Aplikacja

Orzechy włoskie – przepisy na każdą okazję!

Opublikowano 22.10.2023 - 5 minut czytania

Orzechy włoskie dostarczają wielu cennych składników odżywczych – m.in. kwasów omega-3, żelaza czy magnezu. Ponadto mają szerokie zastosowanie w kuchni – można ich użyć do sałatek z dodatkiem awokado, jak i do wypieków, np. keksu. Dlatego też przygotowaliśmy kilka pomysłów na ich wykorzystanie w potrawach i deserach. Poznaj proste przepisy z orzechów włoskich razem z nami!

Orzechy włoskie – wartości odżywcze i korzyści dla zdrowia

Orzechy Juglans, powszechnie zwane orzechami włoskimi, to jadalne nasiona pozyskiwane z drzewa Juglans Regia. Mają twardą skorupę zewnętrzną i chrupiące wnętrze. Historia wykorzystywania tych darów natury w kuchni jest długa i sięga starożytności. Z przekazów wynika, że ​​po raz pierwszy zaczęto uprawiać je w starożytnej Persji, skąd szybko rozprzestrzeniły się na inne obszary Azji Zachodniej i Środkowej, a także na tereny krajów basenu Morza Śródziemnego.

Orzechy włoskie są świetna, chrupką przekąską i dodatkiem do sałatek, ciast i wypieków. Wykorzystuje się je do produkcji aromatycznych olejków czy nalewek.

Spożywanie orzechów włoskich ma też mnóstwo zalet dla zdrowia, dzięki mnogości dobroczynnych składników odżywczych. 100 g orzechów włoskich zawiera m.in.:

  • 15,2 g białka,
  • 65,2 g tłuszczu (w tym 9,1 g nasyconego ii 47,2 g wielonienasyconego),
  • 13,7 g węglowodanów (w tym 6,7 g błonnika i 2,6 g cukrów),
  • 3,4 mg żelaza,
  • 158 mg magnezu,
  • witaminę E.

Według WHO orzechy włoskie poprawiają wydajność układu krążenia i serca. Zapobiegają również miażdżycy. Ma to związek z dużą zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak omega-3 i omega-6. Składniki te aktywnie obniżają poziom szkodliwego cholesterolu LDL we krwi, podnosząc poziom korzystnego cholesterolu HDL.

Dzięki wysokiej zawartości lecytyny i fosfolipidów nasiona znane są ze swoich właściwości poprawiających funkcjonowanie mózgu. To związki niezbędne dla optymalnej pracy komórek nerwowych. Warto także wspomnieć, że orzechy włoskie mają niski indeks glikemiczny i są cennym źródłem błonnika pokarmowego. Dzięki temu mogą regulować poziom glukozy we krwi i zapobiegać rozwojowi insulinooporności.

Jeśli chcesz dowiedzieć się, w jaki sposób można wykorzystać je w kuchni – czytaj dalej!

Sprawdź także: Masło orzechowe – do czego je wykorzystać i jakie ma właściwości?

Orzechy włoskie – przepisy na dania z orzechami

Pora przejść do części praktycznej, z której dowiesz się, jak wykorzystać w kuchni orzechy włoskie. Przepisy, które opracowaliśmy, pozwolą w pełni cieszyć się ich smakiem i korzyściami zdrowotnymi. Mamy nadzieję, że zachwycą podniebienia Twojej rodziny i gości!

Jesienny krem z orzechów włoskich

Pierwsza propozycja to krem z orzechów włoskich. Przepis zainspirowany jest tradycyjną włoskim sosem o nazwie salsa di noci”. Orzechowy dodatek do pasty pochodzi z Riwiery Liguryjskiej. Kucharze z tego regionu opierają się przede wszystkim na owocach morza, jednak blasku potrawom nadają składniki pochodzące ze stromych zboczy Ligurii (w tym świeże warzywa, grzyby, orzechy i zioła). Krem inspirowany włoskim sosem to pyszne i proste w przygotowaniu smarowidło, które świetnie smakuje na świeżym chlebie, tostach, gofrach czy jako dodatek do naleśników lub właśnie – makaronu. Możesz go wykorzystać także do przyrządzenia wysokobiałkowych koktajli.

