Aplikacja

Owocowa magia w Twojej kuchni. Odkryj, co zrobić z jabłek!

Opublikowano 08.03.2024 - 6 minut czytania

Jabłka nie tylko kuszą swym soczystym smakiem, ale również otwierają drzwi do niezliczonych możliwości kulinarnych. Od tradycyjnych deserów po wykwintne dania główne – te owoce mogą zostać użyte w różnorodny sposób, dodając potrawom nie tylko słodyczy, ale także delikatnego kwaskowatego smaku. Co zrobić z jabłek? Ten artykuł podsunie Ci kilka ciekawych pomysłów.

Jabłka w Twojej kuchni – więcej niż tylko owoc!

Polska słynie z bogactwa różnorodnych odmian jabłek, które nie tylko cieszą się uznaniem na krajowym rynku, ale także zdobywają je na całym świecie. Od starodawnych odmian, takich jak szara i złota reneta po popularną galę czy jonagold, jabłka zachwycają swoją różnorodnością smaków i aromatów. To owoc, który nie tylko zapewnia pełnię doznań smakowych – od kwaśnych po słodkie, ale także zachowuje swoją świeżość przez długie tygodnie.

Bez względu na porę roku, jabłka zawsze są świetnym dodatkiem do różnych potraw i przysmaków, dodając im niepowtarzalnego smaku i chrupkości. Co więcej, te owoce są bogatym źródłem wartości odżywczych – zawierają błonnik, witaminę C oraz potas. Dlatego są nie tylko pysznym dodatkiem do posiłków, ale także korzystnym elementem codziennej diety.

Przeczytaj także: Jak zrobić sok z jabłek, marchwi czy pomarańczy? Sprawdź najlepsze sprzęty!

Co można zrobić z jabłek? Chociaż kojarzą się one głównie ze słodkościami, to doskonale będą nadawać się także jako wytrawny dodatek do dań obiadowych. Pomysły na jabłka są niemal nieograniczone. Owoce te nie tylko harmonijnie komponują się z różnorodnymi rodzajami mięs czy ciast, ale także doskonale podkreślają delikatny smak innych warzyw, takich jak: 

Co zrobić z jabłkami? 5 jabłkowych inspiracji od Auchan

Co zrobić z jabłek? Owoce te mogą być marynowane, kiszone, suszone, smażone, a także przetwarzane na sok, cydr, zupy, lody oraz dodawane do różnorodnych dań, zarówno wytrawnych, jak i słodkich.

Inspiracje na dania główne z jabłkami. Jak je wkomponować do obiadu?

Kto nie zna surówki z jabłka i marchewki podawanej do obiadu? Owoce najczęściej jada się jako element dodatkowy, np. właśnie jako część surówki. Doskonale sprawdzą się jednak także w roli uzupełnienia dania głównego, którego staną się integralną częścią. Co z jabłek na słono?

Jednym z najpopularniejszych przepisów na wytrawne danie to pieczona kaczka, która może być przygotowywana na różne sposoby. Jabłka możesz pokroić w plasterki lub dodać jako nadzienie w formie musu. Innym popularnym daniem jest wątróbka z kurczaka podana z jabłkami – owoce te dobrze komponują się z podrobami.

Jednak czy jabłka nadają się wyłącznie do wytrawnych dań mięsnych? Absolutnie nie! Co można zrobić z jabłek, jeśli nie chcesz łączyć ich z mięsem? Możesz przygotować aromatyczną zapiekankę, idealną jako samodzielne danie lub dodatek. 

Ułóż w niewielkim naczyniu plastry ziemniaków, cebuli i jabłek – np. jabłek Jonagold odmiana Red Prince, dostępnych w Auchan. Następnie dodaj garść suszonej żurawiny. Na koniec dopraw całość solą, pieprzem, tymiankiem i skrop oliwą. Zapiecz w piekarniku i gotowe!
Spróbuj też jabłek z wytrawnym nadzieniem, np. kaszą jęczmienną. Równie świetnym przysmakiem może być zupa, której bazą będzie kompot z jabłek.

Przeczytaj także: Owoce na nalewki – jakie wybrać?

