Kasza jaglana na śniadanie? Przepisy rozwieją Twoje wątpliwości
Płatki oraz kasza jaglana to wyjątkowo popularne i lubiane produkty. Powstają z prosa, które początkowo było uprawiane głównie na terenie krajów azjatyckich i afrykańskich. W czasach wielkich migracji przywędrowało również do Europy, jednak wciąż produkty z niego wytwarzane przeważnie pochodzą z importu. Żeby płatki mogły powstać, konieczne jest zagniecenie i sprasowanie jagła, czyli oczyszczonego i obranego ziarna prosa. Z kolei, żeby uzyskać kaszę jaglaną, wystarczy zaniechać prasowania produktu.
Zarówno z kaszy, jak i z płatków jaglanych można przygotować pożywne posiłki. Oba produkty znane są jako jedne z superfoods – jest to żywność o szczególnych wartościach odżywczych. W 100 gramach surowej kaszy jaglanej możesz znaleźć: 378 kcal, 11 g białka, 4 g tłuszczów i 72 g węglowodanów, w tym 8 g błonnika.
Decydując się na wprowadzenie jej do diety, warto wiedzieć, że należy przechowywać ją w suchym i szczelnym opakowaniu. Ponieważ kasza zawiera dość dużo tłuszczu, łatwo jełczeje i traci swoje walory smakowe. Najlepiej zatem spożyć ją w stosunkowo krótkim czasie po otwarciu.
Jaglanka dla niemowlaka? Czy można podawać ją dziecku?
Kasza jaglana ma delikatny smak, jednak w porównaniu do innych kasz może być nieco gorzkawy. Charakterystycznej goryczki łatwo się pozbyć, poddając ją odpowiedniej obróbce cieplnej. Niektórzy jednak przepadają za tą gorzkością i wolą pozostawić ziarna w takiej formie, w jakiej są. Jakie składniki odżywcze oferuje jaglanka? Znajdziesz w niej przede wszystkim ogromną ilość żelaza pochodzenia roślinnego, a także witaminę E, A i B, cynk, fosfor, miedź, mangan czy krzemionkę.
Sprawdź również: Pomysł na śniadanie – gofry na słono!
Za ciekawostkę można uznać to, że kasza jaglana pomimo wysokiego indeksu glikemicznego finalnie może ułatwić utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi – jest wolno wchłaniana i nie powoduje nagłego wzrostu cukru. Wśród podstawowych zalet spożywania kaszy jaglanej wymienia się to, że nie zawiera ona glutenu. Dzięki temu bez najmniejszych przeszkód mogą ją spożywać osoby chore na celiakię. Jest także lekkostrawna, dlatego chętnie sięgają po nią wszyscy, którzy borykają się z jakimikolwiek dolegliwościami ze strony układu pokarmowego.
Jeżeli zastanawiasz się, czy podawać kaszkę jaglaną dziecku – to zależy! Przede wszystkim od jego wieku oraz preferencji żywieniowych. Próbować wprowadzać ją do diety można od 6 miesiąca życia. Pamiętaj jednak o jej odpowiednim przyrządzeniu. Przepis na jaglankę dla najmłodszych znajdziesz w kolejnych akapitach.
Jak zrobić jaglankę? Jaglanka – przepis
Całkowity czas przygotowania: 40 minut
Czas gotowania: 30 minut
Czas przygotowania: 10 minut
Stopień trudności: łatwy
Liczba porcji: 4
Lista składników potrzebnych do przygotowania:
• 200 g kaszy jaglanej,
• 1 dojrzały banan,
• 140 g malin,
• 2 łyżki syropu klonowego,
• 1 łyżka płatków migdałowych,
• 500 ml napoju migdałowego.
Przygotowanie krok po kroku:
• Kaszę dokładnie przepłucz, a następnie włóż do garnka.
• Zalej ją 500 ml napoju roślinnego, najlepiej migdałowego. Alternatywnie wykorzystać możesz mleko krowie.
• Gotuj na małym ogniu przez 30 minut, do momentu, aż kasza wchłonie większość napoju.
• Ugotowanego produktu skosztuj, a następnie przełóż do blendera.
• Zmiksuj kaszę, dołóż do niej obranego banana oraz 2 łyżki syropu klonowego.
• Zblenduj na gładką masę.
• Przelej kaszkę do czterech miseczek, posyp płatkami migdałowymi i malinami – gotowe!
Jaglanka z bananem i malinami to jej najbardziej klasyczny i lubiany przez konsumentów wariant. Niektórzy uzupełniają ją także, dodając do niej przetwory owocowe i miód czy bakalie. Jeżeli chcesz, na wierzch możesz dodać również startą białą lub mleczną czekoladę albo pokruszone biszkopty i wafelki – doda jej to nieco słodyczy. Od teraz jaglanka z malinami zapewne często będzie gościć na Twoim stole!
Jaglanka – przepis na słono
Jaglanka na słono to świetny wybór dla osób, którym wersja słodka już nieco się przejadła. W tym przypadku przepis wymaga jednak modyfikacji.
• Upraż na patelni 200 g kaszy jaglanej, mieszając ją przez 5–10 minut do momentu, aż poczujesz orzechowy zapach. To zabieg, który w pełni pozwoli wyeliminować posmak goryczki z posiłku.
• Po uprażeniu przelej kaszę kilkakrotnie wodą, do czasu, aż ta będzie całkowicie klarowna.
• Gotuj kaszę na małym ogniu jak zwykle, w garnku, przez około 30 minut. Przez cały ten czas ją mieszaj, by uniemożliwić jej przywieranie do dna naczynia.
