Najlepszy barszcz wigilijny – przepis od Auchan
Barszcz jest nieodłącznym elementem polskiej tradycji świątecznej, rozpoczynający wigilijną wieczerzę. Zależnie od zwyczaju panującego w danym domu, podaje się go z uszkami, pasztecikami, krokietami lub w kubku jako napój. Sprawdź, jak przygotować najlepszy barszcz wigilijny. Przepis został zainspirowany sekretami polskich gospodyń.
Spis treści:
Odkryj sekrety barszczu wigilijnego z Auchan
Pierwsze wzmianki o barszczu w kontekście świątecznym pojawiły się już w XVI wieku. Jego przygotowania rozpoczynały się odpowiednio wcześnie od kiszenia buraków. Uważano, że te warzywa zapewniają długie życie w zdrowiu i wcale się nie mylono. Ten składnik jest bogaty w betacyjany – czyli substancje, które zwalczają wolne rodniki, opóźniając procesy starzenia.
Czerwony kolor zupy symbolizuje miłość, a także przypomina o męce Chrystusa. Sekret udanego barszczu tkwi w jakości składników i cierpliwości podczas gotowania. Dlatego tak ważne jest, jakie buraki do barszczu wybierzesz. Pełnię aromatów wydobędziesz z nich podczas długiego procesu fermentacji. Doskonały słodko-kwaskowy smak uzyskasz dzięki świeżym burakom z ekologicznych upraw oraz mieszance aromatycznych przypraw.
Przodkowie uważali barszcz nie tylko za pyszne danie, ale również za… lekarstwo. Żyjący w XVI wieku lekarz Szymon Syreński polecał tę zupę na kaca („pragnienie po przepiciu”) i gorączkę. W XVIII-wiecznych źródłach wspominano, że intensywny smak buraków zabija zapach czosnku, dlatego polecano ich spożycie podczas uroczystych spotkań.
Nie we wszystkich regionach w Wigilię podaje się jednak czerwony barszcz. W niektórych domach w województwie małopolskim króluje zupa grzybowa, nad morzem – rybna.
Przeczytaj również: Aromatyczna zupa rybna – przepis, który z łatwością odtworzysz w swoim domu
Jak zrobić barszcz wigilijny? Kluczowe składniki
Barszcz ze świeżych buraków ma bardzo delikatny smak, dlatego tradycyjnie wzbogaca się go zakwasem buraczanym. Możesz go przygotować w domu kilka dni wcześniej lub skorzystać z gotowego półproduktu. W Auchan znajdziesz gotowy, naturalny zakwas Pewni Dobrego, który znacznie skróci czas przygotowania dania oraz koncentrat marki Auchan z kiszonych buraków.
Za wyrazisty, lekko ostry smak barszczu odpowiadają aromatyczne przyprawy. W przepisie Auchan znajdziesz suszone grzyby, liście laurowe, ziarna czarnego pieprzu, czosnek i sól.
Za wyrazisty, lekko ostry smak barszczu odpowiadają aromatyczne przyprawy. W przepisie Auchan znajdziesz suszone grzyby, liście laurowe, ziarna czarnego pieprzuczosneksól.
Sprawdź też: Jak suszyć grzyby? Poznaj najlepsze sposoby
Jakie buraki na barszcz? Wybierz najlepsze produkty
Przepis na barszcz wigilijny wymaga kilku świeżych produktów. Przed rozpoczęciem gotowania, udaj się do Auchan lub odwiedź stronę internetową sklepu. Znajdziesz tam szeroki wybór warzyw, w tym buraki na wagę z polskich gospodarstw, a także suszone grzyby i przyprawy. Jeśli lubisz ostre potrawy, do koszyka dorzuć goździki, cynamon i gwiazdki anyżu.
Jakie buraki do barszczu sprawdzą się najlepiej? Wybierz najładniejsze warzywa o rubinowym kolorze i słodkawym zapachu. Upewnij się, że są świeże, z gładką skórką, bez oznak zgnilizny czy uszkodzeń. Po przekrojeniu powinny mieć jednolity kolor.
Najlepiej sprawdzą się ciemnoczerwone, jędrne buraki średniej wielkości. Te cechy wskazują na wysoką zawartość betacyjan, odpowiedzialnych za głęboki kolor barszczu. Buraki powinny być dojrzałe, ale nie przejrzałe.
Wiedza, jakie buraki na barszcz sprawdzą się najlepiej, to połowa sukcesu. Aby uzyskać doskonałą zupę, zwróć również uwagę na proces przygotowania. Umyj dokładnie warzywa, aby pozbyć się zanieczyszczeń. Możesz je ugotować lub upiec, jeśli zależy Ci na bardzo intensywnym smaku.
Przepis na barszcz wigilijny od Auchan
Marzy Ci się rubinowy barszcz na wigilijnym stole? Aromatyczny zapach zupy z tego przepisu wypełni cały dom, a Twoja rodzina będzie tylko czekać na dokładkę!
Do naczynia wlej 500 ml wody i dodaj suszone grzyby. Opal na palniku nieobraną cebulę i ząbek czosnku.
Przekrój cebulę i czosnek i wrzuć do wody z grzybami. Po zagotowaniu zmniejsz ogień, przykryj i gotuj przez ok. 20 minut.
Umyj i obierz buraki, seler, marchew i pietruszkę. Zetrzyj je na tarce o dużych oczkach.
Do dużego garnka wrzuć starte warzywa, dodaj 2,5 litra wody i wywar grzybowy. Gotuj na niskim ogniu przez około godzinę od momentu zagotowania. Odcedź i dobrze wymieszaj.
