Aplikacja
gofry na slono

Pomysł na śniadanie – gofry na słono!

Opublikowano 28.04.2023 - 5 minut czytania

Gofry kojarzą się przeważnie ze słodką przekąską serwowaną z dodatkiem cukru pudru, bitej śmietany i owocowej frużeliny. Deser można jednak przygotować także w wersji wytrawnej. Chcesz się przekonać, jak smakują? Przeczytaj nasz poradnik i sprawdź, jak zrobić gofry na słono!

Gofry na słono – nie tylko na śniadanie

Znudziły Ci się klasyczne tosty? A może lubisz eksperymenty kulinarne i chętnie testujesz nowe smaki? Przygotuj wytrawne gofry! Ten przysmak przypadnie do gustu w szczególności osobom, które nie przepadają za słodkimi śniadaniami. Choć świetnie smakują solo, to możesz ich użyć także po to, by w kilka chwil wyczarować smaczne i pożywne danie. Wystarczy tylko, że posmarujesz je pastą z twarogu i suszonych pomidorów lub dipem z avocado.

Gofry na słono sprawdzą się również w roli oryginalnej imprezowej przekąski. Można podać je z dodatkiem sałatki z rukoli, mozzarelli i pomidorów. To jednak jedynie kilka możliwości, jakie możesz wykorzystać. Wytrawne gofry komponują się bowiem z różnymi dodatkami, dlatego nie bój się eksperymentować. Dzięki temu z pewnością znajdziesz takie połączenie, które najbardziej przypadnie Ci do gustu.

Jeśli zatem chcesz poszerzyć swoje kulinarne horyzonty, zapoznaj się z dalszą częścią naszego poradnika. Podpowiadamy w nim, jak przygotować ciasto oraz z czym podawać gofry na słono. To jednak nie wszystko! Przygotowaliśmy również kilka sprawdzonych przepisów, które zadowolą najbardziej wymagające wytrawne podniebienia.

Sprawdź również: Pomysł na zdrowe śniadanie – jaglanka!

Gofry wytrawne – przepis na ciasto

Nie wiesz, jak przygotować gofry wytrawne? Przychodzimy z pomocą! Przedstawiamy przepis na podstawowe ciasto.

Całkowity czas: 30 minut
Czas pieczenia: 10 minut 
Stopień trudności: łatwy
Liczba porcji: 10 sztuk

    Składniki:

    • 1 szklanka mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 150 ml mleka
    • świeże jaja – 2 sztuki
    • sól
    • olej rzepakowy lub oliwa
    • ulubione przyprawy, np. pieprz, chili, bazylia

1
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i przyprawami przesiej do miski.
2
W osobnym naczyniu wymieszaj składniki mokre – mleko, jajka oraz olej.
3
Dodaj mokre składniki do suchych (mąki, proszku do pieczenia oraz przypraw). Ciasto dokładnie zmiksuj, aby pozbyć się grudek.
4
Jeśli chcesz, by gofry pięknie wyrosły, odstaw ciasto na kilka minut. Po tym czasie rozgrzej gofrownicę i delikatnie spryskaj ją tłuszczem.
5
Za pomocą łyżki wazowej nakładaj na rozgrzaną gofrownicę porcję ciasta. Gofry smaż przez ok. 10 minut na rumiany kolor.

Gofry wytrawne z warzywami i serem

Szukasz przepisu na oryginalną przekąskę? Przygotuj gofry wytrawne z warzywami! Do podstawowego przepisu na ciasto, dodaj następujące składniki:

 

Gofry piecz przez ok. 12-15 minut, aż ładnie się zarumienią. Naszym zdaniem najlepiej smakują z dodatkiem guacamole lub salsy pomidorowej.

Gofry wytrawne – przepis dla tych, którzy dbają o linię

Gofry ze szpinakiem i fetą to z kolei propozycja dla tych, którzy dbają o linię. Aby je przygotować, do surowego ciasta dodaj 50 g pokruszonego sera oraz 2 garści szpinaku baby. Wytrawny deser przyrządzony za pomocą tego przepisu skomponuje się z dodatkiem sałatki przygotowanej z ogórka, pomidora, czerwonej cebulki i roszponki. 

Przeczytaj też: 5 pomysłów na zdrowe śniadanie do szkoły!

Z czym podawać gofry na słono?

Gofry wytrawne, które przygotujesz za pomocą powyższego przepisu, możesz jeść solo lub z różnymi dodatkami. Poniżej przedstawiamy kilka propozycji ich podania. Zadbaliśmy o to, by wśród nich znalazło się zarówno coś dla tych, którzy lubią łagodne dania, jak i dla miłośników bardziej wyrazistych smaków!

Gofry z suszonymi pomidorami

Lubisz dania kuchni włoskiej? Spróbuj skomponować gofry na słono z suszonymi pomidorami, szynką parmeńską oraz mozzarellą. Aby przekonać się, jak smakują, upiecz podstawowe ciasto wg przepisu. Następnie pokrój wszystkie dodatki. Składniki dobrze wymieszaj i dopraw ulubionymi przyprawami. Na upieczone gofry nałóż porcję przygotowanej sałatki. Gofry ułóż na blasze do pieczenia i zapiekaj w piekarniku przez ok. 5 minut, aż ser się rozpuści. Jeśli lubisz, danie możesz ozdobić świeżą rukolą. 

