Menu bez glutenu – co jeść na diecie przy celiakii?
Celiakia, która znana jest również jako choroba trzewna, to trwająca przez całe życie nietolerancja glutenu. Obecnie jednak ułożenie zbilansowanego i apetycznego menu bez glutenu nie powinno sprawiać większych problemów. Przestrzeganie takiej diety jest koniecznością, ale przy zastosowaniu odpowiednich produktów, tworzenie smacznych posiłków będzie proste i przyjemne. Sprawdź, jakie są najważniejsze zasady, które pomogą Ci jeść smacznie i bezpiecznie!
Pojęcie diety bezglutenowej jest coraz częściej obecne w mediach. Zazwyczaj przywołuje się je w kontekście chęci utraty zbędnych kilogramów. Niejednokrotnie jednak rezygnacja z produktów zawierających gluten może być wskazana w trosce o swoje zdrowie. Najczęstszym zaleceniem do zmiany stylu odżywiania na bezglutenowy jest celiakia. Wówczas dieta wymaga pewnych modyfikacji.
Wykluczenie glutenu z codziennego menu początkowo może wydawać się trudne, ponieważ składnik ten jest obecny w niektórych produktach spożywczych. Jednak pamiętanie o pewnych zasadach, ułatwiających śledzenie zawartości koszyka sklepowego pozwala na właściwe dostosowanie posiłków do potrzeb organizmu. Przygotowane przez nas poniżej wskazówki pomogą Ci we wprowadzeniu nowej diety. Zapoznaj się z polecanymi produktami i skorzystaj z naszej propozycji jadłospisu.
Przeczytaj też: Piramida żywienia – na czym polega i jak z niej korzystać?
Celiakia – dieta. Co jeść i jakie produkty wybierać by były bez glutenu?
Gluten to mieszanina białek roślinnych występująca w zbożach, co oznacza, że produktami glutenowymi są między innymi pieczywo, makron, czy niektóre rodzaje mięsa. Producenci dodają go czasem do wyrobów garmażeryjnych jako wypełniacz i nośnik smaku. Podobną rolę odgrywa w słodyczach, gotowych sosach czy daniach.
Dieta bezglutenowa wskazana jest u osób, u których zostanie zdiagnozowana alergia na ten składnik lub celiakia. Dla kogo nie będzie ona jednak dobrym wyborem? Przede wszystkim dla osób zdrowych, które samodzielnie chcą zmienić dietę bez dobrania odpowiednich zamienników.
Menu bez glutenu warto opracować pod okiem dietetyka. Najważniejszą zasadą jest wykluczenie produktów, które zawierają gluten w swoim składzie. Oprócz wiedzy na temat bezglutenowych artykułów spożywczych przyda Ci się również znajomość oznaczeń stosowanych przez producentów, co znacznie ułatwi czytanie składów produktów. Uniwersalnymi symbolami jest przekreślony kłos oraz napis „gluten free”.
Składniki, które świetnie sprawdzą się w kuchni bez glutenu, znajdziesz w ofercie sklepu Auchan. Są one dostępne między innymi w ofercie produktów z logiem Czerwonego Ptaka.
Gluten – gdzie jest? Zdrowe i zalecane produkty
Początkowo wybór odpowiednich produktów może sprawiać trudności. Warto zatem sporządzić własną listę wskazanych artykułów i mieć ją przy sobie podczas zakupów. Obecnie dzięki różnorodnej ofercie sklepów dostępnych jest wiele produktów, które odpowiadają na potrzeby wszystkich klientów. W których składnikach występuje gluten?
Osobom na diecie bez glutenu nie zaleca się spożywania:
- pieczywa,
- płatków owsianych,
- makaronu,
- kaszy: manny, jęczmiennej, kuskus, orkiszowej i bulgur,
- owsianek instant,
- wypieków z mąki pszennej,
- panierki z bułki tartej.
Warto jednak pamiętać o tym, że zamienniki i produkty, które nie zawierają glutenu, również są bogate w składniki odżywcze niezbędne do skomponowania zbilansowanej i zdrowej diety. Dzięki temu mogą być stosowane do stworzenia pełnowartościowego jadłospisu.
Glutenu na pewno nie zawierają:
- różnego rodzaju nasiona (wyłączając nasiona pszenicy) oraz pestki czy orzechy np. orzechy nerkowca marki Czerwony Ptak,
- owoce i warzywa – zarówno świeże, jak i suszone czy mrożone,
- zioła,
- rośliny strączkowe – m.in. soczewica czerwona Auchan,
- oliwa,
- nabiał – w tym jogurt pozbawiony także laktozy,
- nieprzetworzone mięso,
- jaja,
- owoce morza.
Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, czy w danym produkcie nie zastosowano glutenu, zapoznaj się z jego składem. Wskazówką mogą być wspomniane już wyżej oznaczenia. Nie są one jednak stosowane w przypadku wszystkich produktów, ale głównie można je znaleźć na opakowaniach bezglutenowych zamienników wyrobów zbożowych. Często na opakowaniach można także znaleźć informację, że dany artykuł zawiera śladowe ilości glutenu.
W ofercie sklepu Auchan znajdziesz wiele różnorodnych propozycji produktów bezglutenowych. Dodatkowo artykuły marek własnych Auchan np. marki Pewni Dobrego wyróżniają się dobrym składem oraz wyjątkowym smakiem.
Poniedziałek
Tydzień warto rozpocząć od solidnej dawki energii. Z tego powodu na śniadanie proponujemy kanapkę z chleba przyjaznego dla osób nietolerujących glutenu z szynką gotowaną. Do pracy zabierz natomiast smoothie owocowe, które zapewni Ci niezbędne witaminy. W koktajlu świetnie będzie smakować na przykład zblendowane jabłko ze szpinakiem, cytryną i miętą. W porze obiadowej sięgnij po naturalnie bezglutenowe pyzy ziemniaczane (mogą być też z mięsem) i surówkę z marchewki.
Po ciężkim dniu możesz mieć ochotę na słodką przekąskę. W tej roli doskonale sprawdzi się chałwa sezamowa z żurawiną. Z kolei na kolację warto wybrać jajka na miękko oraz kromkę pieczywa bezglutenowego.
Wtorek
Smacznym wyborem na wtorkowe śniadanie jest owsianka. Jeśli wykorzystasz w niej płatki bezglutenowe, będzie dla Ciebie bezpieczna. Uzupełnij ją truskawkami i malinami. Możesz zabrać ją również jako drugie śniadanie do pracy.
Poszukując inspiracji na smaczny obiad bez glutenu, wykorzystaj poniższy przepis na pizzę kalafiorową.
Po obiedzie sięgnij po zdrowy deser na przykład bezglutenowe ciastka owsiane. Pożywną kolację przygotujesz natomiast z makreli w sosie pomidorowym i pieczywa bezglutenowego.
Kalafior podziel na różyczki, włóż do dużego garnka i zalej wodą. Po dodaniu szczypty soli gotuj go do momentu, aż będzie miękki i odcedź.
Gdy kalafior ostygnie, przy pomocy blendera stwórz z kalafiora, jajka i startego parmezanu masę, z której przygotujesz ciasto.
Przełóż je na blachę, nadaj mu okrągły kształt i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.
Pizzę możesz podać z innymi warzywami. Dodatkowo możesz udekorować ją przy pomocy pomidorków koktajlowych. Po obiedzie sięgnij po zdrowy deser na przykład bezglutenowe ciastka owsiane.
Środa
Środę rozpocznij od bezglutenowego musli z nasionami chia i gęstym jogurtem naturalnym marki Pewni Dobrego. Mleko, z którego został wyprodukowany, pochodzi z małych, lokalnych gospodarstw.
W ciągu dnia energii doda Ci natomiast lekka sałatka owocowa. Jako obiad na półmetku tygodnia pracy proponujemy żurek przygotowany na bazie bezglutenowego koncentratu. Wystarczy zalać go 0,6 litra wrzącej wody lub bulionu i zagotować. Dopraw go zgodnie z indywidualnymi upodobaniami.
Po powrocie do domu, szczególnie w cieplejsze dni, orzeźwiającym podwieczorkiem będzie lekki sorbet. Z kolei, jako kolacja bez glutenu dobrze sprawdzi się hummus z pokrojonymi w słupki marchewkami, ogórkami lub selerem.
Czwartek
W ofercie sklepu Auchan możesz znaleźć propozycje płatków śniadaniowych w wersji bezglutenowej. Warto połączyć je z mlekiem marki Pewni Dobrego od krów z wypasu pastwiskowego i przygotować szybkie, czwartkowe śniadanie. Tego dnia jako drugie śniadanie doskonale sprawdzi się bułka bezglutenowa z twarożkiem i rzodkiewką.
Na obiad przygotuj szybkie spaghetti z wykorzystaniem bezglutenowych zamienników. Dzień zakończ sałatką z tofu, tuńczykiem, warzywami i grzankami bez glutenu.
