Aplikacja
danie na grilla

Nie wiesz, jakie przyrządzić danie na grilla? Sprawdź 4 nietypowe pomysły

Opublikowano 22.05.2023 - 4 minut czytania

Danie z grilla to nie tylko lekko przypalona kiełbaska. Na ruszcie możesz przygotować pełnowartościowy posiłek. Nie wiesz, jak zaskoczyć swoich gości podczas grillowania? Czas na nowe doznania kulinarne, które zachwycą podniebienia! Sprawdź nasze przepisy na nietypowe dania z grilla.

Co na grill, czyli co można upiec?

Na grillu można przygotować praktycznie wszystko – od mięs po owoce. Dlatego warto nieco rozszerzyć swój repertuar o zupełnie nowe potrawy. Właściciele grilli gazowych mają znacznie większe możliwości – mogą przygotować nawet pizzę czy dania orientalne. Natomiast pieczenie na ruszcie, nad ogniem z węgla drzewnego oferuje wyrazisty smak i dymny aromat.

Na każdym grillu możesz przygotować mięsa, kiełbasy i burgery w chrupiących, pięknie zarumienionych bułeczkach. Pieczony camembert to również świetny pomysł na danie z grilla. Jest równie sycący jak mięso, ale odpowiedni też dla wegetarian. Weganie także mogą grillować – przygotowanie warzyw na grillu jest banalnie proste i trwa zaledwie kilka minut.

Jeśli jeszcze nie próbowałeś grillować owoców – spróbuj koniecznie. To pyszne urozmaicenie, a dodatkowo świeże owoce świetnie podkręcą smak mięsnych dań z grilla. Grillowanie potęguje słodycz m.in. truskawek, brzoskwiń, ananasów, bananów, jabłek i gruszek.

Pomysł na grill w ogrodzie dla całej rodziny

Danie z grilla to świetny patent na rodzinny obiad. Możesz go szybko przygotować na przykład w przerwie od pracy w ogrodzie lub w trakcie doglądania pociech bawiących się na zewnątrz. Wszystkie niezbędne produkty możesz zamówić w sklepie Auchan z dostawą do domu.

Sprawdź również: Pstrąg z grilla – jak go zrobić?

Szybkie danie obiadowe z grilla

Najprostszy letni posiłek to mięso z grilla z warzywami przygotowane w folii aluminiowej. Jakie są zalety takiego grillowania? Przyrządzasz coś na kształt dania jednogarnkowego, ale od razu możesz podzielić je na porcje. Grillowanie w folii jest bardzo wygodne – nie musisz się martwić o to, że posiłek się przypali przez chwilę nieostrożności. To idealny pomysł na danie z grilla, które przygotujesz bez ciągłego stania nad rusztem.

1. Przygotowanie grilla

Przygotuj grill – rozgrzej go do około 250–280 stopni.

2. Przyprawy

W miseczce połącz chili w proszku, paprykę, sól, oregano, czosnek w proszku, cukier granulowany i kminek.

3. Mięso

Ułóż 4 kawałki wytrzymałej folii na płaskiej powierzchni. Spryskaj folię olejem lub oliwą.

4. Warzywa

Podziel przygotowane produkty między arkusze folii. Zacznij od ziemniaków z papryką i cebulą. Posyp każdą porcję około 1 łyżeczką mieszanki przypraw.

5. Łączenie składników

Dodaj kurczaka do pozostałej mieszanki przypraw, a następnie wymieszaj. Podziel kurczaka na 4 porcje i dołóż do produktów ułożonych na foliach. Dodaj łyżeczkę masła do każdej porcji.

6. Złóż krawędzie folii, aby utworzyć paczuszkę.
7. Grillowanie

Grilluj, przykryj i obracaj paczki w połowie, aż kurczak będzie ugotowany, a warzywa miękkie. Będzie to trwało maksymalnie 20 minut przy dobrze rozgrzanym grillu.

8. Podgrzewanie tortilli

Kiedy danie będzie gotowe, podgrzej delikatnie na grillu placki tortilli.

9. Serwowanie

Ostrożnie otwórz opakowania i podawaj na tortillach z serem, awokado i kawałkami limonki.

Czas całkowity 40 min
Porcja 3
Przygotowanie 20 min
Gotowanie -
Składniki
3
ziemniaki - 1 kg
udka z kurczaka - 4 sztuki
czerwona cebula - 1 sztuka
papryka - 2 sztuki
tortilla - 4 placki
chilli w proszku - 1 łyżka
słodka papryka - 2 łyżeczki
sól - 1 i 1/4 łyżeczki
suszone oregano - 1 łyżeczka
czosnek w proszku - 3/4 łyżeczki
cukier - 3/4 łyżeczki
kminek mielony - 3/4 łyżeczki
olej - 1 łyżka
masło
awokado - 1 sztuka
pół szklanki startego twardego sera
limonka - 1 sztuka

Jak zrobić grill – najważniejsze zasady

Ciekawy pomysł na grill nie musi oznaczać, że wydasz na niezbędne produkty sporo pieniędzy. Przede wszystkim wybierz świeże mięso dobrej jakości. Znajdziesz je w Auchan. Podobnie jak sezonowe warzywa, których wiosną i latem masz wiele do wyboru. Samodzielnie przygotuj sosy i dipy – będą tańsze od gotowych.

