Masło orzechowe – do czego je wykorzystać i jakie ma właściwości?
Masło orzechowe – właściwości, sposób produkcji i orzechowe ciekawostki
Masło orzechowe to produkt niezwykle uniwersalny, znajdujący wiele zastosowań w kuchni. Sprawdź, kto odkrył jego fenomen i jakie ma zalety!
Krótka historia masła orzechowego
Masło orzechowe jest przysmakiem popularnym przede wszystkim w Holandii i Stanach Zjednoczonych. Co to tego, kto jako pierwszy wpadł na pomysł stworzenia masła z orzechów, nie ma jednoznacznej odpowiedzi, jednak jego pierwszym promotorem był niewątpliwie dr John Harvey Kellogg. Spopularyzował on sposób robienia pasty z orzechów.
Do czego masło orzechowe było używane pierwotnie? Orzechowy krem pod koniec XIX w. traktowano jako produkt leczniczy, do stosowania na różnorodne schorzenia.
Jednym z pierwszych masowych producentów masła orzechowego była firma Heinz. Swoje orzechowe produkty wprowadziła na rynek już w roku 1909. Największymi miłośnikami kremu orzechowego zostali Amerykanie. Ich miłość do tego smakołyku była tak wielka, że masło orzechowe zostało uwzględnione wśród produktów żywnościowych dla astronautów NASA odbywających loty w kosmos.
Masło orzechowe – co to za produkt?
Masło orzechowe produkuje się głównie z orzeszków ziemnych. Jednak nazwa ta może być nieco myląca, ponieważ orzeszki ziemne, zwane też arachidowymi lub fistaszkami… wcale nie są orzechami! Zaliczane są one bowiem do roślin strączkowych z rodziny bobowatych.
Fistaszki rosną w ziemi, a gdy dojrzeją, wykopuje się je i poddaje procesowi suszenia. Aby dotrzeć do naszego kraju, orzeszki ziemne muszą przebyć długą drogę. Ich największe plantacje znajdują się bowiem w Chinach, Stanach Zjednoczonych i Ameryce Południowej. Do europejskich producentów orzeszków ziemnych zalicza się m.in. Włochy.
Aby orzacha podziemna obrodziła, konieczne jest zapewnienie roślinie odpowiednich warunków, to znaczy dużej ilości słońca i wysokich temperatur. Jednak przy odrobinie szczęścia i sprzyjających warunków fistaszki można wyhodować nawet w Polsce.
Jak powstaje masło orzechowe i jak wybrać najlepsze?
Proces powstawania masła orzechowego nie jest skomplikowany. Polega na dokładnym oczyszczeniu obranych orzechów i poddaniu ich procesowi prażenia w wysokiej temperaturze. Następnie orzechy są mielone, aż do uzyskania konsystencji gładkiej pasty. Niektóre masła orzechowe mają różnorodne dodatki, takie jak kawałki orzechów, sól, miód, kakao.
Masło orzechowe można także uzyskać domowymi metodami. Wystarczy zmielić fistaszki za pomocą mocnego, wydajnego blendera. Dzięki ogromnej popularności, jaką zdobyło masło orzechowe, zaczęto produkować je z wielu innych rodzajów orzechów i teraz można kupić również masło z orzechów włoskich, laskowych, nerkowców, migdałów, orzechów makadamia czy pekan.
Podczas zakupu masła orzechowego koniecznie zwróć uwagę na skład. Najlepszej jakości pasty będą zawierać od 90% do 100% orzechów. Wyznacznikiem dobrego składu jest też olej wytrącający się na wierzchu słoika. Dobre masło orzechowe to takie, które nie zawiera dodatku oleju palmowego, konserwantów, stabilizatorów, syropu glukozowego, cukru i soli.
Masło orzechowe – właściwości zdrowotne i składniki odżywcze
Masło orzechowe, oprócz walorów smakowych, jest bardzo zdrowe! Sprawdź, jakich składników odżywczych dostarczysz swojemu organizmowi, wprowadzając je do swojej diety.
Masło orzechowe – wartości odżywcze
Masła orzechowe należą do produktów o wysokiej kaloryczności. W 100 g orzechowej pasty znajduje się około 500–600 kcal, dlatego też powinna być spożywana w małych ilościach. Masło orzechowe jest przede wszystkim źródłem tłuszczów, jednak zawiera też cenne białko roślinne i błonnik pokarmowy. Znajdziesz w nim także całe mnóstwo witamin i składników mineralnych, takich jak potas, magnez, kwas foliowy, witaminy z grupy B i witamina E.
Na co może wpływać spożywanie masła orzechowego?
Masło orzechowe jest produktem polecanym dla osób z nadciśnieniem. Zawartość L-argininy może pomagać obniżyć ciśnienie krwi, a także zmniejszyć ryzyko wystąpienia miażdżycy. Duża zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych może prowadzić do obniżenia tzw. złego cholesterolu i podniesienia dobrego. Orzechy są odżywczą bombą dla ludzkiego mózgu ze względu na zawartość witamin z grupy B. Masło orzechowe wykazuje też właściwości przeciwstarzeniowe i antynowotworowe. Produkt powinien znaleźć się również w diecie przyszłych mam ze względu na zawartość kwasu foliowego.
