Aplikacja
chlebek bananowy

Pomysł na zdrowy deser? Zrób chlebek bananowy!

Opublikowano 18.04.2023 - 6 minut czytania

Chlebek bananowy to smaczny i zarazem zdrowy deser. Sprawdzi się jako przekąska do kawy albo na drugie śniadanie dla dzieci do szkoły. Zrobisz go szybko, łatwo i ze składników, które zwykle masz w domu. Dowiedz się, jak zrobić to krok po kroku!

Czym jest chlebek bananowy?

Chlebek bananowy to jedno z najpopularniejszych ciast w Stanach Zjednoczonych. Świadczy o tym, chociażby Narodowy Dzień Chlebka Bananowego obchodzony w tym kraju 23 lutego. Przepisy na ten wypiek zaczęły coraz częściej gościć w książkach kucharskich w latach 30. XX w., czyli podczas Wielkiego Kryzysu. Wyrzucanie żywności nie było wówczas dobrym rozwiązaniem, a niestety banany szybko dojrzewały i często się psuły. Pomysłem na niemarnowanie jedzenia stały się właśnie wypieki. Na początku ciasto składało się głównie z przejrzałych bananów, tłuszczu i mąki. Dopiero w latach 50. zostało wzbogacane o dodatkowe składniki.

Ponieważ ciasto wypiekano w podłużnych formach, podobnych do tych stosowanych do pieczywa, nazwano je właśnie chlebkiem. Poza tym Amerykanie jedli je pokrojone w kromki i posmarowane masłem. Do tej pory wielu zjada je na śniadanie właśnie w takiej formie.

Obecnie chlebek piecze się raczej nie ze względów ekonomicznych, ale dla walorów smakowych lub zdrowotnych. Ciasto jest pełne minerałów, witamin i błonnika. Do tego jest proste w przygotowaniu, gdyż nie wymaga nawet użycia miksera. Co więcej, można tworzyć go w wersji wegańskiej, bezglutenowej, z orzechami, czekoladą albo nasionami. Poza tym doskonale wpisuje się w obecny trend zero waste, który polega na niemarnowaniu żywności.

Chlebek bananowy – przepis krok po kroku

Całkowity czas: 75 minut
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 60 minut
Stopień trudności: łatwy
Pieczenie: 170 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół

Sprawdź również: Tarta z truskawkami — sprawdź jak ją zrobić!

Przepis na chlebek bananowy w kilku krokach

Aby przygotować deser, najpierw musisz zgromadzić niezbędne składniki. Wszystkie z nich znajdziesz w ofercie sklepu Auchan. Przedstawiamy najbardziej popularny i podstawowy przepis na chlebek bananowy.

Poniższe składniki wystarczą na 820 g ciasta, czyli średniej wielkości keksówkę (9/25 cm).

Składniki:

  • 3 duże banany – 350 g
  • 1,5 szklanki mąki pszennej uniwersalnej – 240 g
  • 1/3 kostki masła – ok. 66 g
  • 0,5 szklanki cukru – ok. 130 g
  • 1 duże jajko
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • odrobina tłuszczu i bułki tartej
1
Keksówkę posmaruj tłuszczem i obsyp bułka tartą. Odstaw w chłodne miejsce lub do lodówki.
2
Obierz i rozgnieć banany. Powinno Ci wyjść z nich ok. 1,5 szklanki pulpy (rozgniecionych owoców). Następnie przełóż je do miski.
3
Masło roztop w mikrofalówce lub garnku – powinno być ono lekko ciepłe. Następnie dodaj je do miski z rozgniecionymi bananami.
4
Do osobnego pojemnika wsyp mniej więcej połowę szklanki drobnego cukru. Wbij do niego jedno duże jajko. Całość dokładnie roztrzep widelcem. Możesz użyć miksera – nie jest to konieczne, jeśli jednak rozetrzesz składniki na puszystą masę, ciasto wyrośnie jeszcze wyższe.
5
Mieszankę jajka z cukrem dodaj do bananów z masłem i wszystko wymieszaj.
6
Do osobnej miski przesiej mąkę z solą i sodą oczyszczoną.
7
Zmieszaj suche składniki i dodaj do mokrych.
8
Wymieszaj dokładnie ciasto za pomocą szpatułki albo łyżki. Masa powinna być gęstsza od budyniu.
9
Wyrobione ciasto przełóż do przygotowanej wcześniej formy. Jeśli zostały Ci kawałki banana, możesz dekoracyjnie je pokroić i położyć na wierzchu.
10
Formę z ciastem wstaw na środkową półkę, do nagrzanego wcześniej do 170 stopni piekarnika. Ustaw opcję góra/dół. Ciasto piecz ok. 55-60 minut. Po ok. 50 minutach sprawdź, czy nie jest już gotowe. W tym celu ostrożnie uchyl drzwi piekarnika i wbij w masę drewniany patyczek. Jeśli po wyjęciu będzie suchy, to znaczy, że chlebek bananowy jest już gotowy.

Po zakończeniu pieczenia lekko uchyl drzwi piekarnika. Tutaj doskonale sprawdzi się rękawica kuchenna, którą możesz wsadzić w drzwiczki – powstanie wówczas niewielka szpara. Po 10 minutach otwórz drzwi do połowy, a po chwili wyjmij blaszkę. Uwolnij ciasto z keksówki i przełóż na kratkę do ostudzenia.

