Aplikacja

Owoce morza – rodzaje i nazwy, które warto znać

Opublikowano 07.02.2024 - 7 minut czytania

Dzięki coraz większej wiedzy i zainteresowaniu kuchniami innych krajów rosnącą popularność zyskują owoce morza. Rodzaje tych dóbr, pozyskiwanych z wód oceanów poszerzają kulinarne możliwości i wprowadzają do diety zdrowe składniki o specyficznym smaku. Jeśli chcesz je poznać i dowiedzieć się jak w łatwy sposób można je zaserwować najbliższym, przeczytaj poradnik Auchan.

Wprowadzenie do świata owoców morza

Owoce morza to jedne z najbardziej fascynujących i różnorodnych skarbów, jakie ocean ma do zaoferowania. Od delikatnych homarów po wyraziste ostrygi, ich świat jest pełen smaków, które kuszą podniebienie koneserów kulinariów na całym świecie.

Jeżeli do tej pory nie miałeś zbyt wielu okazji, by skosztować niektórych gatunków i chcesz dowiedzieć się więcej na ich temat – ten artykuł jest dla Ciebie. Pokażemy Ci mniej lub bardziej popularne rodzaje skorupiaków, małż czy mięczaków, a także ich przykładowe zastosowania w kuchni.

Na początku warto wspomnieć też o cennych właściwościach, jakie posiadają owoce morza. Zanim poznasz wygląd różnych skorupiaków, małż czy mięczaków, dowiedz się więcej na temat ich wpływu na zdrowie. Są one bowiem prawdziwą skarbnicą wartości odżywczych. Zawierają witaminy z grupy B, A oraz D. Stanowią też źródło składników mineralnych, takich jak selen, wapń, fluor, magnez, żelazo czy cynk. Ponadto prawie wszystkie rodzaje owoców morza dostarczają wysokowartościowego białka. Dodatkowo zazwyczaj nie są one bardzo kaloryczne, więc stanowią świetny dodatek do posiłków osób będących na diecie.

Przeczytaj także: Dieta śródziemnomorska – co to za dieta i dla kogo będzie idealna? Poznaj przykładowy jadłospis!

Owoce morza – rodzaje

Owoce morza to określenie, które służy do nazwania jadalnych stworzeń żyjących w wodach mórz i oceanów, jednak nie dotyczy ono wszystkich organizmów morskich. Podstawowe rodzaje owoców morza to skorupiaki oraz mięczaki. Ponadto w kuchniach świata wykorzystywane są na przykład wodorosty lub jeżowce. Owocami morza nie są m.in. ryby, które jednak w wielu przepisach kulinarnych stanowią z nimi doskonałe połączenie.

Skorupiaki – kraby, krewetki, langusty i inne

Skorupiaki wśród owoców morza wyróżniają się łagodnym smakiem, niską kalorycznością, wysoką zawartością kwasów omega-3 oraz dużą ilością białka. To bardzo dobra alternatywa dla osób, które nie przepadają za jedzeniem mięsa. Ich regularne spożywanie może wspomagać też koncentrację i pamięć.

Najpopularniejsze skorupiaki to:

  • Kraby – ich mięso jest jednym z najłagodniejszych w smaku i często wykorzystuje się je w sałatkach, ale też w potrawach na gorąco. To również częsty składnik różnego typu sosów. Mięso kraba można podać na przykład z odrobiną soku z cytryny, położone na kromce chleba lub z bagietką;
  • Krewetki – to najbardziej znane owoce morza. Rodzaje tych skorupiaków można rozpatrywać zarówno pod względem gatunków, jak i wielkości. Wyróżnia się m.in. tygrysie, koktajlowe czy białonogie. Przygotujesz z nimi szereg dań – bardzo popularne są np. makarony w sosie śmietanowym lub pomidorowym;
  • Langusty – często są mylone są z homarami. Nie mają jednak charakterystycznych szczypiec. Żyją wyłącznie w czystych wodach. Ich delikatne, białe i niezwykle smaczne mięso jest szczególnie doceniane przez wielbicieli owoców morza. Serwowane są najczęściej w postaci grillowanej z ziołami lub masłem;
  • Homary – jedne z najbardziej cenionych owoców morza. Ich cechą charakterystyczną jest czerwienienie pancerza po ugotowaniu. Wśród najbardziej popularnych gatunków znajdują się: homar amerykański poławiany na północy USA i w Kanadzie oraz europejski pochodzący z okolic Norwegii. Można je podawać samodzielnie lub jako dodatek do zup czy risotto;
  • Homarce – są zwane również langustynkami. Ten rodzaj owoców morza cieszy się popularnością w Portugalii, Hiszpanii i Wielkiej Brytanii. Spożywane jest wyłącznie mięso z ogona tych zwierząt, głównie w połączeniu z różnymi sosami i ryżem.

Przeczytaj także: Paella – kulinarna podróż do słonecznej Hiszpanii. Jak zrobić to danie w domu?

