Aplikacja

Najlepszy przepis na jajka faszerowane. Zachwyć gości na święta

Opublikowano 22.03.2023 - 4 minut czytania

Jajko to symbol Wielkanocy. Nie może go zatem zabraknąć na świątecznym stole. Szczególnie pysznie smakują jajka faszerowane. Tę smaczną przekąskę możesz przygotować wielu wersjach – na ostro, wypełniając je wyrazistym kremem chrzanowym lub w nieco delikatniejszej wersji z pieczarkami czy z oliwkami, suszonymi pomidorami z listkiem bazylii, smakowicie nawiązując do kuchni śródziemnomorskiej. Zobacz łatwy i sprawdzony przepis na jajka faszerowane, dzięki któremu zachwycisz gości w święta!

Faszerowane jajka – kiedy je serwować?

Faszerowane jajka na Wielkanoc lubią niemal wszyscy – w końcu do nadziewania można wybrać swoje ulubione składniki. Danie to stało się kulinarnym symbolem Wielkanocy. Jest ono zazwyczaj przyrządzanie w czasie świątecznym, ale można wykonać je także w zwykłe dni, ponieważ to bardzo zdrowa i smaczna potrawa. Do tego wygląda bardzo elegancko na stole.

Przekąskę tę podaj podczas wielkanocnego śniadania, ale nie tylko – danie sprawdzi się też jako przystawka przed uroczystym obiadem albo przysmak dla gości na popołudniowym spotkaniu kolejnego dnia świąt.

Jak zrobić jajka faszerowane? Potrzebne składniki

Czym faszerować jajka? Tym, co lubisz! To proste danie jest niezwykle uniwersalne pod względem przygotowania – świetnie smakuje zarówno mięsem i rybami, jak i warzywami oraz innymi dodatkami. Jajka stanowią doskonałą bazę do wielu nadzień.

Sprawdź również: Jajka Pewni Dobrego – produkty pełne smaku od Auchan

Jak zrobić jajka faszerowane? Od czego zacząć?

Poniżej znajdziesz receptury na faszerowane jajka. Przepisy nie są skomplikowane, dzięki czemu potrawy wykonasz naprawdę szybko i sprawnie. Przyrządzenie dania nie wymaga od Ciebie umiejętności kulinarnych – wystarczy chęć i kilka składników. Co zatem przyda Ci się do przyrządzenia jajek faszerowanych? Podstawą są oczywiście jajka. Jeśli chodzi o resztę ingrediencji, w dalszej części artykułu prezentujemy przykładowe pomysły – śmiało zainspiruj się nimi!

Jeśli chcesz jednak wcześniej przygotować się do tego, aby przyrządzić najlepsze jajka faszerowane, przepis mówi przede wszystkim o warzywach i owocach. Zaopatrz się zatem w ogórki, szczypiorek, czosnek, cebulę, a nawet awokado. Nie zapominaj też o przyprawach, zwłaszcza pieprzu i soli. Jeśli chcesz sporządzić wersje mięsne, wybierz chudą szynkę albo wędlinę drobiową. Do przygotowania farszu niezbędny jest jogurt naturalny lub dobrej jakości majonez.

Poszczególne składniki oraz ich ilości prezentujemy poniżej. Zobacz zatem, jak przyrządzić różne rodzaje jajek faszerowanych.

Przepis na jajka faszerowane, które zachwycą gości

Propozycji przygotowania jajek faszerowanych jest tak wiele, że z łatwością każdy miłośnik tej przekąski znajdzie wśród nich wersję najlepiej odpowiadającą swym gustom kulinarnym. Z szynką, rzeżuchą, pieczarkami, łososiem, cukinią, żółtym serem, a może po tatarsku? Wybierz swoje ulubione faszerowane jajka. Przepisy przedstawione poniżej pozwolą Ci szybko przyrządzić smaczny posiłek.

Przepis na faszerowane jajka z szynką

Przepis na faszerowane jajka z szynką z pewnością spodoba się miłośnikom mięs. To delikatna przekąska o nadzieniu z kremową konsystencją.

Przeczytaj też: Przepis na żurek – wielkanocne danie krok po kroku

1. Przygotuj jajka

Jajka ugotuj na twardo, obierz i przekrój wzdłuż na pół. Wyjmij żółtka z jaj, przełóż do głębokiego talerza lub miski i rozgnieć widelcem.

2. Dodaj szynkę

Pokrój szynkę w kostkę i wrzuć do farszu.

3. Posiekaj zielone dodatki

Dodaj posiekany szczypiorek, pietruszkę albo/i bazylię.

4. Dodaj sosy

Dodaj musztardę i majonez. Całość starannie wymieszaj.

5. Dodaj przyprawy

Dodaj szczyptę soli i pieprzu dla podkreślenia smaku.

