Aplikacja
ciasto z rabarbarem

Mamy pomysł na rabarbar! Zrób z nami najłatwiejsze ciasto z rabarbarem

Opublikowano 28.06.2023 - 4 minut czytania

Szukasz pomysłu na pyszny podwieczorek albo deser po obiedzie z rodziną lub przyjaciółmi? Postaw na ciasto z rabarbarem. To smaczny, a zarazem łatwy w przygotowaniu przysmak. Sprawdź, jak przygotować ciasto z tym składnikiem w roli głównej!

Najlepsze ciasto z rabarbarem

Rabarbar to bardzo zdrowe warzywo, obfitujące w szereg składników odżywczych i witaminy C, A i E. W jego składzie znajdziesz beta-karoten, kwas foliowy, antyoksydanty, błonnik oraz cenne pierwiastki, takie jak żelazo, sód, fosfor, potas i magnez. Dzięki temu wpływa korzystnie na wygląd skóry i prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Niskokaloryczność sprawia, że mogą go bez obaw jeść osoby na diecie i dbające o linię. Jest też niskoglikemiczny, co pozwala na jego spożywanie osobom zainteresowanym utrzymaniem właściwego poziomu cukru we krwi.

Przede wszystkim jednak rabarbar jest bardzo smaczny. Jego specyficzny, kwaskowaty i nieco cierpki smak sprawia, że warzywo jest chętnie wykorzystywane w kuchni. Można z niego wykonywać kompoty, dżemy i przetwory, ale też wypieki, zwłaszcza ciasto drożdżowe i placek z rabarbarem.

Warzywo może być też stosowane jako składnik soków (szczególnie dobrze komponuje się z sokiem malinowym), a także win owocowych. To jednak niejedyny pomysł na rabarbar. Co ciekawe, bywa on stosowany również w kosmetykach, zwłaszcza oczyszczających żelach do ciała i kremach do twarzy.

Nie powiemy Ci, jak wykonać rabarbarowy krem do twarzy, natomiast z chęcią przedstawimy przepis na ciasto z rabarbarem – najłatwiejsze do przygotowania, a zarazem wyśmienite. Sprawdź, jak krok po kroku je przyrządzić.

Sprawdź również: Tarta z truskawkami — sprawdź jak ją zrobić!

Ciasto Z Rabarbarem Przepis

Tradycyjne ciasto z rabarbarem – przepis

Chcesz zachwycić gości albo sprawić przyjemność rodzinie? Zobacz, jak upiec placek z rabarbarem na oliwie. Zaledwie kilka składników gwarantuje proste i szybkie wykonanie, a jednocześnie zapewnia wyśmienity smak. Poza niezbędnymi składnikami przed rozpoczęciem pracy przygotuj też potrzebne akcesoria kuchenne. Przydadzą Ci się: 2 miski: mała i duża, najlepiej metalowe, szklane lub porcelanowe, mikser, duża blacha do pieczenia, patyczek do szaszłyków.

Potrzebne składniki znajdziesz w ofercie Auchan. Na godzinę przed szykowaniem ciasta wyjmij jajka z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową.

1. Najpierw mąka

Wsyp mąkę pszenną i proszek do pieczenia do mniejszej miski.

2. Jajka!

Białka z jajek umieść w większym naczyniu i ubijaj je na sztywno przez parę minut.

3. Dodaj cukier

Po ok. 3-4 minutach ubijania dodaj pierwszą łyżeczkę cukru. Następnie wsypuj kolejne porcje, cały czas mieszając.

4. Żółtka

Dodaj po kolei żółtka.

5. Dodaj oliwę

Wlej oliwę (lub olej), nie przerywając miksowania.

6. Moc miksera

Mieszaj całość jeszcze przez około minutę na dużych obrotach, a następnie zredukuj do minimum obroty miksera.

7. Wymieszaj!

Wsyp do dużego naczynia mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Lekko zamieszaj całość, aż połączysz składniki. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję.

8. Przygotuj blachę

Resztkami oliwy posmaruj całą blachę w środku. Posyp ją dokładnie bułką tartą.

9. Forma

Przelej ciasto do formy.

10. Rabarbar

Umyj, obierz i pokrój na 1-centymetrowe kawałki łodygi rabarbaru. Rozłóż je równomiernie na wierzchu ciasta.

11. Pieczenie

Włóż blachę do środkowej komory piekarnika nagrzanego do 175°C i piecz przez około 40-45 minut. Po tym czasie ostrożnie uchyl drzwiczki, wbij w wypiek drewniany patyczek i wyjmij po chwili. Jeśli jest suchy, to znak, że ciasto jest gotowe. Jeśli jest jeszcze mokry, przedłuż czas pieczenia o maksymalnie kilka minut.

