Naleśniki z kurczakiem – sprawdź, jak zrobić to pyszne danie
Szukasz pomysłu na uniwersalny obiad, który przypadnie do gustu każdemu? Postaw na naleśniki z kurczakiem! Są proste do przygotowania i lubiane zarówno przez młodszych, jak i starszych. Dodatkowo możesz modyfikować przepis na ciasto i farsz w taki sposób, by wyeliminować niepożądane składniki. Sprawdź nasz przepis na naleśniki z kurczakiem i poznaj kilka pysznych inspiracji.
Naleśniki z kurczakiem – wytrawna wersja popularnego dania!
Zatrzymajmy się na chwilę nad dziejami naleśników. Pierwsze pisemne wzmianki o tym daniu pojawiają się już w… V wieku przed naszą erą! Zgodnie z nimi starożytni Grecy smażyli na śniadanie cienkie placuszki z mąki, oliwy, kwaśnego mleka i miodu. Podobne placki przygotowywano również w Rzymie. Naleśniki przypominające te spożywane obecnie powstawały już w średniowieczu. Ciasto wylewano na gorące kamienie ułożone w palenisku – czyli prototypie nowoczesnej patelni. Francuskie legendy głoszą, że współczesne naleśniki powstały, gdy pewna gospodyni domowa w Bretanii przez przypadek wylała na kamień gryczaną owsiankę. Podstawą tego dania stała się zatem mąka gryczana, a tradycyjne galette (czyli naleśnika z tej mąki) w wytrawnym wydaniu do dziś serwuje się w okolicach Bretanii.
Warto wspomnieć, że naleśniki w różnej formie przygotowuje się w zasadzie na całym świecie. W Europie ciasto powstaje zwykle z mąki pszennej, w Azji używa się mąki ryżowej, w Indiach – ciecierzycy, a w Ameryce Południowej bazą jest mąka kukurydziana. Mleko można zastąpić wodą, maślanką czy kefirem. Do ciasta dodaje się sól, cukier, sodę oczyszczoną – ile kultur, tyle rodzajów naleśników! Dzięki temu możesz testować różne przepisy i zajadać się pysznymi daniami w rozmaitych odsłonach.
Nasza propozycja to wytrawne naleśniki z farszem z kurczaka i dodatkami, które świetnie sprawdzą się w roli obiadu, ciepłej kolacji, ale również jako potrawa do pudełka na lunch. Do przygotowania takich naleśników potrzebujesz składników dostępnych w każdym sklepie Auchan, miksera lub blendera (albo nieco cierpliwości przy mieszaniu ciasta za pomocą trzepaczki) oraz patelni. W tej roli sprawdzi się w zasadzie każdy model, choć dobrym wyborem będzie płaska patelnia naleśnikowa Actuel od Auchan. Specjalna nieprzywierająca powłoka oraz budowa patelni ułatwia smażenie i przewracanie naleśników.
Danie z farszem z kurczaka wystarczy zapiec w piekarniku po usmażeniu, by zyskać zupełnie nową potrawę. Jak zrobić naleśniki z mięsem z kurczaka? Sprawdź najlepszy przepis i kilka inspiracji na potrawę od Auchan!
Sprawdź także: Pomysł na szybki obiad? Mamy ich aż 11 – zainspiruj się!
Naleśniki z farszem z kurczaka – jak je zrobić?
Jeśli chodzi o naleśniki z drobiem, mięso z kurczaka nie jest oczywiście jedynym elementem dania. Dopiero w towarzystwie innych składników nabiera wyjątkowego smaku i staje się wyśmienitym farszem.
Co możesz wykorzystać, by przyrządzić najlepsze naleśniki z kurczakiem? Doskonałym wyborem będą świeże pieczarki. W Auchan znajdziesz grzyby marki Pewni Dobrego, czyli te pochodzące z upraw ekologicznych i wolne od pestycydów oraz innych szkodliwych związków. Z kurczakiem bardzo dobrze łączy się również świeży i mrożony szpinak. Strzałem w dziesiątkę będzie także tarty żółty ser lub mozzarella. Jeśli zależy Ci na niższej kaloryczności dania, wybierz produkt w wersji light od Auchan. To ser o obniżonej zawartości tłuszczu, który jednocześnie zachowuje pełnię smaku.
Nie zapomnij także o przyprawach! Najprostszym rozwiązaniem będzie specjalna mieszanka do drobiu, choć możesz także eksperymentować z rozmaitymi ziołami i tworzyć autorskie kompozycje.
Przeczytaj również: Jaka jest najlepsza mąka do naleśników? Sprawdź!