Wlej do zupy szklankę zakwasu buraczanego. Odstaw na około godzinę.
Barszcz przechowuj w lodówce. Przed podaniem już nie gotuj zupy. Podgrzej ją i ewentualnie dopraw solą i pieprzem według uznania.
Wskazówka: Jak zrobić barszcz wigilijny o delikatnym smaku? Pomiń zakwas buraczany i użyj więcej soli lub pieprzu.
Buraki z barszczu – co zrobić, żeby się nie zmarnowały?
Gotowanie w stylu less waste to dbanie o planetę i sposób na oszczędność pieniędzy. Wyciągnąłeś buraki z barszczu? Co zrobić, żeby dalej je przetworzyć? Przyrządź sałatkę! Warzywa wymieszaj z cebulą, skrop je oliwą z oliwek marki Auchan. Dodaj sól, pieprz i ocet jabłkowy do smaku.
Nie masz teraz czasu na przyrządzanie dodatkowych potraw? Zamroź buraki i wykorzystaj je po Świętach!
Zobacz także: Co zrobić z mięsa z rosołu? 3 pomysły na kurę rosołową
Jak podać i co dodać do barszczu wigilijnego?
Barszcz wigilijny tradycyjnie stawia się na stół w porcelanowych lub szklanych wazach, które podkreślają jego głęboki, rubinowy kolor. Goście spożywają go z głębokich talerzy, miseczek lub kubków. W niektórych domach zupę podaje się na zimno. Zależnie od zwyczajów panujących w danej rodzinie może być ostry bądź łagodny, gęsty lub rzadki. Do barszczu najlepiej sprawdzą się dodatki w postaci uszek, krokietów lub pasztecików z grzybami.
Sprawdź też: Idealne ciasto na pierogi
Wigilijne uszka – przepis
Wigilijne uszka to małe pierożki, zgodnie z tradycją wypełnione postnym farszem, zazwyczaj z grzybów i cebuli. Aby były idealnie miękkie i nie rozpadały się w zupie, odsącz je z nadmiaru wody i połóż bezpośrednio w naczyniu, w którym podasz barszcz wigilijny. Przepis jest długi, jednak z wykonaniem go poradzą sobie nawet osoby, które na co dzień nie są szefami kuchni.
Do miski wsyp przesianą mąkę, dodaj szczyptę soli i dwie łyżki oleju. Następnie dolej gorącej wody i mieszaj łyżką.
Gdy masa ostygnie, wyrabiaj ją rękami lub przy pomocy miksera z hakami aż do uzyskania elastycznej konsystencji.
Zawiń masę w przezroczystą folię spożywczą i odłóż na godzinę.
Zanurz suszone grzyby w zimnej wodzie. Odstaw w chłodne miejsce na co najmniej godzinę, aby nasiąknęły.
Wodę z grzybami przelej do garnka i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 25 minut. Odsącz je i drobno posiekaj.
Obierz i drobno posiekaj cebulę. Na patelni olej i smaż, aż warzywo stanie się złociste. Następnie dodaj grzyby, sól i pieprz i smaż przez kolejne 5 minut.
Gdy farsz ostygnie, wlej do niego żółtko oraz wsyp bułkę tartą. Dokładnie wymieszaj składniki.
Posyp stolnicę mąką i rozwałkuj porcję ciasta na cienki placek. Wytnij małe kółeczka i kwadraty. Na środek nałóż niewielką ilość farszu, a następnie zlep krawędzie, formując uszka.
Gotuj uszka w osolonej wodzie przez około 2 minuty od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię. Odsącz je.
Wskazówka: Aby uszka nie kleiły się do siebie, polej je niewielką ilością oleju.
Uszka wigilijne
Opublikowano 13.11.2023Jeśli chcesz zaimponować swoim gościom na wigilijnym stole, nie może zabraknąć uszek z grzybami. To tradycyjne danie, które sprawia, że barszcz czerwony nabiera wyjątkowego smaku i aromatu. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować uszka krok po kroku, jakiego farszu użyć i jak je podawać. Zapraszamy do lektury!
Do miski wsyp przesianą mąkę, dodaj szczyptę soli i dwie łyżki oleju. Następnie dolej gorącej wody i mieszaj łyżką.
Gdy masa ostygnie, wyrabiaj ją rękami lub przy pomocy miksera z hakami aż do uzyskania elastycznej konsystencji.
Zawiń masę w przezroczystą folię spożywczą i odłóż na godzinę.
Zanurz suszone grzyby w zimnej wodzie. Odstaw w chłodne miejsce na co najmniej godzinę, aby nasiąknęły.
Wodę z grzybami przelej do garnka i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 25 minut. Odsącz je i drobno posiekaj.
Obierz i drobno posiekaj cebulę. Na patelni olej i smaż, aż warzywo stanie się złociste. Następnie dodaj grzyby, sól i pieprz i smaż przez kolejne 5 minut.
Gdy farsz ostygnie, wlej do niego żółtko oraz wsyp bułkę tartą. Dokładnie wymieszaj składniki.
Posyp stolnicę mąką i rozwałkuj porcję ciasta na cienki placek. Wytnij małe kółeczka i kwadraty. Na środek nałóż niewielką ilość farszu, a następnie zlep krawędzie, formując uszka.
Gotuj uszka w osolonej wodzie przez około 2 minuty od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię. Odsącz je.
Wskazówka: Aby uszka nie kleiły się do siebie, polej je niewielką ilością oleju.
Chrupiące paszteciki z grzybami – przepis
W niektórych rodzinach uszka zastępuje się pasztecikami z warzywnym lub grzybowym nadzieniem. Ich chrupiąca skórka idealnie pas