Aplikacja

Najlepsza ryba po grecku – jak ją przygotować?

Opublikowano 12.12.2023 - 4 minut czytania

Są takie dania, które zwodzą biesiadników swoją nazwą. Wiesz, że najlepsza ryba po grecku przyrządzana jest w… Polsce? Na próżno szukać jej w kraju Homera – mieszkańców ciepłej Hellady zdziwiłby sam sposób przyrządzenia tego dania. Poznaj historię tego zaskakującego przysmaku wigilijnego.

Historia i znaczenie kulinarne dania

Polacy lubią ryby na swoim stole. Choć daleko nam do krajów śródziemnomorskich, to chętnie sięgamy po śledzie w śmietanie, kanapki z łososiemi serkiem śmietankowym czy smażonego dorsza. Jednym z przepisów, który cieszy się popularnością od dziesiątków lat jest ryba po grecku. To panierowany filet rybny podawany z duszonymi warzywami (np. marchewką, pietruszką, selerem i cebulą), często z dodatkiem koncentratu pomidorowego.

W Grecji ryby przyrządza się najczęściej na grillu i podaje z oliwą, cytryną, ziołami i warzywami. Ten sposób kontrastuje mocno z naszą wersją dania. W polskiej tradycji kulinarnej mianem sosu greckiego określano sos przygotowany na bazie marchwi, selera, pietruszki, cebuli.

Nazwa ryby po grecku powstała prawdopodobnie przez skojarzenie z popularnym w Grecji daniem – psari plaki (pieczona lub duszona ryba ze świeżymi pomidorami i oliwą).

W Polsce do przygotowania ryby po grecku często wykorzystuje się dorsza lub mintaja. Jaka ryba do ryby po grecku sprawdzi się najlepiej na specjalne okazje? Zwróć uwagę na sandacza. To ryba o soczystym, jędrnym, białym mięsie i nieco maślanym smaku. Gdy dobrze się ją przyrządzi, rozpływa się w ustach.

Krok po kroku – jak przygotować rybę po grecku na święta?

Ta potrawa, przygotowywana z łatwo dostępnych warzyw – marchewki, pietruszki i cebuli – jest podawana tradycyjnie w polskich domach jako jedna z 12 potraw religijnych. Doskonale wpisuje się w postny charakter Wigilii.

Podczas tegorocznych przygotowań wypróbuj również 5 innych propozycji na rybną przekąskę.

Ryba po grecku na święta

Ryba po grecku na święta to pozycja niemal obowiązkowa. Sprawdź, jak ją przygotować, aby była soczysta i pełna aromatu. Danie z tego przepisu przyrządzisz w mniej niż godzinę. Nie zapomnij udać się do Auchan po wszystkie niezbędne składniki.

1. Przygotuj warzywa i rybę

Cebulę pokrój w piórka lub plasterki. Pietruszkę, seler i marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Umyty i osuszony filet pokrój na części. Poszczególne kawałki przypraw wedle uznania: solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Możesz dodatkowo dokładnie wetrzeć je w rybę, aby nabrała jeszcze więcej smaku. Jeśli lubisz – filet skrop jeszcze sokiem z cytryny. Tak przygotowane części ryby obtocz mąką.

2. Usmaż rybę

Na patelni rozgrzej olej. Smaż rybę na średnim ogniu aż osiągnie złoty kolor. Następnie przełóż ją do naczynia.

3. Warzywa na patelnię

Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i zeszklij cebulę. Wrzuć na patelnię także startą marchew, seler, pietruszkę. Podlej odrobiną wody. Dodaj przyprawy (ziele angielskie, słodką paprykę, sól) i smaż na małym ogniu do miękkości, od czasu do czasu mieszając (ok. 25 minut). Na koniec dodaj przecier pomidorowy, wymieszaj i podsmażaj jeszcze kilka minut.

