Aplikacja

Najlepsza kiełbasa na grilla – ranking. Smaczny sezon z Auchan

Opublikowano 12.05.2023 - 7 minut czytania

Grillowanie można uznać za narodowe hobby Polaków, a wśród najpopularniejszych produktów wrzucanych na ruszt króluje kiełbasa. Każdy jej rodzaj cechuje się jednak innym smakiem oraz składem. Poznaj nasz ranking kiełbas na grilla i dowiedz się, na co zwrócić uwagę przy zakupie.

Kiełbasa na grilla – rozpocznij sezon

Bez wątpienia kiełbasa jest jednym z najbardziej cenionych artykułów kulinarnych w Europie, także w Polsce. Powstaje przede wszystkim z wieprzowiny, wołowiny i cielęciny. Niektórzy producenci do jej przygotowania wykorzystują także mięso drobiowe: z kurczaka i indyka. Wegetarianie i weganie mogą wybierać spośród produktów roślinnych – które smakiem wcale nie ustępują wariantom mięsnym! Ostatecznie kiełbasy są dostępne w szerokiej gamie smaków i rodzajów, z czego większość doskonale nadaje się na grilla.

Każda kiełbasa ma inny smak, aromat oraz skład. Jednak wiele z nich wygląda dość podobnie i nie zawsze wiadomo, na co zwrócić uwagę podczas zakupów. Aby ułatwić Ci wybór odpowiedniego wyrobu, przygotowaliśmy garść wskazówek na temat tego, czym powinna wyróżniać się najlepsza kiełbasa na grilla. W naszym rankingu znajdziesz wyselekcjonowane artykuły z oferty Auchan, które stanowią świetne propozycje zarówno dla osób spożywających mięso, jak i będących na diecie wegańskiej.

Dobra kiełbasa na grilla – jak ją wybrać?

Liczne kuchnie świata mają swoją kiełbasę, którą można wykorzystać na wiele sposobów. Do smażenia i grillowania najlepsze są wyroby z większą zawartością tłuszczu. Jednak nawet w tej grupie znajdują się produkty o unikalnych profilach smakowych i różnych kompozycjach składników. Umiejętność rozpoznawania i przygotowywania różnych kiełbas jest kluczowa, jeśli chcesz, aby Twoi goście nie odeszli od stołu głodni. Sprawdź, jaka powinna być najlepsza kiełbasa na grilla!

Sprawdź również: Ćevapi – przepis na bałkańskie danie z grilla

Skład

Dobra kiełbasa na grilla powinna mieć w swoim składzie minimum 60 proc. mięsa i od 30 do 40 proc. tłuszczu. Najlepiej sprawdzają się wyroby grubo lub średnio rozdrobnione. Zarówno tłuszcz, jak i sól są istotnymi składnikami, które pomagają zachować wilgoć i smak podczas grillowania.
Dobra kiełbasa to taka, która ma naturalny brązowy kolor – jeśli jest ciemnoczerwona, to jej kolor może pochodzić z koszenili (E120). Unikaj wyrobów, które mają w składzie glutaminian sodu (oznaczony jako E621) i saletrę.
Wbrew pozorom kiełbasa na grilla wcale nie musi być wyprodukowana z mięsa. Coraz więcej producentów oferuje warianty wegańskie – wytwarzane z roślinnych zamienników, np. boczniaków. Również w tym przypadku zasada jest podobna: im mniej składników na etykiecie produktu – tym lepiej!

Smak

Tak naprawdę ciężko ocenić smak kiełbasy, dopóki się jej nie spróbuje. Każdy wyrób ma swój unikalny smak i aromat, w zależności od mięsa wykorzystanego do produkcji, a także proporcji składników oraz sposobu konserwacji. Wiele zależy także od sposobu przyprawienia kiełbasy tuż przed położeniem jej na ruszcie. Jeśli jesteś zwolennikiem delikatniejszego smaku, możesz zdecydować się na wybór białej kiełbasy w naturalnym jelicie.
Staraj się unikać produktów obtoczonych w przyprawach – choć są smaczne, mogą być gorszej jakości. Najlepiej przygotować własną marynatę, np. z dodatkiem miodu, musztardy i oliwy. Kiełbasa z grilla dobrze komponuje się z wieloma dodatkami, takimi jak:

Cena

W przypadku kiełbas na grilla cena idzie w parze z jakością. Najlepsze wyroby kosztują około 25–30 zł za kilogram. Pamiętaj, że nie warto oszczędzać na tych produktach. Tanie i niskiej jakości mięso może nie tylko pachnieć i smakować gorzej, ale także mieć szkodliwy wpływ na zdrowie. Najlepiej kupować kiełbasę w naturalnej osłonce.

