Nie wiesz, jakie przyrządzić danie na grilla? Sprawdź 4 nietypowe pomysły
Danie z grilla to nie tylko lekko przypalona kiełbaska. Na ruszcie możesz przygotować pełnowartościowy posiłek. Nie wiesz, jak zaskoczyć swoich gości podczas grillowania? Czas na nowe doznania kulinarne, które zachwycą podniebienia! Sprawdź nasze przepisy na nietypowe dania z grilla.
Co na grill, czyli co można upiec?
Na grillu można przygotować praktycznie wszystko – od mięs po owoce. Dlatego warto nieco rozszerzyć swój repertuar o zupełnie nowe potrawy. Właściciele grilli gazowych mają znacznie większe możliwości – mogą przygotować nawet pizzę czy dania orientalne. Natomiast pieczenie na ruszcie, nad ogniem z węgla drzewnego oferuje wyrazisty smak i dymny aromat.
Na każdym grillu możesz przygotować mięsa, kiełbasy i burgery w chrupiących, pięknie zarumienionych bułeczkach. Pieczony camembert to również świetny pomysł na danie z grilla. Jest równie sycący jak mięso, ale odpowiedni też dla wegetarian. Weganie także mogą grillować – przygotowanie warzyw na grillu jest banalnie proste i trwa zaledwie kilka minut.
Jeśli jeszcze nie próbowałeś grillować owoców – spróbuj koniecznie. To pyszne urozmaicenie, a dodatkowo świeże owoce świetnie podkręcą smak mięsnych dań z grilla. Grillowanie potęguje słodycz m.in. truskawek, brzoskwiń, ananasów, bananów, jabłek i gruszek.
Pomysł na grill w ogrodzie dla całej rodziny
Danie z grilla to świetny patent na rodzinny obiad. Możesz go szybko przygotować na przykład w przerwie od pracy w ogrodzie lub w trakcie doglądania pociech bawiących się na zewnątrz. Wszystkie niezbędne produkty możesz zamówić w sklepie Auchan z dostawą do domu.
Sprawdź również: Pstrąg z grilla – jak go zrobić?
Szybkie danie obiadowe z grilla
Najprostszy letni posiłek to mięso z grilla z warzywami przygotowane w folii aluminiowej. Jakie są zalety takiego grillowania? Przyrządzasz coś na kształt dania jednogarnkowego, ale od razu możesz podzielić je na porcje. Grillowanie w folii jest bardzo wygodne – nie musisz się martwić o to, że posiłek się przypali przez chwilę nieostrożności. To idealny pomysł na danie z grilla, które przygotujesz bez ciągłego stania nad rusztem.
Przygotuj grill – rozgrzej go do około 250–280 stopni.
W miseczce połącz chili w proszku, paprykę, sól, oregano, czosnek w proszku, cukier granulowany i kminek.
Ułóż 4 kawałki wytrzymałej folii na płaskiej powierzchni. Spryskaj folię olejem lub oliwą.
Podziel przygotowane produkty między arkusze folii. Zacznij od ziemniaków z papryką i cebulą. Posyp każdą porcję około 1 łyżeczką mieszanki przypraw.
Dodaj kurczaka do pozostałej mieszanki przypraw, a następnie wymieszaj. Podziel kurczaka na 4 porcje i dołóż do produktów ułożonych na foliach. Dodaj łyżeczkę masła do każdej porcji.
Grilluj, przykryj i obracaj paczki w połowie, aż kurczak będzie ugotowany, a warzywa miękkie. Będzie to trwało maksymalnie 20 minut przy dobrze rozgrzanym grillu.
Kiedy danie będzie gotowe, podgrzej delikatnie na grillu placki tortilli.
Ostrożnie otwórz opakowania i podawaj na tortillach z serem, awokado i kawałkami limonki.
Jak zrobić grill – najważniejsze zasady
Ciekawy pomysł na grill nie musi oznaczać, że wydasz na niezbędne produkty sporo pieniędzy. Przede wszystkim wybierz świeże mięso dobrej jakości. Znajdziesz je w Auchan. Podobnie jak sezonowe warzywa, których wiosną i latem masz wiele do wyboru. Samodzielnie przygotuj sosy i dipy – będą tańsze od gotowych.
Po wstępnie doprawione mięsa, mieszanki sałat i sosy sięgaj wtedy, gdy wiesz, że nie będziesz mieć czasu na przygotowanie własnych dań lub grill odbędzie się w miejscu, gdzie trudno jest przygotować wszystko od podstaw (np. w wyznaczonych na grillowanie miejscach na plaży).
