Aplikacja
Włoski obiad

Pomysł na włoski obiad w Twoim domu – i nie jest to pizza!

Opublikowano 15.05.2023 - 4 minut czytania

Szukasz pomysłu na rodzinne spotkanie? A może chcesz zaimponować przyjaciołom? Przygotuj włoski obiad – a każdy wyjdzie nie tylko zachwycony, ale i najedzony. We włoskiej kuchni odnajdziesz niezliczone inspiracje, które ułatwią Ci przygotowanie wyjątkowego obiadu – niekoniecznie muszą opierać się na tradycyjnej pizzy! Jeśli szukasz pomysłu na dania odzwierciedlające autentyczną atmosferę Włoch, przepełnione pysznymi smakami i zachwycające każdego gościa – przygotowaliśmy dla Ciebie kilka sprawdzonych przepisów. Zainspiruj się!

Co jedzą Włosi?

Kuchnia włoska jest prosta, szybka w przygotowaniu, zdrowa i przede wszystkim smaczna. Mimo że w większości kojarzy się z pizzą i spaghetti, to oferuje znacznie więcej. Jej smaki różnią się też w zależności od regionu. Jednak wszystkich Włochów łączy to, co nie ma granic – miłość do jedzenia!

Jaka więc jest tradycyjna kuchnia włoska? Obiad składa się zwykle aż z pięciu części. Na początku podaje się małą przystawkę w formie plasterków wędliny – to może być salami lub szynka parmeńska. Dodatkowo na stole mogą pojawić się marynowane warzywa, anchois lub oliwki.

Po antipasto nadchodzi czas na pierwsze danie. Zwykle są to makarony, gnocchi lub risotto. Oprócz tego na włoski obiad podaje się też tartę, warzywny flan. Zupy na włoskim stole pojawiają się bardzo rzadko.

Co Włosi jedzą na obiad na drugie danie? Tutaj króluje mięso – ryby, owoce morza, drób, dziczyzna lub królik. W święta często panie domu przygotowują baraninę albo jagnięcinę.

 

Kolejnym elementem jest deser. Często są to całe świeże owoce, które każdy sam obiera i kroi na swoim talerzu. Desery zazwyczaj przygotowywane są w niedziele lub uroczyste spotkania. Wśród nich znajdują się m.in. popularne w także w Polsce tiramisu, bądź panna cotta. Na samym końcu obiadu – jako piąta część – serwowana jest kawa i digestivo, czyli mocny trunek na poprawę trawienia.

 

Pięcioczęściowy obiad może na początku przerażać, jednak pamiętaj, że Włosi nakładają na swoje talerze małe porcje. Cały posiłek je się powoli i uważnie – to swoista celebracja smaków. Wielodaniowy obiad w domu zwykle przygotowuje się w niedzielę, święta oraz na specjalne okazje. Na co dzień zwykle pomijany jest deser i czasem drugie danie, które to je się na kolację.

To, co jedzą Włosi, możesz też przygotować we własnym domu! Najważniejszą rzeczą jest używanie świeżych i najwyższej jakości produktów, które znajdziesz w sklepach Auchan.

Smak Włoch w Twoim domu – przepisy na tradycyjny, włoski obiad

Obiad w stylu włoskim zacznij od przystawki – jak rodowity Włoch. Ty również możesz podać plasterki szynki parmeńskiej albo oliwki. Jeśli kupisz całe oliwki, z pestkami, nie zapomnij o miseczce na pestki. Przystawki wyłóż na półmisek lub dedykowany przekąsom talerz – dzięki temu zaproszeni goście będą mogli łączyć smaki tak, jak tylko tego chcą.

Kolejne pozycje w menu na włoski obiad wymagają już szczegółowych przepisów. Przeczytaj, co włosi jedzą na obiad!

Sprawdź również: Makaron z pesto – przyrządź to danie na 3 sposoby!

Zanim zaczniesz

Dzień wcześniej włóż pręciki szafranu do małej szklanki i zalej wodą, aż je zakryje. Wymieszaj i pozostaw do namoczenia.

Potrzebna będzie cebula

Obierz cebulę i bardzo drobno posiekaj.

Rozpuść masło

Do dużego rondla włóż połowę przygotowanego masła (50 g) i rozpuść je na małym ogniu.