12. Na koniec!

Lekko uchyl drzwiczki piekarnika (możesz włożyć w nie ścierkę albo rękawicę kuchenną, aby drzwiczki się nie zamknęły). Po ok. 15 minutach wyjmij placek i zostaw do przestudzenia.

I to wszystko – wyśmienite ciasto z rabarbarem jest gotowe. Rabarbar jest dość kwaśnym warzywem, a wypiek nie jest za słodki, dlatego możesz posypać go cukrem pudrem.

Czas całkowity 75 min
Porcja 8
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 45 min
Składniki
8
ok. 0,28 kg (nieco więcej niż 1,5 szklanki) mąki pszennej tortowej
1/3 szklanki oleju lub oliwy
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
70 g (ok. 1/3 szklanki) cukru
3–4 łodygi rabarbaru Auchan
4 jaja
bułka tarta
cukier puder (opcjonalnie)

Jak zrobić ciasto z rabarbarem? Praktyczne porady

Podany przepis pokazuje krok po kroku, jak wykonać tradycyjne ciasto z rabarbarem – najłatwiejsze w przygotowaniu, a zarazem wyjątkowo pyszne. Przygotowując wypiek, zwróć szczególną uwagę na łodygi (ogonki liściowe) rabarbaru. Od nich w dużym stopniu zależy smak ciasta. Ogonki występują w różnych barwach: zielonej, różowej i czerwonej. Im bardziej są czerwone, tym warzywo jest słodsze.

Jeśli jednak nie uda Ci się znaleźć łodyżek w poszukiwanym kolorze, nie martw się – stopień słodkości możesz „regulować”, dodając na przykład nieco więcej cukru bądź posypując powierzchnię wypieku cukrem pudrem albo kruszonką. Do ciasta najlepiej wykorzystać rabarbar malinowy.

Przeczytaj też: Jak zrobić ciasto marchewkowe z kremem mascarpone na święta?

Jak Zrobić Ciasto Z Rabarbarem

Jak wykorzystać rabarbar? Ciasto z kruszonką to strzał w dziesiątkę!

Przedstawione ciasto to niejedyny pomysł na rabarbar, który możesz zrealizować w swojej kuchni. Równie smaczne, a przy tym proste w wykonaniu jest posypane kruszonką ciasto z rabarbarem. Chrupiąca, przyjemnie słodka kruszonka świetnie współgra z cierpkim smakiem rabarbaru. Zobacz, jak je upiec. Wszystkie składniki potrzebne do pieczenia są dostępne w ofercie Auchan.

Aby upiec ciasto z rabarbarem i kruszonką, potrzebne będą też: duża blacha do pieczenia, 2 miski (najlepiej szklane lub metalowe): mała i średniej wielkości, mikser, drewniana łyżka lub szpatułka z silikonową łopatką, papier do pieczenia, patyczek do szaszłyków.

Najpyszniejsze ciasto z rabarbarem przygotowuje się bardzo szybko. Możesz więc wcześniej włączyć piekarnik, aby zaczął się nagrzewać. Ustaw temperaturę 180°C (środkowa półka z funkcją pieczenia góra/dół) albo 170°C (termoobieg).

1. Kruszonka!

Zimne masło pokrój na małe kawałki i starannie wymieszaj z cukrem i mąką. Gotową kruszonkę włóż do lodówki.

2. Czas zacząć ciasto!

Wymieszaj proszek do pieczenia i mąkę.

3. Kolej na cukier

Do drugiego naczynia wsyp cukier i wbij jajka. Całość ubijaj mikserem na wysokich obrotach przez około 7-10 minut, aż do uzyskania puszystej, gładkiej masy.

4. Teraz masło

Dodaj roztopione masło (lub olej) i mieszaj całość mikserem na średnich obrotach.

5. Czas na mąkę!

Wsyp do naczynia mieszankę mąki i proszku do pieczenia z mniejszej miski. Wymieszaj całość drewnianą łyżką, szpatułką albo mikserem na niskich obrotach.

6. Przygotuj blachę

Dno i boki blachy wyłóż papirusem. Posmaruj w środku formę masłem bądź olejem. Obsyp bułką tartą.

7. Wylej ciasto

Wlej masę do formy i wygładź jej powierzchnię.

8. Przygotuj rabarbar

Umyj, wysusz i obierz łodygi rabarbaru, a następnie pokrój na cienkie plasterki (najlepiej o grubości do 1 cm). Rozłóż kawałki na wierzchniej warstwie wypieku.

9. Powrót do kruszonki

Posyp ciasto kruszonką.

