Aplikacja
sklad majonezu

Najlepszy majonez – który wygrywa?

Opublikowano 09.04.2023 - 7 minut czytania

Delikatesowy, sałatkowy a może dekoracyjny? Z naszego rankingu dowiesz się, jaki jest najlepszy majonez. Skład, kaloryczność oraz zastosowanie w kuchni – oto, na co warto zwrócić uwagę przy wyborze produktu. Poznaj rodzaje majonezów i wybierz najlepszy z nich.

Jakie są rodzaje majonezów?

Majonez to gęsty sos o kremowej konsystencji. Przygotowywany jest na bazie żółtek jaj oraz oleju rzepakowego. Historia jego pochodzenia nie jest do końca znana, ponieważ zarówno Francuzi jak i Hiszpanie roszczą sobie prawo do bycia wynalazcami majonezu. Ci pierwsi twierdzą, że ten smaczny sos pochodzi z jednego francuskich miast Les Mayons, któremu zawdzięcza swoją nazwę. Hiszpanie natomiast są przekonani, że jego receptura powstała na cześć księcia de Richelieu w Mahón na Minorce.

Z Europy majonez zawędrował do Nowego Jorku, gdzie początkowo był dobrem luksusowym. Dzięki Richardowi Hellmannowi trafił na stoły zwykłych obywateli. Tak właśnie powstała znana marka sosu – Hellmann’s.

Rodzaje majonezów

Według Polskiej Normy majonezem nazywa się produkt otrzymywany przez emulgowanie oleju roślinnego w fazie wodnej, w obecności żółtka kurzego jaja. W ten sposób rozróżnia się:

  • majonez niskotłuszczowy – poniżej 50,5% tłuszczu;
  • majonez stołowy – 50,5-78,5% tłuszczu;
  • majonez wysokotłuszczowy – powyżej 78,5% tłuszczu.

W supermarketach można znaleźć kilkadziesiąt różnych rodzajów majonezów. Na sklepowych półkach Auchan znajduje się między innymi majonez

  • delikatesowy,
  • dekoracyjny,
  • stołowy,
  • sałatkowy,
  • light,
  • wegański.

Koniecznie zapoznaj się z asortymentem sklepu Auchan. Majonez marek własnych takich jak Czerwony Ptak czy Kciuk sprawdzi się do sałatek i nie tylko. Jego odtłuszczona wersja polecana jest również osobom będącym na diecie.

Skład majonezu – na co zwracać uwagę?

Poznałeś już rodzaje majonezów. Teraz nadeszła pora, abyś dowiedział się, z czego dokładnie składa się ten wyrób i jakie ma wartości odżywcze.

Głównym składnikiem klasycznego majonezu jest oliwa z oliwek extra vergine bądź olej rzepakowy lub słonecznikowy. Dodaje się do nich surowe żółtka jajek, które działają jako emulgator, ocet winny obniżający pH substancji, nadając jej charakterystycznego smaku oraz sól i biały pieprz. W skład majonezu wchodzi również musztarda, która sprawia, że sos ma bardziej ostry smak i ułatwia powstawanie odpowiedniej konsystencji produktu. Majonez zawiera także cukier oraz barwniki np. beta-karoten.

Wartość odżywcza produktu jest uzależniona od jego składu, zwłaszcza od ilości użytego oleju. Przyjmuje się, że 100 g majonezu to średnio 700 kcal i 70 g tłuszczu oraz 2 gramy węglowodanów i białka.

W porównaniu z innymi popularnymi sosami majonez ma stosunkowo dużo składników odżywczych. Wpływa na to jego skład. Majonez na bazie oliwy obfituje w nienasycone kwasy tłuszczowe. Z kolei zawarta w jajku lecytyna wspomaga wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i obniża poziom cholesterolu. Jeśli do produkcji został użyty sok z cytryny, to spożywając ten wyrób, dostarczasz organizmowi witaminę C.

Jaki najlepszy majonez? Na co zwrócić uwagę?

W przypadku zakupu gotowego majonezu problemem są szkodliwe dodatki chemiczne stosowane przez producentów. Wśród nich wymienić można stabilizatory smaku, konserwanty oraz syntetyczne aromaty. Unikaj produktów z dodatkiem soli wapniowo-disodowa EDTA (E385). Jej nadmiar może powodować zaburzenia żołądkowo-jelitowe i być przyczyną bólu głowy.

Dokładnie czytaj etykietę znajdującą się na słoiczku. Włóż do koszyka produkt, który nie zawiera dodatku substancji zagęszczających i stabilizujących, w tym skrobi. Właśnie takie artykuły znajdziesz w sklepie Auchan. Majonez na bazie świeżych jajek z chowu ściółkowego to najlepszy wybór.

Jaki majonez najlepszy? Sprawdź nasz ranking!

Już wiesz, jaki powinien być skład majonezu. Teraz nadeszła pora na ranking. Poznaj najlepszy majonez, który będzie idealnym dodatkiem do sałatek warzywnych, kanapek, czy jajek faszerowanych.

Sprawdź również: Jak zrobić domowy majonez? Co jest kluczem kulinarnego sukcesu?

