Nie tylko ogórki i kapusta. Sprawdź, co można kisić!
Kiszenie to jedna z metod konserwacji żywności. Cały proces opiera się na fermentacji mlekowej, w wyniku której dochodzi do namnożenia, ważnych dla każdego organizmu, bakterii probiotycznych. Jeśli zatem zastanawiasz się, co można kisić i czy woda z ogórków jest zdrowa, koniecznie przeczytaj ten artykuł.
Kiszenie kapusty w kamionce – na czym dokładnie polega ten proces?
Metoda konserwacji żywności przy użyciu solanki znana jest już od setek lat. Na czym dokładnie polega? Jej istotą jest proces fermentacji, zachodzących w glinianych garnkach, nazywanych kamionkami, w wyniku którego, zawarte w warzywach, cukry proste przekształcają się w kwas mlekowy.
Aby reakcja chemiczna mogła zachodzić bez przeszkód, konieczne są dwa czynniki, a więc zawartość soli i odpowiednia temperatura otoczenia, która przez pierwsze kilkadziesiąt godzin powinna oscylować w okolicach 22°C.
Wyższa temperatura doprowadzi do szybkiego namnażania się bakterii gnilnych. Niższa natomiast sprawi, że proces fermentacji będzie zachodził wolniej, a zakonserwowana w ten sposób żywność z czasem zacznie się psuć.
Dowiedz się: Jak zrobić chrupiące ogórki małosolne? Przepis krok po kroku
Decydując się na kiszenie kapusty czy ogórków w kamionce, warto również wiedzieć, że fermentacja mlekowa to proces beztlenowy. Warzywa powinny być zatem całkowicie zanurzone w solance. Jeśli tego nie dopilnujesz, w częściach wystających ponad poziom zalewy może zacząć tworzyć się pleśń. Takie warzywa nie będą nadawały się do spożycia, więc Twoja praca pójdzie na marne!
Jak kisić warzywa? Praktyczne porady
W asortymencie Auchan znajdziesz mnóstwo kiszonych produktów, w tym ogórki i kapustę.
Jeśli jednak chciałbyś zrobić własne przetwory – poznaj następujący zasady. Najpierw zwróć uwagę na to, aby zalewa nie była zbyt gorąca. W wysokiej temperaturze bakterie kwasu mlekowego nie będą bowiem odpowiednio się rozwijać. Do jej przygotowania użyj również wody źródlanej lub przefiltrowanej. Ta bezpośrednio z kranu może bowiem zawierać dużo chloru, który negatywnie wpłynie na smak i trwałość domowych przetworów.
Jakie warzywa można kisić?
Przede wszystkim te bio, a więc pochodzące z upraw, w których nie stosuje się dodatków w postaci pestycydów. Szeroki wybór produktów BIO znajdziesz w sklepach Auchan. Pamiętaj również, że warzywa, jak i akcesoria, użyte do kiszenia powinny być dokładnie umyte. Bakterie i zanieczyszczenia znajdujące się na skórce czy ściankach słoika mogą spowalniać proces fermentacji.
Aby zwiększyć zdrowotne właściwości kiszonki, dodaj do niej czosnek lub cebulę. Są one bogate w substancje o działaniu bakterio- i grzybobójczym. Mogą zatem korzystnie wpłynąć nie tylko na smak, lecz również trwałość przetworów.
Przeczytaj również: Domowe przetwory – w co się zaopatrzyć i jak się przygotować?
Czego nie można kisić?
Kiszenie to bardzo uniwersalna metoda konserwacji żywności. Nie wszystkie produkty spożywcze nadają się jednak do przechowywania w ten sposób. Czego nie można kisić? Warzyw, które są nieświeże, a szczególności takie, na których powierzchni widać już oznaki gnicia lub pleśni.
Z tej metody konserwacji należy zrezygnować także wówczas, gdy warzywa lub owoce są przejrzałe. Zawierają one bowiem dużą ilość cukrów prostych, dlatego w ich przypadku proces fermentacji może zachodzić bardzo gwałtownie. Z tych samych względów nie zaleca się również kiszenia produktów bogatych w skrobię, takich jak kukurydza czy ziemniaki.
Co można kisić? Odkryj różnorodność warzyw
Chcesz przygotować smaczne przetwory z ulubionych warzyw? Przychodzimy z pomocą! Z tej części poradnika dowiesz się nie tylko, co można kisić, ale również jak w prosty sposób podkreślić smak domowych kiszonek. Przeczytaj i zainspiruj się!
Kiszone ogórki – klasyczny wybór
Wśród warzywnych przetworów dużą popularnością cieszą się przede wszystkim ogórki kiszone. Właściwości, jakimi się odznaczają, trudno przecenić. Są bogate w witaminy z grupy B, C, E oraz K, a także składniki mineralne i przeciwutleniacze. Zwróć również uwagę na wodę z kiszonych ogórków. To właśnie w niej znajduje się najwięcej bakterii probiotycznych. Warto dodać ją zatem pod koniec gotowania do zupy lub chłodnika.
