Aplikacja
pasties de natas

Pastéis de nata – jak zrobić te portugalskie ciasteczka?

Opublikowano 06/28/2023

Masz ochotę na oryginalny deser, który zachwyci Twoją rodzinę i znajomych? Wypróbuj pastéis de nata. To pyszne i lekkie babeczki pochodzące z Portugalii. Sprawdź, jak je przygotować.

Pastéis de nata – co to jest?

Delikatne pastéis de nata to maślane babeczki budyniowe, wypiekane z ciasta francuskiego. Kluczowym składnikiem wyrobu jest słodki krem wytwarzany z mieszanki cukru, żółtek jaj, mleka i mąki.

Możesz je wykonać w zaciszu własnej kuchni. Ten wyśmienity deser sprawdzi się jako przekąska na drugie śniadanie, przysmak na przyjęciu rodzinnym albo imprezie w gronie znajomych. Babeczki pastéis de nata są słodkie, a jednocześnie pożywne, dlatego możesz je podawać także na śniadanie albo lunch. Świetnie skomponują się z filiżanką kawy w niedzielny poranek.

Pasteis De Nata Jak Zrobić

Skąd pochodzą pastéis de nata?

Historia pastéis de nata sięga XVIII wieku, kiedy to mnisi z klasztoru w Belém w Portugalii opracowali recepturę tych pysznych wypieków. Babeczki powstały właściwie przez przypadek. Zakonnicy wykorzystywali bowiem białka jaj do krochmalenia odzieży. Nie wiedzieli jednak, co robić z pozostałościami, czyli żółtkami. Nie chcieli ich wyrzucać, dlatego zaczęli je wypiekać, a później sprzedawać. Tak powstały słynne pastéis de nata.

Z czasem działalność ta zaczęła przynosić klasztorowi spore dochody, aż do jego zamknięcia w 1834 roku. Wówczas przepisem na babeczki zainteresowali się właściciele pobliskiej cukrowni, którzy trzy lata później otworzyli Fábrica de Pastéis de Belém. To właśnie w niej do dziś są wytwarzane i sprzedawane oryginalne babeczki portugalskie pastéis de Belém. Ich nazwa jest zastrzeżona.

Pastel de nata: kcal i wartości odżywcze

Pastéis de nata to lekkie i smaczne. Tradycyjne babeczki bazują na kilku podstawowych składnikach, w tym między innymi maśle, jajach i mące pszennej. Liczba kalorii, które zawiera porcja babeczek, zależy oczywiście od jej wielkości oraz dokładnego składu i dodatków.

Zazwyczaj jednak 100 g produktu ma w sobie od 250 do 330 kalorii. Nie jest to dużo jak na słodkie wypieki, zwłaszcza w porównaniu z innymi przysmakami. Na przykład babeczki te są mniej kaloryczne niż klasyczne muffinki czekoladowe i porównywalne pod tym względem z tartaletkami śliwkowymi czy kawałkiem rolady z bitą śmietaną.

Ponadto w tradycyjnej babeczce pastéis de nata znajduje się kilkanaście gramów tłuszczu, ponad 30 gramów węglowodanów, około 8 gramów białka i tyle samo błonnika. Jeżeli dodasz do wypieków owoce, takie jak borówki czy maliny, zyskujesz dodatkową porcję pysznych witamin i składników odżywczych.

Jak Zrobić Pasteis De Nata

Pastéis de nata – przepis od Auchan!

Tradycyjny przepis na pastéis de nata jest ściśle chroniony i zna go podobno tylko kilka osób na świecie. Dlatego powszechnie dostępne przepisy stanowią raczej inspirację oryginalnymi babeczkami. Absolutnie nie wpływa to jednak na ich walory smakowe. Wypieki są tak samo smaczne, aromatyczne i słodkie jak klasyczne pastéis de nata. Przepis od Auchan pozwoli Ci wykonać je w zaledwie godzinę.

Klasyczne babeczki pastéis de nata są podawane bez dodatków. Nasz przepis obejmuje jednak dekorację z owoców, dzięki czemu babeczki smakują jeszcze lepiej, a jednocześnie dostarczają cennych witamin.

Przed rozpoczęciem przygotowania przyszykuj też potrzebne akcesoria i naczynia kuchenne: foremki do ciasteczek, pędzelek do smarowania, garnek, miskę, rondelek, sitko.

Zacznij od przygotowania ciasta. Jego bazą jest ciasto francuskie. Możesz je przygotować samodzielnie albo kupić gotowy produkt w Auchan. Poniżej znajdziesz przepis na babeczki à la pastéis de nata z ciasta gotowego, a także przygotowanego samodzielnie. Jeśli zdecydujesz się na jego własnoręczne przyrządzenie, do czasu przygotowania dolicz kilka godzin.

Zacznij od przygotowania ciasta. Jego bazą jest ciasto francuskie. Możesz je przygotować samodzielnie albo kupić gotowy produkt w Auchan. Poniżej znajdziesz przepis na babeczki à la pastéis de nata z ciasta gotowego, a także przygotowanego samodzielnie. Jeśli zdecydujesz się na jego własnoręczne przyrządzenie, do powyższego czasu przygotowania dolicz kilka godzin.

Klasyczne babeczki pastéis de nata są podawane bez dodatków. Nasz przepis obejmuje jednak dekorację z owoców, dzięki czemu babeczki smakują jeszcze lepiej, a jednocześnie dostarczają cennych witamin. Dlatego poza przedstawionymi składnikami przygotuj także:

Najpierw przygotuj ciasto do portugalskich babeczek:
1. Ciasto francuskie

Rozwiń ciasto francuskie gotowe lub przyrządzone samodzielnie.

2. Dodaj masło i cukier

Posmaruj je masłem i posyp cukrem.

3. Daj odpocząć!

Zwiń ciasto w rulon i wstaw do lodówki.

Następnie przyrządź słodki krem:
1. Gotowanie

Odlej ok. 200 ml (3/4 przygotowanej porcji) mleka i dodaj do niego cynamon oraz skórkę z cytryny. Zagotuj całość.

2. Dodaj mąkę

Do pozostałej 1/4 (ok. 75 ml) mleka dodaj mąkę. Mieszankę wlej do gotującego się mleka z cytryną i cynamonem.

3. Poczekaj aż zgęstnieje

Gotuj całość, stale mieszając, aż do masa zgęstnieje.

4. Cukier i woda

Zagotuj cukier z wodą, a następnie gotuj przez około 4-5 minut, aż do uzyskania konsystencji syropu.

5. Połącz

Przelej syrop do masy mlecznej, cały czas dokładnie mieszając.

6. Teraz czas na ostudzenie

Po ostudzeniu kremu dodaj do niego żółtka jaj, a następnie starannie wymieszaj, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

7. Następnie

Po przygotowaniu kremu wyjmij z lodówki zwinięte w rulon ciasto.

8. Porcjowanie

Pokrój je na 8 równych kawałków i rozgnieć na płasko, tworząc zakręcone „ślimaki”. Umieść kawałki w foremkach wysmarowanych masłem.

10. Pieczenie

Wypełnij babeczki masą i włóż do piekarnika. Piecz przez około 25-30 minut w temperaturze 200°C.

W czasie, gdy babeczki à la pastéis de nata będą piekły się w piekarniku, przygotuj żel do owoców.
1. Żelatyna

Namocz żelatynę w ok. 35-40 ml zimnej wody i odstaw tak przygotowaną mieszankę.

2. Zagotuj!

Zagotuj ok. 220 ml wody. Dodaj do niej sok z cytryny, cukier oraz napęczniałą żelatynę. Wymieszaj całość, aż wszystko się rozpuści.

3. Sitko

Przecedź roztwór przez sitko i ostudź.

4. Teraz babeczki!

Po upieczeniu wyciągnij wypieki z piekarnika, a następnie wyjmij je z foremek.

5. Na koniec!

Spryskaj albo posmaruj babeczki żelem do owoców. Na wierzchu ułóż świeże owoce, które również posmaruj bądź spryskaj żelem.

Czas całkowity 60 min
Porcja 7
Przygotowanie 35 min
Gotowanie -
 

Pastéis de nata

Opublikowano 06/28/2023

Tradycyjny przepis na pastéis de nata jest ściśle chroniony i zna go podobno tylko kilka osób na świecie. Dlatego powszechnie dostępne przepisy stanowią raczej inspirację oryginalnymi babeczkami. Absolutnie nie wpływa to jednak na ich walory smakowe. Wypieki są tak samo smaczne, aromatyczne i słodkie jak klasyczne pastéis de nata. Przepis od Auchan pozwoli Ci wykonać je w zaledwie godzinę.

Najpierw przygotuj ciasto do portugalskich babeczek:
1. Ciasto francuskie

Rozwiń ciasto francuskie gotowe lub przyrządzone samodzielnie.

2. Dodaj masło i cukier

Posmaruj je masłem i posyp cukrem.

3. Daj odpocząć!

Zwiń ciasto w rulon i wstaw do lodówki.

Następnie przyrządź słodki krem:
1. Gotowanie

Odlej ok. 200 ml (3/4 przygotowanej porcji) mleka i dodaj do niego cynamon oraz skórkę z cytryny. Zagotuj całość.

2. Dodaj mąkę

Do pozostałej 1/4 (ok. 75 ml) mleka dodaj mąkę. Mieszankę wlej do gotującego się mleka z cytryną i cynamonem.

3. Poczekaj aż zgęstnieje

Gotuj całość, stale mieszając, aż do masa zgęstnieje.

4. Cukier i woda

Zagotuj cukier z wodą, a następnie gotuj przez około 4-5 minut, aż do uzyskania konsystencji syropu.

5. Połącz

Przelej syrop do masy mlecznej, cały czas dokładnie mieszając.

6. Teraz czas na ostudzenie

Po ostudzeniu kremu dodaj do niego żółtka jaj, a następnie starannie wymieszaj, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

7. Następnie

Po przygotowaniu kremu wyjmij z lodówki zwinięte w rulon ciasto.

8. Porcjowanie

Pokrój je na 8 równych kawałków i rozgnieć na płasko, tworząc zakręcone „ślimaki”. Umieść kawałki w foremkach wysmarowanych masłem.

10. Pieczenie

Wypełnij babeczki masą i włóż do piekarnika. Piecz przez około 25-30 minut w temperaturze 200°C.

W czasie, gdy babeczki à la pastéis de nata będą piekły się w piekarniku, przygotuj żel do owoców.
1. Żelatyna

Namocz żelatynę w ok. 35-40 ml zimnej wody i odstaw tak przygotowaną mieszankę.

2. Zagotuj!

Zagotuj ok. 220 ml wody. Dodaj do niej sok z cytryny, cukier oraz napęczniałą żelatynę. Wymieszaj całość, aż wszystko się rozpuści.

3. Sitko

Przecedź roztwór przez sitko i ostudź.

4. Teraz babeczki!

Po upieczeniu wyciągnij wypieki z piekarnika, a następnie wyjmij je z foremek.

5. Na koniec!

Spryskaj albo posmaruj babeczki żelem do owoców. Na wierzchu ułóż świeże owoce, które również posmaruj bądź spryskaj żelem.

Czas całkowity 60 min
Porcja 7
Przygotowanie 35 min
Gotowanie -
Składniki
7
0,35 kg ciasta francuskiego
25 g cukru trzcinowego
ok. 62 g masła
5 dużych jajek
275 ml mleka 3,2%
280 ml wody
150 g (ok. 2/3 standardowej szklanki) cukru
ok. 30 g mąki pszennej
szczypta cynamonu
3 łyżki tartej skórki cytryny
75 g malin
65 g borówek
12 g żelatyny
woda
37 g (3 płaskie łyżki) cukru
sok z cytryny
Składniki
7
0,35 kg ciasta francuskiego
25 g cukru trzcinowego
ok. 62 g masła
5 dużych jajek
275 ml mleka 3,2%
280 ml wody
150 g (ok. 2/3 standardowej szklanki) cukru
ok. 30 g mąki pszennej
szczypta cynamonu
3 łyżki tartej skórki cytryny
75 g malin
65 g borówek
12 g żelatyny
woda
37 g (3 płaskie łyżki) cukru
sok z cytryny
Pasteis De Nata

Jak zrobić ciasto francuskie?

Ciasto francuskie to jeden z najbardziej wszechstronnych składników w kuchni – podstawa do wielu smakowitych potraw, od klasycznych tart i quiches, po rogaliki na śniadanie czy słodkie ciasteczka. To ciasto, które jest niezwykle delikatne, chrupiące i pełne smaku. Nie ma nic lepszego niż domowy wyrób. Może wydawać się skomplikowane, ale z naszym przepisem krok po kroku, odkryjesz, że jest to prostsze, niż myślisz. Czy jesteś gotów na wypróbowanie tego kulinarnego wyzwania?

1. Czas zacząć!

Wsyp sól i mąkę do szklanej miski, dolej wodę i wymieszaj całość. Z ciasta wykonaj kulę.

2. Podział na części

Wykonaj krzyż na cieście nożem, dzieląc je w ten sposób na cztery części. Włóż je do lodówki na ok. 15-20 minut.

3. Zawiń masło

Zawiń masło (albo margarynę) w folię aluminiową. Zacznij uderzać je wałkiem, aż powstanie z niego spłaszczony kwadrat. Włóż je do lodówki na około kwadrans.

4. Czas na wałkowanie!

Posyp blat albo stolnicę mąką. Wykonaj kwadrat z ciasta, a następnie rozwałkuj każdą z czterech części. W rogach ciasto powinno być wydłużone, ale na środku pozostaw nieco więcej ciasta.

5. Kolejny krok

Na środku ciasta połóż margarynę (bądź masło) wyjęte z folii. Zawiń ją „rogami” ciasta w taki sposób, jak owija się paczkę.

6. Rozwałkuj!

Odwróć „paczkę”, a następnie rozwałkuj całość tak, aby masło scaliło się z ciastem.

