Masz babo placek! Dlaczego zdarza się upiec zakalec i jak uratować wypiek?
Jednym z najczęstszych kulinarnych problemów, który powoduje niewyrośnięcie ciasta, jest zakalec – wilgotny, surowy i zbity środek ciasta. Przyczyny jego powstawania są różnorodne – może powstać poprzez technikę mieszania składników, ich proporcji czy niewłaściwą temperaturę piekarnika. Sprawdź najczęstsze błędy oraz dowiedz się, jak „naprawić danie”, które nie wyszło idealnie. Możesz je użyć także do innych wypieków, dlatego nie spisuj ciasta od razu na starty!
Zakalec – co to właściwie jest?
Nawet jeśli jesteś niedoświadczony w kuchni, z pewnością słyszałeś nie raz słowo zakalec. Co to oznacza? W cukiernictwie to nic innego jak niewyrośnięte, niedopieczone, a nawet surowe ciasto na całej powierzchni wypieku lub tylko w niektórych jego miejscach. Konsystencją i wyglądem przypomina glinę. Zazwyczaj zauważysz, że zakalec jest bardziej wilgotny i ciągnący, a także wyróżnia się ciemniejszą barwą w porównaniu do upieczonej części ciasta.
W jakich wypiekach najczęściej wychodzi zakalec? Przede wszystkim w ucieranych ciastach z owocami lub podczas przygotowywania zwykłego biszkoptu. Niektórzy twierdzą, że nie należy jeść niedopieczonego ciasta, natomiast inni się wręcz nim zajadają.
Dlaczego wychodzi zakalec?Jednoznaczne przyczyny nie są do końca znane, najczęściej jednak chodzi o błąd popełniony już na etapie przygotowywania ciasta.
Dlaczego wychodzi zakalec?
Czemu wychodzi zakalec? Jednym z najczęstszych błędów jest zbyt długie i intensywne mieszanie składników, co prowadzi do nadmiernego napowietrzenia masy wypieku. Efekt jest taki, że ciasto pięknie rośnie w piekarniku, ale po wyjęciu opada i staje się zbite i twarde. Kolejną przyczyną jest zbyt krótki czas pieczenia. Nawet jeśli przepis wskazuje na określony czas, zawsze warto sprawdzić ciasto metodą suchego patyczka – jeśli jest oblepiony ciastem, należy wydłużyć czas pieczenia o kilka minut.
Innym powodem powstawania zakalca jest otwieranie drzwiczek piekarnika w trakcie pieczenia. Nagłe zmiany temperatury mogą zaburzyć proces pieczenia i spowodować, że ciasto się nie upiecze równomiernie. Temperatura pieczenia także ma znaczenie – jeśli piekarnik jest zbyt gorący, ciasto może się spalić z zewnątrz, a w środku pozostać surowe. Z kolei zbyt niska temperatura uniemożliwia wyrośnięcie. Ważnym aspektem jest również sposób mieszania – mieszanie w różne strony może prowadzić do rozerwania włókien glutenu w mące, co również sprzyja powstawaniu zakalca.
Dodatkowo nadmiar obciążających składników, takich jak ciężkie owoce czy tłuszcz, wpływa negatywnie na całą strukturę ciasta. Owoce powinny być dobrze odsączone z wody, a tłuszcz i cukier dodawane we właściwych proporcjach.
Wreszcie, stosowanie zamienników składników, takich jak margaryna zamiast masła, często zmienia strukturę ciasta i prowadzić do zakalca. Warto trzymać się oryginalnych składników i proporcji podanych w oryginalnym przepisie, aby uniknąć tych problemów. Wraz z Auchan dowiedz się, co zrobić z zakalcem i jak uratować wypiek.
Zakalec – jak uratować danie?
