Pastéis de nata – co to jest?
Delikatne pastéis de nata to maślane babeczki budyniowe, wypiekane z ciasta francuskiego. Kluczowym składnikiem wyrobu jest słodki krem wytwarzany z mieszanki cukru, żółtek jaj, mleka i mąki.
Możesz je wykonać w zaciszu własnej kuchni. Ten wyśmienity deser sprawdzi się jako przekąska na drugie śniadanie, przysmak na przyjęciu rodzinnym albo imprezie w gronie znajomych. Babeczki pastéis de nata są słodkie, a jednocześnie pożywne, dlatego możesz je podawać także na śniadanie albo lunch. Świetnie skomponują się z filiżanką kawy w niedzielny poranek.
Sprawdź również: Korowaj – jak przygotować ukraińskie ciasto przypominające włoską babkę Panettone?
Skąd pochodzą pastéis de nata?
Historia pastéis de nata sięga XVIII wieku, kiedy to mnisi z klasztoru w Belém w Portugalii opracowali recepturę tych pysznych wypieków. Babeczki powstały właściwie przez przypadek. Zakonnicy wykorzystywali bowiem białka jaj do krochmalenia odzieży. Nie wiedzieli jednak, co robić z pozostałościami, czyli żółtkami. Nie chcieli ich wyrzucać, dlatego zaczęli je wypiekać, a później sprzedawać. Tak powstały słynne pastéis de nata.
Z czasem działalność ta zaczęła przynosić klasztorowi spore dochody, aż do jego zamknięcia w 1834 roku. Wówczas przepisem na babeczki zainteresowali się właściciele pobliskiej cukrowni, którzy trzy lata później otworzyli Fábrica de Pastéis de Belém. To właśnie w niej do dziś są wytwarzane i sprzedawane oryginalne babeczki portugalskie pastéis de Belém. Ich nazwa jest zastrzeżona.
Pastel de nata: kcal i wartości odżywcze
Pastéis de nata są lekkie i smaczne. Tradycyjne babeczki bazują na kilku podstawowych składnikach, w tym między innymi maśle, jajach i mące pszennej. Liczba kalorii, które zawiera porcja babeczek, zależy oczywiście od jej wielkości oraz dokładnego składu i dodatków.
Zazwyczaj jednak 100 g produktu ma w sobie od 250 do 330 kalorii. Nie jest to dużo jak na słodkie wypieki, zwłaszcza w porównaniu z innymi przysmakami. Na przykład babeczki te są mniej kaloryczne niż klasyczne muffinki czekoladowe i porównywalne pod tym względem z tartaletkami śliwkowymi czy kawałkiem rolady z bitą śmietaną.
Ponadto w tradycyjnej babeczce pastéis de nata znajduje się kilkanaście gramów tłuszczu, ponad 30 gramów węglowodanów, około 8 gramów białka i tyle samo błonnika. Jeżeli dodasz do wypieków owoce, takie jak borówki czy maliny, zyskujesz dodatkową porcję pysznych witamin i składników odżywczych.
Przeczytaj też: Brownie z fasoli – przepis na pyszne i zdrowe ciasto
Pastéis de nata – przepis od Auchan!
Tradycyjny przepis na pastéis de nata jest ściśle chroniony i zna go podobno tylko kilka osób na świecie. Dlatego powszechnie dostępne przepisy stanowią raczej inspirację oryginalnymi babeczkami. Absolutnie nie wpływa to jednak na ich walory smakowe. Wypieki są tak samo smaczne, aromatyczne i słodkie jak klasyczne pastéis de nata. Przepis od Auchan pozwoli Ci wykonać je w zaledwie godzinę.
Klasyczne babeczki pastéis de nata są podawane bez dodatków. Nasz przepis obejmuje jednak dekorację z owoców, dzięki czemu babeczki smakują jeszcze lepiej, a jednocześnie dostarczają cennych witamin.
Przed rozpoczęciem przygotowania przyszykuj też potrzebne akcesoria i naczynia kuchenne: foremki do ciasteczek, pędzelek do smarowania, garnek, miskę, rondelek, sitko.
Zacznij od przygotowania ciasta. Jego bazą jest ciasto francuskie. Możesz je przygotować samodzielnie albo kupić gotowy produkt w Auchan. Poniżej znajdziesz przepis na babeczki à la pastéis de nata z ciasta gotowego, a także przygotowanego samodzielnie. Jeśli zdecydujesz się na jego własnoręczne przyrządzenie, do czasu przygotowania dolicz kilka godzin.
Zacznij od przygotowania ciasta. Jego bazą jest ciasto francuskie. Możesz je przygotować samodzielnie albo kupić gotowy produkt w Auchan. Poniżej znajdziesz przepis na babeczki à la pastéis de nata z ciasta gotowego, a także przygotowanego samodzielnie. Jeśli zdecydujesz się na jego własnoręczne przyrządzenie, do powyższego czasu przygotowania dolicz kilka godzin.
Klasyczne babeczki pastéis de nata są podawane bez dodatków. Nasz przepis obejmuje jednak dekorację z owoców, dzięki czemu babeczki smakują jeszcze lepiej, a jednocześnie dostarczają cennych witamin. Dlatego poza przedstawionymi składnikami przygotuj także:
Rozwiń ciasto francuskie gotowe lub przyrządzone samodzielnie.
Posmaruj je masłem i posyp cukrem.