6. Wymieszaj i nałóż

Wymieszaj delikatnie całość. Wypełnij połówki białek farszem i ułóż je na talerzu.

Czas całkowity 12 min
Porcja 8
Przygotowanie 6 min
Gotowanie 6 min
Składniki
8
8 jaj,
2 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego,
0,2 kg szynki,
2 łyżeczki natki pietruszki (możesz też zdecydować się na bazylię lub wymieszać te 2 składniki),
2 rzodkiewki,
2 łyżki szczypiorku,
1 płaska łyżeczka musztardy,
szczypta soli i pieprzu do smaku.

Aby jajka były jeszcze smaczniejsze i zdrowsze, a przy tym ładnie prezentowały się na talerzu, udekoruj je świeżą bazylią, kawałkami rzodkiewek, szczypiorkiem lub innymi warzywami.

Przepis na pyszne jajka faszerowane żółtym serem, cukinią i sosem jogurtowym

A może masz ochotę na jajka wegetariańskie? Jeśli tak, sprawdź przepis na jajka faszerowane cukinią oraz żółtym serem, z dodatkiem lekkiego sosu jogurtowego!

1. Ugotuj jajka

Przygotuj duży garnek i ugotuj w nim jaja na twardo.

2. Przygotuj cebulę

Cebulę pokrój w drobną kostkę, posól i zeszklij na maśle z dodatkiem oliwy.

3. Podsmaż cukinię

Zetrzyj na tarce cukinię. Dodaj ją wraz z tymiankiem do naczynia z cebulą i smaż całość przez około 5-6 minut, aż do momentu, gdy cukinia zmięknie i odparuje, nie tracąc przy tym swojej barwy.

4. Dodaj natkę pietruszki

Dołóż posiekaną natkę pietruszki.

5. Dodaj przyprawy

Zdejmij potrawę z patelni. Dodaj pieprz i sól.

6. Przygotuj jajka

Obierz jajka, przekrój na pół, wyłóż żółtka na talerz i rozgnieć widelcem. Dodaj ser żółty, cukinię i wymieszaj całość.

7. Nałóż farsz i udekoruj

Nałóż farsz do białek. Jajka możesz dodatkowo udekorować natką pietruszki albo kawałkami warzyw.
Jajka możesz doprawić sosem, choć nie jest to konieczne – potrawa świetnie smakuje nawet bez niego. Jeśli chcesz go dodać, wymieszaj 4 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego oraz łyżeczkę musztardy.

Czas całkowity 35 min
Porcja 12
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 20 min
 

Jajka faszerowane żółtym serem, cukinią i sosem jogurtowym

Opublikowano 22.03.2023

A może masz ochotę na jajka wegetariańskie? Jeśli tak, sprawdź przepis na jajka faszerowane cukinią oraz żółtym serem, z dodatkiem lekkiego sosu jogurtowego.

1. Ugotuj jajka

Przygotuj duży garnek i ugotuj w nim jaja na twardo.

2. Przygotuj cebulę

Cebulę pokrój w drobną kostkę, posól i zeszklij na maśle z dodatkiem oliwy.

3. Podsmaż cukinię

Zetrzyj na tarce cukinię. Dodaj ją wraz z tymiankiem do naczynia z cebulą i smaż całość przez około 5-6 minut, aż do momentu, gdy cukinia zmięknie i odparuje, nie tracąc przy tym swojej barwy.

4. Dodaj natkę pietruszki

Dołóż posiekaną natkę pietruszki.

5. Dodaj przyprawy

Zdejmij potrawę z patelni. Dodaj pieprz i sól.

6. Przygotuj jajka

Obierz jajka, przekrój na pół, wyłóż żółtka na talerz i rozgnieć widelcem. Dodaj ser żółty, cukinię i wymieszaj całość.

7. Nałóż farsz i udekoruj

Nałóż farsz do białek. Jajka możesz dodatkowo udekorować natką pietruszki albo kawałkami warzyw.
Jajka możesz doprawić sosem, choć nie jest to konieczne – potrawa świetnie smakuje nawet bez niego. Jeśli chcesz go dodać, wymieszaj 4 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego oraz łyżeczkę musztardy.

Czas całkowity 35 min
Porcja
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 20 min
Składniki
12 jaj,
2 łyżki masła,
2 łyżeczki posiekanego tymianku,
2 cukinie,
6 łyżek rozdrobnionej natki pietruszki (do farszu oraz dodatkowo listki do dekoracji),
8 łyżek startego sera żółtego,
2 łyżeczki oliwy (opcjonalnie: oleju),
1 mała cebula.
Składniki
12
12 jaj,
2 łyżki masła,
2 łyżeczki posiekanego tymianku,
2 cukinie,
6 łyżek rozdrobnionej natki pietruszki (do farszu oraz dodatkowo listki do dekoracji),
8 łyżek startego sera żółtego,
2 łyżeczki oliwy (opcjonalnie: oleju),
1 mała cebula.

