Najlepszy przepis na jajka faszerowane. Zachwyć gości na święta
Jajko to symbol Wielkanocy. Nie może go zatem zabraknąć na świątecznym stole. Szczególnie pysznie smakują jajka faszerowane. Tę smaczną przekąskę możesz przygotować wielu wersjach – na ostro, wypełniając je wyrazistym kremem chrzanowym lub w nieco delikatniejszej wersji z pieczarkami czy z oliwkami, suszonymi pomidorami z listkiem bazylii, smakowicie nawiązując do kuchni śródziemnomorskiej. Zobacz łatwy i sprawdzony przepis na jajka faszerowane, dzięki któremu zachwycisz gości w święta!
Faszerowane jajka – kiedy je serwować?
Faszerowane jajka na Wielkanoc lubią niemal wszyscy – w końcu do nadziewania można wybrać swoje ulubione składniki. Danie to stało się kulinarnym symbolem Wielkanocy. Jest ono zazwyczaj przyrządzanie w czasie świątecznym, ale można wykonać je także w zwykłe dni, ponieważ to bardzo zdrowa i smaczna potrawa. Do tego wygląda bardzo elegancko na stole.
Przekąskę tę podaj podczas wielkanocnego śniadania, ale nie tylko – danie sprawdzi się też jako przystawka przed uroczystym obiadem albo przysmak dla gości na popołudniowym spotkaniu kolejnego dnia świąt.
Jak zrobić jajka faszerowane? Potrzebne składniki
Czym faszerować jajka? Tym, co lubisz! To proste danie jest niezwykle uniwersalne pod względem przygotowania – świetnie smakuje zarówno mięsem i rybami, jak i warzywami oraz innymi dodatkami. Jajka stanowią doskonałą bazę do wielu nadzień.
Sprawdź również: Jajka Pewni Dobrego – produkty pełne smaku od Auchan
Jak zrobić jajka faszerowane? Od czego zacząć?
Poniżej znajdziesz receptury na faszerowane jajka. Przepisy nie są skomplikowane, dzięki czemu potrawy wykonasz naprawdę szybko i sprawnie. Przyrządzenie dania nie wymaga od Ciebie umiejętności kulinarnych – wystarczy chęć i kilka składników. Co zatem przyda Ci się do przyrządzenia jajek faszerowanych? Podstawą są oczywiście jajka. Jeśli chodzi o resztę ingrediencji, w dalszej części artykułu prezentujemy przykładowe pomysły – śmiało zainspiruj się nimi!
Jeśli chcesz jednak wcześniej przygotować się do tego, aby przyrządzić najlepsze jajka faszerowane, przepis mówi przede wszystkim o warzywach i owocach. Zaopatrz się zatem w ogórki, szczypiorek, czosnek, cebulę, a nawet awokado. Nie zapominaj też o przyprawach, zwłaszcza pieprzu i soli. Jeśli chcesz sporządzić wersje mięsne, wybierz chudą szynkę albo wędlinę drobiową. Do przygotowania farszu niezbędny jest jogurt naturalny lub dobrej jakości majonez.
Poszczególne składniki oraz ich ilości prezentujemy poniżej. Zobacz zatem, jak przyrządzić różne rodzaje jajek faszerowanych.
Przepis na jajka faszerowane, które zachwycą gości
Propozycji przygotowania jajek faszerowanych jest tak wiele, że z łatwością każdy miłośnik tej przekąski znajdzie wśród nich wersję najlepiej odpowiadającą swym gustom kulinarnym. Z szynką, rzeżuchą, pieczarkami, łososiem, cukinią, żółtym serem, a może po tatarsku? Wybierz swoje ulubione faszerowane jajka. Przepisy przedstawione poniżej pozwolą Ci szybko przyrządzić smaczny posiłek.
Przepis na faszerowane jajka z szynką
Przepis na faszerowane jajka z szynką z pewnością spodoba się miłośnikom mięs. To delikatna przekąska o nadzieniu z kremową konsystencją.
Przeczytaj też: Przepis na żurek – wielkanocne danie krok po kroku
Jajka ugotuj na twardo, obierz i przekrój wzdłuż na pół. Wyjmij żółtka z jaj, przełóż do głębokiego talerza lub miski i rozgnieć widelcem.
