Moussaka – przepis na ikoniczne danie kuchni greckiej, które stworzysz sam!
Grecka potrawa – moussaka. Co warto o niej wiedzieć?
Każdy kraj wyróżnia się swoją wyjątkową historią, kulturą, ale też tradycyjnymi potrawami. Tak jak we Włoszech króluje pizza, w Grecji sztandarowym daniem jest uwielbiana moussaka. Ten przysmak stanowi doskonały pomysł na sycące i smaczne danie główne. To świetna alternatywa dla codziennych obiadów, które zazwyczaj składają się z porcji mięsa oraz dodatku np. w postaci ziemniaków i surówki. Jednocześnie moussaka nie jest daniem trudnym i wymagającym dużych umiejętności – z tą potrawą może poradzić sobie nawet osoba początkująca w kuchennych zmaganiach.
Moussaka to obowiązkowa pozycja w menu niemal każdej większej, greckiej restauracji, jak i lokalnej, małej knajpki. Przysmak ten chętnie serwowany jest również w innych krajach bałkańskich, takich jak Serbia, Macedonia, Bośnia i Hercegowina, ale też Bułgaria, Rumunia czy Turcja.
Początkowo była to prosta potrawa zawierająca w składzie jedynie mięso mielone i sezonowe warzywa, które akurat znajdowały się w ogrodzie. Jednak w 1920 roku słynny kucharz grecki Nikolas Tselementes, pobierający nauki we Francji, dodał do moussaki sos beszamelowy. Swój przepis na to słynne, greckie danie umieścił też w swojej książce kucharskiej. Dzięki temu potrawa zyskała zupełnie nowy wymiar i sławę w innych krajach. Taki dodatek możesz przygotować samodzielnie od podstaw lub wybrać sos beszamelowy od Auchan.
Obecnie moussaka w każdym z krajów śródziemnomorskich serwowana jest nieco inaczej, z pewnymi modyfikacjami. Jeśli udasz się do Egiptu i zamówisz tę potrawę, otrzymasz danie serwowane w postaci dwóch warstw bakłażana przełożonego farszem z pastą pomidorową. W krajach arabskich będzie to już przekąska serwowana na zimno. W niektórych państwach na Bałkanach sos beszamelowy zastępuje się natomiast jogurtem greckim, który połączony jest zazwyczaj z jajkami. Niekiedy też serwowana jest moussaka z cukinią i mięsem wieprzowym. Takie danie często spotykane jest w restauracjach bułgarskich.
Tradycyjna grecka potrawa moussaka to jednak potrawa, którą przygotujesz z mielonej jagnięciny lub baraniny, świeżego bakłażana, sosu beszamelowego oraz żółtego sera. Pamiętaj jednak, aby dbać o najlepszą jakość składników. Dbałość o produkty, sprawi, że w Twojej kuchni powstanie najlepsza moussaka!
Przepis na to greckie danie oraz listę potrzebnych składników znajdziesz poniżej. Sprawdź go już teraz!
Zobacz także: Przepis na placuszki z cukinii
Moussaka – przepis na wyjątkowe doznania kulinarne krok po kroku
W pierwszej kolejności pokrój bakłażana w paski, oprósz solą i odstaw na około 10 minut, aby puścił sok. Następnie rozgrzej patelnię grillową z odrobiną oliwy z oliwek i podpiecz odsączone paski warzywa na rumiany kolor. Zdejmij bakłażana z patelni i odstaw do ostygnięcia.
Kolejny etap to przygotowanie beszamelu. Weź garnek z grubym dnem i na niewielkim ogniu rozpuść w nim masło. Dodaj mąkę i szybko wymieszaj. W osobnym garnku podgrzej mleko. Kiedy będzie gorące, dodaj je do połączonego masła z mąką, ciągle mieszając. Nie przestawaj do chwili, aż sos będzie gęsty. Następnie dopraw beszamel solą, pieprzem i gałką muszkatołową według uznania.
Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy, a następnie dodaj warzywa. Mieszaj do chwili, aż się zeszklą. Do cebuli i czosnku dodaj mięso, zwiększ ogień i smaż całość przez około 3 minuty. Następnie dodaj białe wino i poczekaj, aż odparuje. Dołóż także pomidory pelati i utrzymuj patelnię na ogniu przez ok. 15 minut, co chwilę mieszając. Dopraw całość do smaku.
Ustaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza z włączoną grzałką góra-dół. Zanim osiągnie właściwą temperaturę, przygotuj naczynie żaroodporne, smarując je oliwą z oliwek. Nałóż na dno część sosu. Następnie ułóż jedną warstwę bakłażanów oraz część farszu – wykonuj czynność naprzemiennie aż do wyczerpania przygotowanych składników. Na koniec polej moussakę beszamelem i wstaw całość do piekarnika na 30 minut. Po upieczeniu pokrój na porcje i podawaj na gorąco.