- Auchan & You
- Kulinaria
- Najlepsze kakao – wybierz swój smak!
Najlepsze kakao – wybierz swój smak!
Kakao najlepszej jakości – jakie ma właściwości?
Zanim dowiesz się, jakie kakao najlepsze jest do picia, a jakie do słodkich wypieków, chcemy przybliżyć Ci, czym jest ten napój. A jego historia jest naprawdę ciekawa!
Kakao to nic innego jak sproszkowana wersja nasion kakaowca – rośliny, która porasta lasy równikowe w Ameryce Środkowej i Południowej. Zebrane ziarna są poddawane specjalnej obróbce – czyszczeniu, prażeniu, rozdrabnianiu i odtłuszczaniu. Na samym końcu dokonuje się ich zmielenia. Proszek służy do produkcji czekolady oraz kupujemy go w formie czystego kakao. Najlepszej jakości ziarna to te, które nie są poddane zbyt wielu procesom przetwarzania oraz nie są wzbogacane sztucznymi wzmacniaczami smaku. Właśnie takie kakao znajdziesz w asortymencie sklepu Auchan.
Kakao dość często określane jest napojem bogów. Skąd powstała ta nazwa? Otóż ten napój znany był już za czasów Majów i Azteków. Te ludy uwielbiały raczyć się zaparzonymi ziarnami kakaowca wzbogaconymi o takie przyprawy jak wanilia, papryczki chilli czy miód. W Europie kakao początkowo gościło wyłącznie na królewskich stołach, do czasu, aż holenderski kupiec i chemik Van Houten wymyślił sposób na odciągnięcie tłuszczu kakaowego z ziaren. Od tamtej pory najlepsze kakao do picia stało się towarem ogólnodostępnym.
Najlepsze kakao – jego cenne właściwości
Najlepsze kakao, czyli to niesłodzone, to produkt obfitujący w kwasy tłuszczowe, witaminy, składniki mineralne czy aminokwasy. Sproszkowane ziarno kakaowca jest bogate w polifenole, które uszczelniają naczynia krwionośne, chronią mięsień sercowy, a także obniżają ciśnienie. Kakao bez cukru cechuje się niskim indeksem glikemicznym, równym 20. Mogą więc pić je osoby cierpiące na cukrzycę.
Co ciekawe, kakao może przyspieszyć proces spalania tkanki tłuszczowej, a wszystko to za sprawą kofeiny, teobrominy i teofiliny, które są składnikami kakao. Badania wykazały, że smak i zapach kakao prowadzi do zmniejszenia stężenia hormonu głodu, tym samym zwiększając nasycenie. Szklanka kakao na śniadanie to naprawdę dobry pomysł, by wywołać poczucie spokoju i dobry humor, a przy tym uchronić się przed wieloma groźnymi chorobami.
Jak wybrać najlepsze kakao? Poradnik dla smakoszy
No dobrze, wiesz już, dlaczego warto włączyć kakao do swojej diety. Teraz nadszedł czas zastanowić się, jakie konkretnie kakao wybrać. W asortymencie sklepu Auchan znajdziesz wiele wariantów tego produktu. Możesz kupić kakao słodzone, bez cukru, odtłuszczone, granulowane czy typu instant. Które kakao najlepsze – podpowiadamy!
Sprawdź również: Masło orzechowe – do czego je wykorzystać i jakie ma właściwości?
Criollo, Forastero i Trinitario – z jakich ziaren jest najlepsze kakao do picia?
Ziarna kakaowca zostały podzielone na trzy gatunki. To Criollo, Forastero i Trinitario. Każda z odmian jest uprawiana w innym regionie świata. Criollo zbiera się głównie na Karaibach i Wenezueli, Forastero w Brazylii, Afryce Zachodniej i Azji, natomiast Trinitario na Madagaskarze oraz w Ameryce Środkowej i Południowej.
