Nie wiesz, jakie przyrządzić danie na grilla? Sprawdź 4 nietypowe pomysły
Co na grill, czyli co można upiec?
Na grillu można przygotować praktycznie wszystko – od mięs po owoce. Dlatego warto nieco rozszerzyć swój repertuar o zupełnie nowe potrawy. Właściciele grilli gazowych mają znacznie większe możliwości – mogą przygotować nawet pizzę czy dania orientalne. Natomiast pieczenie na ruszcie, nad ogniem z węgla drzewnego oferuje wyrazisty smak i dymny aromat.
Na każdym grillu możesz przygotować mięsa, kiełbasy i burgery w chrupiących, pięknie zarumienionych bułeczkach. Pieczony camembert to również świetny pomysł na danie z grilla. Jest równie sycący jak mięso, ale odpowiedni też dla wegetarian. Weganie także mogą grillować – przygotowanie warzyw na grillu jest banalnie proste i trwa zaledwie kilka minut.
Jeśli jeszcze nie próbowałeś grillować owoców – spróbuj koniecznie. To pyszne urozmaicenie, a dodatkowo świeże owoce świetnie podkręcą smak mięsnych dań z grilla. Grillowanie potęguje słodycz m.in. truskawek, brzoskwiń, ananasów, bananów, jabłek i gruszek.
Pomysł na grill w ogrodzie dla całej rodziny
Danie z grilla to świetny patent na rodzinny obiad. Możesz go szybko przygotować na przykład w przerwie od pracy w ogrodzie lub w trakcie doglądania pociech bawiących się na zewnątrz. Wszystkie niezbędne produkty możesz zamówić w sklepie Auchan z dostawą do domu.
Sprawdź również: Pstrąg z grilla – jak go zrobić?
Szybkie danie obiadowe z grilla
Najprostszy letni posiłek to mięso z grilla z warzywami przygotowane w folii aluminiowej. Jakie są zalety takiego grillowania? Przyrządzasz coś na kształt dania jednogarnkowego, ale od razu możesz podzielić je na porcje. Grillowanie w folii jest bardzo wygodne – nie musisz się martwić o to, że posiłek się przypali przez chwilę nieostrożności. To idealny pomysł na danie z grilla, które przygotujesz bez ciągłego stania nad rusztem.
Przygotuj grill – rozgrzej go do około 250–280 stopni.
W miseczce połącz chili w proszku, paprykę, sól, oregano, czosnek w proszku, cukier granulowany i kminek.
Ułóż 4 kawałki wytrzymałej folii na płaskiej powierzchni. Spryskaj folię olejem lub oliwą.
Podziel przygotowane produkty między arkusze folii. Zacznij od ziemniaków z papryką i cebulą. Posyp każdą porcję około 1 łyżeczką mieszanki przypraw.
Dodaj kurczaka do pozostałej mieszanki przypraw, a następnie wymieszaj. Podziel kurczaka na 4 porcje i dołóż do produktów ułożonych na foliach. Dodaj łyżeczkę masła do każdej porcji.
Grilluj, przykryj i obracaj paczki w połowie, aż kurczak będzie ugotowany, a warzywa miękkie. Będzie to trwało maksymalnie 20 minut przy dobrze rozgrzanym grillu.
Kiedy danie będzie gotowe, podgrzej delikatnie na grillu placki tortilli.
Ostrożnie otwórz opakowania i podawaj na tortillach z serem, awokado i kawałkami limonki.
Jak zrobić grill – najważniejsze zasady
Ciekawy pomysł na grill nie musi oznaczać, że wydasz na niezbędne produkty sporo pieniędzy. Przede wszystkim wybierz świeże mięso dobrej jakości. Znajdziesz je w Auchan. Podobnie jak sezonowe warzywa, których wiosną i latem masz wiele do wyboru. Samodzielnie przygotuj sosy i dipy – będą tańsze od gotowych.
Po wstępnie doprawione mięsa, mieszanki sałat i sosy sięgaj wtedy, gdy wiesz, że nie będziesz mieć czasu na przygotowanie własnych dań lub grill odbędzie się w miejscu, gdzie trudno jest przygotować wszystko od podstaw (np. w wyznaczonych na grillowanie miejscach na plaży).
Przeczytaj też: Najlepsza kiełbasa na grilla – ranking. Smaczny sezon z Auchan
Tanie pomysły na grilla
Zastanawiasz się co kupić na grill, żeby było tanio, ale jednocześnie oryginalnie? Na szczęście istnieją takie przepisy, które zrobią wrażenie na gościach, a nie nadszarpną Twojego budżetu. Najlepszym przykładem są szaszłyki, które możesz przygotować z różnego rodzaju mięs, takich jak drób czy wołowina, połączonych z warzywami (np. cukinia, papryka, pieczarki) albo kebab à la bánh mì.
Kebab à la bánh mì
To wietnamskie danie możesz przygotować w wersji z grilla. Wbrew pozorom nie potrzebujesz wielu składników, a z pewnością będzie to coś bardzo oryginalnego. Wszystkie niezbędne produkty kupisz w sklepach Auchan.
