Mrożone owoce do ciasta i nie tylko! Inspiracje od Auchan
Tęsknisz za smakiem soczystych malin, borówek i truskawek? Teraz możesz się nim cieszyć nawet w środku zimy – wystarczy, że sięgniesz po mrożone owoce. Są one nie tylko smaczne i zdrowe, lecz również dają mnóstwo kulinarnych możliwości. Chcesz się o tym przekonać? Przeczytaj poradnik Auchan i sprawdź, jak przygotować mrożone owoce do ciasta oraz jakie pyszne potrawy przyrządzić z ich dodatkiem!
Spis treści:
Czy mrożone owoce są zdrowe?
Dodając mrożone owoce do ciasta czy innych deserów, możesz sprawić, że Twoja kuchnia zyska więcej smaku. Z ich pomocą z łatwością wyczarujesz rozmaite dania, które zachwycą Twoich bliskich i znajomych. Walory smakowe, to jednak niejedyna ich zaleta. Mrożone owoce to również dobry sposób, by wzbogacić swoją dietę w wiele cennych dla zdrowia witamin, składników mineralnych i antyoksydantów w okresie, gdy dostępność świeżych truskawek, malin, borówek czy brzoskwiń jest mocno ograniczona.
Przechowywanie w niskiej temperaturze tylko w niewielkim stopniu wpływa na walory odżywcze żywności. Właśnie dlatego mrożone owoce są niemal tak samo zdrowe, jak te, których smakiem możesz się cieszyć w pełni sezonu.
Jeśli natomiast zastanawiasz się, co zrobić z mrożonych owoców, to mamy dobrą wiadomość – możliwości ich wykorzystania w kuchni jest naprawdę sporo. Z łatwością przygotujesz z nich nie tylko ciasta czy sorbety, ale również koktajle, sosy czy domowe kompoty. Warto sięgnąć po nie także ze względu na wygodę użycia. By przygotować danie, nie musisz bowiem myć, obierać czy kroić składników. Owoce po rozmrożeniu od razu nadają się do spożycia. To z kolei znacząco ogranicza czas i wysiłek, jaki trzeba włożyć w przygotowywanie potraw.
Jak szybko rozmrozić owoce?
By mrożone produkty zachowały swój smak i soczystość oraz strukturę, przed użyciem należy je odpowiednio przygotować. W przeciwnym razie staną się miękkie i papkowate. Jak rozmrozić owoce, by uniknąć tego problemu? Przed użyciem wyjmij ich niedużą porcję z zamrażarki, przełóż na płaski talerzyk i wstaw do lodówki na kilka godzin. Unikniesz w ten sposób sytuacji, że pod wpływem nagłej zmiany temperatury owoce puszczą sok.
Jeśli nie możesz tyle czekać, przyda Ci się mikrofalówka. Jak szybko rozmrozić owoce z jej pomocą? Ułóż je płasko na talerzyku, włóż do wnętrza urządzenia i ustaw tryb rozmrażania. Po kilku minutach owoce będą gotowe do spożycia. Ten sposób najlepiej sprawdzi się w przypadku tych produktów, które nie zawierają dużo wody. Bardzo soczyste owoce, po rozmnażaniu w mikrofalówce, mogą stracić swój naturalny kształt.
Przeczytaj także: Jak mrozić truskawki – porady i triki na zachowanie świeżości
Jak przygotować mrożone owoce?
Teraz gdy już wiesz, jak rozmrozić owoce, pora dowiedzieć się, w jaki sposób prawidłowo je zamrażać. Pamiętaj, by przed wsadzeniem do zamrażalnika, dokładnie je umyć, oczyścić, a następnie poporcjować i zamrozić na tacce lub w specjalnych woreczkach. Tak przygotowane możesz przechowywać w temperaturze -120C nawet przez 6 miesięcy. Pamiętaj, że raz rozmrożonych produktów nie wolno ponownie zamrażać.
Jak wybrać najlepsze mrożone owoce do ciasta?
Mrożone owoce są zazwyczaj sprzedawane w szczelnie zamkniętych, nieprzezroczystych opakowaniach, co utrudnia ocenę ich jakości. Istnieją jednak pewne kryteria, którymi warto się kierować podczas zakupu tego typu produktów. Pierwsze dotyczy składu. Zanim włożysz towar do koszyka, uważnie przeczytaj etykietę i upewnij się, że w opakowaniu znajdują się wyłącznie owoce – bez dodatku cukru czy syropu.
Zwróć uwagę także na opakowanie. Nie kupuj produktu, jeśli jest ono nieszczelne czy uszkodzone. Postaraj się również wyczuć pod palcami, jaką fakturę mają produkty znajdujące się w środku. Jeśli są one pozlepiane ze sobą, a w opakowaniu znajduje się dużo lodu, zrezygnuj z zakupu. Może to bowiem świadczyć, że produkt był ponownie mrożony.