Teraz wykorzystaj posiekaną cebulę

Do rozpuszczonego masła wsyp posiekaną cebulę i dalej gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut. W trakcie dolewaj stopniowo bulion, tak aby nie wysuszyć cebuli – ta powinna być bardzo szklista i miękka.

Czas na ryż

Następnie wsyp ryż i całość przemieszaj, tak aby ziarenka obtoczyły się w tłuszczu. Podsmaż przez 3-4 minuty. Ryż będzie gotowy, kiedy zmieni kolor z białego na lekko przezroczysty.

Niech pojawi się teraz aromat wina

Następnie polej zawartość rondla białym winem i pozwól mu wyparować.

Dalej gotuj

Kontynuuj gotowanie przez około 18-20 minut, wciąż stopniowo dolewając bulion, jak tylko poprzednia porcja zostanie wchłonięta przez ryż. Dzięki temu ziarna będą uwalniały skrobię, która stworzy kremową konsystencję risotto.

Zalej wodą z szafranem

5 minut przed końcem gotowania zalej wszystko wodą z szafranem.

GOTOWE!

Na koniec wyłącz ogień, dopraw risotto solą, wsyp starty ser i dodaj pozostałe masło. Całość wymieszaj, przykryj pokrywką i odstaw na kilka minut.

Pamiętaj jednak...

Niezjedzone risotto możesz przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce przez 2 dni.

Wino, które chcesz użyć do gotowania, musi mieć temperaturę pokojową, a bulion zawsze być wrzący. Inaczej płyny spowolnią gotowanie.

Czas całkowity 25 min
Porcja 4
Przygotowanie 5 min
Gotowanie 20 min
Składniki
4
320 g ryżu do risotto carnaroli albo arborio
1 łyżeczka pręcików szafranu
100 g masła
80 g sera Grana Padano DOP
1 cebula
40 ml białego wina wytrawnego
1 l bulionu warzywnego
szczypta soli
Zacznij od czosnku

Obrany czosnek bardzo drobno posiekaj.

Cienkie plastry cukini

Cukinię pokrój obieraczką do warzyw na cienkie i długie plastry. Przełóż do miski, dodaj czosnek, olej, dopraw solą i wymieszaj. Odstaw na kilka minut.

Podsmaż cukinię

Plastry cukinii podsmaż po pół minuty z każdej strony na suchej patelni grillowej. Potem przełóż na talerz.

Teraz zajmij się mięsem

Każdą pierś przekrój wzdłuż na połowę. Przykryj folią i delikatnie rozbij wałkiem.

Jeszcze więcej mięsa!

Na każdym kawałku kurczaka połóż plaster szynki, na nim listek szałwii i zepnij je wykałaczką.

Przypraw

Mięso lekko posól i posyp pieprzem.

Przygotuj patelnię

Na patelni rozgrzej oliwę i smaż kurczaka przez około 1,5 minuty z każdej strony – mięso powinno być lekko niedosmażone

Wykorzystaj wino, masło, sok z cytryny

Następnie wytrzyj patelnię ręcznikiem papierowym i na czystą wyłóż masło, wlej wino oraz sok cytrynowy i doprowadź do wrzenia. Gotuj minutę, po czym dołóż na patelnię kurczaka, posyp pietruszką i trzymaj na średnim ogniu przez 3 minuty.

I gotowe!

Na talerzach ułóż porcje rukoli, na niej podsmażone cukinie, na nich kawałki kurczaka. Polej sosem z patelni. Podawaj na gorąco, np. z bagietką.

Czas całkowity 30 min
Porcja 5
Przygotowanie 5 min
Gotowanie 25 min
 

Kurczak saltimbocca na sałacie z bagietką

Opublikowano 15.05.2023

Kurczak saltimbocca wykorzystuje się do różnych Włoskich potraw. Jednym ze sposobów przygotowania posiłku przy wykorzystaniu saltimbocca jest usmażenie kurczaka z ułożoną na nim szynką, podając ją ze smażoną cukinią i ciepłą świeżą bagietkę. Eksplozja smaków! Przekonaj się sam i skorzystaj z naszego przepisu.

Zacznij od czosnku

Obrany czosnek bardzo drobno posiekaj.

Cienkie plastry cukini

Cukinię pokrój obieraczką do warzyw na cienkie i długie plastry. Przełóż do miski, dodaj czosnek, olej, dopraw solą i wymieszaj. Odstaw na kilka minut.