Przeczytaj też: Najlepsza kiełbasa na grilla – ranking. Smaczny sezon z Auchan
Tanie pomysły na grilla
Zastanawiasz się co kupić na grill, żeby było tanio, ale jednocześnie oryginalnie? Na szczęście istnieją takie przepisy, które zrobią wrażenie na gościach, a nie nadszarpną Twojego budżetu. Najlepszym przykładem są szaszłyki, które możesz przygotować z różnego rodzaju mięs, takich jak drób czy wołowina, połączonych z warzywami (np. cukinia, papryka, pieczarki) albo kebab à la bánh mì.
Kebab à la bánh mì
To wietnamskie danie możesz przygotować w wersji z grilla. Wbrew pozorom nie potrzebujesz wielu składników, a z pewnością będzie to coś bardzo oryginalnego. Wszystkie niezbędne produkty kupisz w sklepach Auchan.
W misce wymieszaj wszystkie składniki na sos. Dressing przenieś do lodówki do czasu, aż szaszłyki będą gotowe do podania.
Przygotuj szaszłyki: w dużej misce wymieszaj sos sojowy, miód, sos rybny i olej, aż dokładnie się połączą. Dodaj wieprzowinę i przykryj folią. Zamarynuj i umieść w lodówce na godzinę.
W tym czasie podgotuj wstępnie warzywa na parze, ale tak, aby nie były całkowicie miękkie.
Wyciągnij wieprzowinę z marynaty i przełóż marynatę do średniego rondla. Doprowadzić sos do wrzenia. Gotuj, aż sos lekko się zredukuje i zgęstnieje, od 5 do 7 minut. Odłóż na bok.
Rozgrzej grill. Nadziej wieprzowinę, marchew i rzodkiew na szaszłyki. Posmaruj szaszłyki odrobiną oleju i dopraw solą i pieprzem.
Grilluj szaszłyki przez 5 minut, obracając je mniej więcej co minutę, aby zapewnić równomierne upieczenie. Po 5 minutach zacznij smarować kebaby zredukowaną marynatą po każdym przewróceniu i smaż przez dodatkowe 3 do 5 minut. Wieprzowina powinna być miękka i ładnie zarumieniona.
Przełóż szaszłyki na talerz, skrop sosem ogórkowym nước chấm.

Kebab à la bánh mì
Opublikowano 22.05.2023Danie z grilla to nie tylko lekko przypalona kiełbaska. Na ruszcie możesz przygotować pełnowartościowy posiłek. Nie wiesz, jak zaskoczyć swoich gości podczas grillowania? Czas na nowe doznania kulinarne, które zachwycą podniebienia! Sprawdź nasze przepisy na nietypowe dania z grilla.
W misce wymieszaj wszystkie składniki na sos. Dressing przenieś do lodówki do czasu, aż szaszłyki będą gotowe do podania.
Przygotuj szaszłyki: w dużej misce wymieszaj sos sojowy, miód, sos rybny i olej, aż dokładnie się połączą. Dodaj wieprzowinę i przykryj folią. Zamarynuj i umieść w lodówce na godzinę.
W tym czasie podgotuj wstępnie warzywa na parze, ale tak, aby nie były całkowicie miękkie.
Wyciągnij wieprzowinę z marynaty i przełóż marynatę do średniego rondla. Doprowadzić sos do wrzenia. Gotuj, aż sos lekko się zredukuje i zgęstnieje, od 5 do 7 minut. Odłóż na bok.
Rozgrzej grill. Nadziej wieprzowinę, marchew i rzodkiew na szaszłyki. Posmaruj szaszłyki odrobiną oleju i dopraw solą i pieprzem.
Grilluj szaszłyki przez 5 minut, obracając je mniej więcej co minutę, aby zapewnić równomierne upieczenie. Po 5 minutach zacznij smarować kebaby zredukowaną marynatą po każdym przewróceniu i smaż przez dodatkowe 3 do 5 minut. Wieprzowina powinna być miękka i ładnie zarumieniona.
Przełóż szaszłyki na talerz, skrop sosem ogórkowym nước chấm.
Najlepsze grillowane ziemniaczki
Wszyscy je lubią, można przygotować je do mięsa lub jako danie dla wegetarian. Ziemniaczki z grilla to niedrogie danie, po które chętnie sięgną nawet niejadki.
Dokładnie umyj ziemniaki i nakłuj widelcem ze wszystkich stron.
Zagotuj wodę w garnku i włóż do niej ziemniaki na ok. 8 minut. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie natrzyj skórki olejem i dopraw solą.
Zawiń każdego ziemniaka osobno w folię aluminiową. Kilkakrotnie przekłuj folię widelcem, a następnie ułóż na grillu. Zamknij grill i piecz od 45 minut do 1 godziny, aż będzie można łatwo wbić widelec przez folię w środek ziemniaka.
