Aplikacja

Makrela wędzona – wartości odżywcze dla Twojego organizmu

Opublikowano 20.01.2024 - 8 minut czytania

Wędzona makrela jest u nas znacznie bardziej popularna niż świeża. Jest przepyszna nawet bez żadnych dodatków. Czym charakteryzuje się makrela wędzona? Wartości odżywcze tej ryby i nasze pomysły kulinarne na makrelę zachęcą Cię do jej zakupu.

Makrela wędzona – wartości odżywcze cenne dla Ciebie

Sięgnij po wędzoną makrelę na gorąco Auchan, jeśli poszukujesz produktu, który odpowiada jednocześnie potrzebom dorastających dzieci, seniorów, kobiet w okresie menopauzy oraz osób trenujących. Co wyjątkowego zawiera taka makrela? Wartości odżywcze ryby są cenne dla wszystkich! Ponieważ aż 90% Polaków ma niedobór witaminy D, a ta wędzona ryba może pokryć go u dorosłych w aż 107%. Witamina D jest bardzo ważna dla organizmu na wielu polach:

  • ułatwia wchłanianie wapnia i fosforu (w tym mineralizację kości – szczególnie ważną dla dzieci oraz kobiet w wieku pre- i menopauzalnym, narażonym na utratę ubytku masy kostnej);
  • może działać antyzapalnie, zapobiegając przewlekłym stanom zapalnym i chorobom autoimmunologicznym;
  • wspiera ochronę przed ryzykiem występowania chorób sercowo-naczyniowych, zespołu metabolicznego i cukrzycy.

Wysoka zawartość witaminy D to zaledwie jedna z wielu korzyści jedzenia tego rodzaju ryby. Jest ich zdecydowanie więcej. Jeśli próbowałeś kiedyś wędzonej makreli, ale Ci nie smakowała, zaproponujemy Ci również smakowite, kreatywne, a jednocześnie proste pomysły na wykorzystanie tej ryby w kuchni w inny sposób niż dotychczas.

Zobacz też: W czym jest najwięcej witaminy D? Poznaj listę produktów!

Makrela – kilka słów wstępu

Makrela występuje w Morzu Bałtyckim, Czarnym, Śródziemnomorskim oraz na europejskich wybrzeżach Oceanu Atlantyckiego. Poławia się ją od maja do listopada. Największe połowy przypadają na okres od września do listopada.

W Polsce kupisz najczęściej wędzoną makrelę atlantycką (Scomber scombrus), czasami możesz też trafić na świeże tuszki lub mrożone filety rybne. Istnieje ok. 20 gatunków tej ryby, w tym m.in. makrela królewska i hiszpańska. Są one jednak zdecydowanie rzadziej dostępne.

Świeża makrela atlantycka to tłusta ryba morska z miękkim, wilgotnym i mięsistym, zwartym wnętrzem. Dzięki temu po wypatroszeniu i nadzianiu lub nawet bez dodatków świetnie nadaje się do pieczenia i na grilla. Ma delikatny, słonawy smak. Makrela wędzona na gorąco dostępna w Auchan ma wyrazisty, słony smak z wyczuwalnym dymnym akcentem. Uszlachetni nim wiele dań. Będzie oryginalnym, sycącym dodatkiem nie tylko do śniadania czy kolacji, ale również obiadu.

Dlaczego (oprócz walorów smakowych) w Twoim koszyku powinna znaleźć się makrela wędzona? Wartości odżywcze tego produktu są cenne dla wszystkich, którzy dbają o swoje zdrowie.

Składniki odżywcze makreli wędzonej

Kogo zainteresuje makrela? Wartości odżywcze tej ryby w wędzonej wersji szczególnie docenią osoby, które potrzebują więcej białka w swoim jadłospisie. W tej grupie są m.in. seniorzy i osoby, które regularnie i intensywnie trenują na siłowni. W 100 g wędzonej makreli znajdziesz 20 g pełnowartościowego białka. Zawiera ona komplet aminokwasów egzogennych (takich, których człowiek nie ma w organizmie i musi dostarczać w diecie).