Pokrój szynkę w kostkę i wrzuć do farszu.
Dodaj posiekany szczypiorek, pietruszkę albo/i bazylię.
Dodaj musztardę i majonez. Całość starannie wymieszaj.
Dodaj szczyptę soli i pieprzu dla podkreślenia smaku.
Wymieszaj delikatnie całość. Wypełnij połówki białek farszem i ułóż je na talerzu.
Aby jajka były jeszcze smaczniejsze i zdrowsze, a przy tym ładnie prezentowały się na talerzu, udekoruj je świeżą bazylią, kawałkami rzodkiewek, szczypiorkiem lub innymi warzywami.
Przepis na pyszne jajka faszerowane żółtym serem, cukinią i sosem jogurtowym
A może masz ochotę na jajka wegetariańskie? Jeśli tak, sprawdź przepis na jajka faszerowane cukinią oraz żółtym serem, z dodatkiem lekkiego sosu jogurtowego!
Przygotuj duży garnek i ugotuj w nim jaja na twardo.
Cebulę pokrój w drobną kostkę, posól i zeszklij na maśle z dodatkiem oliwy.
Zetrzyj na tarce cukinię. Dodaj ją wraz z tymiankiem do naczynia z cebulą i smaż całość przez około 5-6 minut, aż do momentu, gdy cukinia zmięknie i odparuje, nie tracąc przy tym swojej barwy.
Dołóż posiekaną natkę pietruszki.
Zdejmij potrawę z patelni. Dodaj pieprz i sól.
Obierz jajka, przekrój na pół, wyłóż żółtka na talerz i rozgnieć widelcem. Dodaj ser żółty, cukinię i wymieszaj całość.
Nałóż farsz do białek. Jajka możesz dodatkowo udekorować natką pietruszki albo kawałkami warzyw.
Jajka możesz doprawić sosem, choć nie jest to konieczne – potrawa świetnie smakuje nawet bez niego. Jeśli chcesz go dodać, wymieszaj 4 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego oraz łyżeczkę musztardy.
Przygotuj duży garnek i ugotuj w nim jaja na twardo.
Cebulę pokrój w drobną kostkę, posól i zeszklij na maśle z dodatkiem oliwy.
Zetrzyj na tarce cukinię. Dodaj ją wraz z tymiankiem do naczynia z cebulą i smaż całość przez około 5-6 minut, aż do momentu, gdy cukinia zmięknie i odparuje, nie tracąc przy tym swojej barwy.
Dołóż posiekaną natkę pietruszki.
Zdejmij potrawę z patelni. Dodaj pieprz i sól.
Obierz jajka, przekrój na pół, wyłóż żółtka na talerz i rozgnieć widelcem. Dodaj ser żółty, cukinię i wymieszaj całość.
Nałóż farsz do białek. Jajka możesz dodatkowo udekorować natką pietruszki albo kawałkami warzyw.
Jajka możesz doprawić sosem, choć nie jest to konieczne – potrawa świetnie smakuje nawet bez niego. Jeśli chcesz go dodać, wymieszaj 4 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego oraz łyżeczkę musztardy.
Prosty przepis na jajka faszerowane po tatarsku
Jesteś miłośnikiem kiszonych ogórków i pieczarek? Jeśli tak, przepis na faszerowane jajka po tatarsku z pewnością przypadnie Ci do gustu! Sprawdź, jak zrobić danie i zachwycić swoich gości.
Najpierw ugotuj jajka i przekrój je wzdłuż na pół. Ułóż połówki na talerzu i delikatnie posól.
Wrzuć pokrojone w kostkę pieczarki, cebule i ogórki do miski. Dodaj zmielony pieprz, sól oraz majonez. Dokładnie wymieszaj całość.
Nałóż farsz na jajka. Posyp je szczypiorkiem i udekoruj koperkiem.
Najpierw ugotuj jajka i przekrój je wzdłuż na pół. Ułóż połówki na talerzu i delikatnie posól.
Wrzuć pokrojone w kostkę pieczarki, cebule i ogórki do miski. Dodaj zmielony pieprz, sól oraz majonez. Dokładnie wymieszaj całość.
Nałóż farsz na jajka. Posyp je szczypiorkiem i udekoruj koperkiem.