Najczęściej spotykaną odmianą ziaren kakaowca jest Forastero. To kakao konsumpcyjne, które stanowi prawie 90% całej uprawy kakaowca na świecie. Ma ciemnobrązowy kolor, intensywny aromat i lekko gorzkawy smak. To najtańsze, a równocześnie najlepsze kakao do picia, zwłaszcza dla dzieci, ponieważ jest delikatne w smaku.
Kakao odtłuszczone, a może surowe – co wybrać?
Dla osób szczególnie dbających o linię polecamy kakao o niskiej zawartości tłuszczu, które nie powoduje przybrania na wadze, o ile jest konsumowane w rozsądnej ilości. Bez obaw możesz sięgnąć po nie, będąc na diecie. Przygotowanie napoju kakaowego z dodatkiem wody zamiast mleka, sprawia, że płyn jest jeszcze mniej kaloryczny. W tym celu wystarczy, że do kubka wsypiesz 2 łyżeczki kakao i zalejesz je ciepłą, ale nie wrzącą wodą. Pamiętaj, że wpływ wysokiej temperatury powoduje pogorszenie jakości napoju.
Jedną z najzdrowszych wersji kakao, są produkty typu raw, czyli tzw. surowe kakao. Jak sama nazwa wskazuje, są to ziarna kakaowca, które nie zostają poddane prażeniu, czyli działaniu wysokiej temperatury. Ziarna są jedynie fermentowane oraz suszone, a w efekcie zachowują wysoką wartość odżywczą. Nie tracą termolabilnych (czyli rozpadających się w wysokiej temperaturze) witamin, składników mineralnych oraz zdrowych białek i tłuszczy.
Smakosze kakao powinni zwrócić uwagę na certyfikaty umieszczone na opakowaniu danego produktu. Szczególnie ważny jest certyfikat Fairtrade. Zaświadcza on, że kakao, które kupujemy, powstało w zrównoważonym procesie produkcyjnym. Natomiast certyfikat Sprawiedliwego Handlu informuje, że podczas uprawy kakaowca zadbano o los rolników, a środki ze sprzedaży kakao zostały przeznaczone na finansowanie projektów rozwojowych, czy budowę szkół w ubogich regionach świata.
Najlepsze kakao do picia – ranking smaków gorących napojów
Wiesz już, z jakich ziaren produkuje się kakao najlepszej jakości. Możemy więc przeanalizować teraz składy najczęściej wybieranych produktów i wyłonić zwycięzcę rankingu gorących napojów.
Kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
Nasze zestawienie otwiera kakao o obniżonej zawartości tłuszczu marki Czerwony Ptak. To produkt BIO. Oznacza to, że jego składniki pochodzą z rolnictwa ekologicznego. Kakao możesz zastosować jako główny składnik słodkich wypieków, dodać do porannej owsianki lub wypić klasycznie – na ciepło z mlekiem. Produkt ma wyjątkowo głęboki aromat i dostępnie jest w praktycznym opakowaniu o pojemności 250 g.
Pod względem składu, kakao Czerwony Ptak może poszczycić się wyjątkowo dobrym wynikiem. W 100 gramach dostarczy Ci niecałe 300 Kcal. Ma w sobie bardzo dużo, bo aż 22 g białka, a także 7 g kwasów tłuszczowych nasyconych.
Kakao w proszku
Na drugim miejscu plasuje się kakao w proszku z Czerwonego Ptaka. Kakao Auchan posiada certyfikat w ramach programu UTZ. Jego zakup wspiera zrównoważoną uprawę ziaren kakaowca.
W celu przygotowania należy rozmieszać dwie łyżki produktu z chłodnym mlekiem, a następnie wlać do garnka i podgrzewać. Produkt dostępny jest w poręcznym kartonowym opakowaniu o pojemności 250 g.
Ten artykuł spożywczy zawiera 13 g kwasów tłuszczowych nasyconych, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu człowieka i hamują procesy starzenia się skóry. Wśród składników odżywczych znajdziemy również białko, którego zawartość na 100 g produktu to 22 g. To kakao zawiera 361 Kcal w 100 gramach.