Po wstępnie doprawione mięsa, mieszanki sałat i sosy sięgaj wtedy, gdy wiesz, że nie będziesz mieć czasu na przygotowanie własnych dań lub grill odbędzie się w miejscu, gdzie trudno jest przygotować wszystko od podstaw (np. w wyznaczonych na grillowanie miejscach na plaży).

Przeczytaj też: Najlepsza kiełbasa na grilla – ranking. Smaczny sezon z Auchan

Tanie pomysły na grilla

Zastanawiasz się co kupić na grill, żeby było tanio, ale jednocześnie oryginalnie? Na szczęście istnieją takie przepisy, które zrobią wrażenie na gościach, a nie nadszarpną Twojego budżetu. Najlepszym przykładem są szaszłyki, które możesz przygotować z różnego rodzaju mięs, takich jak drób czy wołowina, połączonych z warzywami (np. cukinia, papryka, pieczarki) albo kebab à la bánh mì.

Kebab à la bánh mì

To wietnamskie danie możesz przygotować w wersji z grilla. Wbrew pozorom nie potrzebujesz wielu składników, a z pewnością będzie to coś bardzo oryginalnego. Wszystkie niezbędne produkty kupisz w sklepach Auchan.

1. Przygotowanie sosu

W misce wymieszaj wszystkie składniki na sos. Dressing przenieś do lodówki do czasu, aż szaszłyki będą gotowe do podania.

2. Przygotowanie mięsa

Przygotuj szaszłyki: w dużej misce wymieszaj sos sojowy, miód, sos rybny i olej, aż dokładnie się połączą. Dodaj wieprzowinę i przykryj folią. Zamarynuj i umieść w lodówce na godzinę.

3. Podgotowanie warzyw

W tym czasie podgotuj wstępnie warzywa na parze, ale tak, aby nie były całkowicie miękkie.

4. Gotowanie sosu

Wyciągnij wieprzowinę z marynaty i przełóż marynatę do średniego rondla. Doprowadzić sos do wrzenia. Gotuj, aż sos lekko się zredukuje i zgęstnieje, od 5 do 7 minut. Odłóż na bok.

5. Przygotowanie szaszłyków

Rozgrzej grill. Nadziej wieprzowinę, marchew i rzodkiew na szaszłyki. Posmaruj szaszłyki odrobiną oleju i dopraw solą i pieprzem.

6. Grillowanie

Grilluj szaszłyki przez 5 minut, obracając je mniej więcej co minutę, aby zapewnić równomierne upieczenie. Po 5 minutach zacznij smarować kebaby zredukowaną marynatą po każdym przewróceniu i smaż przez dodatkowe 3 do 5 mwina powinna być miękka i ładnie zarumieniona.

8. Serwowanie

Przełóż szaszłyki na talerz, skrop sosem ogórkowym nước chấm.

Czas całkowity 105 min
Porcja 4
Przygotowanie 30 min
Gotowanie -
 

Kebab à la bánh mì

Opublikowano 22.05.2023

Danie z grilla to nie tylko lekko przypalona kiełbaska. Na ruszcie możesz przygotować pełnowartościowy posiłek. Nie wiesz, jak zaskoczyć swoich gości podczas grillowania? Czas na nowe doznania kulinarne, które zachwycą podniebienia! Sprawdź nasze przepisy na nietypowe dania z grilla.

1. Przygotowanie sosu

W misce wymieszaj wszystkie składniki na sos. Dressing przenieś do lodówki do czasu, aż szaszłyki będą gotowe do podania.

2. Przygotowanie mięsa

Przygotuj szaszłyki: w dużej misce wymieszaj sos sojowy, miód, sos rybny i olej, aż dokładnie się połączą. Dodaj wieprzowinę i przykryj folią. Zamarynuj i umieść w lodówce na godzinę.

3. Podgotowanie warzyw

W tym czasie podgotuj wstępnie warzywa na parze, ale tak, aby nie były całkowicie miękkie.

4. Gotowanie sosu

Wyciągnij wieprzowinę z marynaty i przełóż marynatę do średniego rondla. Doprowadzić sos do wrzenia. Gotuj, aż sos lekko się zredukuje i zgęstnieje, od 5 do 7 minut. Odłóż na bok.

5. Przygotowanie szaszłyków

Rozgrzej grill. Nadziej wieprzowinę, marchew i rzodkiew na szaszłyki. Posmaruj szaszłyki odrobiną oleju i dopraw solą i pieprzem.