Piątek
Ostatni dzień roboczy rozpocznij na słodko od bezglutenowych tostów z dżemem. Na drugie śniadanie polecamy domowy koktajl z ulubionych owoców. W porze obiadowej naładujesz baterię dzięki plackom ziemniaczanym ze śmietaną.
Gdy wypełnisz już swoje obowiązki, możesz osłodzić sobie dzień śmietankowym budyniem bezglutenowym. Aby wypocząć w wolny wieczór, na kolację wybierz filet z łososia jurajskiego marki Pewni Dobrego oraz sałatkę warzywną.
Sobota
W spokojny, sobotni poranek rozbudzi Cię kanapka z bezglutenowej ciabatty z prosciutto. Podczas realizowania swoich pasji lub leniuchowania, zadbaj o dawkę witamin i sięgnij po shake truskawkowy. W przerwie pomiędzy ulubionymi rozrywkami i domowymi obowiązkami na obiad zjedz indyjski gulasz z soczewicy.
W długie, jesienne i zimowe wieczory spędzone w towarzystwie najbliższych, nie rezygnuj z drobnych przyjemności. Przekąś bezglutenowe nachosy z guacamole. Kolację także warto zjeść w gronie rodzinnym, na przykład podczas wspólnego oglądania filmu. Dobrym wyborem będzie aromatyczny krem z pomidorów domowej roboty.
Niedziela
Wolny dzień rozpocznij od wspólnego śniadania. Możesz na nie podać bułki bezglutenowe i ulubione parówki (np. z indyka). Niedzielny rodzinny obiad to również świetna okazja na przetestowanie ciekawych przepisów. Zaskocz więc domowników roladą z boczku.
Pierwsze kroki wykonaj już w sobotę wieczorem – zajmie Ci to niecałe 10 minut. Na początku umyj i osusz boczek. Z przygotowanych wcześniej przypraw stwórz mieszankę, która stanie się marynatą. Natrzyj nią mięso. Zwijaj boczek ciasno w roladę i związuj go sznurkiem co około 2 cm. Włóż mięso do naczynia żaroodpornego i przechowaj na noc.
Rano wyjmij boczek z lodówki na około godzinę przed rozpoczęciem gotowania. Nagrzej piekarnik do 200°C z termoobiegiem i piecz w nim mięso w naczyniu z pokrywką przez 100 minut, co jakiś czas nacierając je wyciekającym tłuszczem. Następnie zdejmij pokrywkę i dopiekaj przez 20 minut w 250°C.
Podaj roladę z ziemniaczkami i buraczkami zasmażanymi bez glutenu. Rolada z boczku smakuje doskonale również na zimno. Dlatego sprawdzi się także na kolację, podana z pieczywem bezglutenowym.
Rolada z boczku
Opublikowano 16.02.2023Boczek rolowany, to ciekawy pomysł na wyjątkowy obiad. Można go nadziewać ulubionymi dodatkami lub natrzeć aromatycznymi przyprawami. My polecamy przepis w którym wykorzystasz popularne przyprawy jak papryka, czosnek, majeranek oraz sól i pieprz. Jeżeli zostanie trochę to równie dobrze będzie smakować na zimno następnego dnia.
Pierwsze kroki wykonaj już w sobotę wieczorem – zajmie Ci to niecałe 10 minut. Na początku umyj i osusz boczek. Z przygotowanych wcześniej przypraw stwórz mieszankę, która stanie się marynatą. Natrzyj nią mięso. Zwijaj boczek ciasno w roladę i związuj go sznurkiem co około 2 cm. Włóż mięso do naczynia żaroodpornego i przechowaj na noc.
Rano wyjmij boczek z lodówki na około godzinę przed rozpoczęciem gotowania. Nagrzej piekarnik do 200°C z termoobiegiem i piecz w nim mięso w naczyniu z pokrywką przez 100 minut, co jakiś czas nacierając je wyciekającym tłuszczem. Następnie zdejmij pokrywkę i dopiekaj przez 20 minut w 250°C.
Podaj roladę z ziemniaczkami i buraczkami zasmażanymi bez glutenu. Rolada z boczku smakuje doskonale również na zimno. Dlatego sprawdzi się także na kolację, podana z pieczywem bezglutenowym.
Jedz bez glutenu i dbaj o zdrowie!
Menu bez glutenu nie musi być nudne. Dzięki przygotowanym przez nas produktom i inspiracjom kulinarnym będziesz cieszyć się każdym posiłkiem. Niezbędne artykuły spożywcze bez dodatku glutenu znajdziesz w ofercie sklepu Auchan!
Sprawdź również: Kasza gryczana – właściwości, o których nie miałeś pojęcia!