10. Teraz pieczenie!

Włóż ciasto do środkowej komory piekarnika i piecz przez 45-50 minut w temperaturze 180°C z opcją góra/dół. Po tym czasie sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Jeśli patyczek jest suchy, ciasto zostało upieczone. Jeśli jest wilgotny, przedłuż pieczenie o kilka minut.

11. Gotowe!

Po tym czasie delikatnie uchyl drzwiczki. Po ok. 10 minutach wyjmij ciasto i odstaw do przestudzenia.

Czas całkowity 75 min
Porcja 8
Przygotowanie 25 min
Gotowanie 50 min
 

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Opublikowano 28.06.2023

Tradycyjne ciasto to niejedyny pomysł na rabarbar, który możesz zrealizować w swojej kuchni. Równie smaczne, a przy tym proste w wykonaniu jest ucierane ciasto z rabarbarem i kruszonką. Okruchy kruszonki świetnie pasują do kwaśnego rabarbaru. Zobacz, jak je upiec. Wszystkie składniki potrzebne do pieczenia są dostępne w ofercie Auchan.

1. Kruszonka!

Zimne masło pokrój na małe kawałki i starannie wymieszaj z cukrem i mąką. Gotową kruszonkę włóż do lodówki.

2. Czas zacząć ciasto!

Wymieszaj proszek do pieczenia i mąkę.

3. Kolej na cukier

Do drugiego naczynia wsyp cukier i wbij jajka. Całość ubijaj mikserem na wysokich obrotach przez około 7-10 minut, aż do uzyskania puszystej, gładkiej masy.

4. Teraz masło

Dodaj roztopione masło (lub olej) i mieszaj całość mikserem na średnich obrotach.

5. Czas na mąkę!

Wsyp do naczynia mieszankę mąki i proszku do pieczenia z mniejszej miski. Wymieszaj całość drewnianą łyżką, szpatułką albo mikserem na niskich obrotach.

6. Przygotuj blachę

Dno i boki blachy wyłóż papirusem. Posmaruj w środku formę masłem bądź olejem. Obsyp bułką tartą.

7. Wylej ciasto

Wlej masę do formy i wygładź jej powierzchnię.

8. Przygotuj rabarbar

Umyj, wysusz i obierz łodygi rabarbaru, a następnie pokrój na cienkie plasterki (najlepiej o grubości do 1 cm). Rozłóż kawałki na wierzchniej warstwie wypieku.

9. Powrót do kruszonki

Posyp ciasto kruszonką.

10. Teraz pieczenie!

Włóż ciasto do środkowej komory piekarnika i piecz przez 45-50 minut w temperaturze 180°C z opcją góra/dół. Po tym czasie sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Jeśli patyczek jest suchy, ciasto zostało upieczone. Jeśli jest wilgotny, przedłuż pieczenie o kilka minut.

11. Gotowe!

Po tym czasie delikatnie uchyl drzwiczki. Po ok. 10 minutach wyjmij ciasto i odstaw do przestudzenia.

Czas całkowity 75 min
Porcja
Przygotowanie 25 min
Gotowanie 50 min
Składniki
0,4 kg mąki pszennej tortowej (nieco więcej niż 2 standardowe szklanki)
0,75-0,85 kg łodyżek rabarbaru
19 dag (niepełna szklanka) cukru
6 dużych jaj
0,25 kg masła (zamiast tłuszczu możesz wykorzystać 0,25 l oleju roślinnego)
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
bułka tarta
12 dag masła
12 dag cukru (ok. 9 łyżek; możesz wykorzystać biały lub trzcinowy cukier)
15 dag mąki pszennej
Składniki
8
0,4 kg mąki pszennej tortowej (nieco więcej niż 2 standardowe szklanki)
0,75-0,85 kg łodyżek rabarbaru
19 dag (niepełna szklanka) cukru
6 dużych jaj
0,25 kg masła (zamiast tłuszczu możesz wykorzystać 0,25 l oleju roślinnego)
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
bułka tarta
12 dag masła
12 dag cukru (ok. 9 łyżek; możesz wykorzystać biały lub trzcinowy cukier)
15 dag mąki pszennej
Ciasto Z Rabarbarem

Już wiesz, jak zrobić najpyszniejsze ciasto z rabarbarem!

Wiesz już, jak wykorzystać w kuchni rabarbar. Ciasto z tym dodatkiem jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Nie wymaga też wyjątkowych zdolności kulinarnych, dlatego sprawdzi się świetnie nawet dla osób początkujących. Wszystko, co niezbędne do wykonania wypieku, znajdziesz w ofercie Auchan. Smacznego!

Zobacz również: Brownie z fasoli – przepis na pyszne i zdrowe ciasto