Aplikacja

Mochi – co to jest, skąd pochodzi i jak je jeść?

Opublikowano 12.02.2024 - 6 minut czytania

Jednym z najbardziej rozpoznawalnych i uwielbianych japońskich deserów jest mochi. Co to właściwie jest i dlaczego warto go spróbować? To ciasteczka o delikatnej strukturze, które fakturą i wyglądem przypominają niewielkie, okrągłe kluseczki! Sprawdź, czym dokładnie jest ten deser, skąd pochodzi oraz dowiedz się, jak jeść mochi.

Mochi – co to jest?

Jeżeli planujesz wizytę w Kraju Kwitnącej Wiśni, obowiązkowo powinieneś skosztować mochi. Co to jest? To tradycyjny japoński deser, przyrządzony z kleistego ryżu. Ma postać niewielkich ciasteczek o średnicy około 2 centymetrów, w kształcie okrągłych kluseczek. Mają one elastyczną i miękką konsystencję. Po ściśnięciu szybko wracają do pierwotnej postaci. Najczęściej spotkasz je w formie gładkiej, obtoczone mąką, ale można natknąć się także na bogato zdobione kuleczki. W ich składzie znajdziesz przede wszystkim ryż, fasolę adzuki, a często także cukier, skrobię kukurydzianą, musy owocowe, proszek kinako (japońska przyprawa sojowa), zieloną herbatę, kakao i przyprawy. W smaku są delikatne, a ich struktura jest ciągnąca. Znajdujące się wewnątrz nadzienie zwykle rozpływa się w ustach.

Jakie znaczenie miało mochi w kulturze japońskiej?

Nie wiadomo, kiedy właściwie wynaleziono mochi, ale szacuje się, że ich przyrządzanie rozpoczęto około 2 tysiące lat temu. Przygotowywano je w Japonii na wszystkie specjalne okazje i festiwale, które odbywały się tam regularnie. Ciasteczka były bardzo ważnym elementem pielęgnacji relacji w lokalnych społecznościach, ponieważ uczestnicy wydarzeń dzielili się nimi między sobą i spożywali je wspólnie. Co ciekawe, mochi przyrządzano niezależnie od wiary – zarówno w shintō (religia oparta na japońskiej mitologii), jak i w równie popularnym buddyzmie. Dzisiaj deser spożywany jest nie tylko w Japonii, ale na całym świecie – zarówno w wersji na słodko, jak i na słono.

Przeczytaj także: Jakie są rodzaje sushi? Sprawdź, czym się charakteryzują!

Proces przygotowania mochi

Aby odpowiedzieć sobie na pytanie, co to mochi, warto przyjrzeć się najpierw, jak wygląda proces jego przygotowania. Deser powstaje w toku rytuału nazywanego mochitsuki. Rozpoczyna się on od całonocnego moczenia ryżu tak, aby zyskał kleistą konsystencję. Następnego dnia procedurę kontynuuje się, gotując go na parze przez około 40-45 minut. Później wyrabia się ciasto, uderzając w masę ryżową moździerzem o nazwie usu, wykonanym z drewna lub kamienia.

Do zrealizowania kolejnego etapu przygotowania mochi są potrzebne przynajmniej dwie osoby. Jedna z nich ubija ciasto drewnianym młotem o nazwie kine, natomiast druga przewraca ciasto z jednej strony na drugą przy pomocy zwilżonych dłoni. Kiedy masa jest gotowa, można ułożyć ją na stole obtoczyć w mące, podzielić na części i uformować z niej kształtne kuleczki. Wyrabianiu ciasta towarzyszą głośne i bardzo szybkie okrzyki, które są częścią tradycyjnego rytuału. Chociaż aktualnie mochi, po rozpowszechnieniu się w różnych częściach świata, jest wykonywane również maszynowo, w Japonii wciąż praktykuje się tradycyjne przyrządzanie deseru, zwłaszcza podczas festiwali.

Czy przygotowywanie mochi jest niebezpieczne?

Sztuka przygotowywania mochi jest niebezpieczna ze względu na bardzo energiczne i mocne uderzanie młotem w ciasto oraz przekładanie go rękami pomiędzy uderzeniami przez inną osobę. Chociaż w Japonii masę często wyrabia się z wykorzystaniem wszystkich tradycyjnych technik i narzędzi, w innych częściach świata spopularyzowany jest proces automatyczny. Wówczas to maszyna wyrabia ciasto, a zagrożenie praktycznie nie istnieje.

Ponieważ jest to deser, który tradycyjnie spożywa się świętując nowy rok, każdorazowo przed tym okresem wystosowuje się również komunikaty nawołujące do ostrożności podczas samego jedzenia ciasteczek! Żeby spożywać mochi w pełni bezpiecznie (ich kleista konsystencja może grozić zadławieniem), wystarczy jeść je małymi kęsami.

Przeczytaj także: Herbata w Japonii. Poznaj sekrety rytuałów z Kraju Kwitnącej Wiśni!

Mochi w Polsce – kiedy stało się popularne i gdzie można je kupić?

Kulki ryżowe japońskie stały się popularne także w Polsce, szczególnie w momencie, w którym przywędrowała do niej moda na muzykę K-pop czy azjatycką pielęgnację twarzy. Chociaż mochi jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych deserów japońskich, wciąż duża część polskiego społeczeństwa właściwie nie wie o jego istnieniu. Zainteresowani nim są najbardziej ludzie młodzi oraz pasjonaci japońskiej kultury.

Japoński deser w Auchan – jakie smaki możesz wybrać?

Japoński deser mochi może występować w najróżniejszych smakach, a żeby wiedzieć, czy za nimi przepadasz, czy też nie, warto przetestować ich przynajmniej kilka!

Duża ilość osób w pierwszym kontakcie z deserem jest nieco zmieszana, natomiast po zjedzeniu kilku sztuk stwierdza, że są wyśmienite. W Auchan znajdziesz między innymi ciasteczka ryżowe o smaku matcha. Łączą one kremową, prawie orzechową nutę matchy z subtelną słodyczą i kleistą konsystencją, tworząc oryginalne doznanie smakowe.

Ciekawą opcją będzie również mochi o smaku owocu, jakim jest durian. To owoc, który ma intensywny zapach, uznany za najbardziej nieprzyjemny na świecie. Jednak jego słodko-gorzki smak potrafi zaskoczyć, ponieważ przypomina wanilię oraz delikatne nuty malin. Jesteś go ciekawy i chcesz się przekonać, jak wyjątkowo smakuje? Sięgnij po mochi marki Awon dostępnej w sklepie Auchan.

A jeśli chcesz spróbować kilku wariantów deseru jednocześnie, w Auchan znajdziesz także ciasteczka ryżowe w 3 smakach. Dzięki temu możesz spróbować ich odsłony w wersji orzeszków ziemnych, sezamu oraz fasoli. Oprócz tego masz do wyboru jeszcze inne warianty, takie jak mochi z zieloną herbatą, o smaku czekoladowym, mango czy truskawkowym. Przetestuj wszystkie i wybierz swój ulubiony, azjatycki deser.

Jak jeść mochi? Praktyczne porady

Jeśli nie masz pomysłu na przekąskę do popołudniowej herbaty, świetnie sprawdzi się właśnie mochi. Jak jeść ten przysmak? Ciasteczka w wersji na słodko najlepiej spożywać w temperaturze pokojowej. Wówczas zachowają swoją ciągnącą się konsystencję, która jest uznawana za ich największą zaletę. Również smak i aromat nadzienia będzie wtedy najbardziej intensywny.

Jeśli mochi w wersji tradycyjnej już Ci się znudziło, możesz poszerzać swoje doświadczenia smakowe z nim związane, wstawiając deser na 30 minut przed podaniem do lodówki. To sprawi, że jego struktura stanie się odrobinę bardziej zbita. Ciasteczka będą mniej ciągnące, ale wciąż mogą smakować oryginalnie. Warto zatem spróbować ich również w takiej wersji.

Mochi na słono można jeść jako przystawkę lub dodatek do zup. Warto spożywać je także samo lub z dodatkiem sosu sojowego. Ciasteczka należy jeść przy pomocy pałeczek lub rękami. Podaje się je na małych talerzykach. Zwykle mieści się na nich od 2 do 4 sztuk.

Przeczytaj także: Kuchnia tajska z Auchan – poznaj jej smaki w swojej kuchni

Kiedy podawać mochi?

W Japonii mochi zwyczajowo spożywa się cały rok, ale szczególnie popularne jest w okolicach nowego roku. W Polsce nie jest to przekąska często wybierana na sylwestra, jednak właśnie dzięki temu możesz pozytywnie zaskoczyć swoich znajomych, podając ją właśnie na tę okazję. Kiedy jeszcze warto zaserwować te ryżowe kluseczki? Aktualnie coraz popularniejsze stają się np. mobilne bary sushi czy wydzielone stoliki na weselach, na których wystawione są amerykańskie czy też japońskie przysmaki.

Azjatycki deser na polskim stole

Mamy nadzieję, że wiesz już, co to jest mochi, jak jeść ten przysmak i dlaczego warto włączyć je do swojego jadłospisu. To bardzo oryginalna przekąska, która szybko zaspokoi Twój apetyt na słodycze. Eksplorując różnorodność smaków i form, od klasycznego mochi z fasoli po nowoczesne interpretacje z matchą czy durianem, odkryjesz uniwersalność tego deseru.

Mochi podawane gościom do herbaty lub na weselu również z pewnością zrobią furorę! Znajdziesz je w szerokim wyborze smaków w sklepach stacjonarnych i internetowym Auchan! Sprawdź ofertę, testuj różne smaki i odszukaj ten, który lubisz najbardziej!