Pomysł na śniadanie – gofry na słono!
Gofry na słono – nie tylko na śniadanie
Znudziły Ci się klasyczne tosty? A może lubisz eksperymenty kulinarne i chętnie testujesz nowe smaki? Przygotuj wytrawne gofry! Ten przysmak przypadnie do gustu w szczególności osobom, które nie przepadają za słodkimi śniadaniami. Choć świetnie smakują solo, to możesz ich użyć także po to, by w kilka chwil wyczarować smaczne i pożywne danie. Wystarczy tylko, że posmarujesz je pastą z twarogu i suszonych pomidorów lub dipem z avocado.
Gofry na słono sprawdzą się również w roli oryginalnej imprezowej przekąski. Można podać je z dodatkiem sałatki z rukoli, mozzarelli i pomidorów. To jednak jedynie kilka możliwości, jakie możesz wykorzystać. Wytrawne gofry komponują się bowiem z różnymi dodatkami, dlatego nie bój się eksperymentować. Dzięki temu z pewnością znajdziesz takie połączenie, które najbardziej przypadnie Ci do gustu.
Jeśli zatem chcesz poszerzyć swoje kulinarne horyzonty, zapoznaj się z dalszą częścią naszego poradnika. Podpowiadamy w nim, jak przygotować ciasto oraz z czym podawać gofry na słono. To jednak nie wszystko! Przygotowaliśmy również kilka sprawdzonych przepisów, które zadowolą najbardziej wymagające wytrawne podniebienia.
Sprawdź również: Pomysł na zdrowe śniadanie – jaglanka!
Gofry wytrawne – przepis na ciasto
Nie wiesz, jak przygotować gofry wytrawne? Przychodzimy z pomocą! Przedstawiamy przepis na podstawowe ciasto.
Całkowity czas: 30 minut
Czas pieczenia: 10 minut
Stopień trudności: łatwy
Liczba porcji: 10 sztuk
Gofry wytrawne z warzywami i serem
Szukasz przepisu na oryginalną przekąskę? Przygotuj gofry wytrawne z warzywami! Do podstawowego przepisu na ciasto, dodaj następujące składniki:
- 2 łyżki kukurydzy,
- ¼ czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę,
- ¼ kulki mozzarelli pokrojonej w drobną kostkę,
- 3 łyżki posiekanych listków bazylii.
Gofry piecz przez ok. 12-15 minut, aż ładnie się zarumienią. Naszym zdaniem najlepiej smakują z dodatkiem guacamole lub salsy pomidorowej.
Gofry wytrawne – przepis dla tych, którzy dbają o linię
Gofry ze szpinakiem i fetą to z kolei propozycja dla tych, którzy dbają o linię. Aby je przygotować, do surowego ciasta dodaj 50 g pokruszonego sera oraz 2 garści szpinaku baby. Wytrawny deser przyrządzony za pomocą tego przepisu skomponuje się z dodatkiem sałatki przygotowanej z ogórka, pomidora, czerwonej cebulki i roszponki.
Przeczytaj też: 5 pomysłów na zdrowe śniadanie do szkoły!
Z czym podawać gofry na słono?
Gofry wytrawne, które przygotujesz za pomocą powyższego przepisu, możesz jeść solo lub z różnymi dodatkami. Poniżej przedstawiamy kilka propozycji ich podania. Zadbaliśmy o to, by wśród nich znalazło się zarówno coś dla tych, którzy lubią łagodne dania, jak i dla miłośników bardziej wyrazistych smaków!
Gofry z suszonymi pomidorami
Lubisz dania kuchni włoskiej? Spróbuj skomponować gofry na słono z suszonymi pomidorami, szynką parmeńską oraz mozzarellą. Aby przekonać się, jak smakują, upiecz podstawowe ciasto wg przepisu. Następnie pokrój wszystkie dodatki. Składniki dobrze wymieszaj i dopraw ulubionymi przyprawami. Na upieczone gofry nałóż porcję przygotowanej sałatki. Gofry ułóż na blasze do pieczenia i zapiekaj w piekarniku przez ok. 5 minut, aż ser się rozpuści. Jeśli lubisz, danie możesz ozdobić świeżą rukolą.
Gofry z wędzonym łososiem
Gofry na słono możesz podać także z dodatkiem pasty z wędzonego łososia. Aby ją przygotować, potrzebne będą Ci:
- 25 g wędzonego łososia
- 125 g serka philadelphia
- 2 ogórki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka koperku
- sól i pieprz
Łososia pokrój w małe kawałki. Ogórki obierz i posiekaj w drobną kostkę. Serek przełóż do miseczki i dodaj do niego pozostałe składniki. Pastę dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki. Gotową rozsmaruj na ciepłych gofrach. Tak przygotowaną przekąskę możesz ozdobić świeżymi ziołami i plasterkiem cytryny.
Gofry szpinakowe
Lubisz nieoczywiste dania? Przygotuj gofry szpinakowe! Komponują się one zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami. Do przyrządzenia ciasta wykorzystać można zarówno szpinak świeży, jak i mrożony. Jeśli jednak zdecydujesz się na tę drugą opcję, pamiętaj, by wcześniej go rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody.
Całkowity czas: 30 minut
Czas pieczenia: 10 minut
Stopień trudności: łatwy
Liczba porcji: 15 sztuk
Składniki:
• 300 g mąki pszennej
• 1 łyżeczka cukru
• 500 ml mleka
• 100 g masła
• 25 dag świeżych drożdży
• 2 jaja rozmiar L
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• sól
• 80 g szynki
• 50 g sera żółtego
• ulubione przyprawy, np. pieprz, słodka papryka, szczypiorek
Gofry z szynką i serem
Miłośnikom wytrawnych smaków polecamy również chrupiące gofry z serem i szynką na bazie ciasta drożdżowego.
Całkowity czas: 60 minut
Czas pieczenia: 10 minut
Stopień trudności: średni
Liczba porcji: 4 sztuki
Zobacz również: Jak zrobić nocną owsiankę? Przepisy na 6 pysznych owsianek
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- 500 ml mleka
- 100 g masła
- 25 dag świeżych drożdży
- 2 jaja rozmiar L
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól
- 80 g szynki
- 50 g sera żółtego
- ulubione przyprawy, np. pieprz, słodka papryka, szczypiorek
Gofry na słono – idealna przystawka na przyjęcia
Gofry na słono to pomysł nie tylko na sycące śniadanie, lecz również niecodzienną imprezową przekąskę. Można je przygotować na wiele różnych sposobów – wystarczy tylko dodać do ciasta ulubione składniki. Warto puścić wodze fantazji i poeksperymentować – możliwości jest naprawdę wiele, dlatego każdy z pewnością znajdzie taki przepis, który najbardziej przypadnie mu do gustu.
Mamy nadzieję, że w naszym poradniku udało Ci się znaleźć kilka pomysłów na wytrawne gofry, które wykorzystasz w swojej kuchni. Jeśli natomiast nadal szukasz inspiracji, zapoznaj się z innymi wpisami na naszym blogu. Znajdziesz tam szereg przepisów na smaczne i proste dania, które przygotujesz za pomocą produktów dostępnych w sklepach Auchan.