Develey – Majonez Wegański

Jaki majonez najlepszy dla osób na diecie bezglutenowej oraz? Jeśli cierpisz na celiakię, lub nie spożywasz produktów pochodzenia zwierzęcego, to świetnym wyborem będzie Develey – Majonez Wegański. Produkt nie zawiera substancji konserwujących i sztucznych barwników. Jest źródłem kwasów Omega 3, które cechują się działaniem przeciwzapalnym, przeciwzakrzepowym i wspomagają pracę mózgu.

Winiary – Majonez lekki

Jeśli kontrolujesz swoją wagę lub chcesz pozbyć się nadprogramowych kilogramów, nie musisz rezygnować z majonezu – wystarczy, że odwiedzisz sklep Auchan. Majonez lekki Winiary ma obniżoną zawartość tłuszczu i pomaga pogodzić przyjemność jedzenia z dbaniem o linię. Produkt dostępny jest w szklanym słoiku o pojemności 300 ml. W jego składzie znajdziesz wodę, olej rzepakowy, żółtko oraz musztardę. Lekko żółtego kolor dodaje mu kurkumina – naturalny barwnik z przyprawy, jaką jest kurkuma.

Auchan – BIO Majonez z musztardą Dijon

Auchan – BIO Majonez z musztardą Dijon został wyprodukowany we Francji. Powstał ze składników pochodzących z rolnictwa ekologicznego. W jego składzie znajdują się żółtka jaj, woda, a także musztarda Dijon o wyraźnym, lekko ostrym smaku. To majonez, który świetnie wiąże składniki sałatek, zwłaszcza jarzynowej i ziemniaczanej. Z pewnością trafi do gustu miłośników tradycyjnej kuchni.

Auchan – majonez wysokotłuszczowy

Majonez wysokotłuszczowy marki własnej Auchan Czerwony Ptak został wyprodukowany w Polsce. Bazuje na oleju rzepakowym, wodzie oraz żółtkach kurzego jaja. Lekko żółtego koloru nadają mu naturalne barwniki – koncentrat z dyni i marchwi. Majonez wysokotłuszczowy Auchan ma gładką konsystencję pozbawioną grudek. Jest gęsty i kremowy, pasuje do frytek i pieczonych warzyw. Oczywiście jest również niezastąpionym dodatkiem wszelkich warzywnych sałatek.

Jaki majonez spośród wymienionych zdobywa pierwsze miejsce w rankingu? Naszym zdaniem Auchan majonez wysokotłuszczowy to najlepszy wybór. Docenisz go za gładką konsystencję, aksamitność oraz łagodny smak. Produkt w szklanym słoiku marki Auchan możesz przechowywać po otwarciu w lodówce nawet przez dwa tygodnie.

Sałatka z majonezem i nie tylko! Do czego jeszcze się przyda?

Majonez jest nieodłącznym elementem wielu dań. W szczególności nie może go zabraknąć w sałatce jarzynowej, która gości na polskich stołach podczas świąt i innych uroczystości.

Czy wiesz, że majonez wniknął nie tylko w polską kulturę i kuchnię? Stosowany jest na całym świecie. Amerykanie dodają go do wołowych burgerów, dipów i surówki colesław. Mieszkańcy Europy Zachodniej nie wyobrażają sobie bez jego dodatku smażonych frytek, grillowanych warzyw. Natomiast Słowianie stosują go do sosu tatarskiego i faszerowanych jajek.

Majonez posmakował także Japończykom. Mieszkańcy kraju kwitnącej wiśni łączą go z octem ryżowym jako polewę do wytrawnego placka o nazwie okonomiyaki. Co więcej, sos odnalazł się w kuchniach skandynawskich, ponieważ jego smak dobrze łączy się z rybami. Grillowany łosoś polany majonezem to prawdziwy przysmak Norwegów czy Szwedów.

Jaki majonez najlepszy do sosów?

Bez majonezu trudno byłoby sobie wyobrazić przygotowanie zimnych sosów i dipów. Na jego bazie powstaje między innymi sos tysiąca wysp – majonez stołowy łączy się z  ketchupem i posiekaną cebulką. Całość doprawia się słodką papryką i sokiem z cytryny.

Bardzo popularna jest remulada, do której możesz wykorzystać uniwersalny majonez wysokotłuszczowy. Połącz go z pokrojonymi piklami, kaparami oraz kurkumą.

Sos Andaluzyjski również bazuje na majonezie, który łączy się z koncentratem pomidorowym i pikantną papryką. W krajach arabskich popularnością cieszy się sos samurajski – majonez z ketchupem i harrisą. Pod nazwą Joppieasus skrywa się majonez z curry, a Fritesus to majonez z ketchupem. Można dodawać je do frytek, pizzy czy burgerów.

Już wiesz, jaki jest najlepszy majonez!

Mamy nadzieję, że już wiesz, jaki majonez najlepszy jest do sosów, sałatek oraz warzyw. Koniecznie przed zakupem przeczytaj etykiety i wybierz produkty o prostym i naturalnym składzie. Zachęcamy Cię do zapoznania się z asortymentem sklepu Auchan. Majonezy marki Czerwony Ptak czy Kciuk z pewnością przypadną Ci do gustu.

Od lat panuje mylne przekonanie, że majonez to produkt wysokotłuszczowy, który warto ograniczać w codziennej diecie. Jedzony w nadmiarze, nie powoduje otyłości – może wręcz obniżyć ryzyko wielu chorób za sprawą zawartości kwasów tłuszczowych omega-3. Dlatego bez obaw możesz dodawać go do ulubionych sałatek, warzyw, mięs i ryb.