Co zrobić, aby cały trud z pieczenia nie poszedł na marne? Pierwszą opcją jest podsuszenie surowego ciasta i zmiksowanie na jednolitą masę w blenderze. Powstałe okruchy świetnie sprawdzą się jako spód na tartę owocową, klasyczny sernik czy delikatne ciasto z mascarpone. Z posiekanego zakalca możesz także przygotować inne wypieki w tym m.in. pożywne i sycące bajaderki, ciasto drożdżowe czy keks z bakaliami.
Kiedy niestety zdarzy Ci się zakalec, jak uratować to jedno z pierwszych pytań, jakie przyjdzie Ci do głowy. Zdarza się, że ciasto upiekło się tylko na spodniej stronie. W takim przypadku najlepiej oddzielić mokrą i zbitą część ciasta, a całą resztę wykorzystać jako warstwę lub spód placka. Jeśli natomiast ciasto wyrosło, a niedopieczone miejsca utworzyły się w przypadkowych częściach wypieku, możesz je wykroić łyżeczką, a w wolne miejsca włożyć ulubioną konfiturę wraz z bitą śmietaną lub masą budyniową.
Dla wielbicieli czekoladowych specjałów w Auchan polecamy szczególnie pyszne kostki kokosowo-kakaowe. Z upieczonej części ciasta wykrój sześciany lub prostopadłościany o równej wielkości, a w garnku przygotuj polewę czekoladową. Kostki zanurzaj bezpośrednio w ostudzonej polewie i od razu obtocz w wiórkach kokosowych. W zależności od upodobań całość możesz oprószyć kakao.
Jak unikać zakalca w przyszłości?
Poznaj najważniejsze i najskuteczniejsze wskazówki od Auchan, dzięki którym unikniesz powstania zakalca w kolejnych wypiekach. Zwróć uwagę przede wszystkim na temperaturę składników, ich przygotowanie, wymieszanie, zgodność z przepisem i temperaturę piekarnika.
Mokre składniki, takie jak jajka, mleko, jogurt czy śmietana powinny być wyjęte z lodówki minimum 2 godziny wcześniej, tak, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Dzięki temu cała masa ciasta będzie się piekła równomiernie. Kolejną kwestią jest zadbanie o sypkie składniki, w tym mąkę, kakao, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Przesiej je przez drobne sitko, dzięki czemu pozbędziesz się różnorodnych zanieczyszczeń i wtłoczysz w produkty powietrze. Taki proces zapobiega powstawaniu grudek przy mieszaniu masy oraz gwarantuje większą puszystość po upieczeniu.
Jeśli chodzi o łączenie składników, zwróć uwagę na dwie podstawowe zasady. Mokre i suche składniki mieszaj tylko do połączenia oraz w jednym kierunku. Zbyt długie lub gwałtowne mieszanie obciąża masę powietrzem, przez co istnieje ryzyko, że ciasto szybko wyrośnie, a następnie opadnie. To częsta przyczyna powstawania zakalca. Do mieszania najlepiej użyć silikonowej szpatułki lub rózgi kuchennej. Gluten zawarty w mące pod postacią cienkich włókien może się rozerwać pod wpływem zbyt energicznego łączenia składników, przez co już surowa masa zmienia swoją strukturę.
Szczególnej uwagi wymaga przygotowanie ciasta z owocami. Pamiętaj, aby po umyciu dokładnie je osuszyć przed dodaniem do całej masy. Zbyt dużo owoców obciąży ciasto i może opaść na dno, co utrudnia pieczenie spodu wypieku. Przed ich dodaniem obtocz owoce w niewielkiej ilości mąki lub bułki tartej, która wchłonie nadmiar soku.
Kolejną kwestią jest piekarnik. W zależności od tego, czy posiadasz starszy model, czy nowszy sprzęt, temperatura pieczenia może się nieco różnić. Pamiętaj, aby ciasto wkładać zawsze do rozgrzanego piekarnika i sprawdzać stopień wypieczenia dopiero po upłynięciu wyznaczonego czasu. Nie uchylaj niepotrzebnie piekarnika, ponieważ gwałtowne zmiany temperatur mogą spowodować, że Twoje ciasto nie wyrośnie. Ostatnim czynnikiem jest kolejność dodawania składników zgodnie z przepisem. Dlatego, zanim zabierzesz się do przyrządzania ciasta, dokładnie przeczytaj recepturę od początku do końca.