Coś słodkiego z jabłek na szybko? Smaczne desery i przekąski

Chodzi za Tobą coś słodkiego z jabłek na szybko, a w kuchni masz tylko owoce, mąkę, masło i jajka? To doskonały pomysł na szybką szarlotkę z patelni lub jabłka pod aromatyczną kruszonką. Aby zrobić taki deser, wystarczy podsmażyć pokrojone kawałki jabłek, wylać na nie ubite jajka z dodatkiem mąki i smażyć jak omleta. Doskonale smakuje także połączenie tych owoców z ciastem francuskim i cynamonem. Na małych kwadratach ciasta należy ułożyć plasterki jabłek, posypać je cukrem oraz cynamonem, a następnie złożyć brzegi, by powstały małe sakiewki. Całość piecz przez 12 minut i gotowe. Co zrobić z jabłek i miodu? Możesz je usmażyć na patelni, tworząc karmelizowane owoce. Doskonale nadadzą się do tego Jabłka Szkolne Pewni Dobrego.

Przepis Auchan na…

pieczone jabłka nadziewane masą orzechową

Spróbuj owocowego deseru, który zachwyca nie tylko formą podania, ale także swoją prostotą! To idealny przysmak dla każdego fana słodkich deserów o korzennym aromacie!

Słodkim i szybkim połączeniem na śniadanie będzie owsianka z musem jabłkowym, np. z dodatkiem smoothie banan-jabłko-truskawka od Auchan. Znanym w Polsce daniem są również racuchy, które stanowią klasykę tradycyjnej kuchni. Coś słodkiego z jabłek na szybko na obiad? Zrób naleśniki z marmoladą z tych owoców.

Co można zrobić z jabłek? Poznaj nietypowe przetwory z jabłek!

Co zrobić z jabłek? Przetwory! Z powodzeniem możesz przygotować pyszny mus lub marmoladę, które doskonale nadadzą się do kanapek czy naleśników. Inne pomysły na jabłka to na przykład smakowite kompoty z suszonych czy wędzonych owoców.

Z jabłek przygotujesz domowy cydr lub ocet. Sprawdzą się również jako baza do różnego rodzaju ketchupów, np. z dodatkiem dyni lub sosów, takich jak pikantne chutneye z dodatkiem wędzonych owoców. To z pewnością są nietypowe przetwory z jabłek, które zaskoczą Twoich znajomych.

Co zrobić z nadmiarem jabłek? Pomysły na każdą okazję

Co zrobić z nadmiarem jabłek? Możesz pozwolić sobie na eksperymentowanie w kuchni, przygotowując różnorodne wypieki, które z pewnością zadowolą podniebienia Twoich bliskich. Jeśli wolisz coś bardziej praktycznego, możesz przerobić jabłka w pyszne dżemy, powidła czy musy, które będą idealnym dodatkiem do świeżego pieczywa lub deserów. Możesz również ukisić te owoce, tworząc nietypowe przetwory z jabłek, które dodadzą smaku wielu potrawom i zaskoczą Twoich gości.

Przepis Auchan na…

jabłecznik orzechowy

Spróbuj jabłecznika o kruchym i maślanym spodzie orzechowym.

Jabłka suszone czy wędzone? Zdrowa przekąska na każdą porę

Jeśli zależy Ci na długotrwałym zachowaniu świeżości owoców oraz chcesz nieco poeksperymentować, warto rozważyć ich suszenie, dzięki czemu będą stanowić zdrową i smaczną przekąskę na każdą okazję. Spróbuj także uwędzić jabłka. Tak przygotowane owoce idealnie nadają się do kompotów, stanowią też doskonałe uzupełnienie wytrawnych sosów, np. do dziczyzny.

Jabłkowe smoothie – witaminowa bomba

Z nadmiaru jabłek można także przygotować pyszne smoothie, które stanowi zdrową i pożywną przekąskę w ciągu dnia. Jest to przecier nie tylko łatwy do przygotowania, ale również pełny witamin, minerałów i błonnika. Jabłka dodają naturalnej słodyczy, a także zapewniają kremową konsystencję. Można je również łączyć z innymi owocami, np. bananami. Smoothie to przekąska, którą możesz zabrać ze sobą wszędzie. Tego typu przekąski, np. smoothie gruszka-jabłko-banan znajdziesz również w Auchan – będzie to świetny dodatek do drugiego śniadania w szkole czy pracy.

Kulinarne pomysły na jabłka z Auchan!

Wykorzystanie jabłek w kuchni to doskonała okazja do eksperymentowania z różnorodnymi smakami i teksturami. Od klasycznych szarlotek po kremowe smoothie – jabłka mogą być świetnym dodatkiem do wielu potraw. Aby rozpocząć swoją przygodę z owocowymi inspiracjami, zapraszamy do odwiedzenia Auchan. Pamiętaj, że kreatywność w kuchni to klucz do odkrywania nowych, pysznych potraw, więc nie wahaj się eksperymentować – odkrywaj jabłka na nowo w różnych wydaniach!