Aby ciasto bananowe długo zachowało świeżość, przestudzone zawiń luźno w papier śniadaniowy, a następnie włóż do worka spożywczego lub strunowego. W ten sposób możesz je trzymać w szafce przez 3 dni.

Chlebek bananowy z orzechami i nie tylko! Dodaj ulubione dodatki

W założeniu dojrzałe banany miały zapewnić ciastu lepkość, zastępując w przepisie jajka. Warto wiedzieć, że do wypieku chleba możesz wykorzystać inne rodzaje mąki, np. pełnoziarnistą, kokosową, migdałową albo orkiszową. Zamiast zwykłego cukru możesz użyć ksylolitu, erytrytolu, stewii, cukru trzcinowego albo miodu. Wtedy ciasto będzie mniej kaloryczne. Powyższe zamienniki białego cukru znajdziesz w sklepie Auchan, oferującym liczne artykuły spożywcze, w tym produkty bio. 

Niektóre osoby dodają do ciasta odrobinę maślanki, jogurtu albo dżemu, które dodatkowo nadają mu wilgotności. W chlebku możesz też umieścić proszek do pieczenia, jako zamiennik sody.

Przepis da się też modyfikować pod względem smakowym. Chlebek bananowy z czekoladą gorzką i przyprawami, np. kardamonem, goździkami, cynamonem i imbirem to doskonałe ciasto na zimę, które sprawdzi się na bożonarodzeniowym stole. Zapach przypraw i ich rozgrzewający smak idealnie pasuje do słodkich bananów. Taki deser wyśmienicie komponuje się z kawą oraz zimową herbatą z pomarańczami.

Bardzo popularny jest też chlebek bananowy z orzechami. Zmielone mogą zastąpić część mąki. Jeśli pozostawisz większe kawałki, będą smakowicie chrupać, stanowiąc kontrast do wilgotnych kawałków banana. W przepisie możesz użyć różnego rodzaj orzechów, np. pekanów, włoskich czy laskowych.

Chlebek bananowy z czekoladą lub bakaliami może też zastąpić wielkanocny keks. Ciasto jest od niego mniej kaloryczne i lżejsze – oczywiście pod warunkiem, że nie oblejesz go dodatkową warstwą czekolady albo syropem klonowym.

Istnieje też wegańska wersja przepisu. Wtedy, zamiast masła należy użyć tłuszczu roślinnego, a w miejsce jajka dodatkowego banana. Jeśli w przepisie jest maślanka lub jogurt, możesz wykorzystać ich zamienniki, które dostępne są w ofercie Auchan.

Przeczytaj też: Pomysł na śniadanie – gofry na słono!

Jak podawać ciasto?

Chlebek możesz zjeść, kiedy tylko masz na to ochotę. W wersji z bakaliami jest bardzo pożywny i sycący. Jego zaletą jest to, że możesz go przygotować na wiele sposobów. Pokrój go na kromki i podaj z ulubionymi dodatkami, np.:

  • masłem orzechowym,
  • powidłami śliwkowymi,
  • miodem,
  • syropem klonowym,
  • bardziej wystawnie – z wiśniami i bitą śmietaną.

Ciasto smakuje równie dobrze posypane cukrem pudrem lub bez niczego podane na śniadanie z jogurtem, lub jako deser z kawą albo herbatą.

Z chlebka zrobisz też tosty francuskie. Amerykanie często opiekają go w tosterze i smarują masłem. Dzieci na pewno z chęcią zjedzą ciasto udekorowane kolorowymi posypkami. Tak naprawdę możesz je zjeść, z czym tylko zechcesz.

Wartości odżywcze

Ciasto bananowe ma wiele cennych składników. Same owoce są źródłem witamin z grupy B (kwas foliowy, B1, B2, B3, B6), witaminy C, K, E, beta-karotenu, fosforu, magnezu, wapnia, cynku, żelaza i potasu. Jeśli dodasz mąkę pełnoziarnistą zamiast pszennej, wzbogacisz deser o błonnik. Co więcej, dodaj do środka orzechy, a ciasto będzie zawierało jeszcze jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, białko i witaminy.

Ponieważ dojrzałe banany są dość słodkie, możesz ograniczyć ilość cukru, jaka jest w przepisie i wsypać go mniej. Tym samym ciasto będzie jeszcze zdrowsze.

Już wiesz, jak zrobić pyszne ciasto bananowe idealne dla siebie

Twoje dzieci uwielbiają słodycze? A może kawę pijesz najczęściej z ciastem? Wypróbuj chlebek bananowy. Przepis na ciasto jest niezwykle prosty. Możesz też go dowolnie modyfikować, mając na uwadze, chociażby alergie, plany dietetyczne czy preferencje smakowe. Jedynym składnikiem, którego nie da się wyeliminować, jest banan. Przygotowanie chlebka nie zajmuje też dużo czasu. Wystarczy zmieszać wszystkie składniki i wstawić do gorącego piekarnika. 

W sklepie Auchan znajdziesz wszystkie niezbędne produkty do przygotowania i dekoracji ciasta oraz rozmaite formy do pieczenia. Sprawdź, co jeszcze przyda się w kuchni i zrób zakupy w Auchan.

Zobacz również: Sernik wiedeński – przepis, który zawsze się udaje!