1. Upraż i zmiel orzechy

Orzechy włoskie upraż na suchej patelni, a następnie zmiel w blenderze lub maszynce do mielenia na drobny proszek.

2. Zagotuj cukier z mlekiem i solą

Cukier puder wymieszaj z mlekiem i solą w rondelku i zagotuj na małym ogniu, ciągle mieszając.

3. Stwórz gęsty karmel

Dodaj masło i gotuj jeszcze kilka minut, aż powstanie gęsty karmel.

4. Dodaj orzechy do karmelu

Zdejmij rondel z ognia i dodaj zmielone orzechy. Dokładnie wymieszaj wszystko łyżką drewnianą lub trzepaczką.

5. Umieść krem w słoiczku

Przełóż całość do słoika lub miseczki i odstaw do ostygnięcia.
Gotowy krem możesz przechowywać w lodówce do tygodnia.

Czas całkowity 15 min
Porcja 1
Przygotowanie 5 min
Gotowanie 10 min
Składniki
1
200 g orzechów włoskich,
100 ml mleka Auchan,
50 g masła,
szczypta soli.

Prażone orzechy włoskie

Chcesz przygotować zdrową, chrupiąca przekąskę na spotkanie ze znajomymi? Postaw na prażone orzechy włoskie! Przepis jest bardzo prosty, dzięki czemu możesz je przygotować w około 10 minut. Świetnie sprawdzą się nie tylko do chrupania solo, ale również jako dodatek do sałatek na słono, dań kuchni azjatyckiej, np. z kurczakiem w roli głównej czy deserów takich jak orzechowiec. Dlatego już dziś sięgnij po orzechy i przekonaj się, jak szybko i łatwo możesz przygotować przekąskę, która stanie się gwiazdą każdego spotkania!

1. Przygotuj orzechy

Orzechy włoskie umyj i osusz na papierowym ręczniku.

2. Podsmaż orzechy

W dużej patelni rozgrzej olej.Wrzuć orzechy na patelnię i smaż przez około 10 minut, mieszając co jakiś czas, aż się zarumienią.

3. Dopraw całość dowolnym dodatkiem

Posyp solą, pieprzem i innymi przyprawami według uznania. Jeśli jesteś zwolennikiem słodkich przekąsek, możesz zastąpić je cukrem lub miodem.

4. Przechowuj w pojemniku

Prażone orzechy włoskie przechowuj po wystudzeniu w szczelnym pojemniku.

Czas całkowity 13 min
Porcja 4
Przygotowanie 3 min
Gotowanie 10 min
 

Prażone orzechy włoskie

Opublikowano 22.10.2023

Jeśli szukasz pomysłu na zdrową i smaczną przekąskę, która zachwyci Twoich gości, mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie. Prażone orzechy włoskie to nie tylko pyszny i chrupiący dodatek do wielu potraw, ale także źródło cennych składników odżywczych. Dowiedz się, jak w prosty sposób przygotować orzechy, które sprawią, że każde spotkanie będzie wyjątkowe!

1. Przygotuj orzechy

Orzechy włoskie umyj i osusz na papierowym ręczniku.

2. Podsmaż orzechy

W dużej patelni rozgrzej olej.Wrzuć orzechy na patelnię i smaż przez około 10 minut, mieszając co jakiś czas, aż się zarumienią.

3. Dopraw całość dowolnym dodatkiem

Posyp solą, pieprzem i innymi przyprawami według uznania. Jeśli jesteś zwolennikiem słodkich przekąsek, możesz zastąpić je cukrem lub miodem.

4. Przechowuj w pojemniku

Prażone orzechy włoskie przechowuj po wystudzeniu w szczelnym pojemniku.