6. Grillowanie

Grilluj szaszłyki przez 5 minut, obracając je mniej więcej co minutę, aby zapewnić równomierne upieczenie. Po 5 minutach zacznij smarować kebaby zredukowaną marynatą po każdym przewróceniu i smaż przez dodatkowe 3 do 5 minut. Wieprzowina powinna być miękka i ładnie zarumieniona.

8. Serwowanie

Przełóż szaszłyki na talerz, skrop sosem ogórkowym nước chấm.

Czas całkowity 105 min
Porcja
Przygotowanie 30 min
Gotowanie -
Składniki
Sos:
gorąca woda - 6 łyżek
cukier - 2 łyżki
sos rybny - 2 łyżki
limonka - 1/2
ogórek - 1 sztuka
kolendra - 1 łyżka
czosnek - 1 ząbek
Kebab:
kotlety schabowe - 2 sztuki
marchewka - 2 sztuki
biała rzodkiew - 1 sztuka
sos sojowy - 3 łyżki
miód - 2 łyżki
sos rybny - 1 łyżka
olej roślinny
sól
pieprz
Składniki
4
Sos:
gorąca woda
cukier - 2 łyżki
sos rybny - 2 łyżki
limonka - 1/2
ogórek - 1 sztuka
kolendra - 1 łyżka
czosnek - 1 ząbek
Kebab:
kotlety schabowe - 2 sztuki
marchewka - 2 sztuki
biała rzodkiew - 1 sztuka
sos sojowy - 3 łyżki
miód - 2 łyżki
sos rybny - 1 łyżka
olej roślinny
sól
pieprz

Najlepsze grillowane ziemniaczki

Wszyscy je lubią, można przygotować je do mięsa lub jako danie dla wegetarian. Ziemniaczki z grilla to niedrogie danie, po które chętnie sięgną nawet niejadki.

1. Rozgrzej grill.
2. Przygotowanie ziemniaków

Dokładnie umyj ziemniaki i nakłuj widelcem ze wszystkich stron.

3. Gotowanie ziemniaków

Zagotuj wodę w garnku i włóż do niej ziemniaki na ok. 8 minut. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie natrzyj skórki olejem i dopraw solą.

4. Przygotowanie do grillowania

Zawiń każdego ziemniaka osobno w folię aluminiową. Kilkakrotnie przekłuj folię widelcem, a następnie ułóż na grillu. Zamknij grill i piecz od 45 minut do 1 godziny, aż będzie można łatwo wbić widelec przez folię w środek ziemniaka.

5. Serwowanie

Ściągnij ziemniaki z grilla i odstaw na 2 minuty do ostygnięcia. Otwórz paczki i wykonaj pionowe nacięcia na wierzchu każdego ziemniaka. Za pomocą łyżki poszerz wgłębienie. Posyp serem i innymi wybranymi dodatkami, a następnie podawaj.

Czas całkowity 90 min
Porcja 4
Przygotowanie 15 min
Gotowanie -
 

Grillowane ziemniaczki

Opublikowano 22.05.2023

Danie z grilla to nie tylko lekko przypalona kiełbaska. Na ruszcie możesz przygotować pełnowartościowy posiłek. Nie wiesz, jak zaskoczyć swoich gości podczas grillowania? Czas na nowe doznania kulinarne, które zachwycą podniebienia! Sprawdź nasze przepisy na nietypowe dania z grilla.

1. Rozgrzej grill.
2. Przygotowanie ziemniaków

Dokładnie umyj ziemniaki i nakłuj widelcem ze wszystkich stron.

3. Gotowanie ziemniaków

Zagotuj wodę w garnku i włóż do niej ziemniaki na ok. 8 minut. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie natrzyj skórki olejem i dopraw solą.

4. Przygotowanie do grillowania

Zawiń każdego ziemniaka osobno w folię aluminiową. Kilkakrotnie przekłuj folię widelcem, a następnie ułóż na grillu. Zamknij grill i piecz od 45 minut do 1 godziny, aż będzie można łatwo wbić widelec przez folię w środek ziemniaka.

5. Serwowanie

Ściągnij ziemniaki z grilla i odstaw na 2 minuty do ostygnięcia. Otwórz paczki i wykonaj pionowe nacięcia na wierzchu każdego ziemniaka. Za pomocą łyżki poszerz wgłębienie. Posyp serem i innymi wybranymi dodatkami, a następnie podawaj.

Czas całkowity 90 min
Porcja
Przygotowanie 15 min
Gotowanie -
Składniki
ziemniaki - 4 duże sztuki
oliwa z oliwek - 1 łyżeczka
starty żółty ser - 1 szklanka
kwaśna śmietana - 4 łyżki
posiekany szczypiorek
boczek - 4 plasterki (opcjonalnie)
Składniki