Rozpuszczalny napój kakaowy
Ranking kakao zawiera również produkty przeznaczone dla najmłodszych. Właśnie taki jest rozpuszczalny napój kakaowy Czerwony Ptak z Auchan. Ten napój z dodatkiem witamin i składników mineralnych polecany jest zarówno dla dorosłych jak i dzieci.
Cztery łyżeczki produktu wystarczy wymieszać w szklance ciepłego lub zimnego mleka i aromatyczny napój jest gotowy.Kakao jest sprzedawane w szczelnym, plastikowym pudełku o pojemności 450 g.
W jego składzie znajdziesz między innymi: kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu 21,3%, witaminy D, C, tiamina B1, magnez, cynk i żelazo. Jeżeli chodzi o kaloryczność, to produkt wypada podobnie do poprzednika, z zawartością 385 Kcal/100 g.
Przeczytaj też: Pumpkin spice latte – jak zrobić ten pyszny, dyniowy napój?
Napój kakaowy instant
Kolejną propozycją jest napój kakaowy instant Puchatek o niezwykle intensywnym czekoladowym smaku. Produkt jest bezglutenowy. Mogą więc spożywać go osoby borykające się z nietolerancją glutenu lub cierpiące na celiakię.
Do przygotowania napoju wystarczy zimne lub ciepłe mleko oraz 4 łyżeczki Puchatka. Opakowanie to szczelna, plastikowa torebka, a jego pojemność to 300 g.
Puchatek zawiera magnez, cynk oraz witaminy: B12, B1, B6. Mogą one mieć pozytywny wpływ na wysoki poziom energii, sprawną przemianę materii, szybkość myślenia, a także zdrowie włosów, skóry i paznokci. W 100 gramach produktu jest 370 Kcal.
Jakie kakao sprawdzi się jako baza do słodkich deserów?
Najlepsze kakao do słodkich wypieków to ciemne kakao. W sklepie Auchan dużą popularnością cieszy się kakao DecoMorreno oraz kakao w proszku Czerwony Ptak. Są to niedrogie, a przy tym niezwykle wydajne artykuły spożywcze. Możesz wykorzystać je w wielu słodkich przepisach.
Do czego w kuchni dodaje się kakao? Jest ono nieodzownym składnikiem ciasta czekoladowego np. brownie. Kilka łyżek kakao wzbogaci smak ciemnego biszkoptu lub ciasta kruchego. Z jego dodatkiem możesz przygotować mus czekoladowy, krem do tarty, dżem na naleśniki, a nawet polewę. Spody ciast z dodatkiem kakao będą stanowić kontrast dla kremu czy masy sernikowej.
Ranking kakao – Auchan typuje zwycięzcę!
Ranking kakao wygrywa kakao o obniżonej zawartości tłuszczu Czerwony Ptak, które jest zdrowe, pożywne i mogą sięgać po niego osoby na diecie. Niech ten produkt zagości w Twojej kuchni. Na jego bazie stworzysz nie tylko udane kakaowe wypieki. Po połączeniu z mlekiem uraczysz się ak5C22.4015 8.99494 21.6148 8.60614 20.7712 8.54811C20.5945 8.54811 20.4251 8.47787 20.3001 8.35284C20.1752 8.22782 20.105 8.05825 20.105 7.88144C20.105 7.70463 20.1752 7.53506 20.3001 7.41003C20.4251 7.28501 20.5945 7.21477 20.7712 7.21477C21.9685 7.27209 23.0946 7.80119 23.9035 8.68653C24.7123 9.57188 25.1383 10.7415 25.0883 11.9401C25.0884 12.0277 25.0712 12.1144 25.0377 12.1953C25.0042 12.2762 24.9552 12.3497 24.8933 12.4116C24.8314 12.4735 24.758 12.5226 24.6771 12.5561C24.5963 12.5896 24.5096 12.6068 24.4221 12.6068Z" fill="currentColor" '="">