Czas całkowity 13 min
Porcja
Przygotowanie 3 min
Gotowanie 10 min
Składniki
2 szklanki (ok. 500 g) orzechów włoskich Auchan,
2 łyżki masła,
sól, pieprz, papryka słodka lub ostra (lub inne przyprawy).
Składniki
4
2 szklanki (ok. 500 g) orzechów włoskich Auchan,
2 łyżki masła,
sól, pieprz, papryka słodka lub ostra (lub inne przyprawy).

Karmelizowane orzechy włoskie

Karmelizowane orzechy włoskie to pyszny sposób na urozmaicenie deserów. Jeśli marzysz o dodaniu im chrupkości, będą one idealnym rozwiązaniem. Orzechy możesz podawać z lodami, w towarzystwie słodkich wypieków, posypać nimi jogurt albo chrupać jako samodzielną przekąskę w pracy lub szkole. Ten dodatek w połączeniu z delikatnym karmelem tworzy smakowy kontrast, który podbije Twoje podniebienie. Przygotowanie jest bardzo proste i nie powinno zająć więcej niż 15 minut.

1. Rozpuść cukier

W rondlu lub głębokiej patelni rozgrzej cukier na średnim ogniu. Delikatnie potrząsaj naczyniem, aby równomiernie się rozpuścił.

2. Dodaj orzechy

Kiedy cukier zacznie się topić i uzyska złoty karmelowy kolor, dodaj obrane i rozdrobnione orzechy włoskie oraz łyżkę masła. Całość delikatnie wymieszaj.

3. Dodaj wodę do karmelu

Powoli wlej 2 łyżki wody do karmelu, uważając na wybuch pary. Może być on gwałtowny, dlatego bądź ostrożny.

4. Gotuj orzechy aż będą w całości pokryte karmelem

Kontynuuj gotowanie, mieszając orzechy w karmelu przez około 2–3 minuty, aż karmel dobrze obklei orzechy.

5. Wyłóż orzechy na blachę

Przesyp karmelizowane orzechy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozłóż je równomiernie, aby nie tworzyły większych skupisk.

6. Dodaj ulubione dodatki

Gorące karmelizowane orzechy włoskie można posypać odrobiną soli lub cynamonu.

7. Ciesz się smakiem słodkiej przekąski!

Gdy orzechy ostygną, a karmel stwardnieje, możesz je wykorzystać do przyozdobienia wypieków lub chrupać solo. Smacznego!

Czas całkowity 15 min
Porcja 4
Przygotowanie 5 min
Gotowanie 10 min
 

Karmelizowane orzechy włoskie

Opublikowano 22.10.2023

Jeśli szukasz prostego i pysznego sposobu na urozmaicenie swoich deserów, spróbuj karmelizowanych orzechów włoskich. To chrupiące i słodkie przysmaki, które możesz podawać na wiele sposobów. Dowiedz się, jak przygotować karmelizowane orzechy włoskie w zaledwie 15 minut i ciesz się nimi z lodami, ciastami, jogurtem lub jako samodzielną przekąskę.

1. Rozpuść cukier

W rondlu lub głębokiej patelni rozgrzej cukier na średnim ogniu. Delikatnie potrząsaj naczyniem, aby równomiernie się rozpuścił.

2. Dodaj orzechy

Kiedy cukier zacznie się topić i uzyska złoty karmelowy kolor, dodaj obrane i rozdrobnione orzechy włoskie oraz łyżkę masła. Całość delikatnie wymieszaj.

3. Dodaj wodę do karmelu

Powoli wlej 2 łyżki wody do karmelu, uważając na wybuch pary. Może być on gwałtowny, dlatego bądź ostrożny.

4. Gotuj orzechy aż będą w całości pokryte karmelem

Kontynuuj gotowanie, mieszając orzechy w karmelu przez około 2–3 minuty, aż karmel dobrze obklei orzechy.

5. Wyłóż orzechy na blachę

Przesyp karmelizowane orzechy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozłóż je równomiernie, aby nie tworzyły większych skupisk.

