Napój kokosowy, do czego go dodać? Pomysły na kokosowe przysmaki!
Napój kokosowy to gęsty, kremowy płyn uzyskiwany z orzechów kokosowych. Stanowi ono bogate źródło witamin i minerałów. Jego zastosowanie jest wszechstronne i można go użyć nie tylko w kosmetykach, ale takie w rozmaitych potrawach, jako dodatek lub danie główne. Zainspiruj się naszymi przykładami i stwórz swój wyjątkowy jadłospis dla całej rodziny!
Napój kokosowy – sekretny składnik kuchni azjatyckiej
Napój kokosowy to płyn uzyskiwany z miąższu dojrzałego orzechu. Jest białe i ma gęstą konsystencję. Bardzo często mylone jest z wodą kokosową, która rozpryskuje się, gdy rozłupujesz owoc. W porównaniu do mleczka jest ona przezroczysta.
Napój znany jest i wykorzystywany od wieków w kuchniach Azji Południowo-Wschodniej. W krajach takich jak Tajlandia, Indie czy Sri Lanka stanowi nieodzowny element codziennej diety. Jest również dobrze znany na Karaibach, w Ameryce Południowej i Afryce, czyli wszędzie tam, gdzie rosną palmy kokosowe. Do Europy dotarł wraz z kolonizatorami.
W ostatnim czasie zyskał dużą popularność ze względu na swój egzotyczny smak i właściwości zdrowotne. Przyczynił się do tego również wzrost zachorowań na alergie pokarmowe. Dla osób uczulonych na laktozę napoje kokosowe stanowią alternatywę dla mleka krowiego.
Jak zastosować mleczko kokosowe – do czego będzie pasować? Zdecydowanie jest to składnik warty uwagi ze względu na swoją wszechstronność. Możesz wykorzystać go w przepisach na dania obiadowe, przekąski, ale również jako bazę do wypieków i domowych deserów. Napój kokosowy świetnie zastąpi gotowe elektrolity dla sportowców, może być również wykorzystany do przygotowania pysznej owsianki.
Kokos – właściwości, które w sobie skrywa
Ten egzotyczny owoc o subtelnym smaku kryje w sobie prawdziwe bogactwo substancji bioaktywnych. Mowa tutaj m.in. o witaminach C i E. To silne przeciwutleniacze, które działają przeciwzapalnie i spowalniają procesy starzenia. Substancje z grupy B są niezwykle ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Mają również ogromne znaczenie w procesach odnowy komórek organizmu.
Kokos zawiera również magnez, wapń, żelazo i cynk. To minerały niezbędne do przeprowadzenia wielu procesów zachodzących w ludzkim organizmie. Są substancjami budulcowymi i naturalnymi regulatorami działania układów: kostnego, krwionośnego, odpornościowego czy metabolicznego. Niedobory tych pierwiastków mogą być niebezpieczne, dlatego należy dbać by o ich dostarczenie w pokarmach.
Tym, co wyróżnia kokos na tle innych owoców, jest wysoka zawartość zdrowych tłuszczy. Orzech ten zawiera tłuszcze MCT (średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe), które są łatwo trawione i przyswajane przez organizm. Nie odkładają się w tkance tłuszczowej, a zamiast tego są wykorzystywane jako źródło energii.
Kokos przede wszystkim:
- wspomaga działanie układu immunologicznego;
- poprawia stan skóry i włosów;
- reguluje ciśnienie krwi;
- wspomaga trawienie;
- przyspiesza metabolizm.
Z cennych właściwości kokosów można korzystać na kilka sposobów: spożywać miąższ owoców na surowo, napój kokosowy, jogurt, olej i wiórki. Wszystkie produkty niezbędne do zbilansowania swojej diety znajdziesz w sklepie internetowym Auchan.
Przeczytaj również: Produkty BIO – co to znaczy i jak je wybierać?
Jak smakuje kokos i napój kokosowy?
