczka, a następnie zalej oliwą. Wykorzystaj je w ciągu dwóch tygodni.
Makaron z pesto i suszonymi pomidorami dla fanów czerwonych sosów
Jestem fanem czerwonego pesto? Jeśli tak, to koniecznie wypróbuj makaron z pesto i suszonymi pomidorami. Oto prosty przepis, który możesz dowolnie modyfikować według indywidualnych potrzeb.
Całkowity czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwy
Liczba porcji: 4
Lista składników:
• 400 g makaronu penne,
• 1 słoiczek czerwonego pesto, np. Auchan – Sos pesto czerwony,
• łyżka śmietany 18%,
• 1 opakowanie sera pleśniowego niebieskiego,
• 3 ząbki czosnku,
• 6 sztuk pomidorów suszonych w zalewie,
• szczypta soli,
• szczypta pieprzu.
Przeczytaj też: Pomysł na włoski obiad w Twoim domu – i nie jest to pizza!
Przygotowanie:
• Ugotuj makaron w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
• Czosnek drobno posiekaj, zeszklij na oliwie.
• Dodaj pesto i połowę sera pleśniowego startego na tarce.
• Kolejnym składnikiem sosu jest śmietana. Dodaj jej łyżkę.
• Całość podsmaż przez chwilę, aż składniki się połączą.
• Odcedzony makaron wrzuć do sosu i wymieszaj.
• Zetrzyj na tarce pozostały ser pleśniowy i dodaj suszone pomidory z zalewy.
• Całość dopraw do smaku.
Jeśli nie dysponujesz gotowym czerwonym pesto, możesz je zrobić samodzielnie w domu. Wystarczy, że umieścisz w pojemniku blendera suszone pomidory, bazylię, parmezan oraz czosnek. Do tego dodasz ocet balsamiczny, podprażony słonecznik i kilka łyżek oleju z suszonych pomidorów. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj i gotowe. Na jego bazie przygotujesz makaron z pesto i suszonymi pomidorami.
Łatwy przepis na makaron z pesto i kurczakiem
Makaron z pesto i kurczakiem to kolejne szybkie danie na obiad. Składa się ono z kilku prostych składników, które kupisz w sklepie Auchan. Jego przygotowanie jest tak proste, że poradzą sobie z nim niewprawieni w boju kucharze.
Całkowity czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwy
Liczba porcji: 4
Lista składników:
• 400 g makaronu rurki,
• 1 podwójny filet z kurczaka,
• 3 łyżki oliwy z oliwek,
• 2 ząbki czosnku,
• 1 słoiczek zielonego pesto,
• 50 g orzeszków pinii,
• 50 g startego sera,
• szczypta soli,
• szczypta pieprzu.
Przygotowanie:
• Filet z kurczaka opłucz, osusz i odetnij pozostałe błonki i kostki.
• Mięso pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem oraz natrzyj startym czosnkiem.
• Do wrzącej wody wrzuć makaron i ugotuj go al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
• Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i obsmaż kurczaka z każdej strony.
• Dodaj słoiczek zielonego pesto, starty ser oraz posiekane orzeszki pinii.
• Całość smaż kilka minut na małym ogniu.
• Makaron odcedź, wymieszaj z pesto.
Makaron z pesto – przepis, który pokochasz
Już wiesz, jak przygotować makaron z pesto. Przepis na to danie jest niezwykle prosty. Wystarczy kilka składników i obiad dla całej rodziny gotowy. Możesz stworzyć makaron z pesto zielonym, z kurczakiem lub suszonymi pomidorami. Wybierz wersję, którą najbardziej lubisz Ty i Twoi domownicy.
Pesto możesz użyć także do drożdżowych wypieków. Sprawdzi się jako zamiennik sosu pomidorowego do pizzy czy jako farsz do pysznego odrywanego chlebka na bazznego odrywanego chlebka na bazie mąki pszennej chlebowej i drożdży.
Jeśli nie masz czasu na przygotowanie zielonego sosu samodzielnie, sięgnij po gotowe produkty ze sklepu Auchan. W naszej ofercie znajdziesz doskonałe włoskie pesto zamknięte w poręcznym szklanym słoiczku.
W Auchan kupisz także świeże warzywa, makaron, drób i przyprawy z całego świata. Koniecznie zwróć uwagę na marki własne Auchan jak Pewni Dobrego, Kciuk, Czerwony Ptak czy Auchan Collection. Są to produkty spożywcze pochodzące z ekologicznych gospodarstw – charakteryzują się doskonałymi walorami smakowymi i niską ceną.
Zapraszamy do zakupów w internetowym sklepie Auchan lub w sklepach stacjonarnych zlokalizowanych na terenie całej Polski!
Zobacz również: Przepis na lasagne. Dowiedz się, jak zrobić jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej!