Aplikacja

Jak zrobić dobry, polski rosół? Przepis tradycyjny i sprawdzony

Opublikowano 18.01.2023 - 8 minut czytania

Chcesz przygotować aromatyczny, rozgrzewający rosół? Przepis, który znajdziesz w naszym artykule, to tradycyjna, sprawdzona receptura! Dowiedz się, jakie mięso wybrać, jak najlepiej przygotować warzywa oraz poznaj nasze triki na jeszcze lepszy smak!

Trudno wyobrazić sobie tradycyjny, polski obiad bez rosołu. To popisowe danie niejednej Pani lub Pana domu i to nie tylko w niedzielę, ale też na ważne, rodzinne okazje.

Dobry rosół rozgrzewa, jest głęboki w smaku, aromatyczny, nie za tłusty, ale też nie za chudy czy słodki. Ma złocistą barwę oraz jest klarowny. Jak go przyrządzić? Skorzystaj z porad doświadczonych kucharzy i ugotuj bulion godny gwiazdki Michelin!

Dobry rosół – jakie mięso wybrać?

Bazą dobrego rosołu jest oczywiście mięso. Absolutna podstawa to jego jakość – mięso koniecznie musi być świeże, niemrożone i zakupione w sprawdzonym punkcie np. w Auchan, gdzie dostępne jest mięso marki Pewni Dobrego jak od lokalnego rzeźnika. Ważne by mięso na rosół było odpowiednio tłuste, ponieważ dzięki temu rosół nabierze głębokiego smaku.

Do rosołu najlepiej nadaje się mięso z kością, takie jak kurczak lub indyk. Możesz wykorzystać kaczkę lub użyć mięsa z królika, wołowego lub cielęcego. Tak naprawdę ilu kucharzy, tyle przepisów na rosół – dla jednych najsmaczniejszy będzie wywar na bazie nóg kurczaka, inni wolą łączyć ze sobą kilka rodzajów mięs, np. drobiu i wołu.

Jeśli to Twoja pierwsza próba przyrządzenia bulionu, zastanów się, jakie smaki preferujesz. Rosół drobiowy wyróżnia się delikatnym smakiem. Jego niewątpliwą zaletą jest też fakt, że nie trzeba gotować go kilka godzin, aby nabrał aromatu. Dlatego, jeśli chcesz przygotować szybki obiad, zdecydowanie postaw na drób. Z kolei dobry rosół wołowy, wieprzowy, cielęcy czy mieszany pachnie i smakuje znacznie intensywniej oraz „pełniej”. Będzie zatem idealny dla osób lubiących zdecydowane smaki.

Z jakiego mięsa ugotować rosół?

Ważny jest nie tylko rodzaj mięsa, ale też części, które wykorzystujemy do ugotowania bulionu. Jeśli wybierzesz drób – postaw na mięso wysokiej jakości mięso z polskich gospodarstw marki Pewni Dobrego znajdziesz w Auchan. Tutaj możesz też wykorzystać nogi lub piersi, które są odpowiednio otłuszczone. Warto również dodać skrzydełka, ale pamiętaj, że mięso z tych części kurczaka jest bardziej suche i może być mniej soczyste po ugotowaniu. Jeśli chcesz przyrządzić drobiowy bulion mieszany, połącz np. nogi z kurczaka, szyję, korpus lub kawałek z tylnej części gęsi oraz udko z indyka. Możesz również skorzystać z gotowych porcji rosołowych. Dla fanów drobiu marka Pewni Dobrego posiada w swojej ofercie m.in. rosół z kurczaka czy kaczki.

Sprawdź również: Co zrobić z mięsa z rosołu? 3 pomysły na kurę rosołową

Jeżeli gotujesz rosół wołowy, na zakupach w sklepie mięsnym dodaj do koszyka gicz wołową, łatę oraz szponder lub wołową porcję rosołową. Z kolei do bulionu wołowo-drobiowego potrzebujesz udek z kurczaka lub skrzydełek z indyka oraz kawałka mięsa wołowego.

A może rosół z przepiórek? To niewielkie kawałki mięsa, więc do aromatycznego wywaru przyda Ci się 4-6 sztuk. Smak tuszki przepiórczej jest delikatniejszy i słodszy niż drobiu, a samo mięso jest niezwykle pożywne oraz odżywcze. Nie bez powodu uznawano je za rarytas kuchni staropolskiej!

Domowy rosół – warzywa, bez których smak nie będzie taki jak trzeba!

Jak ugotować rosół niczym ten babciny? Dobrej jakości mięso to serce przepisu, ale odpowiednie warzywa… Z nimi rosół zyska pełnię smaku.

Po pierwsze, muszą być świeże, a najlepiej ekologiczne. W tym celu odwiedź nasz sklep – marka Pewni Dobrego oferuje regionalne warzywa od lokalnych rolników. Co warto włożyć do garnka, gdy chcesz przyrządzić dobry rosół? Podobnie jak z mięsem, w przypadku warzyw szkół jest wiele.

W wywarze nie może zabraknąć:
marchewki,
pietruszki,
selera,
cebuli,
pora.

Ich obecność to nie tylko gwarancja smaku i zapachu, ale też odpowiedniej barwy bulionu. Jednak należy zachować odpowiednie proporcje. Zbyt dużo marchewki sprawi, że rosół będzie za słodki. Na 4 litrowy garnek wystarczą 2-3 sztuki. Z kolei pietruszki, która sprawia, że zupa jest orzeźwiająca, dodaj 1-2 korzenie (w zależności od wielkości). Cebula wystarczy jedna, ale koniecznie opalona – wtedy aromat będzie smakowicie wyrazisty! W przypadku pora wykorzystaj tylko jego zieloną część, a selera dodaj do bulionu połowę bądź ćwiartkę. Aby dopełnić smak wywaru, dorzuć do niego natkę pietruszki.

Jakie warzywa uwzględnia przepis na rosół w innej odsłonie?

Niektórzy kucharze rosół uzupełniają również o inne warzywa. Ciekawą opcją jest np. kapusta włoska, która doda orzechowo-chrzanowego posmaku – może to być liść, a także nawet połowa główki (pokrojonej jednak na kawałki). Nie tylko wzmocni aromat i smak bulionu, ale ma też szereg właściwości zdrowotnych. Kapusta włoska jest bogata w witaminy (A, C, E czy K), a także składniki mineralne takie jak magnez, żelazo, oraz miedź.

Następny nieoczywisty dodatek do rosołu to pomidor. Warzywo należy sparzyć oraz obrać ze skórki, a następnie w całości dodać do garnka z wywarem. Pomidor, oprócz głębokiego smaku, nadaje rosołowi także pięknego, intensywnego koloru.

A może… jabłko? O tym patencie niewielu słyszało, a zdecydowanie warto go przetestować! Owoc wystarczy dodać do gotującego się wywaru w całości razem ze skórką. Gdy jabłko zmięknie, należy je wyjąć. Jak jabłko podkreśli smak rosołu? Jego lekko kwaskowaty smak świetnie przełamie smak zupy, zwłaszcza gdy bulion gotujesz na tłustym mięsie.

Rosół to danie, z którym można eksperymentować. Więc znajdzie się w nim także miejsce na kalafior, ziemniaki, fasolkę szparagową, a nawet… groszek! Do wywaru dodaj ulubione warzywa, pamiętając jednak o umiarze oraz proporcjach.

Przeczytaj też: Przepis na żurek – wielkanocne danie krok po kroku

Szczypta przypraw… Przepis na rosół o niezwykłym aromacie!

Jak zrobić rosół, który nie tylko wspaniale smakuje, ale też cudownie pachnie? Nie zapomnij o odpowiednich przyprawach!

Do bulionu można dodać różne przyprawy, jednak podstawa to oczywiście sól oraz pieprz(mielony lub w ziarnach). Wiele kucharzy i kucharek koniecznie do garnka wrzuca także 2-3 liście laurowe, które idealnie łączą się z aromatem mięsa. Gdy wybierasz suszone liście, upewnij się, że są świeże – powinny być oliwkowo-zielone oraz intensywnie pachnieć.

Rosół warto również doprawić zielem angielskim, które z liśćmi laurowymi tworzy doskonały duet. Jego cierpki, ostry, delikatnie gorzki smak, który nieco przypomina pieprz, wydobędzie głębię z dania.

Rosół z lubczykiem

Istnieją trzy główne sposoby na dodanie do rosołu pełnego aromatu lubczyku. Do garnka z mięsem na samym początku gotowania, aby zioło mogło się odpowiednio rozwinąć i nadać potrawie wyrazisty smak. Lubczyk można też posiekać i dodać do rosołu pod koniec gotowania, aby dodać mu intensywniejszego aromatu. Dobrym pomysłem jest zrobienie suszonych kostek rosołowych z lubczykiem i dodawanie ich do rosołu wraz z wodą. Kostki te nadadzą rosołowi wyjątkowego smaku i aromatu.

A może ząbek czosnku? To ciekawy pomysł! Pamiętaj jednak, że czosnek jest intensywny w smaku, więc należy go używać z umiarem, aby nie przytłoczył innych składników. Zaleca się dodawanie 1-2 ząbków. Ważne, aby używać świeżego czosnku, ponieważ suszony może nadać potrawie specyficzny posmak. Nie zapomnij także o natce pietruszki – posiekaj ją i dodaj na ostatnie pół godziny gotowania. Natka to smak, ale i zdrowie – zwiększa produkcję kolagenu, korzystnie wpływa na wzrok i przeciwdziała anemii.

