Najzdrowsze ryby – jakie wybierać i jak często po nie sięgać?
Ryby od dawna uważane są za jedne z najzdrowszych produktów spożywczych, które dostarczają niezbędnych składników odżywczych, takich jak kwasy omega-3, białko, witaminy i minerały. Wędzone, smażone, na parze – mogą być przygotowywane na różne sposoby, dzięki czemu łatwo odkryć ulubiony smak i wkomponować je w dietę. Dlaczego warto to zrobić? Poznaj najzdrowsze ryby i dowiedz się, jakie korzyści mogą przynieść dla Twojego zdrowia!
Dlaczego warto jeść ryby?
Ryby są bogatym źródłem wielu cennych składników. To z nich można pozyskać niezbędne dla organizmu białko o wysokiej przyswajalności. Dzięki niemu uczucie sytości po posiłku utrzymuje się przez długi czas, co jest szczególnie przydatne podczas diety odchudzającej.
W rybach znajdują się zdrowe tłuszcze omega-3. Mogą one minimalizować ryzyko wystąpienia niektórych chorób. Mają pozytywny wpływ na pamięć, koncentrację i odporność. Ich niedobór w organizmie może prowadzić do nieprawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
Najzdrowsze ryby to również źródło witamin i składników mineralnych. Znajdują się w nich:
- witaminy z grupy B niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego;
- witamina A, która ma pozytywny wpływ na zdrowie wzroku;
- witamina D – odpowiada za utrzymanie równowagi wapniowo-fosforowej w organizmie;
- jod – istotny dla pracy tarczycy;
- magnez – ma duży wpływ na funkcjonowanie mięśni.
Mnogość sposobów przyrządzania ryb ułatwia wprowadzenie ich do jadłospisu. Dla dzieci doskonałym rozwiązaniem są rybne kotlety, przygotowywane z wcześniej zmielonego mięsa lub niewielkich kawałków ryb, co czyni je łatwiejszymi do jedzenia. Jednym z najzdrowszych sposobów przygotowania ryby jest gotowanie na parze, które zachowuje większość wartości odżywczych. Alternatywnie, możesz upiec rybę w pergaminie, co również jest zdrową opcją.
Ryba świetnie komponuje się z różnymi dodatkami, na przykład grillowanymi warzywami, purée z ziemniaków, pieczonymi batatami, ryżem lub kaszą. Dzięki różnorodnym sposobom przygotowania łatwo uniknąć monotonii w diecie i cieszyć się zdrowymi, smacznymi posiłkami.
Przeczytaj także: Ryba z grilla – jaką wybrać i czym doprawić
Najzdrowsze ryby do jedzenia
Czas dowiedzieć się, jakie ryby są najzdrowsze. Nie wszystkie są sobie równe pod względem wartości odżywczych. W dalszej części artykułu poznasz te gatunki, które warto włączyć do swojej diety, by maksymalnie skorzystać z dobroczynnych właściwości ryb.
Miruna – czy zdrowa?
Niskokaloryczna i delikatna w smaku – właśnie taka jest miruna. Czy zdrowa? Zdecydowanie tak! To ryba, którą warto wprowadzić do diety nie tylko ze względu na walory smakowe, lecz także wartości odżywcze. Odznacza się niewielką kalorycznością – w 100 g znajduje się około 80 kcal. Jest też źródłem białka, którego w 100 g zawiera aż 16 g.
Miruny bywają uznawane za najzdrowsze ryby ze względu na zawartość aminokwasów oraz witaminy A. Dostarczają też organizmowi jod, który przyczynia się do prawidłowej pracy tarczycy.
Makrela – popularna opcja
Makrele to również niezwykle zdrowe ryby, szczególnie dla osób, którym brakuje w diecie źródła tłuszczu i kwasów omega-3. Są też dobre, żeby wprowadzić do jadłospisu więcej aminokwasów egzogennych. Warto pamiętać, że ze względu na tendencję do kumulowania związków rtęci makrela nie powinna być składnikiem diety ciężarnych i kobiet karmiących piersią.
Dowiedz się również: Makrela wędzona – wartości odżywcze dla Twojego organizmu
Czy dorsz jest zdrowy?
Popularnym gatunkiem ryb jest dorsz, który ułatwia wprowadzenie do diety pełnowartościowego białka. Zawiera mało cholesterolu i wyróżnia się niewielką kalorycznością. Czy dorsz jest zdrowy? W porównaniu do makreli wyróżnia się znikomym zanieczyszczeniem rtęcią, a poza tym stanowi źródło witamin A i D oraz selenu. Niskokaloryczna ryba jest zdrowym dodatkiem do diety również dla kobiet w ciąży.
A może pstrąg? Wartości ryby
Ten słodkowodny gatunek ryb charakteryzuje się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Duża ilość białka sprawia, że pstrąg może zastąpić na talerzu mięsno dodatki, np. kurczaka. Ryba wzbogaci Twoją dietę o witaminy z grupy B, na przykład B3 czy B12. Znajdują się w niej również minerały takie jak magnez, żelazo czy miedź.
Tuńczyk – tak czy nie?
Tuńczyk jest znakomitym źródłem białka, co czyni go idealnym składnikiem diety, szczególnie dla osób aktywnych fizycznie i dbających o zdrową sylwetkę. Ponadto zawiera witaminy z grupy B, w tym B1, B3 i B6, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i metabolizmu energetycznego. Pewne wątpliwości może budzić toksyczny związek, który może być zawarty w tej rybie – metylortęć. Nie trzeba jednak zupełnie rezygnować z tej ryby. Wystarczy zadbać o to, żeby pochodziła ze sprawdzonych źródeł.
