Gluten to mieszanina białek roślinnych występująca w zbożach, co oznacza, że produktami glutenowymi są między innymi pieczywo, makron, czy niektóre rodzaje mięsa. Producenci dodają go czasem do wyrobów garmażeryjnych jako wypełniacz i nośnik smaku. Podobną rolę odgrywa w słodyczach, gotowych sosach czy daniach.
Dieta bezglutenowa wskazana jest u osób, u których zostanie zdiagnozowana alergia na ten składnik lub celiakia. Dla kogo nie będzie ona jednak dobrym wyborem? Przede wszystkim dla osób zdrowych, które samodzielnie chcą zmienić dietę bez dobrania odpowiednich zamienników.
Menu bez glutenu warto opracować pod okiem dietetyka. Najważniejszą zasadą jest wykluczenie produktów, które zawierają gluten w swoim składzie. Oprócz wiedzy na temat bezglutenowych artykułów spożywczych przyda Ci się również znajomość oznaczeń stosowanych przez producentów, co znacznie ułatwi czytanie składów produktów. Uniwersalnymi symbolami jest przekreślony kłos oraz napis „gluten free”.
Składniki, które świetnie sprawdzą się w kuchni bez glutenu, znajdziesz w ofercie sklepu Auchan. Są one dostępne między innymi w ofercie produktów z logiem Czerwonego Ptaka.