Prosty przepis na jajka faszerowane po tatarsku

Jesteś miłośnikiem kiszonych ogórków i pieczarek? Jeśli tak, przepis na faszerowane jajka po tatarsku z pewnością przypadnie Ci do gustu! Sprawdź, jak zrobić danie i zachwycić swoich gości.

1. Ugotuj jajka

Najpierw ugotuj jajka i przekrój je wzdłuż na pół. Ułóż połówki na talerzu i delikatnie posól.

2. Przygotuj warzywa i resztę farszu

Wrzuć pokrojone w kostkę pieczarki, cebule i ogórki do miski. Dodaj zmielony pieprz, sól oraz majonez. Dokładnie wymieszaj całość.

3. Nałóż farsz i udekoruj jajka

Nałóż farsz na jajka. Posyp je szczypiorkiem i udekoruj koperkiem.

Czas całkowity 17 min
Porcja 4
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 8 min
 

Jajka faszerowane po tatarsku

Opublikowano 22.03.2023

Jesteś miłośnikiem kiszonych ogórków i pieczarek? Jeśli tak, przepis na faszerowane jajka po tatarsku z pewnością przypadnie Ci do gustu! Sprawdź, jak zrobić danie i zachwycić swoich gości.

1. Ugotuj jajka

Najpierw ugotuj jajka i przekrój je wzdłuż na pół. Ułóż połówki na talerzu i delikatnie posól.

2. Przygotuj warzywa i resztę farszu

Wrzuć pokrojone w kostkę pieczarki, cebule i ogórki do miski. Dodaj zmielony pieprz, sól oraz majonez. Dokładnie wymieszaj całość.

3. Nałóż farsz i udekoruj jajka

Nałóż farsz na jajka. Posyp je szczypiorkiem i udekoruj koperkiem.

Czas całkowity 17 min
Porcja
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 8 min
Składniki
10 jajek,
2 ogórki kiszone,
160 g pieczarek marynowanych,
4 łyżki majonezu,
2 małe cebulki szalotki,
2 łyżeczki rozdrobnionego koperku i szczypiorku,
szczypta pieprzu i soli.
Składniki
4
10 jajek,
2 ogórki kiszone,
160 g pieczarek marynowanych,
4 łyżki majonezu,
2 małe cebulki szalotki,
2 łyżeczki rozdrobnionego koperku i szczypiorku,
szczypta pieprzu i soli.

Jajka faszerowane grillowanymi pieczarkami – jak przyrządzić?

Lubisz grzyby? Zobacz przepis na jajka faszerowane grillowanymi pieczarkami. To smaczne i bardzo proste w przyrządzeniu danie.

1. Ugotuj jajka

Zagotuj wodę do wrzenia i wrzuć do niej jajka. Gotuj przez około 10 minut. Po ostudzeniu obierz je i przekrój wzdłuż na połowy.

2. Rozdrobnij żółtka

Włóż do naczynia żółtka i rozdrobnij je widelcem.

3. Przygotuj pieczarki

Opłucz, osusz i pokrój na plasterki pieczarki. Ułóż je na rozgrzanej patelni (zwykłej lub grillowej) i grilluj przez 2-3 minuty z każdej strony. Pokrój pieczarki w kostkę i dodaj je do żółtek.

4. Dodaj przyprawy

Dodaj sól i pieprz do smaku.

5. Dodaj natkę pietruszki

Wrzuć posiekaną nać pietruszki. Całość dokładnie wymieszaj.

6. Dodaj resztę i udekoruj

Dodaj masło truflowe i majonez, wymieszaj farsz i wypełnij nim połówki białek. Możesz je udekorować pietruszką.

Czas całkowity 22 min
Porcja 4
Przygotowanie 6 min
Gotowanie 16 min
 

Jajka faszerowane grillowanymi pieczarkami

Opublikowano 22.03.2023

Lubisz grzyby? Zobacz przepis na jajka faszerowane grillowanymi pieczarkami. To smaczne i bardzo proste w przyrządzeniu danie.

1. Ugotuj jajka

Zagotuj wodę do wrzenia i wrzuć do niej jajka. Gotuj przez około 10 minut. Po ostudzeniu obierz je i przekrój wzdłuż na połowy.

2. Rozdrobnij żółtka

Włóż do naczynia żółtka i rozdrobnij je widelcem.

3. Przygotuj pieczarki

Opłucz, osusz i pokrój na plasterki pieczarki. Ułóż je na rozgrzanej patelni (zwykłej lub grillowej) i grilluj przez 2-3 minuty z każdej strony. Pokrój pieczarki w kostkę i dodaj je do żółtek.