1. W misce zmiksuj mąkę, jajka, sól i mleko.
2. Stopniowo dodawaj wodę, by ciasto zyskało gładką, lejącą konsystencję.
3. Na patelni rozgrzej olej. Następnie wylewaj ciasto w taki sposób, by pokryło patelnię cienką warstwą.
4. Przewracaj naleśniki na drugą stronę, gdy spód będzie ścięty i zarumieniony.
5. Umyj pierś z kurczaka, osusz i oczyść z chrząstek oraz pokrój na niewielkie kawałki i przełóż do miski.
6. Polej kurczaka oliwą i posyp przyprawą do mięsa lub własną mieszanką przypraw. Dokładnie wymieszaj całość.
7. Smaż kurczaka na dobrze rozgrzanej patelni przez ok. 10 minut. Po usmażeniu przełóż mięso na papierowy ręcznik.
8. Dokładnie umyj pieczarki i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
9. Obierz i posiekaj drobno cebulę. Następnie umieść ją na patelni po kurczaku, dodaj pieczarki i podsmażaj przez ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
10. Dopraw warzywa solą i pieprzem (pieczarek nie należy solić od razu po przełożeniu na patelnię, ponieważ pod wpływem soli szybko puszczają wodę).
11. Zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach (w przypadku mozzarelli – odsącz kulkę sera i pokrój na cienkie plasterki).
12. Usmażone placki naleśników posyp tartym serem lub układaj na nich plasterki mozzarelli, a następnie rozłóż równomiernie farsz. Tak przygotowane naleśniki możesz zwijać w rulon lub składać w trójkąty. Następnie umieść je na patelni i podgrzewaj do rozpuszczenia sera.
Gotowe naleśniki serwuj solo lub z domowym sosem pomidorowym, ketchupem i majonezem. W roli dodatków świetnie sprawdzą się również rozmaite gotowe dressingi.
Przeczytaj również: Czym jest fajitas z kurczakiem? Poznaj przepis na danie kuchni meksykańskiej!
Sprawdź inny wariant dania, czyli zapiekane naleśniki z kurczakiem
Tradycyjne naleśniki już Ci się znudziły? Pora na odmianę! Sprawdź przepis na zapiekane naleśniki z kurczakiem zarówno z pieczarkami, jak i innymi dodatkami. Tak jak w przypadku wytrawnych naleśników z patelni, tu także musisz przygotować farsz oraz placki. Różnica pojawia się w ostatnim etapie: zamiast układać je na patelni, włóż je do naczynia żaroodpornego i umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Piecz bez przykrycia przez ok. 30 minut – do ładnego zarumienienia.
Aby naleśniki zapiekane z kurczakiem i pieczarkami nie były zbyt suche, możesz posmarować je ketchupem i majonezem lub polać odrobiną sosu pomidorowego oraz posypać resztą tartego sera. W roli sosu świetnie sprawdzi się również passata pomidorowa. Marka Auchan oferuje nie tylko klasyczny sos z pomidorów, ale również wyjątkowo aromatyczną passatę z dodatkiem bazylii. Takie naleśniki zapiekane z kurczakiem doskonale smakują nie tylko od razu po upieczeniu, ale również na zimno lub po podgrzaniu w mikrofalówce. To przepyszna alternatywa dla tradycyjnych kanapek zabieranych do pracy lub szkoły.
Masz ochotę na nieco zieleniny? Zastąp pieczarki świeżym szpinakiem! Naleśniki z kurczakiem i szpinakiem przygotujesz w kilkanaście minut. Farsz szpinakowy to tak naprawdę liście szpinaku zasmażane z masłem i czosnkiem, do których po wystudzeniu dodaje się kilka łyżek śmietany, sól i pieprz. Zamiast sera żółtego idealnym dodatkiem będzie tu feta lub inne sery sałatkowe. Dalsze kroki już znasz – smażenie, układanie farszu, zawijanie i podsmażanie lub zapiekanie. Naleśniki z kurczakiem doskonale smakują z dodatkiem sosu czosnkowego czy sosu tysiąca wysp, choć dodanie sosu pomidorowego również będzie strzałem w dziesiątkę.
Przeczytaj także: Jak zrobić przecier pomidorowy? Przygotuj słoiki na zimę!
Sprawdź nasz przepis na naleśniki z kurczakiem i oczaruj domowników!
Usmażenie dobrych, cienkich naleśników dla niektórych może być sporym wyzwaniem. Warto jednak ćwiczyć, a specjalna patelnia do naleśników zdecydowanie ułatwia naukę. Gdy już opanujesz sztukę smażenia, możesz wypełnić placki w zasadzie dowolnym farszem. Nasza propozycja to wytrawne naleśniki z kurczakiem oraz dodatkami – pieczarkami i serem żółtym lub szpinakiem.
W ciasto naleśnikowe możesz zawinąć niemal wszystko, począwszy od bananów i ananasa po mięso mielone i fasolę. Nie bój się eksperymentowania i twórz własne nadzienia do naleśników wytrawnych i słodkich. W ten sposób nigdy nie zabraknie Ci pomysłu na szybki obiad lub ciepłą kolację! To również świetna propozycja na wieczór z przyjaciółmi i wspólne gotowanie. Przygotujcie wspólnie swoje ulubione naleśniki i odkrywajcie zupełnie nowe smaki – wystarczy odrobina chęci i kulinarnej fantazji.