Makrela wędzona na gorąco marki Auchan zawiera też tyle samo tłuszczów (20 g / 100 g), w tym sporo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (6,8 g / 100 g). Dzięki temu ryba jest bardzo sycąca. Wędzona makrela to też doskonały produkt dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketogenicznej. Ryba nie zawiera węglowodanów w żadnej postaci.

Makrela wędzona ma za to sporo witamin:

  • witaminę B12 (100 g 363% średniego dziennego zapotrzebowania na tę witaminę u dorosłych);
  • witaminę D3 (107%);
  • witaminę B3 (57%);
  • witaminę B6 (31%);
  • witaminę A (6%).


Warto jeść ją również ze względu na wysoką zawartość minerałów. Wśród nich szczególnie wyróżnia się:

  • selen (64%);
  • sód (54%);
  • jod (42%);
  • fosfor (32%);
  • magnez (7%);
  • potas (6%).

Wędzenie ryb pozwala nie tylko zakonserwować je na dłuższy czas. Podczas wędzenia makrela traci wodę. Jednocześnie zwiększa się gęstość odżywcza innych składników. Zawartość minerałów, witamin i innych składników odżywczych (w tym kwasów omega-3) w makreli wędzonej jest zbliżona do tych, które posiadają świeże ryby. Ryba najczęściej wędzona jest w solance, przez co zawartość sodu w takim produkcie rośnie. Ze względu na sód, na wędzoną makrelę powinny uważać osoby z nadciśnieniem (sód podwyższa ciśnienie krwi).

Przeczytaj: Dieta ketogeniczna – co to właściwie jest i na czym polega?

Korzyści zdrowotne z jedzenia makreli wędzonej

Jakie zalety dla Twojego organizmu ma makrela wędzona? Właściwości tej ryby są cenne dla Twojego organizmu pod wieloma względami. Dzięki dużej ilości rzadkiego minerału – selenu, jedzenie makreli wspiera odporność, tarczycę i może chronić przed szkodliwym działaniem wolnych rodników – cząsteczek, które działają prozapalnie.

Na tle innych składników odżywczych wyróżnia się też magnez. Dzięki niemu makrela może wspierać wchłanianie białek, węglowodanów i tłuszczów. Jedzenie makreli wędzonej i innych produktów bogatych w magnez może pomagać w regulowaniu ciśnienia krwi, utrzymaniu odpowiedniej gęstości kości oraz układu nerwowego i metabolizmy w zdrowiu.

Makrela ma też mnóstwo fosforu, dzięki któremu może wzmacniać kości, mięśnie i układ nerwowy, a także utrzymywać równowagę kwasowo-zasadową w organizmie.

Sód obecny w tej wędzonej rybie wspiera regulację gospodarki wodnej organizmu, dba o równowagę kwasowo-zasadową, ma wpływ na kurczliwość mięśni i poprawne funkcjonowanie komórek nerwowych.

To nie wszystko, co oferuje makrela. Właściwości tego produktu docenią również osoby z dolegliwościami serca. Makrela dzięki wysokiej zawartości potasu może być pomocna w dbaniu o prawidłową pracę mięśni, w tym mięśnia sercowego. Prawidłowe stężenie potasu jest kluczowe dla właściwej pracy serca. Niedobór potasu może prowadzić do obniżenia siły mięśniowej (a co za tym idzie, osłabia serce) i do zaburzeń gospodarki węglowodanowej. Potas wspiera też dbanie o równowagę kwasowo-zasadową, o gospodarkę wodno-elektrolitową, układ nerwowy i mózg. Jest niezbędny do prawidłowej przemiany materii, w tym białek i węglowodanów.

