Pomysły na kaszotto – zrób szybki i zdrowy obiad!
Kasza serwowana jest najczęściej w towarzystwie gulaszów lub duszonej karkówki oraz ogórka kiszonego. Jeśli chcesz jednak spróbować jej w nieco innej odsłonie, przygotuj kaszotto. To szybkie i proste danie daje niemal nieograniczone pole do wykazania się kulinarną kreatywnością. Sprawdź, jak zrobić kaszotto i zyskaj pomysły na szybki obiad, który za każdym razem może smakować inaczej!
Kaszotto – co to za danie?
Na początku warto zacząć od tego, czym jest kaszotto, co to za danie i skąd się wywodzi. To potrawa jednogarnkowa, bazująca na kaszy, której nazwa pochodzi od włoskiego risotto. I choć stała się popularna dopiero w ostatnich latach, przygotowywana była w Polsce już od wieków. Staropolską wersją kaszotto jest kasza gotowana z wieprzowymi skwarkami oraz masłem i mlekiem. Stanowiła ona w naszym kraju podstawę diety do przełomu XVI i XVII w.
Współczesne kaszotto nie odbiega znacząco od swojego pierwowzoru. Wciąż jego głównym składnikiem jest kasza. Podawana jest ona jednak z innymi dodatkami. Mogą być nimi zarówno wyłącznie warzywa, jak i mięso drobiowe, wieprzowe lub cielęce. Kaszotto to doskonała propozycja na obiad lub kolacje. Zwłaszcza gdy nie masz zbyt dużo czasu na gotowanie, a chcesz zjeść ciepły posiłek.
Jeśli jednak nie chcesz samemu przygotowywać tej potrawy, możesz sięgnąć po gotowe dania z kaszą dostępne w sklepie online Auchan. Masz ochotę na kaszotto z kurczakiem czy może z nutką kuchni meksykańskiej – z fasolą? Sprawdź dostępne mieszanki z mięsem, jak i opcje wegetariańskie.
Jaka kasza do kaszotto będzie najlepsza?
Zastanawiasz się, jaka kasza do kaszotto będzie dobrym wyborem? Tak naprawdę każda. Zazwyczaj wykorzystywana jest w tym daniu kasza jęczmienna, ale równie dobrze sprawdzi się w nim jej odmiana gryczana, a nawet bulgur. Wybrany przez Ciebie rodzaj wpłynie natomiast na smak całej potrawy.
Kaszotto z pęczaku
Kaszotto z pęczaku, czyli odmiany kaszy jęczmiennej będzie miało delikatną, kremową konsystencję. Dzięki temu, że ma on jędrną strukturę, która dobrze chłonie płyny, zapachy i smaki warzyw oraz przypraw, przygotowane z niego danie jest również niezwykle aromatyczne.
Jak zrobić kaszotto z pęczaku? Wystarczy gotować je przez ok. 20 minut, w bulionie lub wodzie, aby kasza była gotowa.
Kaszotto z kaszy bulgur
Kaszotto z kaszy bulgur, powstającej z pszenicy durum, jest delikatnie orzechowe w smaku. Ma drobne kawałki i miękką, jednak wciąż sprężystą strukturę. Bulgur bardzo dobrze łączy się z wyrazistymi przyprawami, takimi jak kumin, curry czy kurkuma.
Jak zrobić kaszotto z użyciem tej kaszy? Gotuj ją przez 12 minut, a następnie pozostaw wraz z dodatkami pod przykryciem przez kolejne 10 minut, aby napęczniała i stała się miękka.
Kaszotto z kaszy jęczmiennej
Kasza jęczmienna jest delikatna w smaku. Jedząc ją, wyczujesz przede wszystkim subtelne orzechowy nuty. Po gotowaniu w wodzie lub bulionie, które powinno trwać około 15 minut, staje się miękka i zyskuje kremową konsystencję, choć jest twardsza niż pęczak. Dlatego kaszotto z kaszy jęczmiennej najlepiej smakuje z dodatkami, które kontrastują z nią pod względem struktury, takimi jak brokuły czy cukinia.
Przeczytaj również: Warzywa na patelnię – z czym przygotować smaczny obiad? Pomysły z marką Auchan
Kaszotto z kaszy gryczanej
Kaszotto z kaszy gryczanej jest intensywne w smaku, o wyraźnie wyczuwalnej strukturze palonych ziaren gryki. Możesz poczuć w nim zarówno ziemiste, jak i orzechowe nuty. Gdy chcesz przygotować kaszotto z kaszą gryczaną, gotuj ją przez 15 minut. Dzięki temu stanie się miękka, ale wciąż będzie zachowywać swoją zwartą formę, nadającą daniu przyjemną teksturę świetnie pasującą do buraków i miękkich serów typu feta czy kozich.