Ryba dorada – czy jest zdrowa?
Wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin – tym charakteryzuje się ryba dorada. Czy jest zdrowa? Tak! Tę rybę warto wprowadzić do jadłospisu ze względu na bogactwo witamin z grupy B oraz żelaza. Świetnie nadaje się do pieczenia, duszenia czy smażenia.
Mintaj – czy zdrowy?
Mintaj w 100 g zawiera ponad 20 g białka. Podawany z ryżem będzie dobrym posiłkiem dla aktywnych fizycznie osób. Mintaj jest bogaty w potas, fosfor i sód, a poza tym wzbogaci dietę o ważne witaminy, na przykład E, będącą naturalnym antyoksydantem.
Łosoś – czy to zdrowy wybór?
Jeśli chcesz wprowadzić do diety zdrowe ryby, zwróć uwagę na łososia. W jego przypadku ważne są posiadane certyfikaty. Konieczne jest wybieranie łososia ze sprawdzonych źródeł takich jak sklep Auchan! Dzięki temu wprowadzisz do diety rybę bogatą w omega-3, witaminę D oraz selen.
Zainspiruj się: Z czym jeść łososia wędzonego? Pomysły na zdrowe przekąski
Najzdrowsze ryby do smażenia
Smażenie to prosty i szybki sposób na przygotowanie ryb, który pozwala na przyrządzenie wielu różnych gatunków. Dzięki tej metodzie można w krótkim czasie cieszyć się pysznym i aromatycznym daniem. Najzdrowsze ryby do smażenia to:
- dorsz – jest bardzo łatwy do przygotowania. To chuda ryba, która wymaga jednak delikatnego traktowania na patelni. Nie należy zbyt szybko jej odwracać, żeby się nie rozpadła.
- pstrąg – idealny do smażenia na maśle, które nadaje mu smakowity aromat. Łatwo przygotuje go osoba bez doświadczenia w kuchni. Już po kilku minutach smażenia ryba pokryje się chrupiącą skórką.
- halibut – to ryba o dużej zawartości zdrowych tłuszczów i bogatym smaku, idealna do przyrządzenia w panierce.
Sprawdź także: Anchois – co to jest i z czym je jeść?
Jak często jeść ryby?
Żeby cieszyć się pozytywnymi skutkami, ryby powinny pojawić się na Twoim talerzu co najmniej dwa razy w tygodniu. Dzięki temu zadbasz o zapewnienie sobie dużej ilości kwasów omega-3. Zwróć też uwagę, by w jadłospisie występowały różnorodne gatunki ryb. W ten sposób zadbasz o to, żeby dieta była zróżnicowana.
Przeczytaj też: Owoce morza – rodzaje i nazwy, które warto znać
Jakie ryby jeść? Wybieraj produkty ze sprawdzonych źródeł
Jaka ryba jest najzdrowsza? Ta, która pochodzi ze sprawdzonego źródła! Najzdrowsze ryby czekają na Ciebie w Auchan. Szukaj wśród produktów z certyfikatami MSC lub ASC. Certyfikat MSC, oznaczony niebieskim logo, daje zapewnienie, że ryby pochodzą z łowisk zarządzanych w sposób zrównoważony, co minimalizuje ich wpływ na ekosystem. Wybierając produkty MSC, wspierasz odpowiedzialne rybołówstwo.
Jakie ryby jeść? Również te z certyfikatem ASC będą dobrym wyborem. Oznaczone nim ryby są hodowane w sposób minimalizujący wpływ na środowisko, z odpowiedzialnym zarządzaniem zasobami wodnymi, ograniczonym stosowaniem pasz i leków oraz z poszanowaniem praw pracowniczych i wspieraniem lokalnych społeczności.
Ryby ze sprawdzonego źródła czekają na Ciebie w Auchan. To produkty marki własnej Pewni Dobrego, które pochodzą od lokalnych dostawców. Kładą oni nacisk na etyczną hodowlę i poszanowanie środowiska naturalnego. Wybierając produkty oznaczone logo Pewni Dobrego, sięgasz po towary z pewnego źródła i wspierasz zrównoważone rolnictwo. Najzdrowsze ryby, które znajdziesz w Auchan, to:
- dorada królewska – niezwykle zdrowy gatunek, wyławiany w Chorwacji.
- filet z łososia – łosoś atlantycki bez skóry, który nadaje się do ugotowania na parze.
- pstrąg tęczowy – ryba patroszona; pochodzi z polskiej hodowli.
- makrela wędzona – jest z północno-wschodniego Atlantyku.
Przeczytaj także: Poznaj markę Pewni Dobrego i wybieraj świadomie
Zadbaj o zbilansowaną dietę z Auchan i postaw na wartościowe produkty
Ryby to niezwykle zdrowy składnik diety. Ważne, żeby wybierać je w odpowiedzialny sposób. Te pochodzące ze zrównoważonych źródeł pozwalają dbać nie tylko o zdrowie, lecz także o planetę. Niech ryba gości na Twoim talerzu dwa razy w tygodniu, a dostarczysz swojemu organizmowi dużą ilość omega-3 i niezbędnych dla organizmu witamin. Sprawdź w sklepie internetowym Auchan, jakie gatunki dla Ciebie przygotowaliśmy i wybierz zdrowy produkt, którym wzbogacisz swoją codzienną dietę!