Aplikacja

Papryka faszerowana komosą ryżową i soczewicą czerwoną

Opublikowano 26.11.2023 - 3 minut czytania

Sezon na paprykę przypada na jesienne miesiące. To najlepszy moment, aby wykorzystać to warzywo w Twojej kuchni! Skorzystaj z wegetariańskiego przepisu na paprykę faszerowaną komosą ryżową i soczewicą czerwoną. Kolorowe danie zachwyci całą Twoją rodzinę nietuzinkowym wyglądem oraz smakiem.

Papryka faszerowana – danie odpowiednie dla wegetarian i nie tylko

Papryka nadziewana komosą ryżową i soczewicą czerwoną to wartościowa propozycja na obiad lub kolację. Jest to danie wegetariańskie, co oznacza, że do jego przygotowania nie potrzebujesz mięsa. Nawet jeśli nie jesteś wegetarianinem, wypróbuj to danie, aby dostarczyć organizmowi wielu cennych składników.

Papryka faszerowana komosą i soczewicą zawiera dużo błonnika pokarmowego. Właśnie dlatego tym posiłkiem nasycisz się nawet na kilka godzin. Na 1 porcję tego dania składa się cała sztuka papryki, co pokrywa Twoje dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Czerwony rodzaj papryki to także doskonałe źródło witaminy E, beta-karotenu czy błonnika pokarmowego.

Poznaj więcej przepisów bez mięsa i przeczytaj nasz artykuł: Wegański obiad – 3 propozycje, które skradną Twoje serce

Z czego składa się farsz?

Podstawę farszu stanowi soczewica czerwona należąca do rodziny nasion roślin strączkowych. Nasiona mogą być odpowiednikiem mięsa w Twojej diecie. Zawierają białko roślinne, są pożywne i sycące. Zapoznaj się z ofertą nasion roślin strączkowych dostępnych w sklepach Auchan.

Soczewica zawiera między innymi:

  • białko roślinne, 
  • witaminy z grupy B, 
  • magnez, 
  • żelazo, 
  • cynk,
  • oraz potas. 

Jej nasiona nie wymagają moczenia – wystarczy, że przepłuczesz je na sitku pod bieżącą wodą. Uważaj przy gotowaniu soczewicy czerwonej – bardzo łatwo ją rozgotować! Kieruj się czasem przygotowania podanym w przepisie. 

Składnikiem farszu są także różnorodne suszone zioła. Ich dodatek przeciwdziała wzdęciom, które mogą wystąpić po strączkach. Zwłaszcza jeżeli nigdy ich nie próbowałeś.

Komosa ryżowa to drugi główny składnik farszu. Dostarczy błonnika pokarmowego, białka roślinnego i żelaza. Ugotowana na sypko dobrze komponuje się w daniach z soczewicą. 

Koncentrat pomidorowy Auchan i pesto czerwone Auchan wzbogacą farsz, nadając mu smak i aromat. Pomidory krojone z puszki Auchan połączą wszystkie składniki farszu i nadadzą odpowiednią konsystencję. Taki farsz może być także wykorzystany jako baza do innych potraw np. dania jednogarnkowego, sałatki czy nawet pasty kanapkowej.

Papryka nadziewana soczewicą i komosą jest bardzo prosta w przygotowaniu. Powinieneś poznać kilka niezbędnych wskazówek do jej prawidłowego przyrządzenia!

Jak przyrządzić paprykę faszerowaną?

Przygotowanie papryki nadziewanej zacznij od wyboru odpowiedniego warzywa w sklepie Auchan. Do faszerowania wybierz duże sztuki ważące około 200-250 g. Dzięki temu wykorzystasz cały przygotowany farsz – w myśl zasady zero waste! Odpowiednia struktura i budowa papryki sprawia, że warzywo doskonale nadaje się do faszerowania. Do wykonania tej potrawy możesz wykorzystać także różnokolorowe papryki. Pamiętaj jednak, że żółta i zielona odmiana ma mniej słodki smak. 

Po przygotowaniu farszu pamiętaj o umieszczeniu wody na dnie naczynia żaroodpornego przed pieczeniem. Woda podczas pieczenia będzie wrzeć i parować. Ta metoda sprawi, że papryki nie spieką się i nie przywrą do naczynia. 

Ważne jest również to, w jaki sposób przekroisz paprykę. Jeżeli chcesz stworzyć „czapeczki”, powinieneś odciąć jej wierzch wraz z ogonkiem. Możesz także przeciąć paprykę na pół i wypełnić farszem połówki. Wszystko zależy od tego, jaki efekt końcowy chcesz uzyskać. 

Kontroluj stopień przypieczenia sera mozzarella w ostatniej fazie przygotowywania dania. Przetrzymany zbyt długo ser utworzy niesmaczną, twardą skorupę. 

Znasz już wartość odżywczą tego dania oraz najważniejsze wskazówki do jego prawidłowego przygotowania. A więc działaj!

1. Przygotowanie

Umyj warzywa pod bieżącą wodą. Komosę oraz soczewicę przepłucz na sitku pod bieżącą zimną wodą.

2. Czas na soczewicę

Przygotuj dwa rondelki. Nalej do nich po 1 litrze wody, posól i doprowadź do wrzenia. Następnie do jednego rondelka wsyp soczewicę, a do drugiego komosę ryżową. Soczewicę gotuj przez około 7 minut, a komosę przez 15 minut.

3. Przygotuj paprykę

Paprykę przekrój i usuń gniazda nasienne dłonią. Natkę pietruszki posiekaj na drobno. Mozzarellę pokrój w kostkę.

4. Połącz składniki

Na patelni wymieszaj i podsmaż przez chwilę na wolnym ogniu pomidory z pesto, koncentratem, soczewicą, komosą, natką i przyprawami.

5. Nałóż farsz do papryk

Przygotuj naczynie żaroodporne, wlej do niego około 200 ml wody na dno. Włącz piekarnik na 180 stopni z termoobiegiem. Do papryk nałóż farsz. Przykryj czapeczką. Wstaw do nagrzanego piekarnika.

6. Dodaj ser

Po 20 minutach wyjmij danie, zdejmij czapeczkę z wierzchu papryki i nałóż ser mozzarella. Ponownie przykryj papryki czapeczką i zapiekaj jeszcze przez 10-15 minut.

7. Smacznego!

Podawaj na ciepło z ulubioną sałatką ze świeżych warzyw.

Czas całkowity 60 min
Porcja 2
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 35 min
Składniki
2
2 duże sztuki papryki czerwonej
0,5 szklanki komosy ryżowej białej
0,5 szklanki soczewicy czerwonej Auchan
½ puszki pomidorów krojonych Auchan
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego Auchan
2 łyżki czerwonego pesto Auchan
½ opakowania mini mozzarelli Auchan
½ pęczka natki pietruszki
przyprawy: 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka suszonego majeranku, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich, szczypta soli, ¼ łyżeczki mielonego pieprzu czarnego

Faszerowana papryka to jesienne danie, które zdecydowanie powinieneś wypróbować w tym sezonie. To pełnowartościowa, bezmięsna propozycja, która nasyci Cię na długo i zachwyci gości swoim wyglądem. Chcąc przygotować ten posiłek na obiad, wszystkie niezbędne składniki kupisz w ofercie sieci sklepów Auchan. Smacznego!