Przeczytaj także: Kasza gryczana – właściwości, o których nie miałeś pojęcia!
Kaszotto z warzywami – kolorowa propozycja bez mięsa
Kaszotto warzywne to idealna propozycja na wegetariański obiad. Możesz je łatwo modyfikować, korzystając z sezonowych składników, które znajdziesz w ofercie Auchan. Aby przygotować kaszotto, w pierwszej kolejności podsmaż na oleju warzywa w garnku. Następnie dosyp kaszę, wraz z nią dolej wodę, a najlepiej bulion przyrządzony z cebuli, marchwi i korzenia pietruszki, który dodatkowo podbije smak kaszotto z warzywami. Całość dopraw i duś do momentu, aż kasza stanie się miękka, a płyn całkowicie odparuje.
Tak przygotowane kaszotto warzywne możesz nie tylko zjeść na obiad, ale także zabrać jako lunch do pracy, gdyż bardzo dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i zimno. A gdy nie wiesz jakie warzywa do niego dodać wykorzystaj poniższe propozycje.
Kaszotto ze szpinakiem i serem feta
Kaszotto ze szpinakiem i posypane pokrojonym w kostkę serem feta to idealne połączenie tekstur oraz orzechowo-kwaśno-słonego smaku. Do jego przygotowania użyj kaszy pęczak lub gryczanej. Poza świeżymi liśćmi szpinaku wykorzystaj w nim również czosnek, który doskonale się z nim komponuje oraz słodką i ostrą paprykę, nadającą potrawie subtelną pikantność.
Kawałki sera feta ułóż na kaszotto z warzywami, dopiero gdy przełożysz je na talerz. Dzięki temu zachowa swoją zwartą strukturę. Możesz go również równomiernie rozkruszyć palcami na całym daniu.
Kaszotto z cukinią i suszonymi pomidorami
Inspirowane kuchnią włoską kaszotto z cukinią jest niezwykle kremowe, a dzięki suszonym pomidorom nabiera subtelnie słodko-kwaśnego smaku. Najlepiej sprawdza się w jego przypadku kasza gryczana, która ma wyrazistą strukturę doskonale kontrastującą z miękkością warzywa. Kaszotto z cukinią przypraw wyłącznie solą i pieprzem. Do smażenia warzyw wykorzystaj natomiast olej, w którym znajdują się suszone pomidory, dzięki temu danie zyska głębszy smak. Jakie dekoracje kaszotto na talerzu możesz z kolei użyć świeżych listków bazylii, które podkreślą jego włoski charakter.
Kaszotto z burakiem i kozim serem
Kaszotto z burakami i kozim serem powinno przypaść Ci do gustu, jeśli lubisz w potrawach połączenie słodko-kwaśnych smaków z kremową konsystencją. Do jego przyrządzenia użyj pęczaku lub kaszy jęczmiennej, która dodatkowo zwiększy aksamitność dania.
Kaszotto z burakiem poza wyjątkowym smakiem wynikającym z naturalnej słodyczy tego warzywa oraz kwaśności koziego sera dodatkowo prezentuje się niezwykle apetycznie. Ma intensywnie czerwony kolor, kontrastujący z bielą nabiału, przez co idealnie sprawdza się jako propozycja na wykwintną kolację.
Jeśli nie jesteś fanem koziego sera, w kaszotto z burakami, możesz zastąpić go ricottą. Idealną alternatywą będzie również burrata.
Jak zrobić kaszotto z kurczakiem? 4 pomysły na szybki obiad
Kaszotto doskonale smakuje nie tylko z warzywami, ale także mięsem drobiowym. Jego delikatny smak pozwala na stworzenie różnorodnych wariantów tego dania. Każdy pomysł na to, jak zrobić kaszotto z kurczakiem opiera się na tych samych krokach, jak w przypadku wersji wegetariańskiej – podsmażeniu składników, dodaniu kaszy, zalaniu wszystkiego wodą lub bulionem i duszeniu pod przykryciem do momentu, aż cały płyn odparuje.