Jak smakuje kokos? Większości osób smak tego orzecha kojarzy się wyłącznie z wiórkami dodawanymi do ciast. Miąższ jest dość słodki z delikatną nutą goryczy. Dzięki temu dobrze komponuje się ze składnikami dań wytrawnych i deserów. Natomiast woda kokosowa jest orzeźwiająca i lekko słodka. Zawiera elektrolity, dzięki czemu jest zdrową alternatywą dla napojów sportowych. Możesz dodać jej do owocowego smoothie lub warzywnego koktajlu, aby złagodzić jego smak.
Jak smakuje mleczko kokosowe? Jest to produkt wytwarzany z miąższu, ale o znacznie subtelniejszym smaku. W formie napoju jest płynem o aksamitnej konsystencji. To doskonała baza do sosów i zup, ale również cenny składnik ciast, lodów domowej roboty i słodkich przekąsek.
Napój kokosowy – do czego wykorzystać? Pomysły na dania główne
Zarówno świeży kokos, jak i napój kokosowy to pyszne i zdrowe produkty, które mogą wzbogacić smak wielu potraw. Wybór między nimi zależy od indywidualnych preferencji i rodzaju posiłku, który chcesz przygotować. Do czego wykorzystać mleczko kokosowe? Przygotowaliśmy kilka inspiracji na dania główne.
Curry z produktem kokosowym
Curry to aromatyczne i rozgrzewające danie, które łączy w sobie pikantne smaki kuchni azjatyckiej z kremową nutą kokosa. Potrawa ta jest nie tylko pyszna, ale również łatwa w przygotowaniu i bogata w wartości odżywcze. To pełnowartościowy posiłek bogaty w białko, błonnik, witaminy i zdrowe tłuszcze.
Możesz przygotować go tradycyjnie – z mięsem drobiowym lub w wersji wegańskiej – z tofu. Warzywa dobierz zgodnie z upodobaniami – do curry pasuje cukinia, bakłażan, pieczarki, a nawet brokuł. Wystarczy pokroić wszystkie składniki, a następnie całość podsmażyć na patelni. Dolej mleczko kokosowe lub krem kokosowy i przyprawy i podawaj z ulubionym gatunkiem ryżu.
Zupy krem z nutą kokosu
Zupy z nutą kokosu to aromatyczne i rozgrzewające potrawy, które łączą w sobie kremową konsystencję z egzotycznym smakiem. Tego typu dania są nie tylko pyszne, ale również łatwe w przygotowaniu i bogate w wartości odżywcze. Zobacz, w jakich przepisach można wykorzystać mleczko lub jogurt kokosowy:
- Połączenie dyni z mleczkiem kokosowym – to idealne zestawienie słodkiej dyni i kremowego kokosa. Imbir, czosnek i chili nadadzą potrawie pikantnego smaku.
- Zupa krem z cukinii z mleczkiem kokosowym – jest lekka i orzeźwiająca. Można dodać miętę, kolendrę i limonkę, aby uzyskać bardziej egzotyczny aromat.
- Danie z papryki i mleczka kokosowego – to sycąca i aromatyczna potrawa. Dodaj do niej pomidory, paprykę chili i wędzoną paprykę, aby uzyskać bardziej pikantny wywar.
- Kremowa zupa z kurczaka z mleczka kokosowego – to połączenie klasycznej zupy drobiowej z egzotycznym smakiem kokosa. Dopraw danie curry, imbir i czosnek, aby nadać jej orientalnego charakteru.
Kokosowe sosy do dań
Stanowią one egzotyczną alternatywę dla tradycyjnych sosów i nadają potrawom wyjątkowego smaku. Pasują do dań z ryżu i makaronu, ale również mięs. Co dokładnie możesz przygotować z dodatkiem produktów kokosowych?
- Sos kokosowy do curry idealnie sprawdzi się do dań kuchni tajskiej, indyjskiej i innych kuchni azjatyckich. Do jego przygotowania wystarczy połączyć mleczko kokosowe z pastą curry, imbirem, czosnkiem i chili.
- Bardzo dobrze sprawdzi się do dań z makaronu z warzywami, tofu lub kurczakiem. Połącz mleczko kokosowe z sosem sojowym, imbirem, czosnkiem i sezamem, a uzyskasz aksamitny sos o wyrazistym smaku.
