Makaron z pesto – przyrządź to danie na 3 sposoby!
Makaron z pesto to proste i smaczne danie, które z łatwością przygotujesz na wiele różnych sposobów. Bez względu na to, czy wolisz klasyczne pesto z bazylii, czy bardziej wyszukane wersje z dodatkiem orzechów bądź suszonych pomidorów – z pewnością znajdziesz swój ulubiony wariant! W tym artykule przedstawimy trzy sposoby na przygotowanie pysznego makaronu z pesto, które zachwycą Twoje kubki smakowe.
Makaron z pesto – świetna propozycja na obiad w domu i do pracy
Pesto jest jednym z najbardziej znanych składników kuchni włoskiej. Już zaledwie kilka łyżeczek tego sosu potrafi przeobrazić proste danie w kulinarne cudo. Pesto idealnie komponuje się z wieloma potrawami – od risotto, poprzez ryby, zupy, kanapki, przekąski imprezowe po makaron. W tym artykule skupimy się właśnie na tym ostatnim. Dowiedz się, jak przygotować makaron z pesto!
Szybki makaron z pesto i kurczakiem bądź z suszonymi pomidorami dla wegetarian to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Wracasz późno z pracy i nie masz czasu na przygotowanie wykwintnych dań? Wystarczy ugotować makaron, rozgrzać na patelni oliwę i podsmażyć pesto. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku i podać domownikom. Przygotowanie makaronu z pesto bazyliowym trwa dosłownie kilkanaście minut.
Co więcej, makaron z pesto możesz bez problemu odgrzać na kolejnego dnia. Ponowne obróbki cieplne nie zmienią smaku tej potrawy. Właśnie dlatego makaron z pesto bazyliowym jest świetną propozycją na lunch do pracy. Zapakuj danie do pojemnika do przechowywania żywności i zabierz ze sobą do biura. Podgrzejesz je w mikrofali i zjesz w porze obiadowej – na pewno nie będziesz już głodny!
Makaron z pesto bazyliowym – zrób sos samodzielnie!
Pesto to sos wywodzący się z Włoch. Jego najpopularniejszym rodzajem jest pesto alla Genovese, którego głównym składnikiem jest bazylia.
Czy wiesz, że historia pesto liczy setki lat? Przepis na Pesto alla Genovese w znanej nam dzisiaj postaci pochodzi z XIX wieku. Pierwszy zapis znaleziono w książce kucharskiej autorstwa Emanuele Rossi. Pesto na bazie aromatycznej bazylii dodawało smaku ubogim potrawom jedzonym przez biedniejszą część Liguryjczyków. Genueńczycy zabierali ten sos na długie wyprawy morskie – przeciwdziałał szkorbutowi, dzięki zawartemu w nim czosnkowi.
Po dziś dzień tradycyjne pesto wytwarzane jest w marmurowych moździerzach, co zapewnia uzyskanie odpowiedniej konsystencji tego sosu oraz wydobycie wszystkich aromatów z liści bazylii.
W asortymencie sklepu Auchan znajdziesz również pesto czerwone z dodatkiem suszonych pomidorów i papryczki chilli. Ten produkt od lat używany jest na Sycylii i od niedawna zagościł także w polskiej kuchni.
Kolejnym popularnym pesto jest alla Calabrese. To sos na bazie słodkiej czerwonej papryki z dodatkiem sera ricotta. Zachwyci Cię swoim słono-słodkim smakiem i kremową konsystencją. Najbardziej znaną polską wersją pesto jest sos z natki pietruszki, do którego chętnie dodaje się orzechy włoskie lub orzechy nerkowca.
Możesz kupić gotowe pesto w słoiczku – znajdziesz je w sklepie Auchan – lub przygotować je samodzielnie. Wystarczy kilka składników, aby domowe pesto z bazylii zagościło na Twoim talerzu.
Oto prosty przepis na domowe pesto z bazylii. Wszystkie opisane tutaj składniki potrzebne do jego wykonania znajdziesz w sklepie Auchan. Samo przygotowanie tego pesto zajmie Ci nie dłużej niż pół godziny.
Całkowity czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwy
Porcje: 4
Lista składników:
• 1 duży pęczek bazylii,
• 50 g orzeszków piniowych lub nerkowca,
• 50 g sera parmezan,
• 75 ml oliwy z oliwek extra virgin,
• 2 ząbki czosnku,
• szczypta soli,
• szczypta pieprzu.
Sprawdź również: Spaghetti carbonara – przepis na prawdziwie włoskie danie
Przygotowanie:
• Orzeszki piniowe wrzuć na suchą, nagrzaną patelnię. Praż je przez 2–3 minuty aż do momentu zrumienienia. Możesz je zastąpić orzechami nerkowca.
• Umyj i osusz listki bazylii.
• Zetrzyj na tarce ser parmezan.
• Rozgnieć dwa ząbki czosnku.
• Wszystkie składniki (oprócz soli) umieść w marmurowym lub ceramicznym moździerzu i ucieraj tak długo, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Na sam koniec dodaj przyprawy, czyli sól i pieprz.
Jeśli nie dysponujesz moździerzem, możesz sięgnąć po blender ręczny bądź malakser z blenderem. Korzystając z tych urządzeń, kontroluj stopień rozdrabniania pesto, aby nie było zbyt gładkie.
Zielone pesto – co zamiast bazylii?