Masło orzechowe – do czego użyć w kuchni?
Masło orzechowe ma wiele zalet, dlatego też warto wprowadzić je do swojej kuchni. Do czego masło orzechowe może być używane? Poznaj propozycje Auchan!
Śniadania
Masło orzechowe to idealny produkt na początek dnia. Doda energii i zapewni sytość na długi czas. Do czego wykorzystać masło orzechowe? Najbardziej popularnym posiłkiem porannym jest oczywiście owsianka. Z dodatkiem masła orzechowego, banana, rodzynek, jagód goji czy nasion chia będzie posiłkiem pełnym smaku i wartości odżywczych.
Jednym z najpopularniejszych amerykańskich przysmaków jest również kanapka PB&J (peanut butter & jelly). To nic innego jak chleb posmarowany masłem orzechowym i dżemem.
Drugie śniadania
Kiedy w okolicach południa złapie Cię mały głód, nic nie zaspokoi go lepiej niż koktajl z masłem orzechowym. Aby go zrobić, zblenduj mleko (krowie lub roślinne), banana, masło orzechowe i kakao. Na drugie śniadanie, nawet w biegu czy podczas przerwy w pracy, świetnie nadają się również placuszki orzechowe, które składają się jedynie z 4 składników – jajka, banana, mąki i masła orzechowego.
Dania główne
Masło orzechowe świetnie smakuje nie tylko w wersji na słodko, ale też na słono. Jeśli zastanawiasz się, do czego wykorzystać masło orzechowe w daniach obiadowych, to postaw na kurczaka! Kurczak w orzechowym sosie podany z ryżem to pomysł na szybki i smaczny obiad. Wystarczą pierś z kurczaka, cebula, papryka, masło orzechowe, mleko kokosowe i przyprawy, by wyczarować zaskakujące danie.
Masło orzechowe rewelacyjnie komponuje się też z zupami krem. Dodane do zupy dyniowej nada jej delikatnego orzechowego posmaku i sprawi, że zyska całkiem nową odsłonę, a w marchewkowej podkreśli słodycz i doda nieco orientalnego aromatu.
Desery
Deser musi być smaczny! Możesz zrobić pyszne i sycące kulki mocy, czyli przekąskę ze zmielonych daktyli, masła orzechowego, kakao, wiórków kokosowych i innych składników, które dodasz według własnego uznania – pestek dyni, sezamu, cynamonu itp.
Innym przepisem, który zasmakuje każdemu łasuchowi, jest chlebek bananowy z masłem orzechowym. To pyszne i zdrowe ciasto bez dodatku cukru zrobisz w kilka minut! Z masłem orzechowym możesz też upiec pyszne ciasteczka, zrobić kremowy deser z orzechowym mascarpone i bitą śmietaną czy nawet orzechowy tort.
Przeczytaj również: Pomysł na zdrowy deser? Zrób chlebek bananowy!
Kolacje
Masło orzechowe może wydawać się nie najlepszym pomysłem na dodatek do kolacji ze względu na dużą kaloryczność, ale tłuszcze roślinne są lekkostrawne, więc może zagościć na Twoim stole nawet wieczorem. Dodaj go do ulubionej sałatki w formie dressingu, łącząc je z jogurtem naturalnym, miodem, sokiem z cytryny i przyprawami. Możesz też zjeść kolację na słodko w formie tostów z masłem orzechowym i truskawkami.
Masło orzechowe – do czego użyć? Już wiesz!
Jeśli masz w swojej szafce masło orzechowe, możesz z jego użyciem wyczarować mnóstwo przepysznych dań – od śniadania, przez deser, po kolację! Masło orzechowe nie tylko doda Twoim daniom wspaniałego smaku, ale też wzbogaci je w cenne składniki odżywcze. Mimo że masło orzechowe to produkt o wysokiej kaloryczności, jest ono często stosowane przez sportowców, wegetarian i wegan jako zdrowe źródło roślinnego białka.
Dowiedz się więcej: Roślinne źródło białka – co to jest i dlaczego jest nam potrzebne?
Pamiętaj jednak, że orzechy są produktem potencjalnie alergizującym. Dlatego też, jeśli próbujesz go po raz pierwszy lub zamierzasz podać orzechowe danie swoim pociechom, zaserwuj je jako pierwszy posiłek dnia w niewielkiej ilości i obserwuj pod kątem reakcji alergicznych. Jednak jeśli nie masz alergii na orzechy, nic nie stoi na przeszkodzie, by wypróbować ten smakołyk i wprowadzić go do swojego stałego menu!
Jeżeli szukasz najlepszego masła orzechowego w dobrej cenie, sprawdź w Auchan! Wśród produktów marki własnej Auchan znajdziesz 100% masło orzechowe, a także wiele innych jakościowych produktów. Kupuj online w sklepie internetowym Auchan i ciesz się szybką dostawą pod same drzwi!