Kaszotto z kurczakiem i warzywami korzeniowymi oraz chrupiącymi orzechami
Pierwszą propozycją idealnie sprawdzającą się na jesienny obiad lub kolację jest przepis na kaszotto z kurczakiem i warzywami korzeniowymi, takimi jak seler, marchew i pietruszka, a także chrupiącym akcentem w postaci orzechów. Do jego przygotowania wykorzystaj kaszę gryczaną. Będzie ona doskonale komponować się z pozostałymi składnikami tworząc sycące danie o delikatnie słodkim smaku przełamanym aromatem orzechów.
orzechowe kaszotto z warzywami korzeniowymi
Przygotuj na obiad pyszne kaszotto z kaszą gryczaną, warzywami, kurczakiem oraz orzeszkami i masłem orzechowym. To idealna propozycja dla całej rodziny!
Kaszotto z pieczarkami i mielonym mięsem drobiowym
Kaszotto z pieczarkami i mieloną piersią kurczaka to połączenie idealne dla fanów intensywnych smaków. Pokrojone w plastry grzyby wzmacniają w daniu smak umami. Z kolei kasza w wariancie bulgur sprawia, że kaszotto z kurczakiem zyskuje niejednorodną teksturę.
Zamiast pieczarek możesz w nim również wykorzystać suszone lub mrożone podgrzybki, które sprawią, że danie będzie jeszcze bardziej aromatyczne i grzybowe w smaku.
Kaszotto z kaszy pęczak z kurczakiem i warzywami sezonowymi
Kaszotto z kaszy pęczak z kurczakiem i warzywami sezonowymi to danie, którego smak będzie się zmieniał wraz z porami roku. Jesienią możesz je przygotować z dynią, jarmużem lub grzybami leśnymi, a także rozgrzewającymi przyprawami, takimi jak imbir, chili czy kurkuma.
Jak zrobić sezonowe kaszotto z pęczaku i kurczaka zimą? Wykorzystaj w nim warzywa korzeniowe, np. marchew oraz nie bój sięgać się po mrożonki, takie jak groszek czy brokuł. Wiosną wybierz do niego natomiast kalafior, liście szpinaku lub młodą cukinię.
Z kolei gotując kaszotto z kurczakiem i warzywami, latem wykorzystaj trwający w pełni sezon na fasolkę szparagową, pomidory, paprykę oraz bakłażany.
Sprawdź: Czy mrożone warzywa są zdrowe, a owoce? Fakty i mity
Orientalne kaszotto z kurczakiem
Choć orientalne dania kojarzą się głównie z ryżem, nic nie stoi na przeszkodzie, abyś przygotował w ich stylu także kaszotto z kurczakiem. Wybierz do niego drobną kaszę bulgur, a jeśli chodzi o przyprawy postaw na curry, kmin rzymski i imbir. Przyrządzone danie na talerzu możesz również posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi lub prażonymi ziarnami sezamu. Dzięki temu nabierze jeszcze bardziej orientalnego charakteru.
W takim wariancie przygotujesz też kaszotto z kurczakiem i warzywami. Wystarczy, że wykorzystasz do niego gotową mrożoną mieszankę chińską, którą możesz kupić w Auchan.
Sprawdź, też: Kurczak z warzywami po chińsku – poznaj azjatyckie danie
Dodatki, które podkreślą smak kaszotto
Kasza stanowi bazę kaszotto, ale to dodatki sprawiają, że danie nabiera określonego smaku. Dlatego są one jego istotnym elementem nie tylko podczas przygotowywania, ale także serwowania. Gotowe danie już na talerzu możesz dodatkowo dopełnić świeżymi ziołami. Bazylia i tymianek świetnie będą współgrać z kaszotto z cukinią lub pomidorami, z kolei natka pietruszki stworzy idealny duet z warzywami korzennymi.
Jeśli chcesz nadać kaszotto chrupkości i podkreślić jego orzechowy smak w wariantach z kaszy jęczmiennej czy gryczanej posyp je posiekanymi orzechami włoskimi lub prażonymi płatkami migdałów. Oprócz nich wykorzystać możesz też pestki dyni, a także słonecznika.
Aby kaszotto nabrało bardziej kremowego smaku, dodaj do niego ser. Może być nim parmezan, który doskonale pasuje do grzybów lub delikatna śmietankowa ricotta. Doskonałym wyborem będzie również ser pleśniowy, taki jak gorgonzola. Tworzy ona idealne połączenie smaków w kaszotto z burakami, zwłaszcza jeśli obok niej pojawi się karmelizowana gruszka.
Skoro już wiesz, jak zrobić kaszotto, a także co do niego dodać na talerzu, aby wzbogacić jego smak, możesz je przygotować na szybki obiad, zawsze, gdy brakuje Ci czasu na gotowanie. Kup różne rodzaje kasz w Auchan i wypróbuj podane propozycje. Zrób zakupy online z dostawą pod wskazany adres, a my dostarczymy Ci je w wybranym przez Ciebie dniu!