Dla serca i poprawnego krążenia bardzo ważne mogą być też kwasy tłuszczowe omega-3, które zawiera makrela wędzona. Właściwości tych kwasów są jednak znacznie bogatsze. Kwasy tłuszczowe omega-3 wspierają pracę układu nerwowego, w tym mózgu. Kwasy te mogą pomagać też:

  • obniżać poziom trójglicerydów we krwi;
  • regulować ciśnienie krwi;
  • zmniejszać ryzyko zakrzepów;
  • zwiększać elastyczność naczyń krwionośnych.


Kwasy omega-3 są też cennym uzupełnieniem dla kwasów omega-6, które dominują w jadłospisie współczesnego człowieka. Nadmiar kwasów omega-6 może prowadzić m.in. do powstawania stanów zapalnych, alergii i problemów z odpornością. Jednym z najlepszych źródeł cennych kwasów omega-3 są właśnie tłuste ryby, w tym makrela, a także sardynki, śledzie, łosoś, szprotki, halibut, karp i węgorz.

Sprawdź: Najlepsza ryba po grecku – jak ją przygotować?

Makrela wędzona w Twojej diecie

Wędzona makrela jest pyszna bez żadnych dodatków. Po usunięciu ości możesz ją zjeść na pożywne śniadanie lub kolację. Jeśli jednak nie przepadasz za nią w takiej postaci lub potrzebujesz odmiany, rozgnieć ją z twarogiem i natką pietruszki na pastę do chleba. Taką kanapkę podawaj z kiszonym ogórkiem na wierzchu. Dla bardziej kremowej konsystencji możesz zblendować całość z odrobiną jogurtu. Podobną pastę zrobisz też na bazie jajek na twardo, z dodatkiem majonezu, musztardy, szczypiorku, czerwonej cebuli i ogórków konserwowych. Do smaku dopraw pieprzem.

Makrela wędzona na gorąco Auchan nadaje się również jako farsz do panierowanych krokietów ziemniaczanych i do nadziewania muszli makaronowych. Będzie też pysznym, wyrazistym dodatkiem do sałatek na bazie makaronu, ziemniaków lub ryżu, do blinów, placków ziemniaczanych i wytrawnych racuchów.

Makrela będzie też bardzo smaczna jako dodatek do pieczonych łódeczek ziemniaczanych. Rybę trzeba dodać na ok. 5-7 minut przed końcem pieczenia. Będzie też smaczna z sosem śmietanowym i suszonymi pomidorami, jako dodatek do klusek ziemniaczanych lub do makaronu.

Więcej inspiracji: Co na kanapki? 5 pomysłów na niebanalne śniadania i kolacje

Wybierz w Auchan ryby od sprawdzonych dostawców!

Wiesz już, czym wyróżnia się makrela. Właściwości zdrowotne wędzonej makreli są cenne dla Twojego organizmu w wielu aspektach. Tłusta, wędzona makrela i inne tłuste morskie wędzone ryby np. sardynki, mogą urozmaicić Twój jadłospis. Wędzona makrela wesprze Cię również w uzupełnieniu niedoboru witamin i minerałów.

Do swojego menu możesz ją „przemycić” w wielu różnych postaciach. Z jogurtem naturalnym, twarożkiem, w sosie śmietanowym i makaronie, straci nieco swojej intensywności, za którą wiele osób nie przepada.

W Auchan oprócz makreli wędzonej na gorąco znajdziesz również mnóstwo innych ryb od sprawdzonych dostawców. Od wielu lat prowadzimy politykę sprzedaży, która uwzględnia ochronę środowiska, w tym zrównoważony rozwój poszczególnych gatunków ryb i łowisk.

Zajrzyj do naszego działu ryb i owoców morza – online lub podczas wizyty w sklepie stacjonarnym. Koniecznie „wyłów” wędzoną makrelę, świeżego łososia lub przepyszne przekąski ze śledziem oraz inne dania, sałatki oraz pasty rybne. Daj się zaskoczyć jakością, niezapomnianym, oryginalnym smakiem i różnorodnością morskiej fauny!