Podsmaż cukinię

Plastry cukinii podsmaż po pół minuty z każdej strony na suchej patelni grillowej. Potem przełóż na talerz.

Teraz zajmij się mięsem

Każdą pierś przekrój wzdłuż na połowę. Przykryj folią i delikatnie rozbij wałkiem.

Jeszcze więcej mięsa!

Na każdym kawałku kurczaka połóż plaster szynki, na nim listek szałwii i zepnij je wykałaczką.

Przypraw

Mięso lekko posól i posyp pieprzem.

Przygotuj patelnię

Na patelni rozgrzej oliwę i smaż kurczaka przez około 1,5 minuty z każdej strony – mięso powinno być lekko niedosmażone

Wykorzystaj wino, masło, sok z cytryny

Następnie wytrzyj patelnię ręcznikiem papierowym i na czystą wyłóż masło, wlej wino oraz sok cytrynowy i doprowadź do wrzenia. Gotuj minutę, po czym dołóż na patelnię kurczaka, posyp pietruszką i trzymaj na średnim ogniu przez 3 minuty.

I gotowe!

Na talerzach ułóż porcje rukoli, na niej podsmażone cukinie, na nich kawałki kurczaka. Polej sosem z patelni. Podawaj na gorąco, np. z bagietką.

Czas całkowity 30 min
Porcja
Przygotowanie 5 min
Gotowanie 25 min
Składniki
4 pojedyncze piersi kurczaka
8 cienkich plastrów szynki parmeńskiej
8 świeżych liści szałwii
4 łyżki oliwy
2 łyżki masła
1/2 szklanki białego wytrawnego wina lub słodkiego białego muszkatu
sok z połowy cytryny
łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
sól i grubo zmielony czarny pieprz
4 spore garście rukoli
2 cukinie średniej wielkości (ok. 35 dag)
2 ząbki czosnku
6 łyżek oleju z pestek winogron lub oliwy z oliwek
sól
Składniki
5
4 pojedyncze piersi kurczaka
8 cienkich plastrów szynki parmeńskiej
8 świeżych liści szałwii
4 łyżki oliwy
2 łyżki masła
1/2 szklanki białego wytrawnego wina lub słodkiego białego muszkatu
sok z połowy cytryny
łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
sól i grubo zmielony czarny pieprz
4 spore garście rukoli
2 cukinie średniej wielkości (ok. 35 dag)
2 ząbki czosnku
6 łyżek oleju z pestek winogron lub oliwy z oliwek
sól
Przygotuj się

Rozgrzej piekarnik do 160°C i wysmaruj masłem tortownicę. W garnku zagotuj wodę.

Zacznij od czekolady i masła

Czekoladę i masło umieść w misce nad garnkiem z gotującą się wodą do rozpuszczenia, mieszając do połączenia.

Rozdrobnij orzeszki

Zmiksuj w blenderze orzeszki ziemne i migdały na grube kawałki.

Produkty wymieszaj ze sobą w żółtku

Oddziel jajka i ubij żółtka z cukrem w dużej misce. Dodaj mielone orzechy, kawę i rum wraz z roztopioną czekoladą i mieszanką masła.

Ubij jajka

W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę.

Białka połącz z masą ciasta

Ostrożnie, partiami, wkładaj białka do masy czekoladowej i delikatnie wymieszaj.

Wlej mieszaninę do tortownicy i wyrównaj wierzch.
Teraz poczekaj

Piecz tort w piekarniku przez 35-40 minut. Ciasto jest upieczone, gdy wbity patyczek będzie czysty.

I gotowe!

Następnie wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Tuż przed podaniem możesz posypać je cukrem pudrem.

Pamiętaj...

Ciasto przechowuj w temperaturze pokojowej, niezbyt szczelnie owinięte w papier do pieczenia.

Czas całkowity 75 min
Porcja 8
Przygotowanie 35 min
Gotowanie 40 min
 

Torta Barozzi – ciasto kawowo-czekoladowe

Opublikowano 15.05.2023

Torta barozzi doskonale zasmakuje smakoszom czekolady. Ponadto orzeszki ziemne i rum świetnie komponują się z czekoladowym posmakiem. To idealny upominek, by umilić dzień bliskiej Ci osobie lub deser na piątkowy wieczór, kiedy chcesz sobie wynagrodzić cały tydzień ciężkiej pracy. Sprawdź, a zobaczysz, jak torta Barozzi Cię zaskoczy!