Do bulionu możesz dorzucić także bardziej orientalne przyprawy i zioła, np. imbir. W efekcie otrzymasz nie tylko pikantny smak, ale i właściwości rozgrzewające zupy. Rosół możemy wzbogacić także o goździki, anyż, kminek, kardamon czy… chili. Ważne, aby pamiętać o tym, aby nie przesadzić z ilością przypraw, ponieważ mogą one przytłumić smak mięsa i warzyw. Najlepiej jest dodać je na początku gotowania, aby przyprawy mogły się odpowiednio rozwinąć i nadać charakteru całemu daniu.

Jak ugotować rosół krok po kroku? Instrukcja szefa kuchni!

Od teorii czas przejść do praktyki i ugotować smakowity, domowy rosół. Przepis tradycyjny, który przygotowaliśmy, jest łatwy i uniwersalny dla każdego, dlatego możesz wzbogacić go o ulubione dodatki oraz przyprawy.

1
Krok 1: przygotuj potrzebne produkt: przyszykuj mięso. Na początek przygotuj wszystkie niezbędne produkty – dobrej jakości mięso, świeże warzywa oraz aromatyczne przyprawy. Potrzebujesz także odpowiednich naczyń – garnka o pojemności minimum 3-5 litrów wraz z pokrywką, dużego sitka lub łyżki cedzakowej, małego siteczka do zbierania szumowiny, deski oraz noża do krojenia.
2
Krok 2: przyszykuj mięso: dokładnie opłucz porcję rosołową pod chłodną wodą. Następnie włóż ją do garnka i zalej zimną wodą. Ustaw moc palnika i gotuj mięso na małym ogniu bez przykrycia przez kilka minut.
3
Krok 3: pozbądź się szumowiny. Po paru minutach w garnku pojawi się tzw. szumowina, która przypomina pianę. Zbierz ją za pomocą małego sitka.
4
Krok 4: dokładnie umyj warzywa. Marchewkę, pietruszkę i selera obierz ze skórki oraz wraz z porem dodaj do gotującego się bulionu. Możesz też dorzucić kilka liści kapusty włoskiej. Obierz cebulę, podrumień ją i dodaj do rosołu.
5
Krok 5: Dodaj przyprawy, w tym kroku do rosołu dodaj sól i pieprz, 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, pół łyżeczki lubczyku oraz inne przyprawy według uznania.
6
Krok 6: gotuj rosół na małym ogniu. Gdy mięso, warzywa i przyprawy wylądują w garze, na małym ogniu gotuj swój rosół do czasu, aż warzywa zmiękną. Pół godziny przed tym dodaj do niego także posiekaną natkę pietruszki.
7
Krok 7: odcedź bulion od warzyw lub wyjmij łyżką cedzakową rozgotowane jarzyny. Marchewkę możesz pokroić na kosteczkę i dodać do makaronu wraz ze świeżą natką pietruszki. I gotowe!

Jak długo gotować rosół i inne przydatne porady

Na koniec mamy dla Ciebie kilka wartościowych porad. Pierwsza z nich dotyczy tego, jak długo gotować rosół. Czas gotowania rosołu zależy od rodzaju mięsa, jakiego używasz. Mięso z kurczaka lub kaczki powinno gotować się około 2-3 godzin, aż będzie miękkie i rozpadnie się na kawałki. Natomiast mięso czerwone, takie jak wołowina, jest twardsze i może wymagać dłuższego gotowania, nawet do
4-5 godzin. Pamiętaj też, żeby bulion gotować na wolnym ogniu, aby mięso było delikatne i miękkie.

Ugotowałaś za dużo rosołu? Wywar możesz wykorzystać jako bazę niemal do wszystkich zup i sosów lub… zamrozić! Aby zamrozić rosół, najpierw należy go ostudzić do temperatury pokojowej. Gdy jest już ostudzony, przelej go do wyparzonych pojemników lub torebek foliowych i włóż do zamrażarki. Pamiętaj, że rosół zamrożony traci trochę na jakości, dlatego lepiej go zużyć w ciągu 2-3 miesięcy.

Ostatnia porada dotyczy cebuli. Jak wspominaliśmy, do bulionu najlepiej sprawdzi się opalona. Jeśli nie posiadasz opalarki lub kuchenki z płomieniami, cebulę przekrój na pół i połóż na rozgrzanej patelni. Poczekaj, aż zacznie czernieć, a następnie dodaj ją do zupy.

Zobacz również: Marzy Ci się gulasz wołowy? Przepis Auchan pomoże Ci go wyczarować

Dobry rosół – przepis to klucz do sukcesu!

Rosół – smaczny, zdrowy i jakże popularny! To danie regularnie gości w wielu domach, dlatego warto znać przepis na dobry rosół. Dzięki naszym poradom z pewnością uda się wyśmienity! Aby bulion zachwycił podniebienia domowników czy gości, zadbaj o jakość produktów spożywczych. Wybierz markę Pewni Dobrego, którą znajdziesz w Auchan i miej pewność, że stawiasz na smak, zdrowie oraz ekologię! Z mięsem marki własnej Auchan ugotujesz pełną aromatu zupę, której smak zachwyci każdego.