Mięczaki – małże, ostrygi, kałamarnice

Mięczaki to największa grupa owoców morza. Są to morskie organizmy, które cechuje miękka, delikatna tkanka mięsna, stanowiąca doskonałą bazę dla różnorodnych dań kulinarnych. Jest ona pełna wysokowartościowego białka oraz minerałów, takich jak jod, wapń, selen i fluor. Wśród mięczaków najpopularniejsze gatunki to:

  • Małże – występują w wielu gatunkach, a jednym z najpowszechniejszych, serwowanych często w towarzystwie białego wina, są mule. Dobrze komponują się z czosnkiem i ziołami, takimi jak majeranek, tymianek oraz natka pietruszki. To doskonała przystawka przed daniem głównym;
  • Ostrygi – podawane z sokiem z cytryny i spożywane najczęściej na surowo prosto ze skorupki. Mają galaretowatą i półpłynną konsystencję. Można je także gotować, dusić czy smażyć i serwować w towarzystwie białego pieczywa oraz sosu vinegret;
  • Przegrzebki – to inaczej małże św. Jakuba. Mają delikatny smak i białą barwę, a najczęściej podawane są lekko ugrillowane lub usmażone w chrupiącej panierce;
  • Ośmiornice – to głowonogi ośmioramienne o delikatnym smaku, które podaje się gotowane, grillowane, a także jako dodatek do zup. Ich smak idealnie dopełni sałatka z rukoli;
  • Kałamarnice – zwane też kalmarami, to naturalny afrodyzjak, często serwowany w postaci krążków w panierce. Mają słodko-słony smak i nieco gumowatą konsystencję. 

Inne owoce morza – jeżowce, wodorosty, egzotyczne gatunki

Wśród coraz chętniej spożywanych rodzajów owoców morza znajdują się również jeżowce. To kilkucentymetrowe, kuliste organizmy pokryte kolcami, które spożywane są m.in. w sushi. Do wielu dań kuchni śródziemnomorskiej dodawane są też wodorosty morskie, glony, a także algi.

W niektórych potrawach wykorzystywane są również gatunki egzotyczne i dostępne wyłącznie w wybranych akwenach na świecie. Wśród nich można wyróżnić skorupiaki lub mięczaki głębinowe, na przykład kraby śnieżne lub mątwy. Niektóre regiony słyną też ze swoich specjałów. Przykładowo, na Karaibach jest to Conch – ślimak o ogromnej muszli czy Geoduck – duży małż poławiany na Pacyfiku.

Przeczytaj także: Sprawdź jak przygotować krewetki i inne owoce morza z Auchan

Jak wybierać i przechowywać owoce morza?

Na co zwracać uwagę podczas kupowania owoców morza? Najlepiej wybierać świeże produkty. W przypadku krewetek wyznacznikiem może być ich zapach – jeśli jest bardzo ostry i intensywny, o „rybim” zabarwieniu, oznacza to, że skorupiak jest nieświeży. Jeśli chcesz kupić świeże homary, kraby lub małże, powinny być one żywe, ponieważ bardzo szybko się psują.

Dobrym pomysłem może być również zakup mrożonych owoców morza. Należy jednak pamiętać o tym, by zawsze sprawdzać szczelność worków, w których są przechowywane. Duże oblodzenie produktów w środku może wskazywać na to, że opakowanie pękło, co sprawia, że produkty wewnątrz staną się nieświeże.

Pamiętaj, aby świeże produkty przechowywać w lodówce nie więcej niż 2 dni w temperaturze 2-5 stopni Celsjusza. W przypadku tych mrożonych należy włożyć je do zamrażarki na czas nie dłuższy niż podany na opakowaniu. Po otwarciu powinieneś możliwie szybko ich użyć lub szczelnie zamknąć opakowanie. W Auchan znajdziesz różne rodzaje owoców morza w postaci mrożonej, w tym kałamarnice, ośmiornice czy małże.

Przeczytaj także: Poznaj rodzaje krewetek jadalnych!

Owoce morza w kuchni – techniki przygotowania

Owoce morza, podobnie jak ryby i mięso poddaje się różnym technikom obróbki. Po dokładnym oczyszczeniu można spożywać je na surowo, jak w przypadku ostryg, ale też gotować, dusić, grillować, smażyć czy piec w piekarniku. Należy jednak pamiętać, że to w większości bardzo delikatne produkty, z którymi nie można postępować zbyt intensywnie, ponieważ długa obróbka może sprawiać, że staną się twarde i gumowate.

Ciekawym sposobem na przyrządzenie różnych owoców morza jest wędzenie, które nadaje im dymnego aromatu. Bardzo dobrze do tego procesu nadają się krewetki lub ostrygi. Inną metodą jest blanszowanie, czyli krótkotrwałe zanurzenie we wrzącej wodzie.

Podsumowanie i zachęta do eksploracji owoców morza

Wśród owoców morza z pewnością znajdziesz wyjątkowe smaki, które na dobre wpiszą się do grona Twoich ulubionych dań. To bogactwo smaków i korzyści dla zdrowia, które doskonale będzie współgrać z dodatkami w postaci przypraw, warzyw, ryżu czy makaronów, które znajdziesz zarówno w sklepach stacjonarnych, jak i w ofercie internetowej Auchan. Zapraszamy po świeże produkty!