• Zamiast napoju roślinnego dodaj wodę. Żeby przyspieszyć całą procedurę, możesz gotować kaszę pod przykryciem.
• Do gotujących się ziaren dodaj: sól, pieprz, odrobinę czosnku granulowanego, oregano, pestki dyni i czarny sezam.
• Kiedy kasza będzie gotowa, pozostaw ją jeszcze na chwilę w garnku, by mieć pewność, że wchłonęła całą wodę.
• Po upłynięciu kilku minut posiłek jest prawie gotowy. Wystarczy ostudzić kaszę i podawać ją ze słupkami świeżej, czerwonej papryki orazhummusem lub innymi pastami warzywnymi.
Przeczytaj też: 5 pomysłów na zdrowe śniadanie do szkoły!
Jaglanka dla niemowląt
Jak zrobić jaglankę dla malucha?
• Kaszę jaglaną dokładnie przepłucz pod gorącą wodą lub upraż. Najmłodsi nie przepadają za charakterystyczną goryczką tego produktu.
• Następnie pół szklanki kaszy jaglanej zalej całą szklanką wody lub mleka i gotuj przez 30 minut na wolnym ogniu, cały czas mieszając.
• Po ugotowaniu i wstępnym ostygnięciu produktu zblenduj go na gładką masę, ponieważ dzieci nierzadko nie lubią też grudkowatej konsystencji kaszy.
• Jeżeli to jaglanka dla niemowlaka, posiłek jest gotowy.
• Jeśli jednak dziecko ma więcej niż 12 miesięcy, możesz dodać łyżkę miodu, masła orzechowego oraz pół banana lub inne owoce.
Wszystkie produkty potrzebne do wykonania przepisu znajdziesz w asortymencie Auchan.
Jaglanka w wersji na słodko z płatków jaglanych
Jaglankę przygotujesz nie tylko na bazie kaszy, ale również płatków jaglanych. Wówczas możesz cieszyć się znacznie delikatniejszym smakiem potrawy.
Płatki jaglane w ilości 200 g (jedna porcja to 50 g) wsyp do garnuszka i zalej 500 ml mleka krowiego lub roślinnego.
• Gotuj przez około 7 minut na małym ogniu.
• Przelej całość do miseczek.
• Dodaj wiórki kokosowe, nasiona chia, liofilizowane maliny, płatki migdałowe, suszoną żurawinę oraz świeżego banana pokrojonego w plasterki i gotowe!
W dni, w które masz ochotę na coś jeszcze słodszego, do przygotowania jaglanki możesz wykorzystać słodycze, ciastka czy przekąski. Do płatków dobrze sprawdzają się wówczas:
kremy krówkowe lub czekoladowe dostępne w tubkach,
• musy owocowe oraz sosy, np. żurawinowy, truskawkowy czy malinowy,
• starta biała czekolada, mleczna lub gorzka, kakao,
• słodzone owoce suszone, takie jak chipsy bananowe czy jabłkowe,
• daktyle, miód, syrop klonowy oraz syrop z agawy.
Wszystkie wymienione produkty oczywiście znajdziesz w asortymencie marki Auchan – zarówno stacjonarnie, jak i internetowo.
Jaglanka z sezonowymi owocami – nie tylko na śniadanie
Zblendowana kasza jaglana to doskonały wybór nie tylko na śniadanie, ale również kolację czy deser. Po dodaniu do niej sezonowych owoców oraz przyozdobieniu jej ziołami aż trudno jej się oprzeć.
Warto jednak wiedzieć, że jeżeli zaniechasz jej blendowania, możesz przygotować z niej także świetny obiad. Często zdarza się tak, że po przyrządzeniu śniadania czy wyśmienitego deseru pozostaje Ci niewykorzystana kasza. To właśnie idealna okazja, by zainteresować się podaniem jej w środku dnia.
Zobacz również: Jak zrobić nocną owsiankę? Przepisy na 6 pysznych owsianek
Konieczne zatem wypróbuj warianty obiadowe kaszy jaglanej z dodatkiem:
• cebuli, czosnku, papryki czerwonej, cukinii, ziół prowansalskich, soli oraz pieprzu;
• tofu, awokado, papryki, pomidorków koktajlowych, oliwek czarnych, soli i pieprzu;
• sera typu feta, czarnych oliwek, suszonych pomidorów, oliwy z oliwek, czosnku i cebuli;
• marchewki, cukinii, majeranku, curry, soli, pieprzu.
Jeżeli przygotowujesz kaszę w ten sposób, nie gotuj jej na mleku. Wybierz wodę lub wodę z dodatkiem bulionu warzywnego. To szybki i bardzo prosty sposób na posiłek w dni, w które nie masz ochoty zbyt dużo czasu spędzać w kuchni.
Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by na obiad podać także słodką wersję kaszy – szczególnie w lecie. Wówczas do niezblendowanej kaszy jaglanej dodaj łyżkę syropu klonowego oraz zmiksowane truskawki. Całość możesz przyozdobić świeżą miętą i słoneczny obiad gotowy.
Mamy nadzieję, że wiesz już, na jak wiele sposobów przygotujesz kaszę jaglaną. Jesteśmy pewni, że jeżeli wypróbujesz chociaż jeden z przedstawionych przez nas przepisów, przepadniesz i nie będziesz mógł się powstrzymać, by sprawdzić również kolejne. Nie ma w tym jednak nic złego, ponieważ kasza jaglana jest tak zdrowa i pożywna, że zdecydowanie warto spożywać ją nawet każdego dnia! Wszystkie niezbędne produkty do przygotowania jaglanki znajdziesz w sklepach Auchan.