Jajka faszerowane grillowanymi pieczarkami – jak przyrządzić?
Lubisz grzyby? Zobacz przepis na jajka faszerowane grillowanymi pieczarkami. To smaczne i bardzo proste w przyrządzeniu danie.
Zagotuj wodę do wrzenia i wrzuć do niej jajka. Gotuj przez około 10 minut. Po ostudzeniu obierz je i przekrój wzdłuż na połowy.
Włóż do naczynia żółtka i rozdrobnij je widelcem.
Opłucz, osusz i pokrój na plasterki pieczarki. Ułóż je na rozgrzanej patelni (zwykłej lub grillowej) i grilluj przez 2-3 minuty z każdej strony. Pokrój pieczarki w kostkę i dodaj je do żółtek.
Dodaj sól i pieprz do smaku.
Wrzuć posiekaną nać pietruszki. Całość dokładnie wymieszaj.
Dodaj masło truflowe i majonez, wymieszaj farsz i wypełnij nim połówki białek. Możesz je udekorować pietruszką.
Zagotuj wodę do wrzenia i wrzuć do niej jajka. Gotuj przez około 10 minut. Po ostudzeniu obierz je i przekrój wzdłuż na połowy.
Włóż do naczynia żółtka i rozdrobnij je widelcem.
Opłucz, osusz i pokrój na plasterki pieczarki. Ułóż je na rozgrzanej patelni (zwykłej lub grillowej) i grilluj przez 2-3 minuty z każdej strony. Pokrój pieczarki w kostkę i dodaj je do żółtek.
Dodaj sól i pieprz do smaku.
Wrzuć posiekaną nać pietruszki. Całość dokładnie wymieszaj.
Dodaj masło truflowe i majonez, wymieszaj farsz i wypełnij nim połówki białek. Możesz je udekorować pietruszką.
Jajka faszerowane – przepis na jajka z awokado
Przepis na faszerowane jajka z awokado to pyszna i pożywna przekąska, pełna wartościowych składników.
Ugotuj na twardo jajka. Zostaw do ostudzenia, a potem obierz je ze skorupek.
Wytnij ok. 1/3 części z jajek, wykonując nacięcie od góry, po ukosie, tworząc łódeczkę. Wyciętą część posiekaj w kostkę, a pozostałą zachowaj do wypełnienia farszem.
Przeciśnij czosnek przez praskę i posyp go solą.
Pokrój awokado w kostkę. Dodaj pieprz i sól, a następnie skrop sokiem z limonki bądź cytryny.
Dodaj czosnek, posiekane jajka, szczypiorek oraz majonez. Całość starannie wymieszaj i ponownie dodaj przyprawy.
Nałóż farsz do wyciętych części jajek.
Ułóż jajka na talerzu i udekoruj je majonezem oraz zieleniną.
Ugotuj na twardo jajka. Zostaw do ostudzenia, a potem obierz je ze skorupek.
Wytnij ok. 1/3 części z jajek, wykonując nacięcie od góry, po ukosie, tworząc łódeczkę. Wyciętą część posiekaj w kostkę, a pozostałą zachowaj do wypełnienia farszem.
Przeciśnij czosnek przez praskę i posyp go solą.
Pokrój awokado w kostkę. Dodaj pieprz i sól, a następnie skrop sokiem z limonki bądź cytryny.
Dodaj czosnek, posiekane jajka, szczypiorek oraz majonez. Całość starannie wymieszaj i ponownie dodaj przyprawy.
Nałóż farsz do wyciętych części jajek.
Ułóż jajka na talerzu i udekoruj je majonezem oraz zieleniną.
Możesz też przyrządzić potrawę w nieco bardziej tradycyjny sposób – wystarczy, że przekroisz jajka na pół, wyjmiesz z nich żółtka i połączysz je z resztą składników.
Sprawdź też: Najlepszy majonez – który wygrywa?
Jajka faszerowane na wielkanocny stół – inspiracje na smaczne dania
Prosty przepis na jajka faszerowane pozwoli Ci błyskawicznie przygotować smakołyk na wielkanocny stół. Zainspiruj się przedstawionymi przepisami i stwórz własną wersję potrawy. Łącz różne składniki i wykreuj swój ulubiony farsz, którym wypełnisz jajka. Smacznego!