Przeczytaj też: Czas na mięsną ucztę! Jakie mięso na grilla wybrać? Oto pomysły!

Jak grillować kiełbasę we właściwy sposób?

Wiesz już, jaka powinna być najlepsza kiełbasa na grilla, ale sposób grillowania również jest bardzo ważny, jeśli chcesz wydobyć z niej wszystko, co najlepsze. Mamy nadzieję, że dzięki naszym praktycznym wskazówkom grillowanie będzie nie tylko przyjemne, ale także szybkie i bezpieczne!

Sekret idealnego przyrządzenia kiełbasy z rusztu tkwi w grillowaniu strefowym.

Na początku zajmij się ogniem

Rozpocznij od rozgrzania grilla do optymalnej temperatury.

Pora na kiełbasy

Gdy ruszt się rozgrzeje, umieść na nim kiełbasy wraz z dodatkami i piecz, aż się zarumienią. Jeśli korzystasz z tradycyjnego grilla na brykiet, możesz przenieść kiełbaski na chłodniejszą stronę, aby nie znajdowały się bezpośrednio nad rozżarzonym węglem. W przypadku urządzeń gazowych ustaw 1–2 palniki na najwyższą moc grzewczą i 1–2 palniki na najniższą.

Jak zgrillować pyszną kiełbasę?

Możesz grillować kiełbasę powoli w niskiej temperaturze, pozwalając jej wchłonąć smak dymu, a następnie piec na dużym ogniu, aby uzyskać chrupiącą skórkę.

Czas grillowania

Czas potrzebny do pełnego grillowania będzie zależał od wielkości i grubości kiełbasek, ale zwykle trwa to około 20 minut. Kiełbasa na bazie wieprzowiny jest bezpieczna do spożycia po obróbce w temperaturze 71 stopni Celsjusza (w przypadku mięsa drobiowego jest to 75 stopni). Kiełbaski wegańskie są wstępnie ugotowane, więc wymagają krótszego smażenia.

Obserwuj kiełbaski

W każdym przypadku dokładnie monitoruj stopień przypieczenia oraz często odwracaj kiełbasę, aby upewnić się, że jest ona równomiernie zarumieniona, jednak niespalona.

Grilluj na małym ogniu

Unikaj długotrwałego grillowania kiełbasy na bezpośrednim ogniu. Czarna, zwęglona skórka jest bardzo szkodliwa dla zdrowia. Zbyt wysoka temperatura podczas grillowania może również prowadzić do sytuacji, w której wewnętrzne soki zbyt wcześnie osiągną punkt wrzenia, powodując pękanie. Skwierczący tłuszcz może spływać na dno grilla, stwarzając ryzyko zapalenia się urządzenia.

Pamiętaj także...

Unikaj również nakłuwania kiełbasy przed grillowaniem. Zrobienie dziurek sprawi, że kiełbasa utraci całą swoją wilgotność i będzie sucha.

Czas całkowity 25 min
Porcja 4
Przygotowanie 5 min
Gotowanie 20 min
Składniki
4
Kiełbaski (8 sztuk)
Dodatki (cebula, kromki chleba, ziemniaki)

Ranking kiełbas na grilla

Z naszego artykułu dowiesz się, jaka jest najlepsza kiełbasa na grilla. Ranking, który przygotowaliśmy, uwzględnia wyroby z oferty sklepu internetowego Auchan, która została specjalnie wyselekcjonowana z myślą o miłośnikach grillowania.

Tworząc zestawienie, braliśmy pod uwagę wiele czynników, w tym skład, smak i aromat, a także cenę produktów. Mamy propozycje zarówno dla mięsożerców, jak i osób przebywających na diecie roślinnej. Warto zaznaczyć, że nasz ranking ma wyłącznie charakter rekomendacyjny, a kolejność produktów jest przypadkowa.