Przeczytaj także: Czy mrożone warzywa są zdrowe, a owoce? Fakty i mity
Co zrobić z mrożonych owoców? Inspiracje kulinarne od Auchan
Zastanawiasz się, co zrobić z mrożonych malin? A może szukasz pomysłu na dania, do których przygotowania warto wykorzystać mrożone borówki? Przychodzimy z pomocą! Poniżej znajdziesz szereg pomysłów na pyszne ciasta i smoothie.
Mrożone owoce do ciasta – jak je przygotować i co z nich zrobić?
Dodając mrożone owoce do ciasta, możesz łatwo urozmaicić smak domowych wypieków. Możliwości, z których warto skorzystać, jest naprawdę sporo. Z biszkoptami i lekkimi ciastami jogurtowymi, świetnie łączą się brzoskwinie i truskawki. By podkreślić smak sernika, dodaj do masy serowej wiśnie bez pestek lub maliny. Świetnym dodatkiem do ciasta drożdżowego okażą się natomiast mrożone śliwki czy rabarbar od Auchan. Jeśli z kolei pieczesz muffinki, dodaj do nich borówki lub porzeczki. Dzięki nim babeczki będą bardziej wilgotne i na dłużej zachowają świeżość.
Jak przygotować mrożone owoce do ciasta? Przede wszystkim pamiętaj, by rozmrażać je powoli, w niskiej temperaturze (najlepiej w lodówce). Dzięki temu zachowają swój pierwotny kształt. Brzoskwinie i truskawki warto dodatkowo odsączyć na sitku. Zbyt mokre owoce mogą sprawić, że nawet starannie przygotowane ciasto zamieni się w zakalec.
Przeczytaj także: Co zrobić z mrożonych truskawek? 5 pomysłów
Smoothie z mrożonych owoców – szybki i zdrowy posiłek
Jak wykorzystać mrożone borówki, mango i ananasy od Auchan? Najlepiej wrzucić je do blendera, połączyć z jogurtem i miodem, a następnie zmiksować na gładkie smoothie. Tak przygotowany koktajl, będzie stanowił smaczną i bardzo zdrową alternatywę dla drugiego śniadania czy deseru. By zwiększyć kaloryczność posiłku, możesz dodać łyżkę nasion chia lub płatków owsianych.
Do przygotowania smacznego koktajlu, mrożonych owoców wcale nie musisz rozmrażać. Pamiętaj tylko, by użyć blendera kielichowego z funkcją kruszenia lodu. Dzięki pulsacyjnym ruchom urządzenie szybko i dokładnie rozdrobni wszystkie składniki. Tak przygotowane smoothie z mrożonych owoców możesz wypić od razu lub wstawić do zamrażarki i podać w formie owocowego sorbetu czy lodów.
Mrożone owoce jako dodatek do jogurtów i owsianek
Mrożone owoce mogą okazać się także świetnym dodatkiem do jogurtów i owsianek. Wystarczy tylko wcześniej je rozmrozić i dodać do przygotowanego wcześniej dania. Jeśli jednak nie masz czasu tyle czekać, przełóż owoce do miseczki i odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce. Następnie zmiksuj na gładki sos. Idealnie nadadzą się do tego soczyste maliny od Auchan. Taki dodatek możesz zresztą wykorzystać nie tylko do owsianki. Sosem z owoców warto polać np. budyń, gofry czy naleśniki.
Jak dodać mrożone owoce do tortu?
Z mrożonych owoców warto przygotować również frużelinę czy gęsty krem, który idealnie nadaje się do przekładania ciast. Jak dodać mrożone owoce do tortu? To proste – wystarczy, że zagotujesz je z dodatkiem cukru, a następnie zmiksujesz na gładki sos. Po ostudzeniu połącz je ze schłodzoną śmietanką i ubij na sztywny krem. Jeśli chcesz, by masa nie opadała i była sprężysta, dodaj do niej żelatynę rozpuszczoną w wodzie.
Przeczytaj także: Co zamiast żelatyny sprawdzi się w kuchni? 8 pomysłów
Inne kreatywne sposoby wykorzystania mrożonych owoców
Zastanawiasz się jak jeszcze wykorzystać mrożone owoce w swojej kuchni? Ogranicza Cię w zasadzie tylko wyobraźnia, bo pomysłów na dania z ich dodatkiem jest naprawdę mnóstwo. Możesz dodać je do galaretki, lodów czy deserów serwowanych na zimno, np. tiramisu. Z borówek przygotujesz pyszny sos do mięs, a z połówek śliwek i wiśni bez pestek orzeźwiający kompot.
Wszechstronność mrożonych owoców w Twojej kuchni!
Mamy nadzieję, że po lekturze naszego poradnika wiesz już, czy mrożone owoce są zdrowe oraz w jaki sposób wykorzystać je w swojej kuchni. Zainspiruj się naszymi pomysłami i stwórz wyjątkowe desery dla swoich bliskich i znajomych. Nie zapomnij również zajrzeć do sklepów Auchan. Znajdziesz tam szeroki wybór mrożonych owoców do ciast i nie tylko. Sprawdź, co nowego czeka na Ciebie w naszej ofercie. Odwiedź nas stacjonarnie lub online!