7. Następnie

Posyp blat mąką. Rozwałkuj ciasto tak, aby utworzyło prostokąt.

8. Formowanie

Złóż jeden kraniec ciasta do środka, a następnie nałóż na niego drugi. Nadmiar mąki możesz usunąć pędzelkiem.

9. Kolejny krok

Kraniec górnej warstwy ciasta dociągnij do dolnej. Starannie rozwałkuj całość.

10. Daj odpocząć!

Owiń ciasto w folię spożywczą, a następnie włóż do lodówki na ok. 60 minut.

11. Na koniec!

Cały proces zawijania ciasta potwórz trzykrotnie. Pamiętaj, że co drugie zawinięcie należy włożyć ciasto do lodówki na 60 minut. Po szóstym razie włóż ciasto do lodówki na 120 minut.

Gotowe. Ciasto możesz zamrozić albo odkroić potrzebną ilość i od razu wykorzystać do przygotowania wypieków.

Czas całkowity 420 min
Porcja 7
Przygotowanie 100 min
Gotowanie -
 

Ciasto francuskie

Opublikowano 06/28/2023

Ciasto francuskie to jeden z najbardziej wszechstronnych składników w kuchni – podstawa do wielu smakowitych potraw, od klasycznych tart i quiches, po rogaliki na śniadanie czy słodkie ciasteczka. To ciasto, które jest niezwykle delikatne, chrupiące i pełne smaku. Nie ma nic lepszego niż domowy wyrób. Może wydawać się skomplikowane, ale z naszym przepisem krok po kroku, odkryjesz, że jest to prostsze, niż myślisz. Czy jesteś gotów na wypróbowanie tego kulinarnego wyzwania?

1. Czas zacząć!

Wsyp sól i mąkę do szklanej miski, dolej wodę i wymieszaj całość. Z ciasta wykonaj kulę.

2. Podział na części

Wykonaj krzyż na cieście nożem, dzieląc je w ten sposób na cztery części. Włóż je do lodówki na ok. 15-20 minut.

3. Zawiń masło

Zawiń masło (albo margarynę) w folię aluminiową. Zacznij uderzać je wałkiem, aż powstanie z niego spłaszczony kwadrat. Włóż je do lodówki na około kwadrans.

4. Czas na wałkowanie!

Posyp blat albo stolnicę mąką. Wykonaj kwadrat z ciasta, a następnie rozwałkuj każdą z czterech części. W rogach ciasto powinno być wydłużone, ale na środku pozostaw nieco więcej ciasta.

5. Kolejny krok

Na środku ciasta połóż margarynę (bądź masło) wyjęte z folii. Zawiń ją „rogami” ciasta w taki sposób, jak owija się paczkę.

6. Rozwałkuj!

Odwróć „paczkę”, a następnie rozwałkuj całość tak, aby masło scaliło się z ciastem.

7. Następnie

Posyp blat mąką. Rozwałkuj ciasto tak, aby utworzyło prostokąt.

8. Formowanie

Złóż jeden kraniec ciasta do środka, a następnie nałóż na niego drugi. Nadmiar mąki możesz usunąć pędzelkiem.

9. Kolejny krok

Kraniec górnej warstwy ciasta dociągnij do dolnej. Starannie rozwałkuj całość.

10. Daj odpocząć!

Owiń ciasto w folię spożywczą, a następnie włóż do lodówki na ok. 60 minut.

11. Na koniec!

Cały proces zawijania ciasta potwórz trzykrotnie. Pamiętaj, że co drugie zawinięcie należy włożyć ciasto do lodówki na 60 minut. Po szóstym razie włóż ciasto do lodówki na 120 minut.

Gotowe. Ciasto możesz zamrozić albo odkroić potrzebną ilość i od razu wykorzystać do przygotowania wypieków.

Czas całkowity 420 min
Porcja 7
Przygotowanie 100 min
Gotowanie -
Składniki
7
27 dag zimnego masła lub margaryny
270 ml zimnej wody
40 dag mąki pszennej
6,5 g (niecała płaska łyżeczka) soli
Składniki
7
27 dag zimnego masła lub margaryny
270 ml zimnej wody
40 dag mąki pszennej
6,5 g (niecała płaska łyżeczka) soli
Pasteis De Nata Przepis

Już wiesz, jak przygotować pyszne babeczki à la pastéis de nata

Babeczki pastéis de nata to przysmak, który z pewnością zasmakuje Twojej rodzinie, przyjaciołom czy znajomym. Przyrządź je na podwieczorek, deser, a nawet śniadanie i poczuj się jak w prawdziwej portugalskiej restauracji. Składniki potrzebne do wykonania pastéis de nata są dostępne w ofercie Auchan. Smacznego!