Gofry z wędzonym łososiem

Gofry na słono możesz podać także z dodatkiem pasty z wędzonego łososia. Aby ją przygotować, potrzebne będą Ci:

 

Łososia pokrój w małe kawałki. Ogórki obierz i posiekaj w drobną kostkę. Serek przełóż do miseczki i dodaj do niego pozostałe składniki. Pastę dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki. Gotową rozsmaruj na ciepłych gofrach. Tak przygotowaną przekąskę możesz ozdobić świeżymi ziołami i plasterkiem cytryny. 

Gofry szpinakowe

Lubisz nieoczywiste dania? Przygotuj gofry szpinakowe! Komponują się one zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami. Do przyrządzenia ciasta wykorzystać można zarówno szpinak świeży, jak i mrożony. Jeśli jednak zdecydujesz się na tę drugą opcję, pamiętaj, by wcześniej go rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody.

Całkowity czas: 30 minut
Czas pieczenia: 10 minut 
Stopień trudności: łatwy
Liczba porcji: 15 sztuk

    Składniki:

    • 300 g mąki pszennej
    • 1 łyżeczka cukru
    • 500 ml mleka
    • 100 g masła
    • 25 dag świeżych drożdży
    • 2 jaja rozmiar L
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • sól
    • 80 g szynki
    • 50 g sera żółtego
    • ulubione przyprawy, np. pieprz, słodka papryka, szczypiorek

1
Szpinak umieść w misie blendera. Dodaj do niego wodę, olej, sok z cytryny oraz cukier. Miksuj, aż uzyskasz gęstą masę.
2
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia do dużej miski. Dodaj do niej żółtka, przygotowaną masę szpinakową i dokładnie wymieszaj, aż powstanie gęste ciasto.
3
W osobnym naczyniu ubij białka z odrobiną soli. Gdy piana będzie sztywna, dodaj ją do ciasta szpinakowego. Całość delikatnie wymieszaj.
4
Rozgrzej gofrownicę. Następnie delikatnie spryskaj ją olejem. Łyżką wazową nakładaj porcję ciasta i smaż gofry przez ok. 10 minut.
5
Tak przygotowane gofry ze szpinakiem możesz podawać w wersji na słodko (z dodatkiem konfitury z czarnej porzeczki) lub na słono (np. z pastą z łososia).

Gofry z szynką i serem

Miłośnikom wytrawnych smaków polecamy również chrupiące gofry z serem i szynką na bazie ciasta drożdżowego. 

Całkowity czas: 60 minut
Czas pieczenia: 10 minut 
Stopień trudności: średni
Liczba porcji: 4 sztuki

Zobacz również: Jak zrobić nocną owsiankę? Przepisy na 6 pysznych owsianek

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 500 ml mleka
  • 100 g masła
  • 25 dag świeżych drożdży
  • 2 jaja rozmiar L
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • 80 g szynki
  • 50 g sera żółtego
  • ulubione przyprawy, np. pieprz, słodka papryka, szczypiorek
1
Mąkę przesiej do miski. Dosyp do niej cukier, sól oraz proszek do pieczenia.
2
Mleko podgrzej na małym ogniu do temperatury ok. 400 C. Następnie dodaj do niego roztopione masło, pokruszone drożdże oraz łyżkę mąki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
3
Zaczyn odstaw na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Następnie do mleka dodaj mąkę oraz pozostałe składniki. Ciasto miksuj przez 2 minuty, aż uzyskasz jednolitą masę.
4
Przygotowaną masę odstaw na ok. 30 minut w ciepłe miejsce.
5
Gofrownicę rozgrzej i delikatnie spryskaj tłuszczem. Możesz w tym celu użyć oleju rzepakowego marki własnej Auchan. Łyżką nakładaj porcję ciasta. Gofry piecz przez ok. 10 minut, aż się zrumienią. Choć świetnie smakują solo, możesz je podać także z dodatkiem pikantnej salsy pomidorowej.

Gofry na słono – idealna przystawka na przyjęcia

Gofry na słono to pomysł nie tylko na sycące śniadanie, lecz również niecodzienną imprezową przekąskę. Można je przygotować na wiele różnych sposobów – wystarczy tylko dodać do ciasta ulubione składniki. Warto puścić wodze fantazji i poeksperymentować – możliwości jest naprawdę wiele, dlatego każdy z pewnością znajdzie taki przepis, który najbardziej przypadnie mu do gustu.

Mamy nadzieję, że w naszym poradniku udało Ci się znaleźć kilka pomysłów na wytrawne gofry, które wykorzystasz w swojej kuchni. Jeśli natomiast nadal szukasz inspiracji, zapoznaj się z innymi wpisami na naszym blogu. Znajdziesz tam szereg przepisów na smaczne i proste dania, które przygotujesz za pomocą produktów dostępnych w sklepach Auchan.