W misce wymieszaj wszystkie składniki na sos. Dressing przenieś do lodówki do czasu, aż szaszłyki będą gotowe do podania.
Przygotuj szaszłyki: w dużej misce wymieszaj sos sojowy, miód, sos rybny i olej, aż dokładnie się połączą. Dodaj wieprzowinę i przykryj folią. Zamarynuj i umieść w lodówce na godzinę.
W tym czasie podgotuj wstępnie warzywa na parze, ale tak, aby nie były całkowicie miękkie.
Wyciągnij wieprzowinę z marynaty i przełóż marynatę do średniego rondla. Doprowadzić sos do wrzenia. Gotuj, aż sos lekko się zredukuje i zgęstnieje, od 5 do 7 minut. Odłóż na bok.
Rozgrzej grill. Nadziej wieprzowinę, marchew i rzodkiew na szaszłyki. Posmaruj szaszłyki odrobiną oleju i dopraw solą i pieprzem.
Grilluj szaszłyki przez 5 minut, obracając je mniej więcej co minutę, aby zapewnić równomierne upieczenie. Po 5 minutach zacznij smarować kebaby zredukowaną marynatą po każdym przewróceniu i smaż przez dodatkowe 3 do 5 mwina powinna być miękka i ładnie zarumieniona.
Przełóż szaszłyki na talerz, skrop sosem ogórkowym nước chấm.
Kebab à la bánh mì
Opublikowano 22.05.2023W misce wymieszaj wszystkie składniki na sos. Dressing przenieś do lodówki do czasu, aż szaszłyki będą gotowe do podania.
Przygotuj szaszłyki: w dużej misce wymieszaj sos sojowy, miód, sos rybny i olej, aż dokładnie się połączą. Dodaj wieprzowinę i przykryj folią. Zamarynuj i umieść w lodówce na godzinę.
W tym czasie podgotuj wstępnie warzywa na parze, ale tak, aby nie były całkowicie miękkie.
Wyciągnij wieprzowinę z marynaty i przełóż marynatę do średniego rondla. Doprowadzić sos do wrzenia. Gotuj, aż sos lekko się zredukuje i zgęstnieje, od 5 do 7 minut. Odłóż na bok.
Rozgrzej grill. Nadziej wieprzowinę, marchew i rzodkiew na szaszłyki. Posmaruj szaszłyki odrobiną oleju i dopraw solą i pieprzem.
Grilluj szaszłyki przez 5 minut, obracając je mniej więcej co minutę, aby zapewnić równomierne upieczenie. Po 5 minutach zacznij smarować kebaby zredukowaną marynatą po każdym przewróceniu i smaż przez dodatkowe 3 do 5 minut. Wieprzowina powinna być miękka i ładnie zarumieniona.
Przełóż szaszłyki na talerz, skrop sosem ogórkowym nước chấm.
Najlepsze grillowane ziemniaczki
Wszyscy je lubią, można przygotować je do mięsa lub jako danie dla wegetarian. Ziemniaczki z grilla to niedrogie danie, po które chętnie sięgną nawet niejadki.
Dokładnie umyj ziemniaki i nakłuj widelcem ze wszystkich stron.
Zagotuj wodę w garnku i włóż do niej ziemniaki na ok. 8 minut. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie natrzyj skórki olejem i dopraw solą.
Zawiń każdego ziemniaka osobno w folię aluminiową. Kilkakrotnie przekłuj folię widelcem, a następnie ułóż na grillu. Zamknij grill i piecz od 45 minut do 1 godziny, aż będzie można łatwo wbić widelec przez folię w środek ziemniaka.
Ściągnij ziemniaki z grilla i odstaw na 2 minuty do ostygnięcia. Otwórz paczki i wykonaj pionowe nacięcia na wierzchu każdego ziemniaka. Za pomocą łyżki poszerz wgłębienie. Posyp serem i innymi wybranymi dodatkami, a następnie podawaj.
Grillowane ziemniaczki
Opublikowano 22.05.2023Dokładnie umyj ziemniaki i nakłuj widelcem ze wszystkich stron.
Zagotuj wodę w garnku i włóż do niej ziemniaki na ok. 8 minut. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie natrzyj skórki olejem i dopraw solą.
Zawiń każdego ziemniaka osobno w folię aluminiową. Kilkakrotnie przekłuj folię widelcem, a następnie ułóż na grillu. Zamknij grill i piecz od 45 minut do 1 godziny, aż będzie można łatwo wbić widelec przez folię w środek ziemniaka.
Ściągnij ziemniaki z grilla i odstaw na 2 minuty do ostygnięcia. Otwórz paczki i wykonaj pionowe nacięcia na wierzchu każdego ziemniaka. Za pomocą łyżki poszerz wgłębienie. Posyp serem i innymi wybranymi dodatkami, a następnie podawaj.