4. Dodaj przyprawy

Dodaj sól i pieprz do smaku.

5. Dodaj natkę pietruszki

Wrzuć posiekaną nać pietruszki. Całość dokładnie wymieszaj.

6. Dodaj resztę i udekoruj

Dodaj masło truflowe i majonez, wymieszaj farsz i wypełnij nim połówki białek. Możesz je udekorować pietruszką.

Czas całkowity 22 min
Porcja
Przygotowanie 6 min
Gotowanie 16 min
Składniki
8 jaj,
8 pieczarek (mogą być białe albo borowikowe),
2 łyżki majonezu,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie: dodatkowe listki do dekoracji),
2 łyżki masła truflowego,
szczypta pieprzu i soli.
Składniki
4
8 jaj,
8 pieczarek (mogą być białe albo borowikowe),
2 łyżki majonezu,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie: dodatkowe listki do dekoracji),
2 łyżki masła truflowego,
szczypta pieprzu i soli.

Jajka faszerowane – przepis na jajka z awokado

Przepis na faszerowane jajka z awokado to pyszna i pożywna przekąska, pełna wartościowych składników.

1. Ugotuj jajka

Ugotuj na twardo jajka. Zostaw do ostudzenia, a potem obierz je ze skorupek.

2. Stwórz łódeczki

Wytnij ok. 1/3 części z jajek, wykonując nacięcie od góry, po ukosie, tworząc łódeczkę. Wyciętą część posiekaj w kostkę, a pozostałą zachowaj do wypełnienia farszem.

3. Przygotuj czosnek

Przeciśnij czosnek przez praskę i posyp go solą.

4. Pokrój i dopraw awokado

Pokrój awokado w kostkę. Dodaj pieprz i sól, a następnie skrop sokiem z limonki bądź cytryny.

5. Wymieszaj całość

Dodaj czosnek, posiekane jajka, szczypiorek oraz majonez. Całość starannie wymieszaj i ponownie dodaj przyprawy.

6. Nałóż farsz

Nałóż farsz do wyciętych części jajek.

7. Udekoruj jajka

Ułóż jajka na talerzu i udekoruj je majonezem oraz zieleniną.

Czas całkowity 22 min
Porcja 5
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 10 min
 

Jajka faszerowane z awokado

Opublikowano 22.03.2023

Przepis na faszerowane jajka z awokado to pyszna i pożywna przekąska, pełna wartościowych składników.

1. Ugotuj jajka

Ugotuj na twardo jajka. Zostaw do ostudzenia, a potem obierz je ze skorupek.

2. Stwórz łódeczki

Wytnij ok. 1/3 części z jajek, wykonując nacięcie od góry, po ukosie, tworząc łódeczkę. Wyciętą część posiekaj w kostkę, a pozostałą zachowaj do wypełnienia farszem.

3. Przygotuj czosnek

Przeciśnij czosnek przez praskę i posyp go solą.

4. Pokrój i dopraw awokado

Pokrój awokado w kostkę. Dodaj pieprz i sól, a następnie skrop sokiem z limonki bądź cytryny.

5. Wymieszaj całość

Dodaj czosnek, posiekane jajka, szczypiorek oraz majonez. Całość starannie wymieszaj i ponownie dodaj przyprawy.

6. Nałóż farsz

Nałóż farsz do wyciętych części jajek.

7. Udekoruj jajka

Ułóż jajka na talerzu i udekoruj je majonezem oraz zieleniną.

Czas całkowity 22 min
Porcja
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 10 min
Składniki
10 jajek,
2 sztuki awokado,
1 ząbek czosnku,
2 łyżeczki soku z limonki albo cytryny,
4 łyżki posiekanego szczypiorku,
4 łyżki majonezu (+ dodatkowo majonez do dekoracji),
rzeżucha, bazylia albo/i kolendra.
Składniki
5
10 jajek,
2 sztuki awokado,
1 ząbek czosnku,
2 łyżeczki soku z limonki albo cytryny,
4 łyżki posiekanego szczypiorku,
4 łyżki majonezu (+ dodatkowo majonez do dekoracji),
rzeżucha, bazylia albo/i kolendra.

Możesz też przyrządzić potrawę w nieco bardziej tradycyjny sposób – wystarczy, że przekroisz jajka na pół, wyjmiesz z nich żółtka i połączysz je z resztą składników.

Sprawdź też: Najlepszy majonez – który wygrywa?

Jajka faszerowane na wielkanocny stół – inspiracje na smaczne dania

Prosty przepis na jajka faszerowane pozwoli Ci błyskawicznie przygotować smakołyk na wielkanocny stół. Zainspiruj się przedstawionymi przepisami i stwórz własną wersję potrawy. Łącz różne składniki i wykreuj swój ulubiony farsz, którym wypełnisz jajka. Smacznego!