- Dodaj go do sałatek z warzywami, owocami i orzechami. Taki dip przygotujesz, mieszając mleczko kokosowe z sokiem z limonki, miodem i imbirem.
Do czego wykorzystać napój kokosowy w deserach? Egzotyczne słodkości
Ciasta i desery z nutką kokosa mają subtelny i ciekawy smak. Do ich przygotowania możesz wykorzystać różne produkty kokosowe – od popularnych wiórek po znany wszystkim olej. Eksperymentuj z różnymi formami, aby odkryć nowe ulubione połączenia, które zadowolą każdego miłośnika słodkości.
ryż na mleczku kokosowym z karmelizowaną gruszką
Spróbuj pysznego dania w niecodziennej odsłonie! Ryż na mleczku kokosowym z karmelizowaną gruszką zachwyca smakiem!
Ciasto kokosowe
To klasyczny deser, który można przygotować na wiele różnych sposobów. Kokosowy smak można nadać kruchym ciastom i biszkoptom. Do zwykłej mąki wystarczy dodać odrobinę kokosowej. Podobny efekt uzyskasz, zastępując w przepisie mleko lub śmietankę produktami kokosowymi. Napój kokosowy sprawdzi się również jako baza do wykonania kremu czy polewy.
Lody z mleczkiem kokosowym domowej roboty
Lody z mleczkiem kokosowym to zdrowy i pyszny deser, który jest idealny na każdą okazję. Dzieci je uwielbiają, a przygotowanie jest bardzo proste. Napój z kokosa po zamarznięciu uzyskuje zwartą konsystencję, więc aby przygotować lody, potrzebujesz tylko go dosłodzić i przyprawić. Dobrze sprawdzi się tutaj ekstrakt z wanilii. Do takiej masy możesz dodać również owoce lub wiórki czekoladowe.
Masz ochotę na mrożony jogurt? Sięgnij po wersję kokosową – wegański cocoghurt owoce leśne będzie świetną opcją, jeśli potrzebujesz zdrowego orzeźwienia.
Desery bez pieczenia
Mleczko kokosowe można mieszać z żelatyną i agarem, by nadać mu stałą konsystencję. Dobrze komponuje się również z mascarpone i nasionami chia. Świetnie nada się w takim razie do przygotowania panna cotty czy tiramisu.
Przeczytaj również: Okiem taty – jak Pewni Dobrego zmienia codzienne menu?
Koktajle z nutą kokosa
To skuteczny sposób na orzeźwienie i dodanie energii w ciągu dnia. Te egzotyczne napoje łączą w sobie słodycz kokosa z różnymi owocami i warzywami, tworząc pyszne i zdrowe kompozycje. Sprawdź pomysły na owocowe koktajle:
- Bananowo-kokosowy – klasyka, która łączy w sobie słodycz banana z kremowym smakiem kokosa. Możesz dodać również szpinak, aby uzyskać zielony i odżywczy napój;
- Truskawkowo-kokosowy o słodko-kwaśnym smaku – jeśli chcesz, by był bardziej gęsty, dodaj jogurt grecki;
- Mangowo-kokosowy – egzotyczny koktajl o bogatym smaku mango i kokosa. Możesz dodać do niego również mleczko migdałowe, aby uzyskać bardziej orzechowy smak;
- Ananasowo-kokosowy – to tropikalny napój o słodkim i orzeźwiającym smaku;
- Z zieloną herbatą i kokosem o zdrowotnych właściwościach. Możesz dosłodzić go łyżeczką miodu.
Powiew Azji w Twojej kuchni z Auchan
Nie tylko smak, ale również właściwości zdrowotne kokosa to argumenty za wprowadzeniem go na stałe do diety. Zarówno mleczko, jak i woda kokosowa to produkty wszechstronne, które zawsze przydadzą się w kuchni. Jak wybrać dobre produkty? Zwróć uwagę na ich skład. Najlepsze napoje to te, które zawierają tylko wodę lub mleczko kokosowe i nie mają cukru ani konserwantów. Wszystkie składniki, których potrzebujesz do przygotowania wyjątkowych dań z ich dodatkiem, znajdziesz w dziale Kuchnie Świata w sklepie Auchan!