Kiszona kapusta – różne odmiany
Czy kapusta kiszona jest zdrowa? Oczywiście, że tak! Do kiszenia doskonale nadaje się kapusta biała, lecz również czerwona czy pekińska. Jeśli chcesz przygotować ją jako bazę do bigosu czy domowych surówek, podczas kiszenia dodaj do niej przyprawy i zioła, które wzbogacą jej smak, a w szczególności ziele angielskie, kminek, liście laurowe, koperek, imbir czy chili. Świetnym pomysłem jest również wymieszanie poszatkowanej kapusty z marchewką, cebulą i jabłkiem oraz ukiszenie jej w półlitrowych słoikach. Taka baza pozwoli Ci szybko przygotować wyśmienitą surówkę do obiadu.
Kiszone buraki – pyszny dodatek
Kwaszone buraki, podobnie zresztą jak ogórki kiszone, są pyszne i mają różne wartości odżywcze. Nadają się do przygotowywania sałatek, surówek czy dipów. Bardzo przydatny jest również zakwas buraczany. Ten bowiem można dodać do barszczu lub chłodnika. Jeśli chcesz wykorzystać go właśnie w ten sposób, pamiętaj, aby do zalewy, w której będą się kisić buraki, wrzucić ząbki czosnku, ziele angielskie i liście laurowe.
Kiszone marchewki – chrupiący dodatek
Co jeszcze można kisić? Na przykład marchewkę! Jeśli nie masz dużo czasu na przygotowywanie domowych przetworów, wystarczy, że oczyszczony korzeń zalejesz solanką z dodatkiem czosnku i ziarenek pieprzu.
Bardziej wymagający jest przepis na kwaszoną marchew po koreańsku, do której będziesz potrzebować warzywo starte na tarce. Kiszenie powinno zachodzić w słonej zalewie z dodatkiem chili, kolendry i czosnku przez około 2–3 dni.
Kiszone kalafiory – zaskakujący smak
Nie każdy wie, że do kwaszenia nadaje się także kalafior. Ponieważ ma on bardzo delikatny smak, warto pamiętać o odpowiednim doprawieniu. To, jakich przypraw użyć, zależy w dużej mierze od efektu, jaki zamierzasz uzyskać. Zgodnie z klasycznym przepisem, do przygotowania marynaty przyda się sól, czosnek i koperek. Jeśli jednak lubisz pikantne smaki, do kiszonego kalafiora dodaj chili, imbir oraz gorczycę. Będzie pysznie!
Zobacz również: Przyprawy kuchni indyjskiej – poznaj je wszystkie i dowiedz się, co je wyróżnia!
Kiszona cukinia – idealny dodatek do surówki
Kiszona cukinia nie cieszy się w Polsce dużą popularnością, a szkoda – odpowiednio przyprawiona może okazać się niezwykłym dodatkiem do obiadu. Jeśli chcesz przygotować przetwory z jej dodatkiem, wybierz młode i twarde warzywa. Te przejrzałe mogą wchłonąć nadmiar wody z zalewy.
Kiszone rzodkiewki – pikantny akcent
Na koniec coś dla miłośników pikantnych smaków. Kiszona rzodkiewka swoim smakiem przypomina nieco małosolne ogórki. Na długo zachowuje również chrupkość. Świetnie nadaje się nie tylko do surówek, lecz również kanapek. By podkreślić jej wyjątkowy smak, do solanki warto dodać korzeń chrzanu i kilka ziarenek gorczycy.
Czy kiszonki są zdrowe? Fakty i mity
Co jeść na zdrowe jelita? Między innymi kiszonki! Właściwości tego typu pokarmów doceniano już w medycynie ludowej. Babcie doskonale wiedziały, że kiszona kapusta czy ogórki z solanki to pomocne rozwiązanie na wzmocnienie odporności oraz niektóre problemy trawienne.
Dziś, dzięki badaniom wiadomo, że są one bowiem prawdziwą skarbnicą witamin z grupy B i C, które pobudzają układ immunologiczny do działania. Wyróżnia je także wysoka zawartość bakterii probiotycznych.
Dlaczego warto jeść kiszonki? Jakie korzyści daje zjedzenie ogórka kiszonego? Wartości odżywcze tego przetworu są ogromne. Produkty kwaszone są niskokaloryczne. W 100 g ogórka kiszonego znajduje się zazwyczaj około 13–17 kalorii. Dodatkowo zawarty w kwaszonych warzywach błonnik pomaga w utrzymaniu uczucia sytości. Mogą zatem po nie sięgnąć także osoby na diecie, którym zależy na utrzymaniu szczupłej sylwetki.
Zobacz: Rola witamin w organizmie człowieka – jak wykorzystać ich bogactwo?
Już wiesz, co jeść!
Mamy nadzieję, że po lekturze naszego poradnika wiesz już, co można kisić oraz dlaczego warto jeść kiszonki. Po więcej kulinarnych inspiracji zajrzyj na blog Auchan. Znajdziesz tam mnóstwo przepisów na domowe przetwory, przygotowywane na bazie tradycyjnych i sprawdzonych receptur.
To musisz wiedzieć: Kalendarz przetworów – co i kiedy warto zrobić? Przygotuj z nami domowe przysmaki!
Sprawdź asortyment Auchan. Znajdziesz tam szeroki wybór warzyw, które doskonale nadają się do kiszenia, a także gotowe produkty kwaszone! Możesz zamówić je już teraz z dostawą pod same drzwi.