Zwiń ciasto w rulon i wstaw do lodówki.
Odlej ok. 200 ml (3/4 przygotowanej porcji) mleka i dodaj do niego cynamon oraz skórkę z cytryny. Zagotuj całość.
Do pozostałej 1/4 (ok. 75 ml) mleka dodaj mąkę. Mieszankę wlej do gotującego się mleka z cytryną i cynamonem.
Gotuj całość, stale mieszając, aż do masa zgęstnieje.
Zagotuj cukier z wodą, a następnie gotuj przez około 4-5 minut, aż do uzyskania konsystencji syropu.
Przelej syrop do masy mlecznej, cały czas dokładnie mieszając.
Po ostudzeniu kremu dodaj do niego żółtka jaj, a następnie starannie wymieszaj, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Po przygotowaniu kremu wyjmij z lodówki zwinięte w rulon ciasto.
Pokrój je na 8 równych kawałków i rozgnieć na płasko, tworząc zakręcone „ślimaki”. Umieść kawałki w foremkach wysmarowanych masłem.
Wypełnij babeczki masą i włóż do piekarnika. Piecz przez około 25-30 minut w temperaturze 200°C.
Namocz żelatynę w ok. 35-40 ml zimnej wody i odstaw tak przygotowaną mieszankę.
Zagotuj ok. 220 ml wody. Dodaj do niej sok z cytryny, cukier oraz napęczniałą żelatynę. Wymieszaj całość, aż wszystko się rozpuści.
Przecedź roztwór przez sitko i ostudź.
Po upieczeniu wyciągnij wypieki z piekarnika, a następnie wyjmij je z foremek.
Spryskaj albo posmaruj babeczki żelem do owoców. Na wierzchu ułóż świeże owoce, które również posmaruj bądź spryskaj żelem.
Jak zrobić ciasto francuskie?
Ciasto francuskie to jeden z najbardziej wszechstronnych składników w kuchni – podstawa do wielu smakowitych potraw, od klasycznych tart i quiches, po rogaliki na śniadanie czy słodkie ciasteczka. To ciasto, które jest niezwykle delikatne, chrupiące i pełne smaku. Nie ma nic lepszego niż domowy wyrób. Może wydawać się skomplikowane, ale z naszym przepisem krok po kroku, odkryjesz, że jest to prostsze, niż myślisz. Czy jesteś gotów na wypróbowanie tego kulinarnego wyzwania?
W wygodnym naczyniu wymieszaj mąkę z solą, zimną wodą oraz schłodzonym masłem.
Uformowane ciasto podziel na cztery części. Następnie odłóż do schłodzenia na ok. 40 min.
Podsyp blat mąką. Rozwałkuj części ciasta wałkiem, tak aby je spłaszczyć. Następnie wstaw do schłodzenia na ok. 30 minut.
Wyjmij ciasto i układaj rozwałkowane części jedna na drugą. Następnie ponownie rozwałkuj. Kiedy ciasto będzie płaskie, układaj je jak list, czyli składaj rogami do środka, a później ponownie rozwałkuj. Czynność powtórz 5 razy.
Na koniec włóż ciasto do lodówki na minimum 90 minut.
Ciasto możesz zamrozić albo odkroić potrzebną ilość i od razu wykorzystać do przygotowania portugalskich babeczek.
Ciasto francuskie
Opublikowano 28.06.2023Ciasto francuskie to jeden z najbardziej wszechstronnych składników w kuchni – podstawa do wielu smakowitych potraw, od klasycznych tart i quiches, po rogaliki na śniadanie czy słodkie ciasteczka. To ciasto, które jest niezwykle delikatne, chrupiące i pełne smaku. Nie ma nic lepszego niż domowy wyrób. Może wydawać się skomplikowane, ale z naszym przepisem krok po kroku, odkryjesz, że jest to prostsze, niż myślisz. Czy jesteś gotów na wypróbowanie tego kulinarnego wyzwania?
W wygodnym naczyniu wymieszaj mąkę z solą, zimną wodą oraz schłodzonym masłem.
Uformowane ciasto podziel na cztery części. Następnie odłóż do schłodzenia na ok. 40 min.
Podsyp blat mąką. Rozwałkuj części ciasta wałkiem, tak aby je spłaszczyć. Następnie wstaw do schłodzenia na ok. 30 minut.
Wyjmij ciasto i układaj rozwałkowane części jedna na drugą. Następnie ponownie rozwałkuj. Kiedy ciasto będzie płaskie, układaj je jak list, czyli składaj rogami do środka, a później ponownie rozwałkuj. Czynność powtórz 5 razy.
Na koniec włóż ciasto do lodówki na minimum 90 minut.
Ciasto możesz zamrozić albo odkroić potrzebną ilość i od razu wykorzystać do przygotowania portugalskich babeczek.
Już wiesz, jak przygotować pyszne babeczki à la pastéis de nata
Babeczki pastéis de nata to przysmak, który z pewnością zasmakuje Twojej rodzinie, przyjaciołom czy znajomym. Przyrządź je na podwieczorek, deser, a nawet śniadanie i poczuj się jak w prawdziwej portugalskiej restauracji. Składniki potrzebne do wykonania pastéis de nata są dostępne w ofercie Auchan. Smacznego!
Zobacz również: Chcesz zrobić pyszne tiramisu? Przepis na to ciasto jest niezwykle prosty!