6. Dodaj ulubione dodatki

Gorące karmelizowane orzechy włoskie można posypać odrobiną soli lub cynamonu.

7. Ciesz się smakiem słodkiej przekąski!

Gdy orzechy ostygną, a karmel stwardnieje, możesz je wykorzystać do przyozdobienia wypieków lub chrupać solo. Smacznego!

Czas całkowity 15 min
Porcja
Przygotowanie 5 min
Gotowanie 10 min
Składniki
1 szklanka (250 ml) obranych orzechów włoskich,
1/3 szklanki brązowego cukru,
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu,
1 łyżeczka soku z cytryny,
szczypta soli.
Składniki
4
1 szklanka (250 ml) obranych orzechów włoskich,
1/3 szklanki brązowego cukru,
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu,
1 łyżeczka soku z cytryny,
szczypta soli.

Ciasto z orzechami włoskimi

Dzięki swym właściwościom odżywczym orzechy włoskie są doskonałym składnikiem do przygotowywania zdrowych wypieków dla całej rodziny. Są one bogate w zdrowe tłuszcze, białko, błonnik, witaminy i minerały, takie jak witamina E, magnez czy kwas foliowy. Dlatego też dodając je do wypieków, podbijasz nie tylko smak, ale również wartość odżywczą swojego deseru. Sprawdź zatem nasz przepis i przygotuj słodkie ciasto razem z Auchan!

1. Ubij masę

Do miski wbij jajka, wsyp cukier i ubij, aż masa stanie się puszysta i uzyska jasny kolor.

2. Dodaj płynne składniki

Dodaj jogurt naturalny, olej rzepakowy, miód i delikatnie wymieszaj łyżką.

3. Dodaj sypkie składniki

Przesiej mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszaj całość.

4. Dodaj owoce i orzechy

Na koniec posiekaj orzechy i razem z żurawiną dodaj je do ciasta.

5. Upiecz ciasto

Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj powierzchnię.Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.

6. Ostudź wypiek i gotowe!

Upieczone ciasto ostudź na kratce i pokrój na kawałki.

Czas całkowity 50 min
Porcja 6
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 40 min
 

Ciasto z orzechami włoskimi

Opublikowano 22.10.2023

Jeśli szukasz pomysłu na zdrowy i smaczny deser, mamy dla ciebie coś wyjątkowego. Przedstawiamy ci przepis na ciasto z orzechami włoskimi, które zachwyci całą rodzinę. Orzechy włoskie nie tylko dodają chrupkości i aromatu, ale również mają wiele korzyści dla zdrowia. Dowiedz się więcej i zainspiruj się z Auchan!

1. Ubij masę

Do miski wbij jajka, wsyp cukier i ubij, aż masa stanie się puszysta i uzyska jasny kolor.

2. Dodaj płynne składniki

Dodaj jogurt naturalny, olej rzepakowy, miód i delikatnie wymieszaj łyżką.

3. Dodaj sypkie składniki

Przesiej mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszaj całość.

4. Dodaj owoce i orzechy

Na koniec posiekaj orzechy i razem z żurawiną dodaj je do ciasta.

5. Upiecz ciasto

Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj powierzchnię.Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.

6. Ostudź wypiek i gotowe!

Upieczone ciasto ostudź na kratce i pokrój na kawałki.

Czas całkowity 50 min
Porcja
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 40 min
Składniki
4 jajka Pewni Dobrego,
1 szklanka cukru,
1 szklanka jogurtu naturalnego,
1/2 szklanki oleju rzepakowego,
3 łyżki dowolnego miodu, np. lipowego marki Auchan,
2 szklanki mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 szklankę posiekanych orzechów włoskich,
1/4 szklanki żurawiny (około 50 g).
Składniki
6
4 jajka Pewni Dobrego,
1 szklanka cukru,
1 szklanka jogurtu naturalnego,
1/2 szklanki oleju rzepakowego,
3 łyżki dowolnego miodu, np. lipowego marki Auchan,
2 szklanki mąki pszennej,