Kiełbasa jałowcowa Pewni Dobrego

W rankingu nie mogło zabraknąć klasycznej kiełbasy jałowcowej marki Pewni Dobrego. To wyrób przygotowywany według tradycyjnych staropolskich receptur, o wysokiej zawartości mięsa i tłuszczu. To dobra kiełbasa na grilla, która swój leśny aromat oraz niezwykle oryginalny smak zawdzięcza owocom jałowca, a także specjalnej kompozycji przypraw z dodatkiem pieprzu i majeranku.

Produkt od Pewni Dobrego ma wysoką zawartość białka, a dodatkowo jest pozbawiony wspomagaczy smaku i barwników, dlatego stanowi świetny wybór dla całej rodziny.

Kiełbaski z kurczaka Drobimex

Kiełbaski z kurczaka Drobimex (Party Mix) to doskonała propozycja dla najmłodszych. Wyrób ten zawiera aż 90% mięsa drobiowego, a za jego kolor odpowiedzialny jest naturalny sok z buraka. Kiełbasa Party Kids ma certyfikat Przekreślonego Kłosa – oznacza to, że w jej składzie znajdziesz wyłącznie bezglutenowe, naturalne składniki.

Dodatkowo produkt ten nie zawiera glutaminianu monosodowego ani fosforanów, więc docenią go osoby unikające tych dodatków. Delikatny smak i aromat kiełbasek Drobimex skusi nawet największego niejadka!

Kiełbaski roślinne węgierskie Dobra Kaloria

Kiełbaski roślinne Dobra Kaloria powstają w zgodzie z zasadami zrównoważonego rozwoju, przy ograniczeniu zużycia energii i wody. Produkowane są z boczniaków, które mają niezwykłe wartości odżywcze i właściwości zdrowotne – zawierają białko przyswajalne w 70 proc. oraz witaminy i składniki mineralne, w tym witaminę C czy wapń i żelazo.
Kiełbaski Dobra Kaloria są bardzo mięsiste i wyróżniają się delikatnie grzybowym smakiem. Przyprawy typu węgierskiego nadają im intensywny, paprykowy aromat. Doskonałe zarówno na grilla, jak i patelnię!

Kiełbasa Dolina Dobra

Wieprzowa kiełbasa Dolina Dobra to kolejny wyrób w rankingu, który powstaje w zgodzie z dobrymi praktykami. Wyróżnia się wysoką zawartością mięsa (100 g wieprzowiny na 100 g produktu!), naturalnymi aromatami oraz brakiem konserwantów. Dzięki swojej kruchości doskonale nadaje się na grilla. Znak Przekreślonego Kłosa to gwarancja, że wyrób jest bezglutenowy, więc mogą go bez obaw spożywać osoby cierpiące na celiakię.

Biała kiełbasa wieprzowa biała Auchan

Biała kiełbasa wieprzowo-wołowa Auchan Collection, do niedawna oznaczana charakterystycznym logo ze złotym ptakiem, to produkt o transparentnym składzie, pozbawiony substancji konserwujących i sztucznych dodatków. Zawiera aż 99% mięsa, a swój niezwykły aromat zawdzięcza intensywnym ziołom takim jak pieprz, czosnek i majeranek. Biała kiełbasa ma osłonkę jadalną wykonaną z cienkiego jelita wieprzowego, dzięki czemu mięso lepiej uwalnia swój aromat podczas grillowania.

Zobacz również: Nie wiesz, jakie przyrządzić danie na grilla? Sprawdź 4 nietypowe pomysły

Najlepsze kiełbasy na grilla w ofercie Auchan

Jak pokazał nasz ranking, najlepsza kiełbasa na grilla to taka, która ma krótki skład (bez nadmiernej ilości  konserwantów i wspomagaczy), jest aromatyczna, a przy tym wyprodukowano ją zgodnie z najlepszymi praktykami.

Niezależnie od tego, czy wolisz wyrób wołowy, drobiowy, czy też wybierasz produkty roślinne – w ofercie sklepu internetowego Auchan znajdziesz dobre kiełbasy na grilla, których smak zachwyci Twoich gości!