Ściągnij ziemniaki z grilla i odstaw na 2 minuty do ostygnięcia. Otwórz paczki i wykonaj pionowe nacięcia na wierzchu każdego ziemniaka. Za pomocą łyżki poszerz wgłębienie. Posyp serem i innymi wybranymi dodatkami, a następnie podawaj.

Grillowane ziemniaczki
Opublikowano 22.05.2023Danie z grilla to nie tylko lekko przypalona kiełbaska. Na ruszcie możesz przygotować pełnowartościowy posiłek. Nie wiesz, jak zaskoczyć swoich gości podczas grillowania? Czas na nowe doznania kulinarne, które zachwycą podniebienia! Sprawdź nasze przepisy na nietypowe dania z grilla.
Dokładnie umyj ziemniaki i nakłuj widelcem ze wszystkich stron.
Zagotuj wodę w garnku i włóż do niej ziemniaki na ok. 8 minut. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie natrzyj skórki olejem i dopraw solą.
Zawiń każdego ziemniaka osobno w folię aluminiową. Kilkakrotnie przekłuj folię widelcem, a następnie ułóż na grillu. Zamknij grill i piecz od 45 minut do 1 godziny, aż będzie można łatwo wbić widelec przez folię w środek ziemniaka.
Ściągnij ziemniaki z grilla i odstaw na 2 minuty do ostygnięcia. Otwórz paczki i wykonaj pionowe nacięcia na wierzchu każdego ziemniaka. Za pomocą łyżki poszerz wgłębienie. Posyp serem i innymi wybranymi dodatkami, a następnie podawaj.
Nietypowe dania z grilla z warzywami
Grillowane warzywa to zdecydowanie zdrowszy wybór niż mięsa. Z pewnością nie są tak ciężkostrawne i tuczące. Na ruszcie można przygotować wiele ich rodzajów wedle gustu biesiadników. Jeśli zastanawiasz się, jakie warzywa na grilla, to poniżej podajemy garść przykładów:
- pieczarki,
- cukinia,
- papryka,
- bakłażan,
- marchew,
- szparagi,
- kalafior.
Jeśli nie chcesz decydować się na grillowanie samej cukinii czy pieczarek, prezentujemy ciekawszy pomysł. Przepisy na warzywa z grilla potrafią zaskakiwać smakiem – tak jest i tym razem.
Grillowane steki z kalafiora inspirowane kuchnią tajską
Połóż kalafior łodygą do dołu na desce do krojenia i pokrój w „steki” o grubości ok. 2 cm. Natrzyj całość oliwą z oliwek i dopraw z obu stron solą i pieprzem.
Grilluj kalafior po 8 minut z każdej strony, pod przykryciem, aż będzie zarumieniony i miękki.
W międzyczasie w małej misce wymieszaj kolendrę, szalotkę, czosnek, brązowy cukier, sos sojowy, paprykę oraz sok i skórkę z limonki.
Przełóż grillowany kalafior na półmisek, polej sosem i posyp orzeszkami ziemnymi.

Grillowane steki z kalafiora inspirowane kuchnią tajską
Opublikowano 22.05.2023Danie z grilla to nie tylko lekko przypalona kiełbaska. Na ruszcie możesz przygotować pełnowartościowy posiłek. Nie wiesz, jak zaskoczyć swoich gości podczas grillowania? Czas na nowe doznania kulinarne, które zachwycą podniebienia! Sprawdź nasze przepisy na nietypowe dania z grilla.
Połóż kalafior łodygą do dołu na desce do krojenia i pokrój w „steki” o grubości ok. 2 cm. Natrzyj całość oliwą z oliwek i dopraw z obu stron solą i pieprzem.
Grilluj kalafior po 8 minut z każdej strony, pod przykryciem, aż będzie zarumieniony i miękki.
W międzyczasie w małej misce wymieszaj kolendrę, szalotkę, czosnek, brązowy cukier, sos sojowy, paprykę oraz sok i skórkę z limonki.
Przełóż grillowany kalafior na półmisek, polej sosem i posyp orzeszkami ziemnymi.
A Ty jakie masz pomysły na dania z grilla?
Przygotowanie posiłków i spożywanie ich na świeżym powietrzu to prawdziwa przyjemność. Korzystajmy z tej możliwości przez cały sezon, zanim znów zrobi się zimno i deszczowo. Nasze pomysły na grilla to tylko kilka inspiracji, które możesz wykorzystać do opracowania własnych przepisów. Bez względu na to, jakie danie z grilla przyjdzie Ci do głowy, wszystkie potrzebne produkty znajdziesz w Auchan.
Zobacz również: Dania wegetariańskie na grilla – 8 pomysłów na bezmięsne potrawy