Przygotuj się

Rozgrzej piekarnik do 160°C i wysmaruj masłem tortownicę. W garnku zagotuj wodę.

Zacznij od czekolady i masła

Czekoladę i masło umieść w misce nad garnkiem z gotującą się wodą do rozpuszczenia, mieszając do połączenia.

Rozdrobnij orzeszki

Zmiksuj w blenderze orzeszki ziemne i migdały na grube kawałki.

Produkty wymieszaj ze sobą w żółtku

Oddziel jajka i ubij żółtka z cukrem w dużej misce. Dodaj mielone orzechy, kawę i rum wraz z roztopioną czekoladą i mieszanką masła.

Ubij jajka

W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę.

Białka połącz z masą ciasta

Ostrożnie, partiami, wkładaj białka do masy czekoladowej i delikatnie wymieszaj.

Wlej mieszaninę do tortownicy i wyrównaj wierzch.
Teraz poczekaj

Piecz tort w piekarniku przez 35-40 minut. Ciasto jest upieczone, gdy wbity patyczek będzie czysty.

I gotowe!

Następnie wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Tuż przed podaniem możesz posypać je cukrem pudrem.

Pamiętaj...

Ciasto przechowuj w temperaturze pokojowej, niezbyt szczelnie owinięte w papier do pieczenia.

Czas całkowity 75 min
Porcja
Przygotowanie 35 min
Gotowanie 40 min
Składniki
230 g gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki
150 g masła, pokrojonego w kostkę
4 jajka
160 g cukru
70 g blanszowanych orzeszków ziemnych, niesolonych
30 g blanszowanych migdałów
20 ml rumu
10 g granulek kawy rozpuszczalnej
Składniki
8
230 g gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki
150 g masła, pokrojonego w kostkę
4 jajka
160 g cukru
70 g blanszowanych orzeszków ziemnych, niesolonych
30 g blanszowanych migdałów
20 ml rumu
10 g granulek kawy rozpuszczalnej

Bez pizzy, ale z włoskim smakiem – inspiracje na obiad w stylu włoskim

Risotto to doskonały pomysł na włoski obiad w Twoim domu. Jego wersji jest tak naprawdę nieskończenie wiele. Przykładowo – risotto al Barolo z czerwonym winem, mięsem i fasolą albo czarne risotto al nero di seppia z mątwą. To danie dobrze smakuje też z kurczakiem albo z owocami morza lub warzywami np. z cukinią czy grzybami.

 

Jednak tym, co jest najważniejsze w tym daniu do ryż. Musi on mieć dużą zdolność wchłaniania płynu i jednocześnie uwalniania skrobi. We Włoszech risotto przygotowuje się z odmian: arborio, canaroli, padno, vialone nano lub baldo. 

Kurczak saltimbocca to danie na tradycyjny włoski obiad rodem z Rzymu. Tam zwykle przygotowuje się je z cielęciną. Mimo tego, że danie jest proste, to smakuje wybornie i elegancko wygląda. Doskonałym dodatkiem, szczególnie w upalne dni, będzie kieliszek dobrego, schłodzonego białego wina. Doskonałe trunki ze słonecznej Italii bez problemu kupisz w Auchan.

Przeczytaj też: Przepis na lasagne. Dowiedz się, jak zrobić jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej!

Zaskocz rodzinę – włoskie dania na obiad, które skradną serca!

Pomysł na włoski obiad nie musi oznaczać makaronu i pizzy. Do wyboru masz wiele wariantów, np. gnocchi z sosami, rozmaite wersje risotto, pieczone mięsa, ryby i owoce morza. Najważniejszą cechą, jaką wyróżnia się tradycyjny włoski obiad, jest świeżość wszystkich produktów. Do przygotowywania obiadu używaj sezonowych warzyw, a na deser serwuj dostępne owoce. Tak przygotowywane posiłki będą smaczne i zdrowe. Pamiętaj też, że kuchnia włoska – obiad czy kolacja – zawsze jest spożywana w towarzystwie rodziny lub znajomych.

Oczywiście nie wszystkie składniki da się zastąpić produktami krajowymi. Dlatego sprawdź ofertę Auchan, gdzie znajdziesz tradycyjne włoskie produkty oraz gotowe dania.

Zobacz również: Włoskie śniadanie – rozpocznij dzień w stylu dolce vita