Zakalec – sposoby wykorzystania
Zakalec, choć może być rozczarowaniem, wcale nie musi kończyć swojej kariery na dnie kosza na śmieci. Zakalec – czy można jeść niedopieczone ciasto? Niektórzy twierdzą, że zakalec może szkodzić zdrowiu. Nie jest on jednak szkodliwy, a ciężkostrawny. Dlatego nie powinny go spożywać dzieci, kobiety w ciąży, osoby starsze czy z różnymi problemami trawiennymi. Zamiast martwić się o skutki uboczne spożycia surowego ciasta, przekształć go w pyszne desery.
Jednym z najprostszych i najsmaczniejszych sposobów na wykorzystanie zakalca jest przekształcenie go w pudding. Wystarczy rozdrobnić ciasto, dodać do niego mleko, cukier, jajka i ulubione przyprawy (np. cynamon, wanilię). Całość wzbogać owocami lub rodzynkami. Masę dokładnie wymieszaj i przełóż do żaroodpornego naczynia, a następnie piec w piekarniku, aż pudding stanie się złocisty i dobrze zapieczony.
Zakalec świetnie nadaje się do przygotowania domowych trufli. Wystarczy rozdrobnić ciasto i wymieszać je z serkiem mascarpone lub kremem czekoladowym. Z powstałej masy uformuj małe kulki, które następnie obtocz w kakao, wiórkach kokosowych, posiekanych orzechach lub kolorowych posypkach.
Kolejnym pomysłem jest tiramisu. Rozdrobniony zakalec może posłużyć jako zamiennik biszkoptów w tradycyjnym przepisie. Warstwami ułóż kawałki ciasta nasączone mocną kawą i likierem amaretto, przekładając je kremem z mascarpone, jajek i cukru. Całość posyp kakao i schłódź w lodówce, aby smaki się „przegryzły”.
Rozdrobniony zakalec może stać się smaczną kruszonką do rozmaitych deserów. Wystarczy połączyć go z masłem, cukrem i odrobiną mąki, a następnie posypać nim owoce ułożone w naczyniu żaroodpornym. Całość zapiecz, aż kruszonka stanie się złocista i chrupiąca. Taki deser idealnie komponuje się z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną.
Dzięki tym pomysłom od Auchan zakalec nie musi być kulinarną porażką, lecz inspiracją do stworzenia nowych, pysznych deserów.
Zakalec? Nigdy więcej!
Jeśli chodzi o zakalec, przyczyna powstawania leży w dużej mierze we wcześniejszym przygotowaniu składników. Unikaj przede wszystkim zbyt długiego i intensywnego mieszania produktów, zbyt krótkiego czasu pieczenia, otwierania drzwiczek piekarnika w trakcie, zbyt niskiej lub wysokiej temperatury piekarnika, mieszania ciasta w różnych kierunkach oraz zbyt dużej ilości obciążających składników.
Nie martw się, gdy wyjdzie Ci zakalec, dlaczego? Bo zdarza się on nawet doświadczonym miłośnikom pieczenia! Pamiętaj, że możesz przygotować z niego jeszcze inne pyszności, a składniki potrzebne do ich przygotowania znajdziesz i zamówisz z dostawą do domu w sklepie internetowym Auchan.
Uniknięcie zakalca to przede wszystkim kwestia staranności w przygotowaniu i pieczeniu, a także przestrzeganie sprawdzonych zasad. Dzięki temu możesz cieszyć się idealnie wypieczonymi, puszystymi i smakowitymi ciastami, bez obaw o niepowodzenia.