4. Podaj danie

Na dno naczynia wyłóż część duszonych warzyw, umieść na nich smażoną rybę, a następnie dołóż resztę warzyw.

Wskazówka: Ryba po grecku na zimno czy ciepło? To danie będzie smaczne w każdej temperaturze.

Czas całkowity 60 min
Porcja 4
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 40 min
Składniki
4
600 g filetu z ryby
70 g mąki pszennej
50 g przecieru pomidorowego
sól, pieprz, zioła prowansalskie, ziele angielskie, słodka papryka do smaku
olej słonecznikowy lub rzepakowy (4 łyżki do smażenia i 1/4 szklanki do warzyw)
2 duże marchewki
1 duża pietruszka
1/3 selera
cebula
1 cytryna

Ryba po grecku z piekarnika

To wyśmienite danie zawiera dość dużo tłuszczu, dlatego od czasu do czasu warto podać jego odchudzoną wersję. W przepisie zmienia się przede wszystkim sposób jego przygotowania – zamiast smażenia na oleju należy upiec ją w naczyniu żaroodpornym. Jaka jest najlepsza ryba po grecku z piekarnika, przyrządzona na bazie składników z Auchan?

Wystarczy, że warzywa przesmażysz na patelni, a rybę posmarujesz oliwą. Następnie umieść rybę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piecz przez około 35 minut. Podawaj w towarzystwie warzyw.

Wariacje dania – jaka najlepsza ryba do ryby po grecku? Sprawdź modyfikacje smakowe

Klasyczny przepis na rybę po grecku wykorzystuje filety z mintaja, miruny lub dorsza, jednak nie są to jedyne dostępne opcje. Jeśli chcesz nadać potrawie bardziej wyrafinowanego smaku, sięgnij po sandacza lub solę.

Aby stworzyć nieco odchudzoną wersję, zrezygnuj z panierowania i upiecz filety w folii z dodatkiem ziół i cytryny. Ryba zyska wówczas delikatniejszy smak i będzie bardziej soczysta. Przed włożeniem jej do piekarnika zamarynuj filety w oliwie z oliwek, czosnku i ziołach dla większego aromatu.

Możesz również zmodyfikować dodane warzywa – papryka lub cukinia wzbogacą potrawę o nowe aromaty. Z przypraw użyj sól, pieprz, majeranek, tymianek, rozmaryn, liście laurowe lub ziele angielskie. Jeśli Twoi domownicy wolą ostrzejsze smaki, dosyp ostrą paprykę i pieprz cayenne.

Ryba po grecku na zimno czy ciepło? Jak podawać?

Ryba po grecku to jedno z niewielu dań rybnych, które smakuje równie dobrze na ciepło, co na zimno. Wersja ciepła najlepiej sprawdzi się podczas obiadu, a zimna – jako przekąska podczas bufetu.

Podając rybę na ciepło, zadbaj o to, aby warzywabyły jeszcze lekko chrupiące, co dodaje potrawie świeżości. Danie świetnie smakuje z pieczonymi ziemniakami lub ryżem.

Zimną potrawę często podaje się z ziemniakami lub chlebem i masłem, aby była bardziej sycąca. Jeśli chcesz przygotować danie w śródziemnomorskiej odsłonie, dodaj oliwy i kapary. Podaj je na większym półmisku i ozdób listkami sałaty i ziołami.

Niech w Twoim domu zagości ryba po grecku!

Najlepsza ryba po grecku nie wymaga dużego wysiłku ani ogromnych wydatków na składniki. Mimo swojej mylącej nazwy to pyszne danie świetnie sprawdza się na święta lub niedzielny obiad w rodzinnym gronie. Wszystkie potrzebne składniki dostaniesz w Auchan. Przepis pozwala na swobodne modyfikacje użytych produktów i sposobu przygotowania, aby uzyskać lżejszą i mniej kaloryczną wersję bez utraty smaku. Wypróbuj rybę po grecku jeszcze przed świętami!