Bazylia to nie jedyna roślina, którą wykorzystasz do przygotowania zielonego pesto w kuchni. Możesz użyć również listków rukoli, kolendry, natki pietruszki, pokrzywy czy czosnku niedźwiedziego.
Domowe pesto najlepiej spożyć od razu po przygotowaniu. Wykorzystaj je do zrobienia makaronu z zielonym pesto. Posmarujesz nim także kanapki. Bardzo dobrze sprawdzi się też do różnych serów oraz sałat. Chcesz przechować je w lodówce? Nic prostszego! Domowe pesto przełóż do słoiczka, a następnie zalej oliwą. Wykorzystaj je w ciągu dwóch tygodni.
Makaron z pesto i suszonymi pomidorami dla fanów czerwonych sosów
Jestem fanem czerwonego pesto? Jeśli tak, to koniecznie wypróbuj makaron z pesto i suszonymi pomidorami. Oto prosty przepis, który możesz dowolnie modyfikować według indywidualnych potrzeb.
Całkowity czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwy
Liczba porcji: 4
Lista składników:
• 400 g makaronu penne,
• 1 słoiczek czerwonego pesto, np. Auchan – Sos pesto czerwony,
• łyżka śmietany 18%,
• 1 opakowanie sera pleśniowego niebieskiego,
• 3 ząbki czosnku,
• 6 sztuk pomidorów suszonych w zalewie,
• szczypta soli,
• szczypta pieprzu.
Przeczytaj też: Pomysł na włoski obiad w Twoim domu – i nie jest to pizza!
Przygotowanie:
• Ugotuj makaron w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
• Czosnek drobno posiekaj, zeszklij na oliwie.
• Dodaj pesto i połowę sera pleśniowego startego na tarce.
• Kolejnym składnikiem sosu jest śmietana. Dodaj jej łyżkę.
• Całość podsmaż przez chwilę, aż składniki się połączą.
• Odcedzony makaron wrzuć do sosu i wymieszaj.
• Zetrzyj na tarce pozostały ser pleśniowy i dodaj suszone pomidory z zalewy.
• Całość dopraw do smaku.
Jeśli nie dysponujesz gotowym czerwonym pesto, możesz je zrobić samodzielnie w domu. Wystarczy, że umieścisz w pojemniku blendera suszone pomidory, bazylię, parmezan oraz czosnek. Do tego dodasz ocet balsamiczny, podprażony słonecznik i kilka łyżek oleju z suszonych pomidorów. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj i gotowe. Na jego bazie przygotujesz makaron z pesto i suszonymi pomidorami.
Łatwy przepis na makaron z pesto i kurczakiem
Makaron z pesto i kurczakiem to kolejne szybkie danie na obiad. Składa się ono z kilku prostych składników, które kupisz w sklepie Auchan. Jego przygotowanie jest tak proste, że poradzą sobie z nim niewprawieni w boju kucharze.
Całkowity czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwy
Liczba porcji: 4
Lista składników:
• 400 g makaronu rurki,
• 1 podwójny filet z kurczaka,
• 3 łyżki oliwy z oliwek,
• 2 ząbki czosnku,
• 1 słoiczek zielonego pesto,
• 50 g orzeszków pinii,
• 50 g startego sera,
• szczypta soli,
• szczypta pieprzu.
Przygotowanie:
• Filet z kurczaka opłucz, osusz i odetnij pozostałe błonki i kostki.
• Mięso pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem oraz natrzyj startym czosnkiem.
• Do wrzącej wody wrzuć makaron i ugotuj go al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
• Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i obsmaż kurczaka z każdej strony.
• Dodaj słoiczek zielonego pesto, starty ser oraz posiekane orzeszki pinii.
• Całość smaż kilka minut na małym ogniu.
• Makaron odcedź, wymieszaj z pesto.
Makaron z pesto – przepis, który pokochasz
Już wiesz, jak przygotować makaron z pesto. Przepis na to danie jest niezwykle prosty. Wystarczy kilka składników i obiad dla całej rodziny gotowy. Możesz stworzyć makaron z pesto zielonym, z kurczakiem lub suszonymi pomidorami. Wybierz wersję, którą najbardziej lubisz Ty i Twoi domownicy.
Pesto możesz użyć także do drożdżowych wypieków. Sprawdzi się jako zamiennik sosu pomidorowego do pizzy czy jako farsz do pysznego odrywanego chlebka na bazie mąki pszennej chlebowej i drożdży.
Jeśli nie masz czasu na przygotowanie zielonego sosu samodzielnie, sięgnij po gotowe produkty ze sklepu Auchan. W naszej ofercie znajdziesz doskonałe włoskie pesto zamknięte w poręcznym szklanym słoiczku.
W Auchan kupisz także świeże warzywa, makaron, drób i przyprawy z całego świata. Koniecznie zwróć uwagę na marki własne Auchan jak Pewni Dobrego, Kciuk, Czerwony Ptak czy Auchan Collection. Są to produkty spożywcze pochodzące z ekologicznych gospodarstw – charakteryzują się doskonałymi walorami smakowymi i niską ceną.
Zapraszamy do zakupów w internetowym sklepie Auchan lub w sklepach stacjonarnych zlokalizowanych na terenie całej Polski!
Zobacz również: Przepis na lasagne. Dowiedz się, jak zrobić jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej!