Aplikacja
Moussaka Przepis

Moussaka – przepis na ikoniczne danie kuchni greckiej, które stworzysz sam!

Opublikowano 04.08.2023 - 5 minut czytania

Szukasz oryginalnego, smacznego i pożywnego pomysłu na obiad lub kolację? Twoich domowników, jak i zaproszonych gości z pewnością zaskoczy grecka moussaka. Przepis na to wyjątkowe danie nie jest wcale trudny – poznaj go już teraz i wybierz się w kulinarną przygodę z Auchan!

Grecka potrawa – moussaka. Co warto o niej wiedzieć?

Każdy kraj wyróżnia się swoją wyjątkową historią, kulturą, ale też tradycyjnymi potrawami. Tak jak we Włoszech króluje pizza, w Grecji sztandarowym daniem jest uwielbiana moussaka. Ten przysmak stanowi doskonały pomysł na sycące i smaczne danie główne. To świetna alternatywa dla codziennych obiadów, które zazwyczaj składają się z porcji mięsa oraz dodatku np. w postaci ziemniaków i surówki. Jednocześnie moussaka nie jest daniem trudnym i wymagającym dużych umiejętności – z tą potrawą może poradzić sobie nawet osoba początkująca w kuchennych zmaganiach.

Moussaka to obowiązkowa pozycja w menu niemal każdej większej, greckiej restauracji, jak i lokalnej, małej knajpki. Przysmak ten chętnie serwowany jest również w innych krajach bałkańskich, takich jak Serbia, Macedonia, Bośnia i Hercegowina, ale też Bułgaria, Rumunia czy Turcja.

Początkowo była to prosta potrawa zawierająca w składzie jedynie mięso mielone i sezonowe warzywa, które akurat znajdowały się w ogrodzie. Jednak w 1920 roku słynny kucharz grecki Nikolas Tselementes, pobierający nauki we Francji, dodał do moussaki sos beszamelowy. Swój przepis na to słynne, greckie danie umieścił też w swojej książce kucharskiej. Dzięki temu potrawa zyskała zupełnie nowy wymiar i sławę w innych krajach. Taki dodatek możesz przygotować samodzielnie od podstaw lub wybrać sos beszamelowy od Auchan.

Grecka Potrawa Mussaka

Obecnie moussaka w każdym z krajów śródziemnomorskich serwowana jest nieco inaczej, z pewnymi modyfikacjami. Jeśli udasz się do Egiptu i zamówisz tę potrawę, otrzymasz danie serwowane w postaci dwóch warstw bakłażana przełożonego farszem z pastą pomidorową. W krajach arabskich będzie to już przekąska serwowana na zimno. W niektórych państwach na Bałkanach sos beszamelowy zastępuje się natomiast jogurtem greckim, który połączony jest zazwyczaj z jajkami. Niekiedy też serwowana jest moussaka z cukinią i mięsem wieprzowym. Takie danie często spotykane jest w restauracjach bułgarskich.

Tradycyjna grecka potrawa moussaka to jednak potrawa, którą przygotujesz z mielonej jagnięciny lub baraniny, świeżego bakłażana, sosu beszamelowego oraz żółtego sera. Pamiętaj jednak, aby dbać o najlepszą jakość składników. Dbałość o produkty, sprawi, że w Twojej kuchni powstanie najlepsza moussaka!

Przepis na to greckie danie oraz listę potrzebnych składników znajdziesz poniżej. Sprawdź go już teraz!

Zobacz także: Przepis na placuszki z cukinii

Moussaka – przepis na wyjątkowe doznania kulinarne krok po kroku

1. Przygotuj bakłażana

W pierwszej kolejności pokrój bakłażana w paski, oprósz solą i odstaw na około 10 minut, aby puścił sok. Następnie rozgrzej patelnię grillową z odrobiną oliwy z oliwek i podpiecz odsączone paski warzywa na rumiany kolor. Zdejmij bakłażana z patelni i odstaw do ostygnięcia.

2. Czas na beszamel!

Kolejny etap to przygotowanie beszamelu. Weź garnek z grubym dnem i na niewielkim ogniu rozpuść w nim masło. Dodaj mąkę i szybko wymieszaj. W osobnym garnku podgrzej mleko. Kiedy będzie gorące, dodaj je do połączonego masła z mąką, ciągle mieszając. Nie przestawaj do chwili, aż sos będzie gęsty. Następnie dopraw beszamel solą, pieprzem i gałką muszkatołową według uznania.

3. Usmaż mięso

Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy, a następnie dodaj warzywa. Mieszaj do chwili, aż się zeszklą. Do cebuli i czosnku dodaj mięso, zwiększ ogień i smaż całość przez około 3 minuty. Następnie dodaj białe wino i poczekaj, aż odparuje. Dołóż także pomidory pelati i utrzymuj patelnię na ogniu przez ok. 15 minut, co chwilę mieszając. Dopraw całość do smaku.

4. Pieczemy!

Ustaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza z włączoną grzałką góra-dół. Zanim osiągnie właściwą temperaturę, przygotuj naczynie żaroodporne, smarując je oliwą z oliwek. Nałóż na dno część sosu. Następnie ułóż jedną warstwę bakłażanów oraz część farszu – wykonuj czynność naprzemiennie aż do wyczerpania przygotowanych składników. Na koniec polej moussakę beszamelem i wstaw całość do piekarnika na 30 minut. Po upieczeniu pokrój na porcje i podawaj na gorąco.

Czas całkowity 70 min
Porcja 4
Przygotowanie 40 min
Gotowanie 30 min
Składniki
4
3 bakłażany
100 g masła
50 g mąki pszennej
0,5 l mleka
500 g mielonej jagnięciny lub baraniny
1 puszka (400 g) pomidorów pelati
2 średnie cebule
3 ząbki czosnku
50 ml białego wina
oliwa z oliwek
sól
pieprz biały mielony
cukier
cynamon mielony
oregano
Moussaka Z Baklazanem

Moussaka z bakłażanem to danie, które możesz przygotować w różnych wariantach, wykorzystując produkty dostępne w Auchan. Wśród popularnych warzyw kuchni śródziemnomorskiej, znajduje się również cukinia. Włączając ją do dań zapiekanych, także należy wcześniej odsączyć warzywo, posypując solą.

Dobrym pomysłem na obiad będzie też moussaka z cukinią lub tradycyjna moussaka z bakłażanem posypana tartym serem żółtym. Mięso mielone jagnięce lub baranie z powodzeniem można zastąpić wieprzowiną czy wołowiną.

Jaka jest jednak najlepsza moussaka? Przepis ma ogromne znaczenie, jednak to składniki wysokiej jakości, odpowiadają za cały smak i aromat dania. Postaw zatem na produkty ekologiczne Auchan marki Pewni Dobrego, a zamiast pomidorów pelati z puszki wybierz świeże warzywa. Pamiętaj, że nie tylko grecka moussaka, ale też wiele innych potraw wymaga dobrej jakości oliwy z oliwek. To właśnie w szczegółach tkwi niepowtarzalność i aromat wydobywany z każdego składnika.

Najlepsza Moussaka Przepis

Moussaka – jak zrobić to danie kuchni greckiej w wersji wegetariańskiej?

Z pewnością duży apetyt może wzbudzić u każdego grecka moussaka. Jak zrobić to danie dla wegetarian. Okazuje się, że zarówno smaki śródziemnomorskie, jak i brak mięsa idą ze sobą w parze. Doskonałym pomysłem na danie dla gości, którzy nie jedzą mięsa, może być właśnie wegetariańska, grecka potrawa moussaka. W tym przypadku jako zamiennik mięsa doskonale sprawdzi się soczewica połączona z ziemniakami lub batatami.

1. Przygotuj ziemniaki

Wykonanie moussaki wegetariańskiej wygląda podobnie jak w przypadku wersji klasycznej potrawy. W tym celu ugotuj pokrojone na plasterki ziemniaki tak, jak do obiadu. Na patelnię, gdzie znajduje się zeszklona cebula i czosnek, dodaj soczewicę i 250 ml wody. Kiedy zostanie wchłonięta, dołóż ziemniaki. Tak przygotowany farsz układaj warstwowo na przemian z plastrami bakłażana lub cukinii, a następnie zalej całość, rozmieszanymi dwoma jajkami z 200 g jogurtu np. typu greckiego.

Czas całkowity 75 min
Porcja 4
Przygotowanie 45 min
Gotowanie 30 min
 

Wegetariańska Moussaka

Opublikowano 31.08.2023

Mamy dla Ciebie prawdziwą perełkę kuchni greckiej w wersji wegetariańskiej! Oto przepis na wegetariańską Moussakę. To pyszne danie składa się z warstw bakłażana, aromatycznego sosu pomidorowego z dużą ilością ziół i przypraw oraz kremowego sosu beszamelowego. Idealne na rodzinny obiad lub spotkanie z przyjaciółmi. Zachwyć bliskich tym greckim klasykiem w wersji bezmięsnej. Kuchnia śródziemnomorska nigdy nie była tak smaczna i przyjazna dla wegetarian!

1. Przygotuj ziemniaki

Wykonanie moussaki wegetariańskiej wygląda podobnie jak w przypadku wersji klasycznej potrawy. W tym celu ugotuj pokrojone na plasterki ziemniaki tak, jak do obiadu. Na patelnię, gdzie znajduje się zeszklona cebula i czosnek, dodaj soczewicę i 250 ml wody. Kiedy zostanie wchłonięta, dołóż ziemniaki. Tak przygotowany farsz układaj warstwowo na przemian z plastrami bakłażana lub cukinii, a następnie zalej całość, rozmieszanymi dwoma jajkami z 200 g jogurtu np. typu greckiego.

Czas całkowity 75 min
Porcja
Przygotowanie 45 min
Gotowanie 30 min
Składniki
3 bakłażany
100 g masła
50 g mąki pszennej
jogurt naturalny gęsty 200 g
2 jajka
200 g soczewicy
1 puszka (400 g) pomidorów pelati
2 średnie cebule
3 ząbki czosnku
50 ml białego wina
oliwa z oliwek
sól
pieprz biały mielony
cukier
cynamon mielony
oregano lub tymianek
Składniki
4
3 bakłażany
100 g masła
50 g mąki pszennej
jogurt naturalny gęsty 200 g
2 jajka
200 g soczewicy
1 puszka (400 g) pomidorów pelati
2 średnie cebule
3 ząbki czosnku
50 ml białego wina
oliwa z oliwek
sól
pieprz biały mielony
cukier
cynamon mielony
oregano lub tymianek

Grecka potrawa moussaka może zamiast mięsa zawierać także tofu. W obu wersjach zamiast żółtego sera świetnie sprawdzi się do posypania pokruszony ser feta. Taki posiłek doskonale będzie smakował z chlebkiem pita, a także sałatką grecką. Oliwki można również dodać do farszu. W wegetariańskiej moussaece sprawdzą się zarówno oliwki zielone, jak i czarne.

Wiele innych dodatków idealnie pasujących do kuchni greckiej, jak i do moussaki znajdziesz w sklepie internetowym Auchan.

Sprawdź również: Dania wegetariańskie na grilla – 8 pomysłów na bezmięsne potrawy

Moussaka – przepis, który przeniesie Cię do Grecji, może zakrólować w Twoim domu.

Jeśli zastanawiasz się, jak zorganizować wyjątkowe spotkanie dla przyjaciół, znajomych czy rodziny, wieczór grecki to idealna propozycja. Głównym posiłkiem może być wówczas prawdziwa grecka potrawa moussaka lub też indywidualna wersja stworzona przez Ciebie. Do tego doskonałym dodatkiem będą chlebki pita, tortille, grzanki, oliwki, kapary i grillowane warzywa. Sprawdzoną propozycję stanowić będzie też uwielbiana przez wszystkich sałatka grecka i inne gotowe przysmaki dostępne w Auchan.

Greckie przyjęcie, które zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia, zorganizujesz szybko i łatwo. Z pewnością dobrym wyborem będzie też hummus, dostępny w różnych smakach i gotowych wariantach. Różnorodność przystawek i kolorowych warzyw to nie tylko radość dla podniebienia, ale też gotowa dekoracja, która ucieszy oczy i zachęci do wspólnego biesiadowania.

Przeczytaj też: Hummus – co to jest i co kryje w sobie ta bliskowschodnia potrawa?

Doskonałym dodatkiem do greckiej moussaki będzie też czerwone wino, świeżo wyciskane soki oraz bakalie w formie przekąsek. Udekoruj stół świeżymi kwiatami, włącz nastrojową, grecką muzykę, zapal świece, a Twoi goście będą zachwyceni.

Ciekawym urozmaiceniem wieczoru i formą rozrywki może być również wspólna nauka tańca, jakim jest zorba. Z pewnością tak spędzony czas na długo pozostanie w pamięci i jednocześnie zintegruje wszystkich gości!